Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος πρωθυπουργών της Αγίας Λουκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός της
Αγίας Λουκίας
Κάτοχος
Φίλιπ Τζ. Πιερ

από 28 Ιουλίου 2021
Διάρκεια θητείας5 έτη
Αρχικός κάτοχοςΤζον Κόμπτον
Δημιουργία22 Φεβρουαρίου 1979
Μισθός50.685 δολάρια ΗΠΑ ετησίως[1]
Ιστοσελίδα[https://web.archive.org/web/20160514060356/http://opm.govt.lc/

Η Αγία Λουκία έχει Σύνταγμα από το 1979. Αρχηγός της Κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος διορίζεται από το Γενικό Κυβερνήτη.[2] Είναι ο αρχηγός του κόμματος που έχει την πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο και ασκεί ουσιαστικά την εξουσία στη χώρα, μαζί με το υπουργικό συμβούλιο.

Πριν το 1967 το αξίωμα του πρωθυπουργού ονομαζόταν "επικεφαλής υπουργός" (Chief Minister) και πρώτος που χρημάτισε ήταν ο Σερ Τζορτζ Τσαρλς, από το 1960 ως το 1967.[3]

Ο μοναδικός πρωθυπουργός που πέθανε εν ενεργεία (ως σήμερα) είναι ο Τζον Κόμπτον[4].

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επικεφαλής υπουργοί (Chief Ministers) της Αγίας Λουκίας (1960-1967)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση–θάνατος)
Εκλογή Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Παρ.
Από Έως Συνολική διάρκεια παραμονής
1 Τζορτζ Τσαρλς
(1916–2004)
1961 1 Ιανουαρίου 1960 Απρίλιος 1964 4 έτη, 3 μήνες Εργατικό Κόμμα Αγίας Λουκίας [5]
2 Τζον Κόμπτον
(1925–2007)
1964 Απρίλιος 1964 1 Μαρτίου 1967 2 έτη, 11 μήνες Ενωμένο Κόμμα Εργατών [5]


Πρωθυπουργός (Premier) της Αγίας Λουκίας (1967-1979)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση–θάνατος)
Εκλογή Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Παρ.
Από Έως Συνολική διάρκεια παραμονής
1 Τζον Κόμπτον
(1925–2007)
1969
1974
1 Μαρτίου 1967 22 Φεβρουαρίου 1979 11 έτη, 358 ημέρες Ενωμένο Κόμμα Εργατών [5]

Πρωθυπουργοί της Αγίας Λουκίας (1979-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση–θάνατος)
Εκλογή Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Παρ.
Από Έως Συνολική διάρκεια παραμονής
1 Τζον Κόμπτον
(1925–2007)
22 Φεβρουαρίου 1979 2 Ιουλίου 1979 130 ημέρες Ενωμένο Κόμμα Εργατών [5]
2 Άλαν Λουίζι
(1916–2011)
1979 2 Ιουλίου 1979 4 Μαΐου 1981 1 έτος, 306 ημέρες Εργατικό Κόμμα Αγίας Λουκίας [5]
3 Ουίνστον Σίνακ
(1925–2004)
4 Μαΐου 1981 17 Ιανουαρίου 1982 258 ημέρες Εργατικό Κόμμα Αγίας Λουκίας [5]
Μάικλ Πίλγκριμ
(1947-)
17 Ιανουαρίου 1982 3 Μαΐου 1982 106 ημέρες Προοδευτικό Εργατικό Κόμμα [5][6]
(1) Τζον Κόμπτον
(1925–2007)
1982
1987
(6 Απρ.)

1987
(30 Απρ.)

1992
3 Μαΐου 1982 2 Απριλίου 1996 13 έτη, 335 ημέρες Ενωμένο Κόμμα Εργατών [5]
4 Βον Λιούις
(1940-)
2 Απριλίου 1996 24 Μαΐου 1997 1 έτος, 52 ημέρες Ενωμένο Κόμμα Εργατών [5]
5 Κένι Άντονι
(1951-)
1997
2001
24 Μαΐου 1997 11 Δεκεμβρίου 2006 9 έτη, 201 ημέρες Εργατικό Κόμμα Αγίας Λουκίας [5]
(1) Σερ Τζον Κόμπτον
(1925–2007)
2006 11 Δεκεμβρίου 2006 7 Σεπτεμβρίου 2007 † (απεβίωσε) 270 ημέρες Ενωμένο Κόμμα Εργατών [5][7]
6 Στίβενσον Κινγκ
(1958-)
7 Σεπτεμβρίου 2007 30 Νοεμβρίου 2011 4 έτη, 84 ημέρες Ενωμένο Κόμμα Εργατών [5]
(5) Κένι Άντονι
(1951-)
2011 30 Νοεμβρίου 2011 7 Ιουνίου 2016 4 έτη, 190 ημέρες Εργατικό Κόμμα Αγίας Λουκίας [5]
7 Άλεν Τσάστνετ
(1960-)
2016 7 Ιουνίου 2016 28 Ιουλίου 2021 5 έτη, 51 ημέρες Ενωμένο Κόμμα Εργατών [8]
8 Φίλιπ Τζ. Πιερ
(1954-)
2021 28 Ιουλίου 2021 Σημερινός 70079378720000000002 έτη, 355 ημέρες Εργατικό Κόμμα Αγίας Λουκίας [9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Government of Saint Lucia. «ESTIMATES OF REVENUE AND EXPENDITURE 2016-2017». www.finance.gov.lc. 
  2. Σύνταγμα της Αγίας Λουκίας, ιστότοπος του OAS, σελ. 42, ανάκτηση 2-1-2014.(pdf)
  3. Sir George FL Charles, The History of the Labor Movement in St. Lucia, 1945-1974: A personal Memoir, Folk Research Center (1994)
  4. John Compton, 82, Leader of Caribbean Isle of St. Lucia, Is Dead, Associated Press, 10 Σεπτεμβρίου 2007, ανάκτηση 2 Ιανουαρίου 2014.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 «Office of the Prime Minister of Saint Lucia». 25 Ιουνίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουνίου 2016. 
  6. «Around the World; St. Lucia Premier Quits Over a Series of Strikes». 1982-01-17. https://www.nytimes.com/1982/01/17/world/around-the-world-st-lucia-premier-quits-over-a-series-of-strikes.html. Ανακτήθηκε στις 2018-06-12. 
  7. «John Compton, Prime Minister of St. Lucia, dies at 82». 2007-09-08. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-10. https://web.archive.org/web/20070910203204/http://www.iht.com/articles/ap/2007/09/08/news/CB-GEN-St-Lucia-Obit-Compton.php. Ανακτήθηκε στις 2020-02-20. 
  8. Charles, Jacqueline (2016-06-07). «Saint Lucia swears in new prime minister». Miami Herald Media Company. http://www.miamiherald.com/news/nation-world/world/americas/article82344697.html. Ανακτήθηκε στις 2018-06-12. 
  9. Reporter, WIC News (28 Ιουλίου 2021). «Philip J Pierre to take oath as Prime Minister of St Lucia today». WIC News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]