Γεννάδιος Σχολάριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γεννάδιος Σχολάριος
Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Gennadios II Sholarios.jpg
Από 6 Ιανουαρίου 1454
Έως 6 Ιουνίου 1456,
από Απρίλιο 1462 έως Ιούνιος 1463 και
από Αύγουστο 1464 έως φθινόπωρο 1465
Προκάτοχος Πατριάρχης Αθανάσιος Β΄
Ισίδωρος Β΄
Σωφρόνιος Α΄
Διάδοχος Ισίδωρος Β΄
Σωφρόνιος Α΄
Ιωάσαφ Α΄ Κόκκας
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 1400
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 1473
Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών
O Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής παραχωρεί τα προνόμια του Πατριαρχείου στον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο

Ο Γεννάδιος Σχολάριος (κατά κόσμον Γεώργιος Κουρτέσιος[1], 1400 - 1473) ήταν ο πρώτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στο 1400[2] και ανήκε σε οικογένεια ευκατάστατη με θεσσαλική καταγωγή. Το όνομα Σχολάριος θεωρείται ότι προέρχεται από αξίωμα μέλους της οικογενείας του στο στρατό ή στα ανάκτορα.

Το γεγονός ότι η οικογένειά του ήταν εύπορη, του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει σπουδαία μόρφωση. Δεν έχουμε μαρτυρίες για το εάν σπούδασε σε κάποια σχολή. Σε επιστολή του ο ίδιος αναφέρει ότι υπήρξε αυτοδίδακτος. Παρά ταύτα, πρέπει να μαθήτευσε κοντά σε κάποιον δάσκαλο της εποχής του, όπως τον Γεώργιο Πλήθωνα Γεμιστό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη ρητορική, την τακτική, τη φιλοσοφία, τη θεολογία και τη νομική και εντρύφησε ιδιαίτερα στο έργο του Αριστοτέλη. Ήταν επίσης γνώστης της λατινικής γλώσσας. Σε νεαρή ηλικία, άνοιξε σχολή, έγραψε ελληνική γραμματική και μετέφρασε φιλοσοφικά έργα της Δύσης.

Είχε ιδιαίτερο δεσμό με το Μητροπολίτη Εφέσου Μάρκο τον Ευγενικό, του οποίο έγινε πνευματικό τέκνο και τον διαδέχτηκε στον αγώνα που εκείνος είχε ξεκινήσει κατά της Ένωσης των Εκκλησιών.

Γρήγορα απέκτησε φήμη, και διορίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγο «Καθολικός Κριτής των Ρωμαίων» (δικαστικό αξίωμα) και «Καθολικός Σεκρετάριος του Βασιλέως». Με τα αξιώματα αυτά συνόδευσε τον Αυτοκράτορα στη Σύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας, ως συνεργάτης του Μητροπολίτου Νικαίας Βησσαρίονος, όπου συζητήθηκε η Ένωση των Εκκλησιών.

Το 1444 πέθανε ο Μάρκος ο Ευγενικός και ο Γεώργιος Σχολάριος τέθηκε επικεφαλής του αγώνα κατά της Ένωσης, όπως του είχε υποσχεθεί. Φαίνεται ότι μετά το θάνατο του Ιωάννη Η΄ και την άνοδο στο Θρόνο του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, ο Σχολάριος απογοητεύτηκε, καθώς ο νέος Αυτοκράτορας αμφιταλαντευόταν για το θέμα της Ένωσης. Έτσι το 1449[3] ή το 1450 αποφασίζει να μονάσει, γνωστοποιεί την απόφασή του στον Αυτοκράτορα (σώζεται σχετική επιστολή του) και κείρεται μοναχός στη Μονή Χαρσιανείτου, παίρνοντας το όνομα Γεννάδιος.

Κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης συνελήφθη από τους Τούρκους και μεταφέρθηκε ως σκλάβος στην Αδριανούπολη. Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής "διέδωσεν εντέχνως" την απόφαση του να "επιτρέψη την εκλογήν και χειροτονίαν πατριάρχου, εις τον οποίον θα παρεχώρει σημαντικάς προνομίας".[4] Σύμφωνα με την Πολιτική Ιστορία Κωνσταντινουπόλεως, ο σουλτάνος "θέλημα τους έδωκε [στους Χριστιανούς], και τους είπε, όποιον θέλουν να κάμουν [Πατριάρχη] κατά την πίστιν τους [...] και συνόδου γενομένης έκλεξαν όλοι ομοφώνως τον σοφώτατον κύριν Γεώργιον τον σχολάριον".[5] Μετά από την συνοδική αυτή απόφαση,[6] έδωσε ο Σουλτάνος εντολή να ελευθερωθεί "ο Σχολάριος μετά των συγγενών του".[7] Ως Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Σχολάριος υπέγραφε ως «Γεννάδιος μοναχός και Πατριάρχης των του Χριστού πενήτων». Ο Σουλτάνος τού παραχώρησε το Ναό των Αγίων Αποστόλων, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το Πατριαρχείο, στο οποίο παραχώρησε και προνόμια, ως θεσμού που εκπροσωπούσε πλέον τους υπόδουλους Χριστιανούς.

Το 1456 παραιτήθηκε για λόγους υγείας και υπό το βάρος των προβλημάτων. Αποσύρθηκε στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και κατόπιν στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου κοντά στις Σέρρες. Εκλήθη δύο ακόμη φορές στον Οικουμενικό Θρόνο, το 1462 και το 1464, χωρίς όμως να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι ξαναάσκησε τα καθήκοντα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Πέθανε στη Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, όπου είχε αποσυρθεί, περί το 1473. Η Πατριαρχία του, αν και σύντομη, θεωρείται σπουδαιότατη, καθώς έθεσε τα θεμέλια για τη συνέχιση της ύπαρξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο πλαίσιο πλέον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 25 Αυγούστου.[8] Στις 7 Μαΐου 1854, ο Πατριάρχης Άνθιμος ΣΤ΄ ζήτησε να γίνει ανακομιδή των οστών του και να ταφούν στο νάρθηκα της Μονής.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. [http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/2/4/b/metadata-01-0000235.tkl&do=70569.pdf&pageno=18&width=356&height=574&maxpage=768&lang=el Νεοελληνική Φιλολογία : Βιογραφίαι των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι της ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821) / σύγγραμμα Κωνσταντίνου Ν. Σάθα, Εν Αθήναις : Εκδότης Εκ της Τυπογραφίας των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά, Έκδοση 1868.
 2. Γεννάδιος Β´ ὁ Σχολάριος Οικουμενικόν Πατριαρχείον
 3. Προκόπιος Τσιμάνης (1981). Από υψηλή σκοπιά οι Πατριάρχαι Κωνσταντινουπόλεως, τόμ. Α΄, σελ. 56. 
 4. Ζήσης Θεόδωρος, Γεννάδιος Β΄ Σχολάριος. Βίος-συγγράμματα-διδασκαλία (σειρά Ανάλεκτα Βλατάδων 30), Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, Θεσσαλονίκη 1980, σελ. 199
 5. Historia politica et patriarchica Constantinopoleos - Epirotica (ed. B. G. Niebuhr), στη σειρά Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae, Bonn 1849, σελ. 89-90
 6. Σύμφωνα με τον μελετητή του βίου του Σχολαρίου, καθ. Θεόδωρο Ζήση, "εκ των πηγών πάντως φαίνεται" ότι "ο κατακτητής άφησεν εις τους υποδούλους να υποδείξουν αυτοί το πρόσωπον του μέλλοντος πατριάρχου" [...] Τα λεγόμενα [...] ότι ... ο διορατικός Μωάμεθ ... ανεζήτησε τον Σχολάριον ουδαμού στηρίζονται" (Ζήσης Θεόδωρος, Γεννάδιος Β΄..., ό.π., σελ. 200 και σημ. 346).
 7. Ζήσης Θεόδωρος, Γεννάδιος Β΄..., ό.π., σελ. 203
 8. Κατά τον Συναξαριστή της Εκκλησίας της Ελλάδος
 9. Προκόπιος Τσιμάνης, όπ.π., σελ. 68

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιοραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Δημήτρης Γ. Aποστολόπουλος, «Ωραιοποιώντας τα μετά την Άλωση. H περίπτωση του Γενναδίου Σχολαρίου», Tα Iστορικά τχ 40 (Iούνιος 2004),σελ. 29–36.
 • Μανόλης Γ. Σέργης, Γεώργιος Σχολάριος-Γεννάδιος Β΄. Πρώτος μετά την Άλωση οικουμενικός Πατριάρχης. Εθνοϊστορική μελέτη, εκδ. Δημιουργία, Αθήνα 1996
τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Αθανάσιος Β΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1454-1456 (1η θητεία)
Διάδοχος
Ισίδωρος Β΄
Προκάτοχος
Ισίδωρος Β΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1462-1463 (2η θητεία)
Διάδοχος
Σωφρόνιος Α΄
Προκάτοχος
Σωφρόνιος Α΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1464 (3η θητεία)
Διάδοχος
Ιωάσαφ Α΄