Περτίναξ Βυζαντίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλα πρόσωπα με το όνομα Περτίναξ, δείτε: Περτίναξ (αποσαφήνιση).
Περτίναξ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας
Θάνατος187
Βυζάντιον
ΘρησκείαΑνατολικός Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Περτίναξ ήταν χριστιανός επίσκοπος του Βυζαντίου.

Πληροφορίες για το βίο του υπάρχουν στην ιστορία του Δωροθέου. Εκεί γίνεται γνωστό ότι ο Περτίναξ ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος ως στρατηγός απεστάλη στη Θράκη. Όταν προσβλήθηκε από κάποια ασθένεια έμαθε ότι συμβαίνουν πολλά θαύματα μεταξύ των πιστών της νέας θρησκείας, του Χριστιανισμού στην πόλη του Βυζαντίου. Αυτό τον οδήγησε να αποταθεί στον τότε επίσκοπο της πόλης Αλύπιο, που τότε διέμενε στην Ελαία. Κατόπιν της θεραπείας του, την οποία θεώρησε αποτέλεσμα των προσευχών του Αλυπίου, απαρνήθηκε την εθνική θρησκεία, παραιτήθηκε από το στράτευμα και βαπτίστηκε Χριστιανός. Έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα χειροτονήθηκε από τον Αλύπιο πρεσβύτερος και μετά το θάνατό του τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θώκο[1].

Από την προσωπική του περιουσία ανήγειρε τον τρίτο επισκοπικό οίκο της Εκκλησίας των Βυζαντίων, στην περιοχή των Συκεών, τον μετέπειτα Γαλατά της Κωνσταντινουπόλεως, και μάλιστα σε παραθαλάσσια τοποθεσία, που ο ίδιος επονόμασε Ειρήνη[2]. Σε αυτή την τοποθεσία άρχισαν να οικοδομούν τα σπίτια τους πολλοί χριστιανοί, δημιουργώντας οιονεί μία μικρή πόλη[3].

Οι Πατριαρχικοί κατάλογοι τον φέρουν να επισκόπευσε δεκαεννέα έτη (169187), αλλά μάλλον σε αυτά περιλαμβάνονται και τα έτη κατά τα οποία ήταν ιερέας. Πέθανε το έτος 187.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Θρησκευτικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αλύπιος
Επίσκοπος Βυζαντίου
169–187
Διάδοχος
Ολυμπιανός