Σελίμ Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σελίμ Γ΄
Χαλίφης του Ισλάμ
Σελίμ Γ΄
Περίοδος Εξουσίας 1789 - 1807
Προκάτοχος Αμπντούλ Χαμίτ Α΄
Διάδοχος Μουσταφά Δ΄
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Μουσταφά Γ΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Μιχρισάχ Βαλιντέ Σουλτάν
Γέννηση 24 Δεκεμβρίου 1761
Γενέτειρα Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 28 Ιουλίου 1808 (46 ετών)
Τόπος θανάτου Κωνσταντινούπολη
Τουρά Tughra of Selim III.JPG

Ο Σελίμ Γ΄ ο επονομαζόμενος Μεταρρυθμιστής (III. Selim, 24 Δεκεμβρίου 1761 - 28 Ιουλίου 1808) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με φιλελεύθερες αντιλήψεις.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Μουσταφά Γ΄και της Μιχρισάχ Σουλτάν και διαδέχτηκε το 1789 τον θείο του Αμπντούλ Χαμίτ Α΄. Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και υπήρξε ποιητής και μουσικός. Το όνομά του συνδέθηκε με την πλέον ταραγμένη περίοδο της Ευρωπαϊκής ιστορίας: αυτήν της Γαλλικής Επανάστασης. Η εξωτερική του πολιτική σημαδεύτηκε απο τις συνεχείς καταστροφικές ήττες. Το 1792 υπέγραψε τη συνθήκη Ιασίου, με το οποίο παραχωρούσε προνόμια στους Ρώσους. Το 1788 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα έφτασαν στην Αίγυπτο, αναγκαζόμενος τελικά σε συμμαχία. Γενικά κατά τη διάρκεια της εξουσίας του υπήρξαν πολλές αποσχιστικές τάσεις, κυρίως από πασάδες στις ανατολικές περιοχές της Αυτοκρατορίας, ενώ ενισχύθηκε η αυτονομία των παραδουνάβιων περιοχών. Επίσης εγκαινίασε για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυτοκρατορίας μόνιμες διπλωματικές αποστολές στις μεγάλες πρωτεύουσες της Δύσης (Βιέννη, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο).

Στον εσωτερικό τομέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον εσωτερικό τομέα ο Σελίμ Γ΄ επιχείρησε πολλές ριζοσπαστικές αλλαγές, κυρίως στα στρατιωτικά ζητήματα. Συγκρότησε ειδικό συμβούλιο, στα μέλη του οποίου παραχώρησε πολλές αρμοδιότητες, ενώ περιόρισε σημαντικά αυτές του Μεγάλου Βεζίρη και των τοπικών αρχόντων. Από την αρχή της ανάρρησής του στο θρόνο έλαβε σειρά μέτρων που αφορούσαν φορολογία επί θεμάτων ιδιοκτησίας καθώς και σειρά μέτρων επί της εσωτερικής διοίκησης. Προσπάθησε να περιορίσει την επιρροή των Γενιτσάρων και να δημιουργήσει τακτικό στρατό Ευρωπαϊκού τύπου. Οι συγκεκριμένες όμως μεταρρυθμίσεις που αποτέλεσαν την αρχή του λεγόμενου (Nizâm-i Cedid) Τανζιμάτ, προκάλεσαν την αντίδραση των Γενίτσαρων, οι οποίοι υποκινημένοι από κύκλους της Aυλής και θρησκευτικούς ηγέτες τον ανέτρεψαν με κίνημα και τον εκθρόνισαν το 1807 περιορίζοντάς τον στα ανάκτορα.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελικά δολοφονήθηκε δια στραγγαλισμού κατά διαταγή του διαδόχου του στο θρόνο Μουσταφά Δ΄ μέσα στα ανάκτορα στις 28 Ιουλίου του 1808 στη Κωνσταντινούπολη και το σώμα του ρίφθηκε από τα τείχη της πόλης. Ένα χρόνο αργότερα την ίδια τύχη είχε και ο Μουσταφά Δ΄.
Ο Σελίμ Γ' θεωρείται ο πρωτοπόρος του μεταρρυθμιστικού ρεύματος Νιζαμι Τζεντιντ (Nizâm-i Cedid).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

 1. Ναφιζέ Καντινεφέντι
 2. Χιουσνιουμάχ Καντινεφέντι
 3. Ζιμπιφέρ Καντινεφέντι
 4. Αφιτάμπ Καντινεφέντι
 5. Ρεφέτ Καντινεφέντι
 6. Νουρισέμς Καντινεφέντι
 7. Ντιμχός Καντινεφέντι
 8. Γκόντσα Νιγκιάρ Καντινεφέντι
 9. Μαχμπουμπέ Καντινεφέντι
 10. Ταμπιζαφέρ Καντινεφέντι
 11. Μιχριμπάν Χανιμεφέντι
 12. Νεφιζέ Χανιμεφέντι
 13. Πακιζέ Χανιμεφέντι
 14. Φατμά Φεριτζιχάν Χανιμεφέντι
 15. Αϊνισαφά Χανιμεφέντι
 16. Μεριέμ Χανιμεφέντι

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ο Σελήμ Γ΄ είναι ο Σουλτάνος που μετά από διαβουλεύσεις ζήτησε το 1798 την καθαίρεση του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ διατάζοντας στη συνέχεια την εξορία του, αρχικά στη Χαλκηδόνα και από εκεί στο Άγιο Όρος, ο οποίος τελικά αποκαταστάθηκε το 1806.
 • Είναι όμως και ο Σουλτάνος που έδωσε την άδεια της ανίδρυσης της ιστορικής Μεγάλης του Γένους Σχολής σε μεγάλο οικόπεδο στη Ξηροκρήνη (Κρυσούτσεσμέ) του Βοσπόρου, μετά από σχετικό αίτημα που του υπέβαλε ο Δημήτριος Μουρούζης, που τελούσε Μέγας Διερμηνέας (Μέγας Δραγουμάνος) της Υψηλής Πύλης από το 1806.


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα