Νικόλαος Γ΄ Κυρδινιάτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νικόλαος Γ΄ Κυρδινιάτης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος Μαΐου 1111
Κωνσταντινούπολη
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Νικόλαος Γ΄ Κυρδινιάτης ή Γραμματικός εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 1084 και είχε μια εξαιρετικά μακρόχρονη, για την εποχή, Πατριαρχία, η οποία διήρκεσε 27 χρόνια.

Ήταν λόγιος ιεράρχης και συνέγραψε ύμνους για διάφορες ακολουθίες. Υποστηρίχθηκε από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του. Τα σημαντικότερα από αυτά ήταν η αίρεση των Βογομίλων και η έριδα του Λέοντος Χαλκηδόνος. Επί των ημερών του εκδόθηκαν συνοδικές αποφάσεις για πολλά εκκλησιαστικά θέματα, θέματα γάμων, διαζυγίων, μοναχισμού, κλπ. Ο ίδιος παρενέβη αρκετά σε θέματα μοναχισμού, στερέωσε το καθεστώς του Αγίου Όρους και φαίνεται ότι συνέγραψε μοναστικό Τυπικό.

Ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τον Πάπα Ουρβανό Β΄, προκειμένου να του σταλεί βοήθεια από τη Δύση εναντίον των Τούρκων. Από τον Πατριάρχη Νικόλαο ζητήθηκε να γνωματεύσει σχετικά με το ζήτημα της Ένωσης των Εκκλησιών. Ο Νικόλαος εκφράστηκε υπέρ της Ένωσης, χωρίς όμως κανένα συμβιβασμό από μέρους των Ορθοδόξων. Συγκεκριμένα, ζήτησε ως προαπαιτούμενα την ομολογία Ορθόδοξης πίστης από τον Πάπα, την εγκατάλειψη του παπικού πρωτείου, του filioque, καθώς και της χρήσης άζυμου άρτου στη λατρεία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ευστράτιος
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1084-1111
Διάδοχος
Ιωάννης Θ΄