Πατριάρχης Τρύφων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγιος Τρύφων Κωνσταντινουπόλεως
0419tryphonconstantinople-partial.jpg
Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Γέννηση άγνωστο
Κοίμηση περ. 933
Τιμάται από Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Εορτασμός 19 Απριλίου [Π.Η. 2 Μαΐου] (μνήμη)
29 Μαΐου (Σύναξη πάντων των εν Αγίοις Πατέρων ημών Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως[1])

Ο Τρύφων διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως για τρία έτη (928-931).

Ήταν μοναχός σε κάποιο μοναστήρι της Μικράς Ασίας, όταν επελέγη, για την ευλάβεια και την αγιότητά του, να αναλάβει Οικουμενικός Πατριάρχης το Δεκέμβριο του 928, μετά το θάνατο του Στεφάνου Β΄. Ο Αυτοκράτορας Ρωμανος Α' Λεκαπηνός ευνόησε την εκλογή του, προσβλέποντας όμως σε μελλοντική του παραίτηση, προκειμένου να αναδειχθεί Πατριάρχης ο γιος του Θεοφύλακτος, και έτσι να μπορεί να ελέγχει την Εκκλησία[2].

Έτσι, στάθηκε αρωγός του Τρύφωνα στη διάρκεια της Πατριαρχίας του, συνεισφέροντας με δωρεές σε πτωχοκομεία και μοναστήρια. Το 931 έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του, αλλά ο Τρύφων δεν συμφώνησε να παραιτηθεί υπέρ του γιου του Ρωμανού, καθώς αυτός ήταν ανήλικος και τυχόν εκλογή του θα προκαλούσε σκάνδαλο. Ο Αυτοκράτορας εξοργίστηκε και ήθελε να τον συλλάβει και να τον εκτελέσει, όμως ο Τρύφων ήταν αγαπητός στον λαό[3]. Έτσι, με την βοήθεια επισκόπου που κατηγόρησε τον Πατριάρχη για αναλφαβητισμό, απέσπασε υπογραφή του Τρύφωνα σε λευκό χαρτί, στο οποίο συνέταξε την παραίτησή του.

Έτσι τερματίστηκε η Πατριαρχία του Τρύφωνα τον Αύγουστο του 931 και μετά από δεκαπεντάμηνη χηρεία του Θρόνου[4] εξελέγη Πατριάρχης ο Θεοφύλακτος, σε ηλικία όχι ακόμη δεκαπέντε ετών[5]. Μετά την εκθρόνισή του, ο Τρύφων κατέφυγε σε μοναστήρι, όπου πέθανε το 933[3]. Μετά τον θάνατό του ανακηρύχθηκε άγιος και η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 19 Απριλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Στέφανος Β΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
928-931
Διάδοχος
Θεοφύλακτος