Αρνέμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άλφα Λαγωού)
Αρνέμπ (α Λαγωού)
Αστερισμός: Λαγωός
Συντεταγμένες
(εποχή 2000.0):
α = 5h:32m:43,8s,
δ = −17°.49′.20″
Φαινόμενο μέγεθος: +2,589
Φασματικός τύπος: F0 Ib
Απόσταση από τη Γη: 2.218 ± 200 έτη φωτός

Ο Αρνέμπ ή α (άλφα) Λαγωού είναι ο φωτεινότερος αστέρας στον αστερισμό Λαγωό. Είναι τριπλός αστέρας (τριπλό σύστημα αστέρων) με κυριότερο μέλος λευκό υπεργίγαντα αστέρα. Το φαινόμενό του μέγεθος είναι 2,59. Το ιδιαίτερο όνομα Αρνέμπ (أرنب) στην αραβική γλώσσα σημαίνει λαγός.

Ο κύριος αστέρας έχει πολύ μεγάλη μάζα, περίπου 14 φορές τη μάζα του Ήλιου, και 129 φορές μεγαλύτερη διάμετρο, η οποία μετρήθηκε συμβολομετρικώς. Η πραγματική θερμοκρασία του εξωτερικού περιβλήματός του είναι περίπου 6.850 ± 80 Κ, οπότε η πραγματική του λαμπρότητα είναι 32 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τη λαμπρότητα του Ήλιου. Από το 1943 το φάσμα του Αρνέμπ χρησιμεύει ως ένα από τα σταθερά πρότυπα σύμφωνα με τα οποία ταξινομούνται οι άλλοι αστέρες ως προς τον φασματικό τους τύπο.

Ο κύριος αστέρας του α Λαγωού είναι γηρασμένος, αν και η ηλικία του είναι μόλις 13 εκατομμύρια έτη, 300 και πλέον φορές μικρότερη από την ηλικία του Ήλιου. Μπορεί να έχει ήδη περάσει τη φάση της μέγιστης διογκώσεώς του και τώρα να συρρικνώνεται και να θερμαίνεται, όντας στις τελευταίες φάσεις της αστρικής του εξελίξεως. Δεν αποκλείεται όμως και να βρίσκεται ακόμα στη φάση της διαστολής του σε υπεργίγαντα. Αναμένεται, με βάση τη μάζα του, να τελειώσει τη ζωή του με μία έκρηξη υπερκαινοφανούς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]