Ιωάννης ΙΔ΄ Καλέκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μολυβδόβουλλο του Πατριάρχη Ιωάννη Καλέκα

Ο Ιωάννης ΙΔ΄ ΚαλέκαςΚαλέτας) διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 1334 ως το 1347.

Ήταν ιεράρχης προικισμένος με αξιόλογα διοικητικά προσόντα και θεολογική παιδεία. Η πρώτη περίοδος της Πατριαρχίας του, ως το θάνατο του Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου ήταν συνετή και ήρεμη. Ακολούθως όμως, αναμείχθηκε στις δυναστικές έριδες, συντασσόμενος στην παράταξη της βασιλομήτορος Άννας.

Όταν κατόπιν πήρε θέση στην ησυχαστική διαμάχη, συντασσόμενος με τους πολεμίους του Γρηγορίου Παλαμά και των ησυχαστών, η στάση του αυτή ερμηνεύθηκε εντός των πλαισίων της δυναστικής διαμάχης. Εντούτοις, ή θέση αυτή του Ιωάννη Καλέκα είχε θεολογικό υπόβαθρο, και έτσι ο Πατριάρχης υποστήριξε τον αντιησυχαστή Γρηγόριο Ακίνδυνο, αφετέρου ευνόησε τις διώξεις του Γρηγορίου Παλαμά και των ησυχαστών.

Όταν επικράτησε ο υποστηρικτής των ησυχαστών Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός, συνεκλήθη Σύνοδος, η οποία καθαίρεσε τον Πατριάρχη Ιωάννη, ο οποίος εξορίστηκε στο Διδυμότειχο[1], όπου και πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 1347[2].

Κατά την Πατριαρχία του εκδόθηκαν πολλές συνοδικές αποφάσεις για σοβαρά θέματα. Από δική του εγκύκλιο συνάγεται η ύπαρξη Κρυπτοχριστιανών, ήδη από την εποχή αυτή[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου
  2. Αποστολική Διακονία. «Οι μελωδοί και υμνογράφοι της Εκκλησίας». http://www.apostoliki-diakonia.gr/byzantine_music/ymnografoi/ymnografoi.asp?main=melodoi_sort.asp&page=108. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2014. 
  3. Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ησαΐας
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1334-1347
Διάδοχος
Ισίδωρος Α΄