Κατάλογος καγκελαρίων της Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Από αριστερά προς δεξιά:

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας είναι ο πολιτικός ηγέτης της Γερμανίας και επικεφαλής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Είναι υπεύθυνος για την επιλογή όλων των άλλων μελών της κυβέρνησης και για την διεξαγωγή των εργασιών και συναντήσεων του υπουργικού συμβουλίου.

To αξίωμα εγκαθιδρύθηκε στην Βόρεια Γερμανική Συνομοσπονδία το 1867 όταν ο Όττο φον Μπίσμαρκ διορίστηκε πρώτος καγκελάριος. Με την ένωση της Γερμανίας και την εγκαθίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1871, η συνομοσπονδία εξελίχθηκε σε ένα γερμανικό έθνος-κράτος και ο ηγέτης του έγινε γνωστός ως καγκελάριος της Γερμανίας. Αρχικά, ο καγκελάριος ήταν υπόλογος μόνο στον αυτοκράτορα. Αυτό άλλαξε με την συνταγματική αναθεώρηση το 1918 οπότε δόθηκε στο κοινοβούλιο το δικαίωμα να καθαιρεί τον καγκελάριο. Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1919 της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης οι καγκελάριοι θα διορίζονταν από τον απευθείας εκλεγμένο πρόεδρο, αλλά θα ήταν και υπόλογοι στο Κοινοβούλιο. Το σύνταγμα έχασε την ισχύ του κατά την Ναζιστική δικτατορία από το 1933 μέχρι το 1945. Κατά την διάρκεια της Συμμαχικής κατοχής της Γερμανίας δεν υπήρξε ανεξάρτητη γερμανική κυβέρνηση ή καγκελάριος και το αξίωμα δεν επανεγκαθιδρύθηκε στην Ανατολική Γερμανία όπου ο αρχηγός της κυβέρνησης ήταν ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Υπουργών.

Το σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έκανε την καγκελαρία το πιο σημαντικό αξίωμα στην Δυτική Γερμανία καθώς περιόρισε τις εξουσίες του προέδρου.

Στον παρακάτω κατάλογο εμφανίζονται κατά χρονολογική σειρά οι διατελέσαντες σε θέση καγκελαρίου της Γερμανίας από το 1949 έως σήμερα.

Αρ. Πορτραίτο Ονοματεπώνυμο Θητεία Κόμμα
Έναρξη θητείας Τέλος θητείας Διάρκεια θητείας
Καγκελάριοι της Βόρειας Γερμανικής Συνομοσπονδίας (1867-1871)
1 Bundesarchiv Bild 146-2005-0057, Otto von Bismarck.jpg Όττο φον Μπίσμαρκ 1 Ιουλίου 1867 21 Μαρτίου 1871 3 χρόνια, 363 ημέρες Ανεξάρτητος
Αυτοκρατορικοί Καγκελάριοι της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (1871-1917)
(1) Bundesarchiv Bild 146-2005-0057, Otto von Bismarck.jpg Όττο φον Μπίσμαρκ 21 Μαρτίου 1871 20 Μαρτίου 1890 18 χρόνια, 364 ημέρες Ανεξάρτητος
2 Graf Leopold von Caprivi cropped2.jpg Λέο φον Καπρίβι 20 Μαρτίου 1890 26 Οκτωβρίου 1894 4 χρόνια, 220 ημέρες Ανεξάρτητος
3 Hohenlohe-Schillingsfürst - Die Gartenlaube (1894) 773.jpg Χλόντβιχ του Χόενλοε-Σίλινγκσφιρστ 29 Οκτωβρίου 1894 17 Οκτωβρίου 1900 5 χρόνια, 353 ημέρες Ανεξάρτητος
4 Bundesarchiv Bild 146-2004-0098A, Bernhard von Bülow (cropped).jpg Μπέρνχαρντ φον Μπύλοβ 17 Οκτωβρίου 1900 14 Ιουλίου 1909 8 χρόνια, 270 ημέρες Ανεξάρτητος
5 Theobald von Bethmann-Hollweg 1913b.jpg Τέομπαλντ φον Μπέτμαν-Χόλβεγκ 14 Ιουλίου 1909 13 Ιουλίου 1917 7 χρόνια, 364 ημέρες Ανεξάρτητος
6 Georg Michaelis.jpg Γκέοργκ Μιχαέλις 14 Ιουλίου 1917 1 Νοεμβρίου 1917 110 ημέρες Ανεξάρτητος
7 Georg von Hertling.jpg Γκέοργκ φον Χέρτλινγκ 1 Νοεμβρίου 1917 30 Σεπτεμβρίου 1918 333 ημέρες Κόμμα του Κέντρου
8 Bundesarchiv Bild 183-R04103, Prinz Max von Baden.jpg Μαξιμιλιανός του Μπάντεν 3 Οκτωβρίου 1918 9 Νοεμβρίου 1918 37 ημέρες Ανεξάρτητος
Καγκελάριοι της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1918-1933)
9 Bundesarchiv Bild 102-00015, Friedrich Ebert.jpg Φρίντριχ Έμπερτ 9 Νοεμβρίου 1918 13 Φεβρουαρίου 1919 96 ημέρες Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
10 Bundesarchiv Bild 146-1979-122-29A, Philipp Scheidemann.jpg Φίλιπ Σάιντεμαν 13 Φεβρουαρίου 1919 20 Ιουνίου 1919 127 ημέρες Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
11 Bundesarchiv Bild 183-J0113-0500-001, Gustav Bauer(cropped).jpg Γκούσταφ Μπάουερ 20 Ιουνίου 1919 26 Μαρτίου 1920 280 ημέρες Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
12 Bundesarchiv Bild 146-1979-122-28A, Hermann Müller.jpg Χέρμαν Μύλερ 26 Μαρτίου 1920 21 Ιουνίου 1920 87 ημέρες Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
13 Bundesarchiv Bild 146-2007-0187, Constantin Fehrenbach.jpg Κονσταντίν Φέρενμπαχ 25 Ιουνίου 1920 4 Μαΐου 1921 313 ημέρες Κόμμα του Κέντρου
14 Bundesarchiv Bild 146III-105, Joseph Wirth.jpg Γιόζεφ Βιρτ 10 Μαΐου 1921 14 Νοεμβρίου 1922 1 χρόνος, 188 ημέρες Κόμμα του Κέντρου
15 Wilhelm Cuno, 1876-1933, half-length portrait, facing right LCCN2005680053.jpg Βίλχελμ Κούνο 22 Νοεμβρίου 1922 12 Αυγούστου 1923 263 ημέρες Ανεξάρτητος
16 Bundesarchiv Bild 146-1989-040-27, Gustav Stresemann.jpg Γκούσταβ Στρέζεμαν 12 Αυγούστου 1923 30 Νοεμβρίου 1923 110 ημέρες Γερμανικό Λαϊκό Κόμμα
17 Reichskanzler Wilhelm Marx (cropped).jpg Βίλχελμ Μαρξ 30 Νοεμβρίου 1923 15 Ιανουαρίου 1925 1 χρόνος, 46 ημέρες Κόμμα του Κέντρου
18 Reichskanzler Luther ca1925 146-2002-007-34.jpg Χανς Λούτερ 15 Ιανουαρίου 1925 12 Μαΐου 1926 1 χρόνος, 117 ημέρες Ανεξάρτητος
19 Reichskanzler Wilhelm Marx (cropped).jpg Βίλχελμ Μαρξ 17 Μαΐου 1926 12 Ιουνίου 1928 2 χρόνια, 26 ημέρες Κόμμα του Κέντρου
20 Bundesarchiv Bild 146-1979-122-28A, Hermann Müller.jpg Χέρμαν Μύλερ 28 Ιουνίου 1928 27 Μαρτίου 1930 1 χρόνια, 272 ημέρες Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
21 Bundesarchiv Bild 119-2600, Heinrich Brüning.jpg Χάινριχ Μπρύνινγκ 30 Μαρτίου 1930 30 Μαΐου 1932 2 χρόνια, 61 ημέρες Κόμμα του Κέντρου
22 Bundesarchiv Bild 183-1988-0113-500, Franz v. Papen (cropped).jpg Φραντς φον Πάπεν 1 Ιουνίου 1932 17 Νοεμβρίου 1932 169 ημέρες Ανεξάρτητος
23 KurtVonScheleicherEn1932.jpeg Κουρτ φον Σλάιχερ 3 Δεκεμβρίου 1932 28 Ιανουαρίου 1933 56 ημέρες Ανεξάρτητος
Καγκελάριοι της Ναζιστικής Γερμανίας (1933-1945)
24 Adolf Hitler cropped restored.jpg Αδόλφος Χίτλερ 30 Ιανουαρίου 1933 30 Απριλίου 1945 12 χρόνια, 90 ημέρες Εθνικοσοσιαλιστικό ΓερμανικόΕργατικό Κόμμα
25 Porträt Joseph Goebbels.jpg Γιόζεφ Γκαίμπελς 30 Απριλίου 1945 1 Μαΐου 1945 1 ημέρα Εθνικοσοσιαλιστικό ΓερμανικόΕργατικό Κόμμα
26 Ludwig Schwerin von Krosigk.jpg Γιόχαν Λούντβιχ Γκραφ Σβερίν φον Κρόζιγκ 2 Μαΐου 1945 23 Μαΐου 1945 21 ημέρες Εθνικοσοσιαλιστικό ΓερμανικόΕργατικό Κόμμα
Ομοσπονδιακοί Καγκελάριοι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1949-σήμερα)
1 Adenauer Bouserath3.jpg Κόνραντ Άντεναουερ 15 Σεπτεμβρίου 1949 15 Οκτωβρίου 1963 14 χρόνια, 30 ημέρες Χριστιανοδημοκρατική Ένωση
2 Einde bezoek bondskanselier dr Ludwig Erhard en gaf persconferentie in het Haag, Bestanddeelnr 916-1330.jpg Λούντβιχ Έρχαρτ 16 Οκτωβρίου 1963 30 Νοεμβρίου 1966 3 χρόνια, 45 ημέρες Χριστιανοδημοκρατική Ένωση
3 Kurt Georg Kiesinger.jpg Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ 1 Δεκεμβρίου 1966 21 Οκτωβρίου 1969 2 χρόνια, 324 ημέρες Χριστιανοδημοκρατική Ένωση
4 Bundesarchiv B 145 Bild-F057884-0009, Willy Brandt.jpg Βίλλυ Μπραντ 22 Οκτωβρίου 1969 7 Μαΐου 1974 4 χρόνια, 197 ημέρες Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
5 Bundeskanzler Helmut Schmidt.jpg Χέλμουτ Σμιτ 16 Μαΐου 1974 1 Οκτωβρίου 1982 8 χρόνια, 138 ημέρες Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
6 KAS-Kohl, Helmut-Bild-14701-1.jpg Χέλμουτ Κολ 1 Οκτωβρίου 1982 27 Οκτωβρίου 1998 16 χρόνια, 26 ημέρες Χριστιανοδημοκρατική Ένωση
7 Gerhard Schröder in 2002..jpg Γκέρχαρντ Σρέντερ 27 Οκτωβρίου 1998 22 Νοεμβρίου 2005 7 χρόνια, 26 ημέρες Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
8 Angela Merkel 2019 (cropped).jpg Άνγκελα Μέρκελ 22 Νοεμβρίου 2005 8 Δεκεμβρίου 2021 16 χρόνια, 16 ημέρες Χριστιανοδημοκρατική Ένωση
9 Olaf Scholz 2021 (cropped).JPG Όλαφ Σολτς 8 Δεκεμβρίου 2021 Σήμερα Εν ενεργεία Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα