Κατάλογος πρωθυπουργών του Βελγίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου (ολλανδικά: Eerste minister van België‎; γαλλικά: Premier ministre de Belgique‎; γερμανικά: Premierminister von Belgien‎) είναι ο αρχηγός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βασίλειο του Βελγίου.

Παρότι οι αρχηγοί της κυβέρνησης (γαλλικά: Chefs de Cabinet) διορίζονταν από την ανεξαρτησία της χώρας, μέχρι το 1918 ο βασιλιάς συχνά ήταν προϊστάμενος των υπουργών, κάτι που σημαίνει ότι η σύγχρονη εποχή της πρωθυπουργίας ξεκίνησε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με πρώτο τον Λεόν Ντελακρουά.[1]

Με την πάροδο του χρόνου, η πολιτική σημασία του Βασιλιά των Βέλγων μειώθηκε, ενώ η θέση του Πρωθυπουργού σταδιακά απέκτησε μεγαλύτερη σημασία.

Αρχηγοί Κυβέρνησης (1831–1918)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα

      Ανεξάρτητος
      Καθολικό Κόμμα
      Φιλελεύθερο Κόμμα

Πορτρέτο Όνομα
(γεννήθηκε-πέθανε)
Εκλογές Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Κυβέρνηση Μονάρχης του Βελγίου
(διάρκεια βασιλείας)
Από Έως Συνολική διάρκεια Όνομα Σύνθεση
EtiennedeGerlache.jpg Ετιέν Κονσταντίν ντε Γκερλάς
(1785–1871)
1830 27 Φεβρουαρίου 1831 10 Μαρτίου 1831 11 ημέρες Ανεξάρτητος (ομολογητής) Ντε Γκερλάς Κενή
JosephLebeau.gif Ζοζέφ Λεμπό
(1794–1865)
10 Μαρτίου 1831 24 Ιουλίου 1831 136 ημέρες Ανεξάρτητος (Φιλελεύθερος) Λεμπό I
Felix de muelenaere.jpg Φέλιξ ντε Μουελεναέρε
(1793–1862)
1831 24 Ιουλίου 1831 20 Οκτωβρίου 1832 1 έτος, 88 ημέρες Ανεξάρτητος (ομολογητής) De Mûelenaere Λεοπόλδος Α΄
Leopold I by Franz Winterhalter.jpg
(1831–1865)
Albert Goblet.png Αλμπέρ Ζοζέφ Γκομπλέ ντ' Αλβιελά
(1790–1873)
1833 20 Οκτωβρίου 1832 4 Αυγούστου 1834 1 έτος, 288 ημέρες Ανεξάρτητος (Φιλελεύθερος) Γκομπλέ ντ' Αλβιελά—
Ροζιέ
Barthélemy de Theux (03).jpg Μπαρτελεμί ντε Τε ντε Μέιλαντ
(1794–1874)
1835
1837
1839
4 Αυγούστου 1834 18 Απριλίου 1840 5 έτη, 258 ημέρες Ανεξάρτητος (ομολογητής) ντε Τε ντε Μέιλαντ I
Το Βέλγιο ήταν τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών από το 1815 ως το 1839. Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία του στις 19 Απριλίου 1839. Από τότε είναι νόμιμη η θέση του Πρωθυπουργού του Βελγίου.
JosephLebeau.gif Ζοζέφ Λεμπό
(1794–1865)
18 Απριλίου 1840 13 Απριλίου 1841 360 ημέρες Ανεξάρτητος (Φιλελεύθερος) Λεμπό II
Jean Baptiste Nothomb (02).jpg Ζαν-Μπατίστ Νοτόμπ
(1805–1881)
1841
1843
13 Απριλίου 1841 30 Ιουλίου 1845 4 έτη, 108 ημέρες Ανεξάρτητος (Φιλελεύθερος) Νοτόμπ
Sylvain Van de Weyer.png Σιλβέν Βαν Ντε Γουέιερ
(1802–1874)
1845 30 Ιουλίου 1845 31 Μαρτίου 1846 244 ημέρες Ανεξάρτητος (Φιλελεύθερος) Βαν Ντε Γουέιερ
Barthélemy de Theux (03).jpg Μπαρτελεμί ντε Τε ντε Μέιλαντ
(1794–1874)
31 Μαρτίου 1846 12 Αυγούστου 1847 1 έτος, 134 ημέρες Ανεξάρτητος (ομολογητής) Ντε Τε ντε Μέιλαντ II
Charlesrogier.jpg Σαρλ Ροζιέ
(1800–1885)
1847
1848
1850
12 Αυγούστου 1847 31 Οκτωβρίου 1852 5 έτη, 80 ημέρες Φιλελεύθερο Κόμμα Ροζιέ I Φιλ.
Henri de Brouckère.jpg Ανρί ντε Μπρουκέρ
(1801–1891)
1852
1854
31 Οκτωβρίου 1852 30 Μαρτίου 1855 2 έτη, 150 ημέρες Φιλελεύθερο Κόμμα Ντε Μπρουκέρ Φιλ.
Pierre De Decker.jpg Πιέρ Ντε Ντέκερ
(1812–1891)
1855
1856
30 Μαρτίου 1855 9 Νοεμβρίου 1857 2 έτη, 224 ημέρες Ανεξάρτητος (ομολογητής) Ντε Ντέκερ Καθ.Φιλ.
Charlesrogier.jpg Σαρλ Ροζιέ
(1800–1885)
1857
1859
1861
1863
1864
1866
1867
9 Νοεμβρίου 1857 3 Ιανουαρίου 1868 10 έτη, 55 ημέρες Φιλελεύθερο Κόμμα Ροζιέ II Φιλ.
FrèreOrban.jpg Ουαλτέρ Φρερ Ορμπάν
(1812–1896)
1868 3 Ιανουαρίου 1868 2 Ιουλίου 1870 2 έτη, 180 ημέρες Φιλελεύθερο Κόμμα Φρερ-Ορμπάν I Φιλ. Λεοπόλδος Β΄
Leopold ii garter knight.jpg
(1865–1909)
Jules d'Anethan.jpg Ζιλ Ντ'Αντάν
(1803–1888)
Ιούν.1870
Αύγ.1870
2 Ιουλίου 1870 7 Δεκεμβρίου 1871 1 έτος, 158 ημέρες Καθολικό Κόμμα Ντ'Αντάν Καθ.
Barthélemy de Theux (03).jpg Μπαρτελεμί ντε Τε ντε Μέιλαντ
(1794–1874)
1872
1874
7 Δεκεμβρίου 1871 21 Αυγούστου 1874
(απεβίωσε εν ενεργεία)
2 έτη, 257 ημέρες Καθολικό Κόμμα Μαλού I Καθ.
Jules Malou ars-moriendi.jpg Ζιλ Μαλού
(1810–1886)
1876 21 Αυγούστου 1874 19 Ιουνίου 1878 3 έτη, 302 ημέρες Καθολικό Κόμμα
FrèreOrban.jpg Ουαλτέρ Φρερ Ορμπάν
(1812–1891)
1878
1880
1882
19 Ιουνίου 1878 16 Ιουνίου 1884 5 έτη, 363 ημέρες Φιλελεύθερο Κόμμα Φρερ-Ορμπάν II Φιλ.
Jules Malou ars-moriendi.jpg Ζιλ Μαλού
(1810–1886)
1884 16 Ιουνίου 1884 26 Οκτωβρίου 1884 132 ημέρες Καθολικό Κόμμα Μαλού II Καθ.
Beernaert.gif Ογκίστ Μπέερναερτ
(1829–1912)
1886
1888
1890
1892
26 Οκτωβρίου 1884 26 Μαρτίου 1894 9 έτη, 151 ημέρες Καθολικό Κόμμα Μπέερναερτ Καθ.
Jules de burlet.jpg Ζιλ ντε Μπιρλέ
(1844–1897)
1894 26 Μαρτίου 1894 25 Φεβρουαρίου 1896 1 έτος, 336 ημέρες Καθολικό Κόμμα Ντε Μπιρλέ Καθ.
Paul de Smet de Naeyer.jpg Πάουλ ντε Σμετ ντε Νάεγιερ
(1843–1913)
1896
1898
25 Φεβρουαρίου 1896 24 Ιανουαρίου 1899 2 έτη, 333 ημέρες Καθολικό Κόμμα Ντε Σμετ ντε Νάεγιερ I Καθ.
Jules van den Peereboom.jpg Ζιλ Βαντενπίρεμπουμ
(1843–1917)
24 Ιανουαρίου 1899 5 Αυγούστου 1899 193 ημέρες Καθολικό Κόμμα Vandenpeereboom Καθ.
Paul de Smet de Naeyer.jpg Πάουλ ντε Σμετ ντε Νάεγιερ
(1843–1913)
1900
1902
1904
1906
5 Αυγούστου 1899 2 Μαΐου 1907 7 έτη, 270 ημέρες Καθολικό Κόμμα Ντε Σμετ ντε Νάεγιερ II Καθ.
Jules de Trooz.jpg Ζιλ ντε Τρουζ
(1857–1907)
2 Μαΐου 1907 31 Δεκεμβρίου 1907
(απεβίωσε εν ενεργεία)
243 ημέρες Καθολικό Κόμμα Ντε Τρουζ Καθ.
Frans Schollaert.jpg Φρανς Σχόλαερτ
(1851–1917)
1908
1910
9 Ιανουαρίου 1908 17 Ιουνίου 1911 3 έτη, 159 ημέρες Καθολικό Κόμμα Σχόλαερτ Καθ.
DeBroqueville.jpg Σαρλ ντε Μπροκβίλ
(1860–1940)
1912
1914
17 Ιουνίου 1911 18 Ιανουαρίου 1916 6 έτη, 349 ημέρες Καθολικό Κόμμα Ντε Μπροκβίλ I
(σε εξορία, 1914–1918)
Καθ. Αλβέρτος Α΄
Albert I Koning der Belgen.jpg
(1909–1934)
18 Ιανουαρίου 1916 1 Ιουνίου 1918 Καθ.Φιλ.BWP/POB
Brussels, Palais de la Nation, Gérard Cooreman.jpg Ζεράρ Κουρμάν
(1852–1926)
1 Ιουνίου 1918 21 Νοεμβρίου 1918 173 ημέρες Καθολικό Κόμμα Κουρμάν Καθ.Φιλ.BWP/POB

Γραμμή χρόνου από το 1831 ως το 1919[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Gérard CooremanCharles de BroquevilleFrans SchollaertJules de TroozPaul de Smet de NaeyerJules VandenpeereboomPaul de Smet de NaeyerJules de BurletΑυγούστουe BeernaertJules MalouWalthère Frère-OrbanJules MalouBarthélémy de Theux de MeylandtJules d'AnethanWalthère Frère-OrbanCharles RogierPierre de DeckerHenri de BrouckèreCharles RogierBarthélémy de Theux de MeylandtSylvain Van de WeyerJean-Baptiste NothombJoseph LebeauBarthélémy de Theux de MeylandtAlbert Joseph Goblet d'AlviellaFélix de MuelenaereJoseph LebeauÉtienne Constantin de Gerlache

Πρωθυπουργοί (1918–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα
Χριστιανοδημοκρατικά

      Καθολικό Κόμμα
      Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
      Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα

Φιλελεύθερα

      Φιλελεύθερο Κόμμα
      Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες
      Μεταρρυθμιστικό Κίνημα

Σοσιαλιστικά

      Σοσιαλιστικό Κόμμα

Πορτρέτο Όνομα
(γεννήθηκε–πέθανε)
Εκλογές Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Κυβέρνηση Μονάρχης του Βελγίου
(διάρκεια βασιλείας)
Από Έως Συνολική διάρκεια θητείας Όνομα Σύνθεση
DELACROIX LÉON.jpg Λεόν Ντελακρουά
(1867–1929)
21 Νοεμβρίου 1918 2 Δεκεμβρίου 1919 1 έτος, 365 ημέρες Καθολικό Κόμμα Ντελακρουά I Καθ.Φιλ.BWP/POB Αλβέρτος Α΄
Albert I Koning der Belgen.jpg
(1909–1934)
1919 2 Δεκεμβρίου 1919 20 Νοεμβρίου 1920 Ντελακρουά II
Henri Carton de Wiart.jpg Ανρί Καρτόν ντε Ουιάρτ
(1869–1951)
20 Νοεμβρίου 1920 16 Δεκεμβρίου 1921 1 έτος, 26 ημέρες Καθολικό Κόμμα Καρτόν Ντε Ουιάρτ Καθ.Φιλ.BWP/POB
Georges Theunis 1921.jpg Ζορζ Τενί
(1873–1966)
1921 16 Δεκεμβρίου 1921 13 Μαΐου 1925 3 έτη, 148 ημέρες Καθολικό Κόμμα Τενί I Καθ.Φιλ.
Brussels, Palais de la Nation, Aloys Van de Vyvere.jpg Αλόις φαν ντε Φάιβερε
(1871–1961)
1925 13 Μαΐου 1925 17 Ιουνίου 1925 35 ημέρες Καθολικό Κόμμα Van de Vyvere Καθ.
Prosper poullet.jpg Προσπέρ Πουγιέ
(1868–1937)
17 Ιουνίου 1925 20 Μαΐου 1926 337 ημέρες Καθολικό Κόμμα Πουγιέ—
Φαντερβέλντε
Καθ.BWP/POB
Henri Jaspar 1921.jpg Ανρί Ζασπάρ
(1870–1939)
20 Μαΐου 1926 22 Νοεμβρίου 1927 5 έτη, 17 ημέρες Καθολικό Κόμμα Jaspar I Καθ.Φιλ.BWP/POB
1929 22 Νοεμβρίου 1927 6 Ιουνίου 1931 Jaspar II Καθ.Φιλ.
Brussels, Palais de la Nation, Jules Renkin.jpg Ζιλ Ρένκιν
(1862–1934)
6 Ιουνίου 1931 22 Οκτωβρίου 1932 1 έτος, 138 ημέρες Καθολικό Κόμμα Renkin Καθ.Φιλ.
M 37 4 Charles de Brocqueville.jpg Σαρλ ντε Μπροκβίλ
(1860–1940)
1932 22 Οκτωβρίου 1932 20 Νοεμβρίου 1934 2 έτη, 29 ημέρες Καθολικό Κόμμα Ντε Μπροκβίλ II Καθ.Φιλ.
Georges Theunis 1921.jpg Ζορζ Τενί
(1873–1966)
20 Νοεμβρίου 1934 25 Μαρτίου 1935 125 ημέρες Καθολικό Κόμμα Theunis II Καθ.Φιλ. Λεοπόλδος Γ΄
Leopold III van België (1934).jpg
(1934–1951)
Paul van Zeeland, 1937.jpg Πάουλ φαν Ζέελαντ
(1893–1973)
25 Μαρτίου 1935 13 Ιουνίου 1936 2 έτη, 244 ημέρες Καθολικό Κόμμα Van Zeeland I Καθ.Φιλ.BWP/POB
1936 13 Ιουνίου 1936 24 Νοεμβρίου 1937 Van Zeeland II
Πολ-Εμίλ Ζανσόν
(1873–1944)
24 Νοεμβρίου 1937 15 Μαΐου 1938 172 ημέρες Φιλελεύθερο Κόμμα Janson Καθ.Φιλ.BWP/POB
Bundesarchiv Bild 183-39998-0427, Paul-Henri Spaak.jpg Πολ-Ανρί Σπάακ
(1899–1972)
15 Μαΐου 1938 22 Φεβρουαρίου 1939 283 ημέρες Βελγικό Εργατικό Κόμμα Spaak I Καθ.Φιλ.BWP/POB
Pierlot sturges (cropped).jpg Ιμπέρ Πιερλό
(1883–1963)
1939 22 Φεβρουαρίου 1939 16 Απριλίου 1939 5 έτη, 356 ημέρες Καθολικό Κόμμα Pierlot I Καθ.Φιλ.BSP/PSB
16 Απριλίου 1939 3 Σεπτεμβρίου 1939 Pierlot II Καθ.Φιλ.
3 Σεπτεμβρίου 1939 28 Μαΐου 1940 Pierlot III Καθ.Φιλ.BSP/PSB
28 Μαΐου 1940 27 Σεπτεμβρίου 1944 Pierlot IV
(σε εξορία)
27 Σεπτεμβρίου 1944 12 Δεκεμβρίου 1944 Pierlot V Καθ.Φιλ.BSP/PSBKPB-PCB
12 Δεκεμβρίου 1944 12 Φεβρουαρίου 1945 Pierlot VI Καθ.Φιλ.BSP/PSB
Achiel Van Acker1.jpg Ασίλ φαν Άκερ
(1898–1975)
12 Φεβρουαρίου 1945 2 Αυγούστου 1945 1 έτος, 29 ημέρες Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Van Acker I BSP/PSBΚαθ.Φιλ.
2 Αυγούστου 1945 13 Μαρτίου 1946 Van Acker II BSP/PSBBDU/UDBΦιλ.KPB-PCB
Bundesarchiv Bild 183-39998-0427, Paul-Henri Spaak.jpg Πολ-Ανρί Σπάακ
(1899–1972)
1946 13 Μαρτίου 1946 31 Μαρτίου 1946 18 ημέρες Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Spaak II BSP/PSBPSC/CVP
Achiel Van Acker1.jpg Ασίλ φαν Άκερ
(1898–1975)
31 Μαρτίου 1946 3 Αυγούστου 1946 125 ημέρες Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Van Acker III BSP/PSBLP/PLKPB-PCB
Καμίλ Ουίσμανς
(1871–1968)
3 Αυγούστου 1946 20 Μαρτίου 1947 229 ημέρες Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Huysmans BSP/PSBLP/PLKPB-PCB
Bundesarchiv Bild 183-39998-0427, Paul-Henri Spaak.jpg Πολ-Ανρί Σπάακ
(1899–1972)
20 Μαρτίου 1947 27 Νοεμβρίου 1948 2 έτη, 144 ημέρες Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Spaak III BSP/PSBPSC/CVP
27 Νοεμβρίου 1948 11 Αυγούστου 1949 Spaak IV
Gaston Eyskens (1969).jpg Γκαστόν Έισκενς
(1905–1988)
1949 11 Αυγούστου 1949 8 Ιουνίου 1950 301 ημέρες Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα G.Eyskens I PSC/CVPLP/PL
Great Coat of Arms of Belgium.svg Ζαν Ντιβιεσάρ
(1900–1977)
1950 8 Ιουνίου 1950 16 Αυγούστου 1950 69 ημέρες Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Duvieusart PSC/CVP
Brussels, Palais de la Nation, Joseph Pholien.jpg Ζοζέφ Φολιάν
(1884–1968)
16 Αυγούστου 1950 15 Ιανουαρίου 1952 1 έτος, 152 ημέρες Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Pholien PSC/CVP
Brussels, Palais de la Nation, Jean Van Houtte.jpg Ζαν φαν Χούτε
(1907–1991)
15 Ιανουαρίου 1952 23 Απριλίου 1954 2 έτη, 98 ημέρες Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Van Houtte PSC/CVP Μποντουέν
Baudouin of Belgium 1969.jpg
(1951–1993)
Achiel Van Acker1.jpg Ασίλ φαν Άκερ
(1898–1975)
1954 23 Απριλίου 1954 26 Ιουνίου 1958 4 έτη, 64 ημέρες Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Van Acker IV BSP/PSBLP/PL
Gaston Eyskens (1969).jpg Γκαστόν Έισκενς
(1905–1988)
1958 26 Ιουνίου 1958 6 Νοεμβρίου 1958 2 έτη, 303 ημέρες Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα G.Eyskens II PSC/CVP
6 Νοεμβρίου 1958 3 Σεπτεμβρίου 1960 G.Eyskens III PSC/CVPLP/PL
3 Σεπτεμβρίου 1960 25 Απριλίου 1961 G.Eyskens IV
Théo Lefèvre 1964b.jpg Τεό Λεφέβρ
(1914–1973)
1961 25 Απριλίου 1961 28 Ιουλίου 1965 4 έτη, 94 ημέρες Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Lefèvre PSC/CVPBSP/PSB
Pierre Harmel 1965.jpg Πιέρ Αρμέλ
(1911–2009)
1965 28 Ιουλίου 1965 19 Μαρτίου 1966 234 ημέρες Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Harmel PSC/CVPBSP/PSB
Paul Vanden Boeynants.jpg Πολ Βάντεν Μπόινατς
(1919–2001)
19 Μαρτίου 1966 17 Ιουλίου 1968 2 έτη, 120 ημέρες Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Vanden Boeynants I PSC/CVPPVV/PLP
Gaston Eyskens (1969).jpg Γκαστόν Έισκενς
(1905–1988)
1968 17 Ιουλίου 1968 20 Ιανουαρίου 1972 4 έτη, 193 ημέρες Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα (CVP) G.Eyskens V CVP/PSCBSP/PSB
1971 20 Ιανουαρίου 1972 26 Ιανουαρίου 1973 G.Eyskens VI
Great Coat of Arms of Belgium.svg Εντμόν Λεμπιρτόν
(1915–1997)
26 Ιανουαρίου 1973 23 Οκτωβρίου 1973 1 έτος, 89 ημέρες Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Leburton I BSP/PSBCVP/PSCPVV/PLP
23 Οκτωβρίου 1973 25 Απριλίου 1974 Leburton II BSP/PSBCVP/PSC
Bundesarchiv B 145 Bild-F050938-0028, Bonn, Tagung CDU-Bundesausschuss, Tindemans.jpg Λέο Τίντεμανς
(1922–2014)
1974 25 Απριλίου 1974 3 Ιουνίου 1977 4 έτη, 178 ημέρες Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα (CVP) Tindemans I CVP/PSCPVV/PLP
1977 3 Ιουνίου 1977 20 Οκτωβρίου 1978 Tindemans II CVP/PSCSP/PSVU/FDF
Paul Vanden Boeynants.jpg Πολ Βάντεν Μπόινατς
(1919–2001)
20 Οκτωβρίου 1978 3 Απριλίου 1979 165 ημέρες Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC) Vanden Boeynants II CVP/PSCSP/PSVU/FDF
Wilfried Martens.jpg Βίλφριντ Μάρτενς
(1936–2013)
1978 3 Απριλίου 1979 23 Ιανουαρίου 1980 1 έτος, 362 ημέρες Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα (CVP) Martens I CVP/PSCSP/PSVU/FDF
23 Ιανουαρίου 1980 18 Μαΐου 1980 Martens II CVP/PSCSP/PS
18 Μαΐου 1980 22 Οκτωβρίου 1980 Martens III CVP/PSCSP/PSPVV/PRL
22 Οκτωβρίου 1980 31 Μαρτίου 1981 Martens IV CVP/PSCSP/PS
Markeyskens675.jpg Μαρκ Έισκενς
(1933-)
31 Μαρτίου 1981 17 Δεκεμβρίου 1981 261 ημέρες Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα (CVP) M.Eyskens CVP/PSCSP/PS
Wilfried Martens.jpg Βίλφριντ Μάρτενς
(1936–2013)
1981 17 Δεκεμβρίου 1981 28 Νοεμβρίου 1985 10 έτη, 81 ημέρες Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα (CVP) Martens V CVP/PSC-PVV/PRL
1985 28 Νοεμβρίου 1985 21 Οκτωβρίου 1987 Martens VI
1987 21 Οκτωβρίου 1987 9 Μαΐου 1988 Martens VII CVP/PSCPVV/PRL
9 Μαΐου 1988 29 Σεπτεμβρίου 1991 Martens VIII CVP/PSCSP/PSVU/FDF
1991 29 Σεπτεμβρίου 1991 7 Μαρτίου 1992 Martens IX CVP/PSCSP/PS
Deheane cropped..jpg Ζαν-Λικ Ντεάν
(1940–2014)
7 Μαρτίου 1992 21 Μαΐου 1995 7 έτη, 127 ημέρες Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα (CVP) Dehaene I CVP/PSCSP/PS Αλβέρτος Β΄
Albert II.jpg
(1993–2013)
1995 21 Μαΐου 1995 12 Ιουλίου 1999 Dehaene II
Guy verhofstadt profiel.png Γκι Φερχόφστατ
(1953-)
1999 12 Ιουλίου 1999 12 Ιουλίου 2003 8 έτη, 252 ημέρες Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες (VLD) Verhofstadt I VLD/PRLSP.A/PSAgalev/Ecolo
2003 12 Ιουλίου 2003 21 Δεκεμβρίου 2007 Verhofstadt II VLD/MRSP.A/PS
2007 21 Δεκεμβρίου 2007 20 Μαρτίου 2008 Verhofstadt III VLD/MRCD&V/CDHPS
Yves Leterme.jpg Υβ Λετέρμ
(1960-)
20 Μαρτίου 2008 30 Δεκεμβρίου 2008 285 ημέρες Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα (CD&V) Leterme I CD&V/CDHPSVLD/MR
Herman Van Rompuy 675.jpg Χέρμαν φαν Ρομπέι
(1947-)
30 Δεκεμβρίου 2008 25 Νοεμβρίου 2009 330 ημέρες Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα (CD&V) Van Rompuy CD&V/CDHVLD/MRPS
Yves Leterme.jpg Υβ Λετέρμ
(1960-)
25 Νοεμβρίου 2009 6 Δεκεμβρίου 2011 2 έτη, 11 ημέρες Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα (CD&V) [Leterme II CD&V/CDHVLD/MRPS
Di Rupo cropped.jpg Έλιο Ντι Ρούπο
(1951-)
2010 6 Δεκεμβρίου 2011 11 Οκτωβρίου 2014 2 έτη, 309 ημέρες Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) Ντι Ρούπο SP.A/PSCD&V/CDHVLD/MR
Charles Michel (2018-01-31) (cropped).jpg Σαρλ Μισέλ
(1975-)
2014 11 Οκτωβρίου 2014 21 Δεκεμβρίου 2018 5 έτη, 16 ημέρες Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) Μισέλ I VLD/MRN-VACD&V Φίλιππος
Koning Filip van België.jpg
(2013–σήμερα)
21 Δεκεμβρίου 2018 27 Οκτωβρίου 2019 Μισέλ II VLD/MRCD&V
Sophie Wilmès crop.jpg Σόφι Βίλμες
(1975-)
27 Οκτωβρίου 2019 17 Μαρτίου 2020 340 ημέρες Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) Βίλμες I VLD/MRCD&V
2019 17 Μαρτίου 2020 1 Οκτωβρίου 2020 Βίλμες II VLD/MRCD&V
Informal meeting of ministers responsible for development (FAC). Arrivals Alexander De Croo (36766610160) (cropped2).jpg Αλεξάντερ Ντε Κρο
(1975-)
1 Οκτωβρίου 2020 Σημερινός 01 Οκτωβρίου 2020 (2020-10-01) (0 ετών) Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες (VLD) Ντε Κρο Open Vld/MRSP.A/PSGroen/EcoloCD&V

Γραμμή χρόνου από το 1918[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Alexander De CrooSophie WilmèsCharles MichelDi Rupo I GovernmentLeterme II GovernmentVan Rompuy I GovernmentLeterme I GovernmentGuy VerhofstadtJean-Luc DehaeneWilfried MartensMark EyskensWilfried MartensPaul Vanden BoeynantsLeo TindemansEdmond LeburtonGaston EyskensPaul Vanden BoeynantsPierre HarmelThéo LefèvreGaston EyskensAchille Van AckerJean Van HoutteJoseph PholienJean DuvieusartGaston EyskensPaul-Henri SpaakCamille HuysmansAchille Van AckerPaul-Henri SpaakAchille Van AckerHubert PierlotPaul-Henri SpaakPaul-Émile JansonPaul Van ZeelandGeorge TheunisCharles de BroquevilleJules RenkinHenri JasparProsper PoulletAloys Van de VyvereGeorges TheunisHenry Carton de WiartLéon Delacroix

Εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Θητεία Ημερομηνία γέννησης Ηλικία
Μαρκ Έισκενς 1981 29 Απριλίου 1933 29 Απριλίου 1933 (1933-04-29) (88 ετών)
Γκι Φερχόφστατ 1999–2008 11 Απριλίου 1953 11 Απριλίου 1953 (1953-04-11) (68 ετών)
Υβ Λετέρμ 2008 & 2009–2011 6 Οκτωβρίου 1960 06 Οκτωβρίου 1960 (1960-10-06) (60 ετών)
Χέρμαν βαν Ρομπέι 2008–2009 31 Οκτωβρίου 1947 31 Οκτωβρίου 1947 (1947-10-31) (73 ετών)
Έλιο Ντι Ρούπο 2011–2014 18 Ιουλίου 1951 18 Ιουλίου 1951 (1951-07-18) (69 ετών)
Σαρλ Μισέλ 2014–2019 21 Δεκεμβρίου 1975 21 Δεκεμβρίου 1975 (1975-12-21) (45 ετών)
Σόφι Βίλμες 2019-2020 15 Ιανουαρίου 1975 15 Ιανουαρίου 1975 (1975-01-15) (46 ετών)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]