Μάρκος Β΄ Ξυλοκαράβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάρκος Β΄ Ξυλοκαράβης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Μάρκος Β΄, ο επονομαζόμενος Ξυλοκαράβης, διετέλεσε Οικουμενικός Πατριάρχης για σύντομο χρονικό διάστημα το έτος 1466.

Καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη[1]. Ήταν ιερομόναχος και κάτοχος αξιόλογης παιδείας[2], γι'αυτό είχε και το προσωνύμιο «φιλόσοφος»[1]. Υπηρετούσε στην Κρήτη, από την οποία εκδιώχθηκε από τους Βενετούς, μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό του, λόγω της ανθενωτικής του δράσης. Εξελέγη Πατριάρχης από αρχιερείς και κλήρο στις αρχές του 1466 σε αντικατάσταση του παυθένος Ιωάσαφ Α΄. Μετά την εκλογή του όμως συκοφαντήθηκε στην Υψηλή Πύλη και απομακρύνθηκε ταπεινωτικά από το Θρόνο. Για την απομάκρυνσή του, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Τραπεζούντιοι της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι και τον σηκοφάντησαν ότι «έλαβε ώνιον την Πατριαρχικής αξίαν». Τέτοια δικαιολογία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Πατριαρχείου, και επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά, όταν οι Τραπεζούντιοι για πρώτη φορά καταβάλλουν χρήματα στο Σουλτάνο για να εκλέξουν Πατριάρχη τον συντοπίτη τους μοναχό Συμεών.

Ο Μάρκος κατόπιν αυτού αποσύρθηκε σε μοναστήρι της Πόλης, δε δέχτηκε όμως ποτέ αδιαμαρτύρητα την άδικη απομάκρυνσή του από το Θρόνο. Με δική του πρωτοβουλία συνεκλήθη Σύνοδος κατά την Πατριαρχεία του Διονυσίου Α΄, η οποία τον βρήκε αθώο από κάθε μομφή και κατηγορία και του απέδωσε «προεδρικώς» την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Εκεί παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ζαχαριάδου, Ελισάβετ Α. (1996). Δέκα τουρκικά έγγραφα για την Μεγάλη Εκκλησία (1483-1567). Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών. σελ. 74. ISBN 960-7094-69-7. 
  2. Αθανασίου Κομνηνού Υψηλάντου (1870). Εκκλησιαστικών και πολιτικών των εις δώδεκα, ήτοι τα μετά την Άλωσιν (1453-1789). Κωνσταντινούπολη: Τυπογρ.Ι.Α.Βρετού. σελ. 17. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ιωάσαφ Α΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1466
Διάδοχος
Συμεών Α΄