Πατριάρχης Σέργιος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πατριάρχης Σέργιος Β΄
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος Ιουλίου 1019
Κωνσταντινούπολη
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Θρησκεία Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Σέργιος Β΄ ο Στουδίτης διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως για είκοσι έτη (999-1019).

Καταγόταν από επιφανή οικογένεια και ήταν ανιψιός του Πατριάρχη Φωτίου[1]. Ήταν πολύ μορφωμένος και ενάρετος και έφτασε στο αξίωμα του ηγουμένου της Μονής Μανουήλ[2] (κατ' άλλους της Μονής Στουδίου). Το 999, σε σχετικά μεγάλη ηλικία, επελέγη από τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο ως Οικουμενικός Πατριάρχης και παρέμεινε στη θέση αυτή για 20 έτη, ως το θάνατό του το 1019.

Επί των ημερών της Πατριαρχίας του, ο Πάπας Σέργιος Δ΄ (στη Ρώμη), ανέφερε για πρώτη φορά, στην ενθρονιστήρια επιστολή του, το Σύμβολο της Πίστεως συμπεριλαμβάνοντας το filioque. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Πατριάρχη Σέργιο στο να διαγράψει τον Πάπα Σέργιο από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας, καθιστώντας προβληματική την κοινωνία των δύο εκκλησιών, αρκετά πριν το Σχίσμα του 1054. Το γεγονός αυτό αναφέρεται ως «Σχίσμα των δύο Σεργίων». Επίσης επί Πατριαρχίας του Σεργίου Β΄, και με τη βοήθεια Ρώσων κληρικών, μεταφράσθηκαν στη ρωσική γλώσσα όλοι οι μέχρι τότε εκκλησιαστικοί νόμοι.

Επί των ημερών του, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως περιλαμβάνει 80 μητροπόλεις, 39 αρχιεπισκοπές και 550 επισκοπές[1].

Η μνήμη του Πατριάρχη Σεργίου τιμώνταν αρχικά μόνο από τη Μονή Μανουήλ, και σήμερα από ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 12 Απριλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Αριστείδης Πανώτης (2008). Το Συνοδικόν της εν Ελλάδι Εκκλησίας. A. Εκδόσεις Σταμούλη, σελ. 310. ISBN 978-960-8116-17-7. 
  2. Σύνταγμα, Ράλλη και Ποτλή, Τόμ. Β', σελ. 675: Ο μακαριώτατος Φώτιος την του Μανουήλ μονήν εκ κρηρίδων αυτών σχεδόν, είς ό νύν κάλλος και μεγεθος οράται, κατέστησεν

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • «Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου», τόμ. 16ος, σελ. 953
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larousse-Britannica, 2007, τόμ. 46, σελ. 354


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Σισίνιος Β΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
999-1019
Διάδοχος
Ευστάθιος