Κατάλογος πρωθυπουργών της Αλβανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρόν κατάλογος περιλαμβάνει τους διατελέσαντες κυβερνήτες και πρωθυπουργούς της Αλβανίας από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1912.[1][2][3][4]

Κυβερνήτες - Πρωθυπουργοί (1912–1920)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εικόνα Όνομα Θητεία Κόμμα
Flag of Albanian Provisional Government (1912-1914).svg Ανεξάρτητη Αλβανία (1912–1914)
1 Ismail Qemali (portrait).jpg Ισμαήλ Κεμάλ
(1844–1919)
28 Νοεμβρίου 1912 22 Ιανουαρίου 1914 Ανεξάρτητος
2 Dmmc11.jpg Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου
(1913–1914)
22 Ιανουαρίου 1914 17 Μαρτίου 1914 Ανεξάρτητος
Flag of Albania (1914–1920).svg Πριγκιπάτο της Αλβανίας (1914–1925)
3 Τουρχάν Περμέτι
(1839–1927)
17 Μαρτίου 1914 3 Σεπτεμβρίου 1914 Ανεξάρτητος
4 Essad Pasha Toptani.jpg Εσάντ Τοπτανί
(1863–1920)
5 Οκτωβρίου 1914 24 Φεβρουαρίου 1916 Ανεξάρτητος
Κενή θέση (24 Φεβρουαρίου 1916 – 25 Δεκεμβρίου 1918)
5 Τουρχάν Περμέτι
(1839–1927)
25 Δεκεμβρίου 1918 29 Ιανουαρίου 1920 Ανεξάρτητος

Πρωθυπουργοί (1920–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Εικόνα Όνομα Θητεία Κόμμα
Flag of Albania (1914–1920).svg Πριγκιπάτο της Αλβανίας (1914–1925)
1 SulejmanDelvina.jpg Σουλεϊμάν Ντελβίνα
(1884–1933)
27 Μαρτίου 1920 14 Νοεμβρίου 1920 Ανεξάρτητος
2 Iliaz Vrioni 1932.jpg Ιλίαζ Βριόνι
(1882–1932)
10 Δεκεμβρίου 1920 16 Οκτωβρίου 1921 Ανεξάρτητος
3 Παντέλι Βανγκέλι
(1859–1949)
19 Οκτωβρίου 1921 6 Δεκεμβρίου 1921 Ανεξάρτητος
Qazim Koculi.jpg Τσαζίμ Κοτσούλι
Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός
(1887–1943)
6 Δεκεμβρίου 1921 7 Δεκεμβρίου 1921 Ανεξάρτητος
4 Hasan Prishtina (portrait).jpg Χασάν Πριστίνα
(1873–1933)
7 Δεκεμβρίου 1921 12 Δεκεμβρίου 1921 Προοδευτικό Κόμμα
Ιδομέν Κοστούρι
Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός
(1873–1943)
12 Δεκεμβρίου 1921 24 Δεκεμβρίου 1921 Ανεξάρτητος
5 Τζαφέρ Ούπι
(1880–1940)
25 Δεκεμβρίου 1921 2 Δεκεμβρίου 1922 Λαϊκό Κόμμα
6 Ahmet-Zogu-1895---1961.jpg Αχμέτ Ζόγου
(1895–1961)
4 Δεκεμβρίου 1922 25 Φεβρουαρίου 1924 Συντηρητικό Κόμμα
7 Shefqet Verlaci.jpg Σεφτσέτ Βερλάτσι
(1877–1946)
5 Μαρτίου 1924 2 Ιουνίου 1924 Προοδευτικό Κόμμα
8 Iliaz Vrioni 1932.jpg Ιλίαζ Βριόνι
(1882–1932)
2 Ιουνίου 1924 16 Ιουνίου 1924 Ανεξάρτητος
9 Fan Stilian Noli.jpg Φαν Νόλι
(1882–1965)
16 Ιουνίου 1924 26 Δεκεμβρίου 1924 Φιλελεύθερο Κόμμα
10 Iliaz Vrioni 1932.jpg Ιλίαζ Βριόνι
(1882–1932)
26 Δεκεμβρίου 1924 5 Ιανουαρίου 1925 Ανεξάρτητος
11 Ahmet-Zogu-1895---1961.jpg Αχμέτ Ζόγου
(1895–1961)
6 Ιανουαρίου 1925 31 Ιανουαρίου 1925 Συντηρητικό Κόμμα
Flag of Albania (1926–1928).svg Αλβανική Δημοκρατία (1925–1928)
12 Ahmet-Zogu-1895---1961.jpg Αχμέτ Ζόγου
(1895–1961)
31 Ιανουαρίου 1925 1 Σεπτεμβρίου 1928 Συντηρητικό Κόμμα
Flag of Albania (1934–1939).svg Αλβανικό Βασίλειο (1928–1939)
13 Κόστατς Κότα
(1889–1949)
10 Σεπτεμβρίου 1928 5 Μαρτίου 1930 Ανεξάρτητος
14 Παντέλι Βανγκέλι
(1859–1949)
5 Μαρτίου 1930 16 Οκτωβρίου 1935 Ανεξάρτητος
15 MehdiFrasheri.jpg Μέχντι Φρασέρι
(1872–1963)
21 Οκτωβρίου 1935 7 Νοεμβρίου 1936 Ανεξάρτητος
16 Κόστατς Κότα
(1889–1949)
9 Νοεμβρίου 1936 1 Απριλίου 1939 Ανεξάρτητος
Flag of Albania (1939–1943).svg Ιταλική Κατοχή (1939–1943)
17 Τζαφέρ Ούπι
(1880–1940)
9 Απριλίου 1939 12 Απριλίου 1939 Λαϊκό Κόμμα
18 Shefqet Verlaci.jpg Σεφτσέτ Βερλάτσι
(1877–1946)
12 Απριλίου 1939 2 Δεκεμβρίου 1941 Φασιστικό Κόμμα
19 Μουσταφά Μερλίκα-Κρούια
(1887–1958)
4 Δεκεμβρίου 1941 19 Ιανουαρίου 1943 Φασιστικό Κόμμα
20 Ετσρέμ Λιμποχόβα
(1882–1948)
20 Ιανουαρίου 1943 11 Φεβρουαρίου 1943 Φασιστικό Κόμμα
21 Μαλίτς Μπουσάτι
(1880–1946)
12 Φεβρουαρίου 1943 12 Μαΐου 1943 Φασιστικό Κόμμα
22 Ετσρέμ Λιμποχόβα
(1882–1948)
12 Μαΐου 1943 14 Σεπτεμβρίου 1943 Φασιστικό Κόμμα
Flag of Albania (1943–1944).svg Γερμανική Κατοχή (1943–1944)
23 Ibrahim Bicakciu.jpg Ιμπραχίμ Μπιτσάκου
(1905–1977)
25 Σεπτεμβρίου 1943 24 Οκτωβρίου 1943 Εθνικό Μέτωπο
24 MehdiFrasheri.jpg Μέχντι Φρασέρι
(1872–1963)
24 Οκτωβρίου 1943 3 Νοεμβρίου 1943 Εθνικό Μέτωπο
25 Rexhepmitrovica.jpg Ρετζέπ Μιτροβίτσα
(1887–1967)
4 Νοεμβρίου 1943 18 Ιουλίου 1944 Εθνικό Μέτωπο
26 C Fikre Dine.jpg Φιτσρί Ντίνε
(1897–1960)
18 Ιουλίου 1944 28 Αυγούστου 1944[5] Εθνικό Μέτωπο
27 Ibrahim Bicakciu.jpg Ιμπραχίμ Μπιτσάκου
(1905–1977)
6 Σεπτεμβρίου 1944 29 Νοεμβρίου 1944 Εθνικό Μέτωπο
Flag of Albania (1946–1992).svg Κομμουνιστική Αλβανία (1944–1991)
28 HODŽA druhá míza.jpg Ενβέρ Χότζα
(1908–1985)
22 Οκτωβρίου 1944 19 Ιουλίου 1954 Κομμουνιστικό Κόμμα
μετονομάστηκε το 1948 σε
Κόμμα Εργασίας
29 Μεχμέτ Σέχου
(1913–1981)
20 Ιουλίου 1954 18 Δεκεμβρίου 1981 Κόμμα Εργασίας
30 Αντίλ Τσαρτσάνι
(1922–1997)
15 Ιανουαρίου 1982 22 Φεβρουαρίου 1991 Κόμμα Εργασίας
Flag of Albania.svg Δημοκρατία της Αλβανίας (1991–σήμερα)
31 Fatos Nano 2003.jpg Φάτος Νάνο
(γεννηθείς το 1952)
22 Φεβρουαρίου 1991 4 Ιουνίου 1991 Σοσιαλιστικό Κόμμα
32 Ίλι Μπούφι
(γεννηθείς το 1948)
5 Ιουνίου 1991 6 Δεκεμβρίου 1991 Σοσιαλιστικό Κόμμα
33 Βιλσόν Αχμέτη
(γεννηθείς το 1951)
10 Δεκεμβρίου 1991 12 Απριλίου 1992 Ανεξάρτητος
34 Αλέξανδρος Μέκσι
(γεννηθείς το 1939)
13 Απριλίου 1992 12 Μαρτίου 1997 Δημοκρατικό Κόμμα
35 Μπασκίμ Φίνο
(γεννηθείς το 1962)
13 Μαρτίου 1997 24 Ιουλίου 1997 Σοσιαλιστικό Κόμμα
36 Fatos Nano 2003.jpg Φάτος Νάνο
(γεννηθείς το 1952)
25 Ιουλίου 1997 28 Σεπτεμβρίου 1998 Σοσιαλιστικό Κόμμα
37 Pandeli Majko.jpg Παντέλι Μάικο
(γεννηθείς το 1967)
2 Οκτωβρίου 1998 29 Οκτωβρίου 1999 Σοσιαλιστικό Κόμμα
38 Ilir Meta (portrait).jpg Ιλίρ Μέτα
(γεννηθείς το 1969)
29 Οκτωβρίου 1999 29 Ιανουαρίου 2002 Σοσιαλιστικό Κόμμα
39 Pandeli Majko.jpg Παντέλι Μάικο
(γεννηθείς το 1967)
22 Φεβρουαρίου 2002 25 Ιουλίου 2002 Σοσιαλιστικό Κόμμα
40 Fatos Nano 2003.jpg Φάτος Νάνο
(γεννηθείς το 1952)
31 Ιουλίου 2002 10 Σεπτεμβρίου 2005 Σοσιαλιστικό Κόμμα
41 Msc 2006-Saturday, 16.00 - 18.00-Berisha.jpg Σαλί Μπερίσα
(γεννηθείς το 1944)
10 Σεπτεμβρίου 2005 13 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοκρατικό Κόμμα
42 Έντι Ράμα
(γεννηθείς το 1964)
15 Σεπτεμβρίου 2013 Κάτοχος Σοσιαλιστικό Κόμμα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]