Κατάλογος πρωθυπουργών της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

H θέση του Πρωθυπουργού της Αρμενίας θεσμοθετήθηκε το 1918 με την ίδρυση της Πρώτης Δημοκρατίας της Αρμενίας. Εξαφανίστηκε όταν η Πρώτη Δημοκρατία ενσωματώθηκε στοην Υπερκαυκασίανή Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Σοβιετική Δημοκρατία. Όταν η Αρμενία ανέκτησε την ανεξαρτησία της, η θέση του Πρωθυπουργού επαναφέρθηκε. Ακολουθεί κατάλογος με τα πρόσωπα που υπηρέτησαν ως αρχηγοί της κυβέρνησης στην Αρμενία. Σήμερα αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας.

Κατάλογος των Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων της Αρμενίας: 1918-1920, 1991-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοκρατία της Αρμενίας (1918-1920) και Δημοκρατία της Αρμενίας (1991-σήμερα):

Πρωθυπουργοί
Σειρά Εικόνα Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
Από Έως
1 Hovhannes Katchaznouni.JPG Χόβανες Καγιαζνούνι
Hovhannes Kajaznuni
(1868–1938)
30 Ιουνίου 1918 28 Μαΐου 1919 Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία
2 Αλεξάντερ Χατισιάν
(1874–1945)
28 Μαΐου 1919 5 Μαΐου 1920 Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία
3 045 hamo ohanjanyan.jpg Χάμο Οχαντζανιάν
Hamo Ohanjanyan
(1873–1947)
5 Μαΐου 1920 25 Νοεμβρίου 1920 Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία
4 Vratsyan Simon.jpg Σιμόν Βρατσιάν
(1882–1969)
25 Νοεμβρίου 1920 2 Δεκεμβρίου 1920 Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία
Η Αρμενία ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης από το 1920 ως το 1991 (δείτε παρακάτω)
5 Vazgen Manukyan.jpg Βαζγκέν Μανουκιάν
(1946–)
25 Σεπτεμβρίου 1991 22 Νοεμβρίου 1991 Εθνική Δημοκρατική Ένωση
6 Gagik Harutyunyan.png Γκαγκίκ Χαρουτιουνιάν
Gagik Harutyunyan
(1948–)
22 Νοεμβρίου 1991 30 Ιουλίου 1992 Ανεξάρτητος
7 No image.png Χοσρόφ Χαρουτιουνιάν
(1948–)
30 Ιουλίου 1992 2 Φεβρουαρίου 1993 Ανεξάρτητος
8 Hrant Bagratyan 1.jpg Χραντ Μπαγκρατιάν
(1948–)
2 Φεβρουαρίου 1993 4 Νοεμβρίου 1996 Παναρμενικό Εθνικό Κίνημα
9 Armen Sargsyan, November 2008.jpg Αρμέν Σαρκισιάν
(1952–)
4 Νοεμβρίου 1996 20 Μαρτίου 1997 Ανεξάρτητος
10 Ρομπέρτ Κοτσαριάν
(1954–)
20 Μαρτίου 1997 10 Απριλίου 1998 Ανεξάρτητος
11 Armen Darbinyan (cropped).jpg Αρμέν Νταρμπινιάν
(1964–)
10 Απριλίου 1998 11 Ιουνίου 1999 Ανεξάρτητος
12 Stamp of Armenia m175 - Copy.jpg Βαζγκέν Σαρκισιάν
(1959–1999)
11 Ιουνίου 1999 27 Οκτωβρίου 1999[1] Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
13 Aram Sargsyan 2010.jpg Αράμ Σαρκισιάν
(1962–)
3 Νοεμβρίου 1999 2 Μαΐου 2000 Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
14 AndranikMargaryan (cropped2).jpg Αντρανίκ Μαρκαριάν
(1949–2007)
12 Μαΐου 2000 25 Μαρτίου 2007[2] Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
15 Serzh Sargsyan 2014.jpg Σερζ Σαρκισιάν
(1954–)
26 Μαρτίου 2007 7 Απριλίου 2008 Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
16 Tigran Sargsyan.jpg Τιγκράν Σαρκισιάν
(1962–)
9 Απριλίου 2008 13 Απριλίου 2014 Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
17 Hovik Abrahamyan 2013.jpg Χοβίκ Αμπραχαμιάν
(1959–)
13 Απριλίου 2014 8 Σεπτεμβρίου 2016[3] Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
18 Karen Karapetyan (2017-01-24).jpg Καρέν Καραπετιάν
(1964–)
13 Σεπτεμβρίου 2016[4] 17 Απριλίου 2018[5] Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
19 Serzh Sargsyan 2014.jpg Σερζ Σαρκισιάν
(1954–)
17 Απριλίου 2018[6] 23 Απριλίου 2018[7] Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Karen Karapetyan (2017-01-24).jpg Καρέν Καραπετιάν

(Υπηρεσιακός) (1964–)

23 Απριλίου 2018 8 Μαΐου 2018 Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
20 Nikol Pashinyan April 2014 (cropped).jpg Νικόλ Πασινιάν
(1975–)
8 Μαΐου 2018 Σημερινός Πολιτικό Συμβόλαιο
Συμμαχία Δρόμος προς τα Έξω

Υπερκαυκασιανή Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Σοβιετική Δημοκρατία (1922-1936) και την Αρμενική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία (1936-1991)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Εικόνα Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Τίτλος/οι
Από Έως
1 Sergey-Lukashin-Sargis-Srapionyan.jpg Σαρζίς Λουκάσιν
(1883–1937)
21 Μαΐου 1922 24 Ιουνίου 1925 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων
2 No image.png Σαρζίς Χαμπαρτζουμιάν
(1870–1944)
24 Ιουνίου 1925 22 Μαρτίου 1928 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων
3 Sahak Ter-Gabrielyan.jpg Σαχάκ Τερ-Γκαμπριελιάν
(1886–1937)
22 Μαρτίου 1928 10 Φεβρουαρίου 1935 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων
4 No image.png Αμπραχάμ Γκουλογιάν
(1893–1938)
10 Φεβρουαρίου 1935 Φεβρουάριος 1937 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων
5 No image.png Σαρζίς Χαμπαρτζουμιάν
(1870–1944)
Φεβρουάριος 1937 Μάιος 1937 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων
6 No image.png Στεπάν Ακοπιάν Μάιος 1937 21 Σεπτεμβρίου 1937 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων
7 No image.png Αράμ Πιρουζιάν
(1907–1996)
23 Νοεμβρίου 1937 Οκτώβριος 1943 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων
8 No image.png Αγκάσι Σαρκισιάν
(1905–1971)
Οκτώβριος 1943 1946 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων
1946 29 Μαρτίου 1947 Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών
9 Σαχάκ Καραπετιάν
(1906–1987)
29 Μαρτίου 1947 20 Νοεμβρίου 1952 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών
10 Anton Kochinyan 2013 Armenian stamp.jpg Αντόν Κοτσινιάν
(1913–1990)
20 Νοεμβρίου 1952 5 Φεβρουαρίου 1966 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών
11 No image.png Μπαντάλ Μουραντιάν
(1915–1991)
5 Φεβρουαρίου 1966 21 Νοεμβρίου 1972 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών
12 No image.png Γκριγκόρι Αρζουμανιάν
(1919–1976)
21 Νοεμβρίου 1972 28 Νοεμβρίου 1976 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών
No image.png Γκ. Α. Μαρτιροσιάν 28 Νοεμβρίου 1976 17 Ιανουαρίου 1977 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών
13 No image.png Φαντέι Σαρκισιάν
(1923–2010)
17 Ιανουαρίου 1977 16 Ιανουαρίου 1989 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών
14 No image.png Βλαντιμίρ Μαρκαριάντς
(1934–2000)
16 Ιανουαρίου 1989 13 Αυγούστου 1990 Κομμουνιστικό Κόμμα της Αρμενίας Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών
15 Vazgen Manukyan.jpg Βαζγκέν Μανουκιάν
(1946–)
13 Αυγούστου 1990 25 Σεπτεμβρίου 1991 Εθνική Δημοκρατική Ένωση Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δολοφονήθηκε εν ενεργεία.
  2. Απεβίωσε εν ενεργεία.
  3. RFE/RL; Press, Associated (2016-09-08). «Armenian PM Hovik Abrahamyan resigns after weeks of unrest» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/world/2016/sep/08/armenia-prime-minister-hovik-abrahamyan-resigns-unrest. Ανακτήθηκε στις 2016-09-13. 
  4. Sputnik. «Ex-Mayor of Yerevan Karen Karapetyan Is Appointed As Armenian PM». sputniknews.com. Ανακτήθηκε στις 2016-09-13. 
  5. Bedevian, Astghik. «Armenia's Ruling Party 'Open' To Opposition Candidates For PM». RadioFreeEurope/RadioLiberty (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-04-16. 
  6. RFE/RL's Armenian Service; Gabrielian, Sisak; Aslanian, Karlen; Ghalechian, Narine; Chapple, Amos; AFP; Reuters (17-4-2018). «Lawmakers Approve Sarkisian As Armenia's PM Despite Countrywide Protests». RadioFreeEurope/RadioLiberty (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-04-17.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
  7. Hairenik (2018-04-23). «Breaking: Serge Sarkisian Resigns as Prime Minister» (στα αγγλικά). The Armenian Weekly. https://armenianweekly.com/2018/04/23/breaking-serge-sarkisian-resigns-as-prime-minister/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-23.