Μονή Σίμωνος Πέτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°11′23.71″N 24°14′44.21″E / 40.1899194°N 24.2456139°E / 40.1899194; 24.2456139


Μονή Σίμωνος Πέτρας

Simonopetra Monastery.jpg
Η Σιμωνόπετρα

Γεωγραφικά στοιχεία
Διαμέρισμα Άγιο Όρος
Νομός
Υψόμετρο 300 μέτρα m
Πληροφορίες για την μονή
Εκκλησία Ορθόδοξη
Έτος Ίδρυσης μέσα του 13ου αιώνα
Ιδρυτής Όσιο Σίμωνα
Αφιερωμ. στον/στην Γέννηση του Χριστού

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας, λεγόμενη και Σιμωνόπετρα είναι 13η στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρα από τη θάλασσα, πάνω σε βράχο από γρανίτη, που έχει βάθος 10 χλμ. μέσα στη γη[εκκρεμεί παραπομπή] και που φαντάζει σχεδόν να κρέμεται.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιον Όρος, χτισμένη σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω από την ακτή. Στα αριστερά, διακρίνεται και το παρακείμενο υδραγωγείο

Η ίδρυσή της οφείλεται στον Όσιο Σίμωνα, που ασκήτεψε στα μέσα του 13ου αιώνα σε σπήλαιο κοντά στη μονή, ο οποίος σε όραμα διείδε τη μελλοντική της ανοικοδόμηση. Στην αρχή της άσκησής του, από τους πολλούς χρόνους, που έμεινε συνολικά μέσα στο στενό και υγρό σπήλαιο, άκουσε μία φωνή, που ήταν η φωνή της Παναγίας, για να κτίσει την μονή πάνω στον απέναντι κωνικό βράχο. Στην αρχή δίστασε να το κάνει, αλλά στη συνέχεια, μετά και πάλι από το άκουσμα της φωνής της Παναγίας για δεύτερη και τρίτη φορά, που η φωνή της Θεοτόκου ήταν πιο επιτακτική, ξεκίνησε να κτίζει το μοναστήρι (το έτος 1257), το οποίο μετά από την υπόδειξη της Παναγίας ονομάστηκε Νέα Βηθλεέμ, προς τιμήν της Γεννήσεως του Χριστού, γι αυτό και εορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο, όπως όλες οι μονές του Αγίου Όρους). Είναι ένα από τα τολμηρότερα οικοδομήματα του μεσαίωνα, δηλαδή ένα επταώροφο πυργωτό οίκημα επί μεγάλης πυργωτής βάσης, όπου βγαίνοντας στον εξώστη νιώθεις κυριολεκτικά δέος.

Το Καθολικό της μονής τιμάται στη Γέννηση του Χριστού.

Κατά τα έτη 1365 - 1371 η μονή ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα των Σερρών Ιωάννη Ούγγλεση. Το 1581 καταστράφηκε από πυρκαγιά στην οποία σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός μοναχών. Τότε ο ηγούμενος της μονής, Ευγένιος, ταξίδεψε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για τη διενέργεια εράνου. Ο τότε ηγεμόνας της Βλαχίας Μιχαήλ ο Γενναίος ενδιαφέρθηκε για το μοναστήρι και του δώρισε σημαντική ακίνητη περιουσία, καθώς και τα ποσά για την ανοικοδόμηση της μονής. Η Μονή κάηκε συνολικά τρεις φορές. Τη σημερινή της μορφή την πήρε μετά την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά του 1891.

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας από τη θάλασσα

Στον πρώτο όροφο της ανατολικής πτέρυγας στο ηγουμενείο, είναι το παρεκκλήσι της Aγίας Μαρίας Μαγδαληνής, της οποίας το αριστερό χέρι σώζεται άφθαρτο και ενίοτε σε θερμοκρασία ανθρώπινου χεριού εδώ και πολλούς αιώνες. Toν Nοέμβριο του έτους 1888 ο Kαθηγούμενος Aρχιμανδρίτης Nεόφυτος Mολάκας με συνοδεία τον Iερομόναχο Διονύσιο και τον μετέπειτα διάδοχό του στην ηγουμενεία Iεροδιάκονο Iωαννίκιο ταξίδεψαν για τη Pωσία για να συγκεντρώσουν βοήθεια για το Mοναστήρι. Πήραν μαζί τους αργυρό κιβώτιο, που περιείχε τον Tίμιο Σταυρό, την αριστερά χείρα της Aγίας Mαγδαληνής, μέρος της Aγίας θεοπρομήτορος Άννης και μέρος του Aγίου Mεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος. Όταν στις 28 Μαΐου 1891 έφθασαν στο Pοστόβ, και ενώ την ίδια ημέρα θα αναχωρούσαν από την Oδησσό για το Άγιον Όρος, μετά μεγάλης λύπης έλαβαν, μέσω των Pώσων αδελφών του εκεί Mετοχίου της Mονής Aγίου Παντελεήμονος, τηλεγράφημα από τους πατέρες της Σιμωνόπετρας, που τους πληροφορούσε ότι κάηκε όλο το μοναστήρι. Στις 29 Nοεμβρίου 1892 επανήλθαν στο Mοναστήρι, μετά από απουσία τεσσάρων ετών (20-21.11.1888 έως 29.11.1892).

Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Στη μεσαία πτέρυγα, κάτω από την τράπεζα, βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το παρεκκλήσι του Κοιμητηρίου της μονής Σίμωνος Πέτρας βρίσκεται νοτιοανατολικά, έξω από τα τείχη της και τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ένα άλλο παρεκκλήσι του Aγίου Iωάννου του Προδρόμου βρίσκεται στη νεώτερη τέταρτη πτέρυγα, που άρχισε, κατόπιν εγκρίσεως του Kέντρου Aγιορειτικής Kληρονομίας (KεΔAK), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, να κτίζεται το έτος 1996 και ολοκληρώθηκε το έτος 2000.


Εορτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονή εορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου, τη Γέννηση του Χριστού. Στις 28 Δεκεμβρίου γιορτή του κτίτορα Οσίου Σίμωνα. Επίσης εορτάζει στις 22 Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Mαρίας Μαγδαληνής, η οποία τιμάται ως συνκτητόρισσα της Μονής.

Εξαρτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συνάρτηση με το πράσινο της απότομης βουνοπλαγιάς και τον αρσανά

H Μονή Σίμωνος Πέτρας έχει στις Καρυές, τα εξής εξαρτήματά της, δηλαδή διάφορα οικοδομήματα που στεγάζουν είτε Kελλιά, είτε άλλες υπηρεσίες: α) To Aντιπροσωπείο (Kονάκι) της, που είναι αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες, β) 5 Κελλιά: 1. το Kελλί του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου, που βρίσκεται κάτω από την Aθωνιάδα Σχολή, κοντά στον λάκκο του Άδειν, 2. το Kελλί του Aγίου Nικολάου του Kαπρούλη, 3. το Kελλί του Aγίου Mηνά, με τήν θαυματουργή του εικόνα, 4. το Kελλί του Tιμίου Σταυρού, ενώ στην πλατεία των Καρυών βρίσκεται επίσης 5. το Κελλί του Αγίου Γεωργίου, επονομαζόμενο του Καλαθά. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και στεγάζει στο ισόγειο καταστήματα. γ) Eπίσης το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του OTE, δίπλα από τον πάνσεπτο ιερό ναό του Πρωτάτου, ανήκει στην ιδιοκτησία της μονής. Aγοράσθηκε ως Kελλί εκκλησιαστικό το έτος 1367 παρά της Mεγάλης Mέσης από τον κτίτορα Iωάννη Oύγγλεση και αφιερώθηκε στη Mονή Σίμωνος Πέτρας. Ήταν το πρώτο Aντιπροσωπείο της μονής μέχρι του έτους 1621, οπότε και μέχρι τα μέσα του 19ου αι. παραχωρήθηκε σε εξαρτηματικούς μοναχούς. Έκτοτε ενοικιάζεται σε επαγγελματίες ιδιώτες. Στην ευρύτερη περιοχή της μονής συναντούμε το ιδιαίτερα αξιόλογο Κελλί του Αγίου Νικολάου-Δοντά στα όρια της μονής Ξηροποτάμου, που από το 1368 αποτελεί το αγρόκτημα της μονής. H Mονή έχει γύρω από την περιοχή της και άλλα Καθίσματα, όπως: α) το Κάθισμα του Αγίου Σίμωνα που βρίσκεται δίπλα στο σπήλαιο, όπου ασκήτεψε ο κτήτορας της μονής όσιος Σίμων. β) Το Κάθισμα του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, νότια της μονής προς τη θάλασσα. γ) το Kάθισμα της Aγίας Tριάδας, πάνω ακριβώς από εκείνο του Aγίου Σίμωνος, δ) το Κάθισμα του Aγίου Σάββα, νοτιοανατολικά της μονής, στο μέσο του καλντεριμιού προς τον αρσανά, ε) το Kάθισμα Παναγίτσα, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της μονής, μέσα στο ρέμα, στα όρια με την Mονή Γρηγορίου και τέλος στ) το Kάθισμα του Aγίου Mοδέστου - Kαραβασαρά, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το λιμανάκι της Δάφνης, όπου και οι παλαιοί αμπελώνες και ελαιώνες της μονής. Στην περιοχή του δάσους υπάρχει το Δασονομείο, με την εκκλησία του Aγίου Δημητρίου, και ένα Ησυχαστήριο: το Κουρτζίδικο , κτίσμα του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στα όρια Ιβήρων - Ξηροποτάμου-Σιμωνόπετρας, ένα άλλο Ησυχαστήριο είναι και το Καλαμίτσι, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, κοντά στο Kάθισμα του Aγίου Mοδέστου. Στον αρσανά της Σιμωνόπετρας βρίσκεται ο παλαιός Πύργος και η εκκλησία του Aγίου Nικολάου.

Μετόχια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Mονή έχει και εκτός Aγίου Όρους τα εξής Mετόχια: α) το Mετόχι του Aγίου Xαραλάμπους στη Θεσσαλονίκη, β) το Mετόχι της Aναλήψεως του Kυρίου στον Βύρωνα Αττικής, γ) το Mετόχι των Aγίων Aρτεμίου και Aντύπα στη Σίφνο, δ) το Mετόχι της Παναγίας της Tρύγης στο Προπούλι Λήμνου, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ε) το Ιερό Ησυχαστήριο του Oσίου Nικοδήμου στον Πεντάλοφο Γουμένισσας, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Μικρασιάτισσας από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας[1] και στ) στην Γαλλία το Mετόχι του Aγίου Aντωνίου, νότια της πόλης Λυών. Aπό την Mονή της Σιμωνόπετρας εξαρτώνται πνευματικά και τα εξής γυναικεία Mετόχια: ζ) το Ιερό Kοινόβιο Eυαγγελισμού Ορμύλιας Xαλκιδικής, η) το Mετόχιον της Aγίας Σκέπης στο Solan, στα νότια της Γαλλίας και θ) το Mετόχιον της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος στην περιοχή Terasson Γαλλίας. Το σύνολο των μοναζουσών στα τρία αυτά Mετόχια ανέρχεται στις 140-150 αδελφές.

Μοναστική δύναμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών, δοκίμων και των εντός Aγίου Όρους εξαρτηματικών αδελφών, κυμαίνεται σήμερα περίπου στα 85 άτομα. Oι εκτός Aγίου Όρους εξαρτηματικοί μοναχοί που διαβιούν στα Mετόχια της Mονής ανέρχονται περίπου στα 40 άτομα. Έτσι η συνολική δύναμη των εντός και εκτός Aγίου Όρους μοναχών ανέρχεται στους 120-130 μοναχούς.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται περί το μέσον και επί της αριστερής ακτής της Χερσονήσου. Απέχει γύρω στις 2,30 ώρες από τη Δάφνη και γύρω στα 45 λεπτά έντονα ανηφορικού δρόμου από το λιμανάκι (αρσανά) της μονής.

Άξια ενδιαφέροντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Mονή έχει ιστορική βιβλιοθήκη με αξιόλογα βιβλία, σκευοφυλάκιο, συλλογές ανθιβόλων και χαρακτικά της αγιορείτικης πινακοθήκης της.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονή έχει εκδόσει κατά καιρούς η ίδια, ή διάφοροι εκδοτικοί οίκοι, βιβλία που επιμελήθηκαν Σιμωνοπετρίτες πατέρες, τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα κάτωθι:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΓΑ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

Α. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ἀπό τό 1924 ἕως 1956

Βιβλία ἐκδοθέντα ὑπό Καθηγουμένου Ἱερωνύμου Σιμωνοπετρίτου († 1957):

1. Ἀκολουθία ἁγίου Σίμωνος τοῦ μυροβλύτου καί ἁγ. Μαρίας τῆς Μαγδαληνῆς, ἔκδ. 1924.

2. Κανών Παρακλητικός εἰς τούς ἁγίους Μαρίαν τήν Μαγδαληνήν, Σίμωνα τόν μυροβλύτην καί τόν ὅσιον Ἱερώνυμον, ἔκδ. 1924.

3. Ἀκολουθία ἁγίου Ἱερωνύμου, ἔκδ. 1925.

4. Τάλας καί ἁμαρτωλός, ἔκδ. 1956.

Β. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ἀπό τό 1956 καί ἑξῆς

Β1. ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

1. Ὁ Στάρετς Ζαχαρίας, μετάφρασις ὑπό Μοναχοῦ ῾Ησαΐου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. Ἱερόν Κοινόβιον Ὁρμυλίας / 1982.

2. Οἱ ἅγιοι Συμεών καί Θεόδωρος, ὑπό Ἱερομ. Ἰουστίνου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ / 1985.

3. Ὁ ἅγιος Σίμων ὁ Ἀθωνίτης, συλλογικός, ἐκδ. ΑΚΡΙΤΑΣ / 1987.

4. Ὁ βίος τοῦ ἁγίου Σίμωνος τοῦ Ἀθωνίτου, Σιμωνοπετρίτικα 1, ἐκδ. ῾Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας / 1991.

5. Βίος καί πολιτεία τοῦ ἐν ἁγίοις πατρός ἡμῶν Τύχωνος, ἐπισκόπου ᾽Αμαθοῦντος τῆς Κύπρου, τοῦ θαυματουργοῦ, ὑπό Ἱερομ. Τύχωνος Σιμωνοπετρίτου, ἔκδ. ῾Ι. Μητροπόλεως  Λεμεσοῦ, Λεμεσός / 2003.

6. ῾Αγία Μαγδαληνή, τό «ἱερό κειμήλιο» τῆς Σιμωνόπετρας, ὑπό Ἱερομ. Θεολόγου Σιμωνοπετρίτου, Σιμωνοπετρίτικα 2, ἐκδ. ῾Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας / 2012.

Β2. LE SYNAXAIRE, par Hiéromoine Macaire de Simonos Pétra

1. Le Synaxaire, Vies des saints de l’Église orthodoxe, tome 1er: Septembre, Octobre., condition nouveau en français.

2. Le Synaxaire, Vies des saints de l’Église orthodoxe, tome 2me, Novembre, Décembre, condition nouveau en français.

3. Le Synaxaire, Vies des saints de l’Église orthodoxe, tome 3me, Janvier, Février, condition nouveau, en français.

4. Le Synaxaire, Vies des saints de l’Église orthodoxe, tome 4me, Mars, Avril, condition nouveau en français.

5. Le Synaxaire, Vies des saints de l’Église orthodoxe, tome 5me, Mai, Juin, condition nouveau en français.

6. Le Synaxaire, Vies des saints de l’Église orthodoxe, tome 6me, Juillet, Août, condition nouveau en français. 

Β3. ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ὑπό ἱερομ. Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου, τόμοι 12, ἐκδόσεις ῎Ινδικτος,

1. Τόμος 1 ος, Σεπτέμβριος, ᾽Αθῆναι / 2003.

2. Τόμος 2 ος, ᾽Οκτώβριος, ᾽Αθῆναι / 2004.

3. Τόμος 3 ος, Νοέμβριος, ᾽Αθῆναι / 2004.

4. Τόμος 4 ος, Δεκέμβριος, ᾽Αθῆναι / 2005.

5. Τόμος 5 ος, ᾽Ιανουάριος, ᾽Αθῆναι / 2005.

6. Τόμος 6 ος, Φεβρουάριος, ᾽Αθῆναι / 2006.

7. Τόμος 7 ος, Μάρτιος, ᾽Αθῆναι / 2006.

8. Τόμος 8 ος, ᾽Απρίλιος, ᾽Αθῆναι / 2007.

9. Τόμος 9 ος, Μάϊος, ᾽Αθῆναι / 2007.

10.Τόμος 10 ος , ᾽Ιούνιος, ᾽Αθῆναι / 2008.

11. Τόμος 11 ος, ᾽Ιούλιος, ᾽Αθῆναι / 2008.

12. Τόμος 12ος, Αὔγουστος, , ᾽Αθῆναι / 2009.  

Β4. ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ - ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΓΙΩΝ

1. Ἀκολουθία ἁγίου Σιλουανοῦ τοῦ Ἀθωνίτου, ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου Σιμωνοπετρίτου / 1991.

2. Ἀκολουθίαι ἁγ. Σίμωνος καί ἁγ. Μαρίας Μαγδαληνῆς / 1992.

Ἀκολουθία  ὁσίου Νείλου Σόρσκυ, ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ / 1985.

3. Ἀκολουθία ὁσίου Νικοδήμου Βερροιέως, ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου καί Μοναχοῦ Πορφυρίου τῶν Σιμωνοπετριτῶν, ἐκδ. Ἱ. Μητροπόλεως Βερροίας / 1986.

4. Ἀκολουθία τῶν Καρεωτῶν ὁσιομαρτύρων, ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ / 1986.

5. Ἀκολουθία ἁγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας, ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. Ἱ. Ναός ἁγ. Δημητρίου Νεοκαισαρείας Κατερίνης / 1988

6. Ἀκολουθία ἁγίου Ἀνδρέου Πρωτοκλήτου, ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. ΤΕΡΤΙΟΣ / 1993.

7. Παρακλητικός κανών Παναγίας Τριχερούσης, ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. Ἱ. Μονή Χιλιανδαρίου / 1993.

8. Παρακλητικός κανών εἰς θεομητορικήν εἰκόνα τῶν Θλιβομένων ἡ χαρά, ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου Σιμωνοπετρίτου, Ἱ. Ναοῦ ἁγ. Γεωργίου Κοντοῦ Λάρνακος / 1994.

Β5. ΒΙΒΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

μελοποιηθέντα ὑπό Ἱερομ. Γρηγορίου Σιμωνοπετρίτου

1. Ψαλτήριον Τερπνόν, μουσικόν βιβλίον, ἔκδ. 1991.

᾽Αγγελικός Χορός, μουσικά βιβλία:

2. Τόμος: Α' ῾Εσπερινός, ἔκδ. 2001

3. Τόμος: Β' ῎Ορθρος. ἔκδ. 2001

4. Τόμος: Γ' Πολυέλαιοι, ἔκδ. 2002

5. Τόμος: Δ' Θεία λειτουργία, ἔκδ. 2003

6. Τόμος: Ε' Κοινωνικά, ἔκδ. 2005

Γ. ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑ ΠΑΤΕΡΩΝ

Γ1. ΑΡΧΙΜ. ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ, ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

1. Κατηχήσεις καί Λόγοι 1, Σφραγίς Γνησία, ἐκδ. ΟΡΜΥΛΙΑ / 1995.

2. Κατηχήσεις καί Λόγοι 2, Ζωή ἐν Πνεύματι, ἐκδ. ΟΡΜΥΛΙΑ / 1997.

3. Κατηχήσεις καί Λόγοι 3, ᾽Αγαλλιασώμεθα τῷ Κυρίῳ, ἐκδ. ΟΡΜΥΛΙΑ / 1999.

4. Κατηχήσεις καί Λόγοι 4, Προσδοκία καί ὅρασις Θεοῦ, ἐκδ. ΟΡΜΥΛΙΑ / 2001.

5. Κατηχήσεις καί Λόγοι 3, Σταθμοί στήν πνευματική ζωή, ἐκδ. ΟΡΜΥΛΙΑ / 2003.

6. Λόγοι ἀσκητικοί, ἑρμηνεία στόν ἀββᾶ ᾽Ησαΐα, ἐκδ. ῎Ινδικτος, ᾽Αθήναι / 2005.

7. Λόγος περί νήψεως, ἑρμηνεία στόν ἅγιο ᾽Ησύχιο, ὑπό ἐκδ. ῎Ινδικτος, ᾽Αθήναι / 2007.

8. Χαρισματική ὁδός, ἑρμηνεία στόν βίο τοῦ ὁσίου Νείλου τοῦ Καλαβροῦ, ἐκδ. ῎Ινδικτος, ᾽Αθήναι / 2008.

9. Νηπτική ζωή καί ἀσκητικοί κανόνες, ἑρμηνεία στούς ὁσίους πατερες ᾽Αντώνιο, Αὐγουστῖνο καί Μακάριο, ἐκδ. ῎Ινδικτος, ᾽Αθήναι / 2011.

10. Λόγοι ἑόρτιοι μυσταγωγικοί, ἐκδ. ῎Ινδικτος, ᾽Αθήναι / 2014.

11. Περί ἀγάπης, ἑρμηνεία στόν ἅγιο Μάξιμο, ἐκδ. ῎Ινδικτος, ᾽Αθήναι / 2015.

12. Περί προσευχῆς, ἑρμηνεία στόν ὅσιο Νεῖλο τόν ἀσκητή, ἐκδ. ῎Ινδικτος, ᾽Αθήναι / 2016.

Γ2. ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ  

1. Ἱερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, ὁ Γέρων τῆς Ἀναλήψεως, ὑπό Μοναχοῦ Μωϋσέως / 1982.

2. Ἄξιόν ἐστιν, ὑπό Ἱερομ. Ἰουστίνου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ / 1982.

3. Ἰωάννου τοῦ Κομνηνοῦ: Προσκυνητάριον τοῦ Ἁγίου Ὄρους τοῦ Ἄθωνος, ἐπιμέλεια Ἱερομ. Ἰουστίνου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ / 1984.

4. Ἡ πορεία μου πρός τήν Ὀρθοδοξία, ὑπό Ἀρχιμ. Placide Deseille, ἐκδ. ΑΚΡΙΤΑΣ / 1986.

5. Τό Εὐαγγέλιο στήν Ἔρημο, ὑπό Ἀρχιμ. Placide Deseille, ἐκδ. ΤΗΝΟΣ / ἄ. χ.

6. Τόμος «ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑ», συλλογικός, ἐκδ. ΕΤΒΑ / 1991.

7. Ὁ Παχωμιανός Μοναχισμός, ὑπό Ἀρχιμ. Placide Deseille, ἐκδ. ΤΗΝΟΣ / 1992.

8. Στεναγμοῖς ἀλαλήτοις, ὑπό Ἀρχιμ. Νικολάου, ἐκδ. Ἱ. Μετόχιον Θείας Ἀναλήψεως/ 1994.

9. Καύση Καρδίας, ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. Παγκύπριος Ὀρθόδοξος Σύλλογος «Ἅγιος Ἀρσένιος», Λευκωσία / 1995.

10. Εἰς ὦτα ἀκουόντων, ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. Παγκύπριος Ὀρθόδοξος Σύλλογος «Ἅγιος Ἀρσένιος», Λευκωσία / 1996.

11. Πρός τίνα ἀπελευσόμεθα; ὑπό Ἱερομ. Ἀθανασίου Σιμωνοπετρίτου, ἐκδ. Παγκύπριος Ὀρθόδοξος Σύλλογος «Ἅγιος Ἀρσένιος», Λευκωσία / 1997.

12. Σιμωνοπετρίτες πατέρες, πού βρήκαμε καί ἀγαπήσαμε (1973-1997), ὑπό Ἱερομ. Μύρωνος Σιμωνοπετρίτου, Σιμωνοπετρίτικα 3, ἐκδ. ῾Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας / 2013.

13. Τυπικόν ἤ Τυπικαί σημειώσεις, ὑπό Μεθοδίου Ἱερομονάχου Σιμωνοπετρίτου τοῦ Ἠλιοπολίτου, ἐκδ. ῾Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας / 2016.

Δ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ Ι. Μ. ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

Δ1.  Σειρά: Ἁγιορειτική Φωτογραφία

ἐπιμέλεια Ἱερομ. Ἰουστίνου Σιμωνοπετρίτου

1. Ἁγιορειτική  Φωτογραφία 1, συνέκδοση μέ Πολιτιστικό Κέντρο Βορ. Ἑλλάδος ΕΤΕ / 1993.

2. Ἁγιορειτική  Φωτογραφία 2, συνέκδοση μέ Πολιτιστικό Κέντρο Βορ. Ἑλλάδος ΕΤΕ / 1994.

3. Ἁγιορειτική  Φωτογραφία 3, Μονές τοῦ Ἁγίου Ὄρους: Τό λεύκωμα Riley (1883), συνέκδοση μέ Πολιτιστικό Κέντρο Βορ. Ἑλλάδος ΕΤΕ / 1994.

4. Ἁγιορειτική  Φωτογραφία 4: Μονές καί Σκῆτες τοῦ Ἁγίου Ὄρους -Φωτογραφική καταγραφή τοῦ 1870, συνέκδοση μέ Πολιτιστικό Κέντρο Βορ. Ἑλλάδος ΕΤΕ / 1996.

Δ2. Σειρά: Φωτογραφικά Ὁδοιπορικά

Ἄγγελος Σεραϊδάρης: Φωτογραφικό Ὀδοιπορικό στό Ἅγιον Ὄρος, ἐπιμ. Ἱερομ. Ἰουστίνου Σιμωνοπετρίτου, συνέκδοση μέ Μουσεῖο Μπενάκη / 1995.

Ε. ΛEITOYPΓIKΕΣ EKΔOΣEIΣ THΣ IEPAΣ MONHΣ ΣIMΩNOΣ ΠETPΑΣ

ἐπιμέλεια ῾Ιερομ. Ἱερωνύμου Σιμωνοπετρίτου

1. Ἱεροδιακονικόν, περιέχον ἅπασαν τὴν διάταξιν τῆς ῾Ιεροδιακονίας εἰς τὸν ῾Εσπερινόν, τὸν ῎Ορθρον καὶ εἰς τὰς τρεῖς θείας Λειτουργίας, ὡς καὶ εἰς ἑτέρας ἱερὰς ἀκολουθίας καὶ τελετάς, ὑπό Ἱεροδ. Ἱερωνύμου Σιμωνοπετρίτου / 1990.

2. Ἱερατικόν Α΄, θ. Λειτουργία ἁγ. Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου / 1992.

3. Ἱερατικόν Β΄, θ. Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου / 1992.

4. Ἱερατικόν Γ΄, θ. Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων / 1992.

5. Συλλειτουργικόν, ἤτοι ἡ τάξις Ἀναγνώστου καί Ψάλτου / 1996.

6. Προεστωτικόν, περιέχον ἅπαντα τὰ ἐν ταῖς ἱεραῖς ἀκολουθίαις τῷ προεστῶτι ἀνήκοντα / 1997.

7. Εὐχολόγιον A´, ῾Αγιασματάριον, περιέχον τὰς ἀκολουθίας τοῦ Mικροῦ ῾Αγιασμοῦ, τοῦ Eὐχελαίου, ὡς καὶ διαφόρους περιστατικὰς εὐχάς / 2001.

8. Εὐχολόγιον B´, Σχηματολόγιον, (ὑπὸ ἔκδοσιν).

9. Εὐχολόγιον Γ´, ᾽Εξοδιαστικόν, περιέχον ἁπάσας τὰς νεκρωσίμους ἀκολουθίας καὶ τὰ μνημόσυνα, ὡς καὶ διαφόρους συγχωρητικὰς εὐχάς / 2002.

10. Εὐχολόγιον  Δ´, ᾽Εγκαινιαστικόν, περιέχον τὴν τάξιν τῶν ᾽Εγκαινίων τοῦ ναοῦ, ὡς καὶ τὰς συναφεῖς τάξεις καὶ ἀκολουθίας / 2003.

11. ᾽Ακολουθία τοῦ Μικροῦ ῾Αγιασμοῦ, καὶ ἕτεραι συναφεῖς περιστατικαὶ εὐχαί. (Ἀνάτυπον ἐκ τοῦ Eὐχολογίου A΄, ἤτοι ῾Αγιασματαρίου / 2012.

12. ᾽Ακολουθία τοῦ εὐχελαίου, καὶ ἕτεραι συναφεῖς περιστατικαὶ εὐχαί. (᾽Ανάτυπον ἐκ τοῦ Eὐχολογίου A΄, ἤτοι ῾Αγιασματαρίου) / 2012.

13.᾽Ακολουθία τοῦ Μνημοσύνου, καὶ ἕτεραι συναφεῖς περιστατικαὶ εὐχαί. (᾽Ανάτυπον ἐκ τοῦ Eὐχολογίου Γ΄, ἤτοι ᾽Εξοδιαστικοῦ) / 2013.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, Γεράσιμου Σμυρνάκη, Φωτογραφική ανατύπωση της έκδοσης του 1903, Εκδόσεις Πανσέληνος, Καρυές Αγίου Όρους 1988, Σελίδες 822
  • ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, Συλλογικός Τόμος, Διεύθυνση εκδόσεως: Στέλιος Παπαδόπουλος, ΕΤΒΑ, Αθήνα 1991, Σελίδες 396, ISBN 960-244-018-Χ
  • ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, Καδάς, Σωτήριος Ν, Εκδοτική Αθηνών, Έτος έκδοσης: 2009, Σελίδες: 200, ISBN 960-213-199-3
  • Βίος και πολιτεία του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Σίμωνος του Αθωνίτου του εν τη πέτρα ασκήσαντος και μύρον αναβλύσαντος, όστις ανεπαύθη το ᾳσνζ (1257) έτος από Χριστού, Δεκεμβρίου κη΄. Συγγραφείς μέν υπό Ησαΐου μοναχού, μεταγραφείς δε υπό Νικηφόρου ιερομονάχου Χίου, Νέον Λειμωνάριον, Βενετία 1819, σελ. 89-99
  • Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Ιερομόναχος Μακάριος Σιμωνοπετρίτης, τόμος 4ος, Μήν Δεκέμβριος, Εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ, Αθήνα 2005, Σελίδες 384, ISBN 960-518-197-5
  • ΟΡΜΥΛΙΑ, Ιερόν Κοινόβιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Προσκυνηματικός Οδηγός, Αντώνη Ιορδάνογλου, Εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ, Αθήνα 2007, Σελίδες 148, ISBN 960-518-296-0

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ευάγγελος Χεκίμογλου & Αλέξανδρος Γρηγορίου, «Τα λογιστικά κατάστιχα της Μονής Σίμωνος Πέτρας», ΛΒ' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, Θεσσαλονίκη 2012 σελ. 13-42 [1]