Κύριλλος Ζ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύριλλος Ζ΄
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κύριλλος Ζ΄ Κωνσταντινουπόλεως (Ελληνικά)
Γέννηση1775
Αδριανούπολη
Θάνατος13  Μαρτίου 1872 ή 1872
Χάλκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κύριλλος Ζ΄ διετέλεσε Οικουμενικός Πατριάρχης για πέντε χρόνια (1855-1860).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπογραφή του Κυρίλλου ως Μητροπολίτη σε έγγραφο της Δημογεροντίας Αίνου (1831)

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι γεννήθηκε το 1775 στην Αδριανούπολη και είχε το κοσμικό όνομα Κωνσταντίνος, εντούτοις φαίνεται ότι τα τρία αυτά στοιχεία είναι αναληθή και προήλθαν από σύγχυση με τον Πατριάρχη Κύριλλο ΣΤ΄[α].

Τον Μάιο του 1831 εξελέγη Μητροπολίτης Αίνου και τον Μάρτιο του 1847 Αμασείας. Πατριάρχης εξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 1855[4]. Επί της πατριαρχίας του συγκλήθηκε συνέλευση αντιπροσώπων των επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη σύνταξη και κύρωση των Γενικών Κανονισμών[3], οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλες δυσαρέσκειες[5]. Ο Κύριλλος υπέβαλε την παραίτησή του το 1859, αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή από την Υψηλή Πύλη.

Προσπάθησε να αντιμετωπίσει το Βουλγαρικό ζήτημα χειροτονώντας Βούλγαρους αρχιερείς. Ήταν όμως ήδη αργά, και επί των ημερών του, συγκεκριμένα το Πάσχα του 1860, για πρώτη φορά δεν μνημονεύτηκε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Βουλγαρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη[6]. Λόγω της αποτυχίας του στο ζήτημα αυτό, παραιτήθηκε την 5 Ιουλίου 1860[7] και αποσύρθηκε στη Χάλκη[3], όπου και πέθανε στις 13 Μαρτίου 1872[2].

Υποσημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η παλαιότερη πηγή και ίσως αρχική αιτία αυτής της σύγχυσης φαίνεται πως είναι το έργο «Βίοι Παράλληλοι τῶν ἐπὶ τῆς Ἀναγεννήσεως τῆς Ἑλλάδος διαπρεψάντων ἀνδρῶν» του Αποστόλου Γούδα (1869) το οποίο υπό τον τίτλο «Κύριλλος Ζ΄» παραθέτει βιογραφία του Κυρίλλου ΣΤ΄[1]. Ακολουθούν άλλες πηγές που φαίνεται πως αντιγράφουν αυτήν[2]. Πάντως ο επίσης σύγχρονος Μανουήλ Γεδεών δεν αναφέρει τίποτε, ούτε για το κοσμικό του όνομα, ούτε για έτος και τόπο γεννήσεως[3]. Σε κάθε περίπτωση, εάν είχε όντως γεννηθεί το 1775, σημαίνει ότι έγινε επίσκοπος για πρώτη φορά σε ηλικία 56 ετών και Πατριάρχης στα 80 του και ότι πέθανε σε ηλικία 97 ετών, ηλικίες πολύ ασυνήθιστες για αυτή την εποχή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Γρηγόριος
Μητροπολίτης Αίνου
1831-1847
Διάδοχος
Σωφρόνιος
Προκάτοχος
Καλλίνικος Β΄
Μητροπολίτης Αμασείας
1847-1855
Διάδοχος
Σωφρόνιος
Προκάτοχος
Άνθιμος ΣΤ΄
Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1855-1860
Διάδοχος
Ιωακείμ Β΄