Στάχυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για τον αστέρα του αστερισμού της Παρθένου, δείτε: Στάχυς (αστέρας).
Απόστολος Στάχυς
Stachys, Amplias, Urban (Menologion of Basil II).jpg
Απόστολος & Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
ΓέννησηΆγνωστο
Κοίμηση54 μ.Χ.
Βυζάντιο
Εορτασμός31 Οκτωβρίου (Ορθόδοξη Εκκλησία και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία)
Ο Απόστολος Ανδρέας και ο επίσκοπος Βυζαντίου Στάχυς.

Ο Στάχυς (θάν. 54), ένας εκ των εβδομήντα Αποστόλων του Χριστού, ήταν ο δεύτερος Επίσκοπος Βυζαντίου, από το 38 έως το 54. Στον Στάχυ απευθύνει χαιρετισμούς ο Απόστολος Παύλος αποκαλώντας τον «αγαπητό μου» (Προς Ρωμαίους 16:9). Καθώς βρισκόταν σε στενή σχέση με τον Παύλο στα ανατολικά της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, προφανώς είχε μεταναστεύσει στη Ρώμη.

Σύμφωνα με παραδόσεις του 6ου αιώνα και έπειτα, ήταν ένας από τους εβδομήντα μαθητές του Ιησού. Θεωρείται ότι κατέστη επίσκοπος Βυζαντίου το 38 από τον Απόστολο Ανδρέα, που διέμεινε δύο χρόνια στην Αργυρούπολη, περιοχή η οποία βρισκόταν κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Επισκόπευσε ο Στάχυς στο Βυζάντιο επί δεκαέξι έτη, μέχρι του θανάτου του το 54. Το σώμα του ετάφη στον πρώτο επισκοπικό ναό της Αργυρούπολης, «εν τω υπογείω σπηλαίω, ένθα ο Απόστολος Ανδρέας το θυσιαστήριον ήδρασεν», όπως λέει ο ιστορικός Δωρόθεος.

Τη μνήμη του τόσο η ανατολική ορθόδοξη Εκκλησία όσο και η δυτική ρωμαιοκαθολική εκκλησία γιορτάζουν στις 31 Οκτωβρίου. Ο κανόνας που ψάλλεται για το Στάχυ και τους Αποστόλους Αμπλία, Απελλή, Ουρβανό, Αριστόβουλο και Νάρκισσο, που συνεορτάζουν με αυτόν, επιγράφεται στα Μηναία «ποίημα Ιωσήφ», πιθανώς του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Anchor Bible Dictionary, 1992, Doubleday, τόμ. 6.
  • Βλάσιος Φειδάς, Εκκλησιαστική Ιστορία, 2002, Εκδόσεις "Διήγηση", τόμ. 1.
  • «Στάχυς ὁ Ἀπόστολος». Επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2011. 
  • Κ.Μ. Κούμα,Ιστορίαι των ανθρώπινων πράξεων, από των αρχαιοτάτων χρόνων εώς των ημερών μας, τόμος Ε΄, Βιέννη 1830.
Θρησκευτικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος
Επίσκοπος Βυζαντίου
38–54
Διάδοχος
Ονήσιμος