Αρσένιος Αυτωρειανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Αρσένιος (κατά κόσμον Γεώργιος) ο Αυτωρειανός διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ των ετών 1254-1260 και 1261-1267.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν γόνος σπουδαίας οικογένειας. Εξελέγη το 1254 Πατριάρχης κατόπιν πιέσεων του Αυτοκράτορα Θεόδωρου Β΄ Λάσκαρη, παρά την αντίθετη θέληση των Συνοδικών Ιεραρχών. Το 1258, μετά το θάνατο του Θεοδώρου, ανέλαβε να προστατεύσει τον 7χρονο γιο του και διάδοχο του Θρόνου Ιωάννη Δ' από τις φιλοδοξίες του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου.

Παρά ταύτα, ο Μιχαήλ Η' κατόρθωσε να τυφλώσει τον Ιωάννη Δ' και να σφετεριστεί το Θρόνο, πράγμα στο οποίο ο Πατριάρχης Αρσένιος αντέδρασε σθεναρά. Για τη στάση του αυτή, ο νέος Αυτοκράτορας τον εξόρισε στην Προικόνησο,[1] όπου και πέθανε το 1273. Η εξορία του δημοφιλούς Πατριάρχη Αρσενίου είχε και συνέπειες στην Εκκλησία, καθώς πολλοί αντέδρασαν στην απομάκρυνσή του και προκάλεσαν το Σχίσμα των Αρσενιατών.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανακηρύξει τον Αρσένιο άγιο και τιμά τη μνήμη του στις 11 Οκτωβρίου.[2] Η διαθήκη του Πατριάρχη Αρσενίου διασώζεται μέχρι σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ (2009). Γιατί το Βυζάντιο. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σελ. 50. ISBN 9789601903262. 
  2. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει την 28η Οκτωβρίου, προφανώς σε σύγχυση με τον Αρσένιο, επίσκοπο Σερβίας, του οποίου η μνήμη γιορτάζεται εκείνη την ημέρα. Η Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρει την 11η Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι συναξαριστές δεν αναφέρουν καμία ημερομηνία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Μανουήλ Β΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1254-1260 (1η θητεία)
Διάδοχος
Νικηφόρος Β΄
Προκάτοχος
Νικηφόρος Β΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1261-1267 (2η θητεία)
Διάδοχος
Γερμανός Γ΄