Πατριάρχης Φραβίτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πατριάρχης Φραβίτας
Γενικές πληροφορίες
ΘάνατοςΜάρτιος 490
Κωνσταντινούπολη
ΘρησκείαΧαλκηδόνιος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Φραβίτας (... - 490) διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως για τρεις μήνες, από τα τέλη του 489 ως τον Ιανουάριο του 490.

Πριν την εκλογή του, ήταν ιερέας του ναού της αγίας Θέκλας στον Γαλατά. Όταν πέθανε ο προκάτοχός του, Πατριάρχης Ακάκιος, ο Αυτοκράτορας Ζήνων διέταξε να μην εκλεγεί άμεσα διάδοχος, αλλά να τηρηθεί σαρανταήμερη νηστεία και να γίνουν δεήσεις στις εκκλησίες, ώστε να εκλεγεί ο καλύτερος. Άφησε μάλιστα στην ιερά τράπεζα κάποιου ναού λευκό χαρτί με τη σφραγίδα του και σφράγισε την εκκλησία, ζητώντας από τον Θεό να γραφεί εκεί το όνομα αυτού που πρέπει να εκλεγεί.

Ο Φραβίτας πλήρωσε τους φύλακες του ναού και έγραψε εκεί το όνομά του. Έτσι, όταν μετά τις σαράντα μέρες αποσφραγίστηκε ο ναός, ο Φραβίτας θεωρήθηκε θεοπρόβλητος Πατριάρχης και ανακηρύχθηκε πανηγυρικά. Κατά τη σύντομη Πατριαρχία του, έστειλε επιστολή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Μογγό, στην οποία έλεγε ότι διακόπτει την κοινωνία με τον Πάπα Φήλικα Γ΄, και ίδια προς τον Πάπα, ότι αποκηρύσσει τον Πέτρο Μογγό.

Πέθανε στις αρχές του 490, πιθανότατα τον Ιανουάριο. Η απάτη περί την εκλογή του αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό του από τους φύλακες, τους οποίους εξαγόρασε. Κατόπιν αυτού, ο Αυτοκράτορας δεν αναμείχθηκε στην εκλογή του διαδόχου του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ακάκιος
Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
489-490
Διάδοχος
Ευφήμιος