Πρωθυπουργός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρωθυπουργός ονομάζεται ο αρχηγός της Κυβέρνησης (Πρώτος των Υπουργών).

Στις προεδρευόμενες δημοκρατίες ουσιαστικά είναι ο αρχηγός του κράτους, συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό του τις περισσότερες εκτελεστικές αρμοδιότητες, ενώ θεσμικός αρχηγός είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας με αρκετά ελεγχόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες, όπως της Ελλάδας σε αντιδιαστολή με τις προεδρικές δημοκρατίες όπου αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της δημοκρατίας.

Το αξίωμα υπήρχε από πολύ παλιά στις συνταγματικές μοναρχίες της Ευρώπης πριν την εγκαθίδρυση των δημοκρατιών και την καταλυτική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του αξιώματος. Παρόλο που ένα κράτος μπορεί να είχε ένα μοναρχικό πολίτευμα όπως βασιλεία, η καθημερινή διακυβέρνηση ασκούνταν από συγκεκριμένο εκτελεστικό σώμα αποτελούμενο από υπουργούς ενώ το συντονισμό τους ανελάμβανε ένας υπουργός-συντονιστής, ο πρωθυπουργός. Αυτό το αξίωμα εμφανίζεται σε μοναρχικά πολιτεύματα ακόμα και σήμερα,[1] όπως στην Σουηδία, την Βρετανία και άλλες χώρες. Τέλος, σε αρκετά μοναρχικά πολιτεύματα, η θέση του πρωθυπουργού είναι η ίδια με τον πρωθυπουργό σε μια μη βασιλευόμενη κοινοβουλευτική χώρα, ενώ ο βασιλιάς έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο και ελάχιστες εξουσίες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σ. Σωτηρίου, Στ. Κορδονούρη, Αικ. Ζαφρανίδου. «10.2.2 Κυβέρνηση». Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Γ´ Γυμνασίου. Αθήνα: Υπουργείο Εθνικής παιδείας & Θρησκευμάτων, Οργανισμός εκδόσεων διδακτικών βιβλίων. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)