Ραφαήλ Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ραφαήλ Α΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 15ος αιώνας
Θάνατος 1476
Θρησκεία Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Ραφαήλ Α΄, ο λεγόμενος Τριβαλός, διετέλεσε Οικουμενικός Πατριάρχης την περίοδο 1475-1476.

Ήταν Σέρβος και δεν μιλούσε καθόλου ελληνικά. Οι μαρτυρίες που υπάρχουν τον αναφέρουν ως ανίκανο, χυδαίο, ή και εξαρτημένο από το αλκοόλ[1].

Εξελέγη Πατριάρχης με ενέργειες του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή[2], προσφέροντάς του πεσκέσι, πέραν των δύο χιλιάδων φλουριών που καταβάλλονταν ετησίως, άλλα χίλια εφάπαξ, εκ των οποίων πεντακόσια μετρητοίς και άλλα πεντακόσια με χρεωστική επιστολή. Επειδή δεν ήξερε ελληνικά και ήταν γενικώς απαίδευτος, αλλά και μέθυσος, ο Μητροπολίτης Ηρακλείας δήλωσε ασθένεια, προκειμένου να μη συμπράξει στην εκλογή του. Έτσι χειροτονήθηκε από το Μητροπολίτη Αγκύρας, κατόπιν πιέσεων.

Αναφέρεται ότι δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τις ακολουθίες, σε πολλές από τις οποίες προσερχόταν σε κατάσταση μέθης. Μάλιστα, τη Μεγάλη Εβδομάδα του 1475, έπεσε από τα χέρια του η ποιμαντορική ράβδος και έσπασε[3]. Εκτός αυτού, δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τους Μητροπολίτες Ηρακλείας, Καισαρείας, Εφέσου, και άλλους, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η Πατριαρχία του. Όταν, στις αρχές του 1476 έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορούσε να συγκεντρώσει και τα πεντακόσια φλουριά, τα οποία είχε υποσχεθεί με την εκλογή του, καθαιρέθηκε και φυλακίστηκε[4]. Πέθανε την ίδια χρονιά στη φυλακή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ἀνὴρ χαμερπὴς καὶ τῇ μέθῃ ὅλος ἔκδοτος [...] βλακώδης ὧν» (Αθανασίου Κομνηνού Υψηλάντου (1870). Εκκλησιαστικών και πολιτικών των εις δώδεκα, ήτοι τα μετά την Άλωσιν (1453-1789). Κωνσταντινούπολη: Τυπογρ.Ι.Α.Βρετού, σελ. 25. https://books.google.com/books?id=W0YOAAAAYAAJ. )
  2. «στανικώς», κατά τον Μανουήλ Μαλαξό
  3. Αθανασίου Κομνηνού Υψηλάντου (1870). Εκκλησιαστικών και πολιτικών των εις δώδεκα, ήτοι τα μετά την Άλωσιν (1453-1789). Κωνσταντινούπολη: Τυπογρ.Ι.Α.Βρετού, σελ. 26. https://books.google.com/books?id=W0YOAAAAYAAJ. 
  4. Αθανασίου Κομνηνού Υψηλάντου (1870). Εκκλησιαστικών και πολιτικών των εις δώδεκα, ήτοι τα μετά την Άλωσιν (1453-1789). Κωνσταντινούπολη: Τυπογρ.Ι.Α.Βρετού, σελ. 27. https://books.google.com/books?id=W0YOAAAAYAAJ. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Συμεών Α΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1475-1476
Διάδοχος
Μάξιμος Γ΄