Κατάλογος πρωθυπουργών της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Γαλλίας αποκαλείται Πρωθυπουργός της Γαλλίας (γαλλικά: Premier ministre) από το 1959, όταν ο Μισέλ Ντεμπρέ έγινε ο πρώτος αξιωματούχος που διορίστηκε υπό την Πέμπτη Δημοκρατία.

Σε παλαιότερες περιόδους της ιστορίας, ο αρχηγός της κυβέρνησης της Γαλλίας ήταν γνωστός με διαφορετικούς τίτλους. Όπως ήταν σύνηθες στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες της περιόδου 1815–1958 (η Αποκατάσταση των Βουρβόνων και η μοναρχία του Ιουλίου, η Δεύτερη Δημοκρατία, η Τρίτη Δημοκρατία και η Τέταρτη Δημοκρατία, καθώς και το καθεστώς του Βισύ), ο αρχηγός της κυβέρνησης ονομαζόταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών (Président du Conseil des ministres), που γενικά συντομεύεται σε Πρόεδρος του Συμβουλίου (Président du Conseil). Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με το εκλεγμένο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος διορίζει τον Πρωθυπουργό ως αρχηγός του κράτους.

18ος αιώνας - 19ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία (1792-1804)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Γαλλική Επανάσταση και Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία

Κατά τη διάρκεια της Πρώτης Δημοκρατίας, οι ρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση άλλαζαν συχνά:

  • Συμβατική Εθνοσυνέλευση (20 Σεπτεμβρίου 1792 - 2 Νοεμβρίου 1795)
    • με τον Ζερόμ Πέσιον ντε Βιλενούβ ως Πρόεδρο (22 Σεπτεμβρίου 1792 - 2 Ιουνίου 1793)
    • με τον Μαξιμιλιανό Ροβεσπιέρο ως Πρόεδρο (4 Ιουνίου 1793 - 27 Ιουλίου 1794)
    • με τον Ζαν Ζακ Ρέγκις ντε Καμπεκέρες ως Πρόεδρο (7 Οκτωβρίου 1794 - 20 Απριλίου 1795)
    • με τον Εμάνουελ Τζοσέπ Σιεγές ως Πρόεδρο (20 Απρλίου 1795 - 26 Οκτωβρίου 1795)

Πρώτη Γαλλική Αυτοκρατορία (1804-1814)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Πρώτη Γαλλική Αυτοκρατορία

Ως Αυτοκράτορας, ο Ναπολέων ήταν και αρχηγός του κράτους και αρχηγός της κυβέρνησης

Επικεφαλής Υπουργός Θητεία Κόμμα Αυτοκράτορας
Έναρξη Λήξη
Θέση κενή

(απόλυτος έλεγχος από τον Ναπολέοντα)

18 Μαΐου 1804 1 Απριλίου 1814 - Ναπολέων Α΄

Πρώτη Παλινόρθωση (1814-1815)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επικεφαλής Υπουργός Θητεία Κόμμα Αυτοκράτορας
Πορτρέτο Ονοματεπώνυμο Έναρξη Λήξη
Talleyrand 01.jpg Σαρλ-Μωρίς ντε Ταλλεϋράν-Περιγκόρ 1 Απριλίου 1814 2 Μαΐου 1814 Ανεξάρτητος Λουδοβίκος ΙΗ΄
BLACAS.JPG Πιέρ Λουί Ζαν Κασιμίρ ντε Μπλάκας 2 Μαΐου 1814 8 Ιουλίου 1815 Ανεξάρτητος

Πόλεμος του Έβδομου Συνασπισμού (1815)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Πόλεμος του Έβδομου Συνασπισμού

Επικεφαλής Υπουργός Θητεία Κόμμα Αυτοκράτορας
Πορτρέτο Ονοματεπώνυμο Έναρξη Λήξη
Θέση κενή

(απόλυτος έλεγχος από τον Ναπολέοντα)

20 Μαρτίου 1815 22 Ιουνίου 1815 - Ναπολέων Α΄
Joseph Fouché.png Τζόζεφ Φουσέ 22 Ιουνίου 1815 7 Ιουλίου 1815 Βοναπαρτιστής Ναπολέων Β΄

Παλινόρθωση των Βουρβόνων (1815-1830)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Παλινόρθωση των Βουρβόνων

Πρόεδρος του Συμβουλίου Θητεία Κόμμα Εκλογή Μονάρχης
Πορτρέτο Ονοματεπώνυμο Έναρξη Λήξη
Talleyrand 01.jpg Σαρλ-Μωρίς ντε Ταλλεϋράν-Περιγκόρ 9 Ιουλίου 1815 26 Σεπτεμβρίου 1815 Ανεξάρτητος 1815 Λουδοβίκος ΙΗ΄
Armand Emmanuel Duke of Richelieu, Detail.jpg Αρμάν-Εμάνουελ ντε Βινερότ ντου Πλεσις 26 Σεπτεμβρίου 1815 29 Δεκεμβρίου 1818 Ανεξάρτητος -
AduC 218 Dessoles (J.J.P.A., marquis, 1767-1828).jpg Ζαν-Ζοζέ Αγκουστίν 29 Δεκεμβρίου 1818 19 Νοεμβρίου 1819 Δογματικός 1816
Élie, comte Decazes.jpg Έλι Ντεκαζές 19 Νοεμβρίου 1819 20 Φεβρουαρίου 1820 Δογματικός -
Armand Emmanuel Duke of Richelieu, Detail.jpg Αρμάν-Εμάνουελ ντε Βινερότ ντου Πλεσις 20 Φεβρουαρίου 1820 14 Δεκεμβρίου 1821 Δογματικός 1820
Jean-Baptiste de Villèle.jpg Ζαν-Μπαπτίστ ντε Βιλέλ 14 Δεκεμβρίου 1821 4 Ιανουαρίου 1828 Υπερβασιλικός 1824 Κάρολος Ι΄
Jean Baptiste Gay, vicomte de Martignac - recadré.jpg Ζαν-Μπαπτίστ Γκάι 4 Ιανουαρίου 1828 8 Αυγούστου 1829 Δογματικός 1827
Jules Armand de Polignac 1780–1847.JPG Ζουλς ντε Πολινάκ 8 Αυγούστου 1829 29 Ιουλίου 1830 Υπερβασιλικός -
Casimir-de-rochechouart.jpg Κασιμίρ ντε Ροσεουάρτ 29 Ιουλίου 1830 Υπερβασιλικός -

Ιουλιανή Μοναρχία (1830-1848)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ιουλιανή Μοναρχία

Πρόεδρος του Συμβουλίου Θητεία Κόμμα Εκλογή Μονάρχης
Πορτρέτο Ονοματεπώνυμο Έναρξη Λήξη
Θέση κενή 1 Αυγούστου 1830 2 Νοεμβρίου 1830 - - Λουδοβίκος Φίλιππος Α΄
Jacques Laffitte.jpg Ζακ Λαφίτ 2 Νοεμβρίου 1830 13 Μαρτίου 1831 Ορλεανιστής 1830
Desnos - Casimir Pierre Perier.jpg Κασιμίρ Πιέρ Περιέ 13 Μαρτίου 1831 16 Μαΐου 1832 Αντιστασιακό Κόμμα 1831
Soult2.jpg Ζαν Σουλτ 11 Οκτωβρίου 1832 18 Ιουλίου 1834 Ορλεανιστής -
David Etienne Maurice Gerard (detail).jpg Έτιεν Μαουρίς Ζεράρ 18 Ιουλίου 1834 10 Νοεμβρίου 1834 Ανεξάρτητος 1834
Maret.jpg Χιούγκους-Μπέρναν Μαρέτ 10 Νοεμβρίου 1834 18 Νοεμβρίου 1834 Ανεξάρτητος -
Édouard Mortier.jpg Εντουάρ Μορτιέ 18 Νοεμβρίου 1834 12 Μαρτίου 1835 Αντιστασιακό Κόμμα -
De Broglie (BM 1874,1114.657).jpg Βίκτορ ντε Μπρογλί 12 Μαρτίου 1835 22 Φεβρουαρίου 1836 Αντιστασιακό Κόμμα -
Thiersyoung.jpg Αδόλφος Θιέρσος 22 Φεβρουαρίου 1836 6 Σεπτεμβρίου 1836 Κινηματικό Κόμμα -
Mathieu-Louis Molé.JPG Λουί-Μάθιου Μολέ 6 Σεπτεμβρίου 1836 31 Μαρτίου 1839 Αντιστασιακό Κόμμα 1837
Θέση κενή 31 Μαρτίου 1839 12 Μαΐου 1839 - -
Soult2.jpg Ζαν Σουλτ 12 Μαΐου 1839 1 Μαρτίου 1840 Αντιστασιακό Κόμμα 1839
Thiersyoung.jpg Αδόλφος Θιέρσος 1 Μαρτίου 1840 29 Οκτωβρίου 1840 Κινηματικό Κόμμα -
Soult2.jpg Ζαν Σουλτ 29 Οκτωβρίου 1840 19 Σεπτεμβρίου 1847 Αντιστασιακό Κόμμα 1842
Guizot, François - 2.jpg Φρανσουά Γκιζότ 19 Σεπτεμβρίου 1847 23 Φεβρουαρίου 1848 Αντιστασιακό Κόμμα 1846
Mathieu-Louis Molé.JPG Λουί-Μάθιου Μολέ 23 Φεβρουαρίου 1848 24 Φεβρουαρίου 1848 Αντιστασιακό Κόμμα -

Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία (1848-1852)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο Λήμμα: Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία

Πρόεδρος του Συμβουλίου Θητεία Κόμμα Εκλογή Πρόεδρος
Πορτρέτο Ονοματεπώνυμο Έναρξη Λήξη
Dupont de l'Eure.jpg Ζακ-Σαρλ Ντουπόντ 24 Φεβρουαρίου 1848 9 Μαΐου 1848 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος 1848 Ο ίδιος
Arms of the French Republic.svg Φρανσουά Αραγκό 9 Μαΐου 1848 24 Ιουνίου 1848 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος - Εκτελεστική Επιτροπή
Général Cavaignac - photo Pierre Petit.jpg Λουί-Γιουτζίν Καβανιάκ 28 Ιουνίου 1848 20 Δεκεμβρίου 1848 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος - Ο ίδιος
Camille Hyacinthe Odilon Barrot.jpg Οντιλόν Μπαρότ 20 Δεκεμβρίου 1848 31 Οκτωβρίου 1849 Κόμμα της Τάξης 1849 Λουδοβίκος Ναπολέων
Alphonse Henri d'Hautpoul.jpg Αλφόνς Άνρι ντε Χότπουλ 31 Οκτωβρίου 1849 24 Ιανουαρίου 1851 Κόμμα της Τάξης -
Θέση κενή 24 Ιανουαρίου 1851 10 Απριλίου 1851 - -
Léon Faucher.JPG Λίο Φάουχερ 10 Απριλίου 1851 26 Οκτωβρίου 1851 Κόμμα της Τάξης -
Θέση κενή 26 Οκτωβρίου 1851 2 Δεκεμβρίου 1852 - -

Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία (1852-1870)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία

Επικεφαλής Υπουργικού Συμβουλίου Θητεία Κόμμα Εκλογή Αυτοκράτορας
Πορτρέτο Ονοματεπώνυμο Έναρξη Λήξη
Θέση κενή (απόλυτη μοναρχία) 2 Δεκεμβρίου 1852 27 Δεκεμβρίου 1869 - 1852 Ναπολέων Λουδοβίκος
1857
1863
1869
Emile Ollivier.jpg Έμιλ Ολιβιέ 2 Ιανουαρίου 1870 9 Αυγούστου 1870 Βοναπαρτιστής -
Palikao.jpg Σαρλ Κουσίν Μονταμπάν 9 Αυγούστου 1870 4 Σεπτεμβρίου 1870 Ανεξάρτητος -

19ος αιώνας - 20ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία (1870-1940)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία

Πορτρέτο Ονοματεπώνυμο Έναρξη Λήξη Κόμμα Εκλογή Πρόεδρος
Πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Άμυνας
Louis Jules Trochu.jpg Λουί-Ζουλς Τροτσού 4 Σεπτεμβρίου 1870 22 Ιανουαρίου 1871 Στρατιωτικός - Ο ίδιος
Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών
D327 12photoAppertCOR.jpg Ζουλς-Αρμαν Νταφόρ 19 Φεβρουαρίου 1871 24 Μαΐου 1873 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος 1871 Αδόλφος Θιέρσος
Broglie Albert.JPG Άλμπερτ ντε Μπρογκλί 24 Μαΐου 1873 22 Μαΐου 1874 Μοναρχικός - Πατρίς ντε ΜακΜαόν
Cissey.jpg Έρνεστ ντε Σισί 22 Μαΐου 1874 10 Μαρτίου 1875 Μοναρχικός -
Buffet.jpg Λουί Μπουφέ 10 Μαρτίου 1875 23 Φεβρουαρίου 1876 Μοναρχικός -
D327 12photoAppertCOR.jpg Ζουλς-Αρμαν Νταφόρ 23 Φεβρουαρίου 1876 12 Δεκεμβρίου 1876 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Jules Simon photoglyptie.jpg Ζουλς Σιμόν 12 Δεκεμβρίου 1876 17 Μαΐου 1877 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος 1876
Broglie Albert.JPG Άλμπερτ ντε Μπρογκλί 17 Μαΐου 1877 23 Νοεμβρίου 1877 Μοναρχικός -
Rochebouët.jpg Γκέταν ντε Ροχεμπουά 23 Νοεμβρίου 1877 13 Δεκεμβρίου 1877 Μοναρχικός 1877
D327 12photoAppertCOR.jpg Ζουλς-Αρμαν Νταφόρ 13 Δεκεμβρίου 1877 4 Φεβρουαρίου 1879 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
William Waddington.jpg Ουίλιαμ Ουάντινγκτον 4 Φεβρουαρίου 1879 28 Δεκεμβρίου 1879 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος - Ζουλς Γκρέβι
Photo of Charles de Freycinet.jpg Σαρλ ντε Φρεσινέ 28 Δεκεμβρίου 1879 23 Σεπτεμβρίου 1880 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Julesferry.jpg Ζουλς Φέρι 23 Σεπτεμβρίου 1880 14 Νοεμβρίου 1881 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Léon Gambetta 1871.jpg Λέο Γκαμπέτα 14 Νοεμβρίου 1881 30 Ιανουαρίου 1882 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος 1881
Photo of Charles de Freycinet.jpg Σαρλ ντε Φρεσινέ 30 Ιανουαρίου 1882 7 Αυγούστου 1882 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Duclerc.jpg Σαρλ Ντουκλέρκ 7 Αυγούστου 1882 29 Ιανουαρίου 1883 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Armand Fallieres 2.jpg Αρμάν Φαλιέρς 29 Ιανουαρίου 1883 21 Φεβρουαρίου 1883 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Julesferry.jpg Ζουλς Φέρι 21 Φεβρουαρίου 1883 6 Απριλίου 1885 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Henri Brisson.jpg Άνρι Μπρίσον 6 Απριλίου 1885 7 Ιανουαρίου 1886 Ριζοσπάστης Ρεπουμπλικάνος -
Photo of Charles de Freycinet.jpg Σαρλ ντε Φρεσινέ 7 Ιανουαρίου 1886 16 Δεκεμβρίου 1886 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος 1885
René Goblet.jpg Ρενέ Γκομπλέ 16 Δεκεμβρίου 1886 30 Μαΐου 1887 Ριζοσπάστης Ρεπουμπλικάνος -
Rouvier.jpg Μαουρίς Ρουβιέ 30 Μαΐου 1887 12 Δεκεμβρίου 1887 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Tirard.jpg Πιέρ Τιράρ 12 Δεκεμβρίου 1887 3 Απριλίου 1888 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος - Σάντι Καρνότ
Floquet.jpg Σαρλ Φλοκέτ 3 Απριλίου 1888 22 Φεβρουαρίου 1889 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Tirard.jpg Πιέρ Τιράρ 22 Φεβρουαρίου 1889 17 Μαρτίου 1890 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Photo of Charles de Freycinet.jpg Σαρλ ντε Φρεσινέ 17 Μαρτίου 1890 27 Φεβρουαρίου 1892 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος 1889
Émile Loubet by Paul Nadar c1900.jpg Έμιλ Λουμπέ 27 Φεβρουαρίου 1892 6 Δεκεμβρίου 1892 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Alexandre Ribot 1913.jpg Αλεσάντρ Ριμπότ 6 Δεκεμβρίου 1892 4 Απριλίου 1893 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Dupuy.jpg Σαρλ Ντουπούι 4 Απριλίου 1893 3 Δεκεμβρίου 1893 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Jean Casimir-Perier.jpg Ζαν Κασιμίρ-Περιέ 3 Δεκεμβρίου 1893 30 Μαΐου 1894 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος 1893
Dupuy.jpg Σαρλ Ντουπούι 30 Μαΐου 1894 26 Ιανουαρίου 1895 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος - Ζαν Κασιμίρ-Περιέ
Alexandre Ribot 1913.jpg Αλεσάντρ Ριμπότ 26 Ιανουαρίου 1895 1 Νοεμβρίου 1895 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος - Φίλιξ Φορ
Bourgeoi.jpg Λέο Μπεργκουά 1 Νοεμβρίου 1895 29 Απριλίου 1896 Ριζοσπάστης Ρεπουμπλικάνος -
Meline.jpg Ζουλς Μέλιν 29 Απριλίου 1896 28 Ιουνίου 1898 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Henri Brisson.jpg Άνρι Μπρίσον 28 Ιουνίου 1898 1 Νοεμβρίου 1898 Ριζοσπάστης Ρεπουμπλικάνος 1898
Dupuy.jpg Σαρλ Ντουπούι 1 Νοεμβρίου 1898 22 Ιουνίου 1899 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος -
Waldeck-Rousseau (Nadar).jpg Πιέρ Βαλντέκ-Ρουσό 22 Ιουνίου 1899 7 Ιουνίου 1902 Μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος - Έμιλ Λουμπέ
Émile Combes (1835–1921).jpg Έμιλ Κομπς 7 Ιουνίου 1902 24 Ιανουαρίου 1905 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα 1902
Charles Rouvier.jpg Μαουρίς Ρουβιέ 24 Ιανουαρίου 1905 12 Μαρτίου 1906 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

-
Φέρντιναντ Σαριέν 12 Μαρτίου 1906 25 Οκτωβρίου 1906 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα - Αρμάν Φαλιέρς
Ζωρζ Κλεμανσώ 25 Οκτωβρίου 1906 24 Ιουλίου 1909 Ανεξάρτητος 1906
Αριστίντ Μπριάν 24 Ιουλίου 1909 2 Μαρτίου 1911 Ρεπουμπλικανικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα 1910
Ερνστ Μόνις 2 Μαρτίου 1911 27 Ιουνίου 1911 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Ζόζεφ Καϊλό 27 Ιουνίου 1911 21 Ιανουαρίου 1912 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Ρεϋμόν Πουανκαρέ 21 Ιανουαρίου 1912 21 Ιανουαρίου 1913 Ρεπουμπλικανικό Δημοκρατικό Κόμμα -
Αριστίντ Μπριάν 21 Ιανουαρίου 1913 22 Μαρτίου 1913 Ρεπουμπλικανικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Λουί Μπαρτού 22 Μαρτίου 1913 9 Δεκεμβρίου 1913 Ρεπουμπλικανικό Δημοκρατικό Κόμμα - Ρεϋμόν Πουανκαρέ
Γκαστόν Ντουμέργκ 9 Δεκεμβρίου 1913 9 Ιουνίου 1914 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Αλεσάντρ Ριμπότ 9 Ιουνίου 1914 13 Ιουνίου 1914 Ρεπουμπλικανική Ομοσπονδία -
Ρενέ Βιβιάνι 13 Ιουνίου 1914 29 Οκτωβρίου 1915 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα 1914
Αριστίντ Μπριάν 29 Οκτωβρίου 1915 20 Μαρτίου 1917 Ρεπουμπλικανικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Αλεσάντρ Ριμπότ 20 Μαρτίου 1917 12 Σεπτεμβρίου 1917 Ρεπουμπλικανική Ομοσπονδία -
Πωλ Παινλεβέ 12 Σεπτεμβρίου 1917 16 Νοεμβρίου 1917 Ρεπουμπλικανικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Ζωρζ Κλεμανσώ 16 Νοεμβρίου 1917 20 Ιανουαρίου 1920 Ανεξάρτητος 1919
Αλεσάντρ Μιλεράν 20 Ιανουαρίου 1920 24 Σεπτεμβρίου 1920 Ανεξάρτητος - Πολ Ντεσανέλ
Ζορζ Λίγκες 24 Σεπτεμβρίου 1920 16 Ιανουαρίου 1921 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

- Αλεσάντρ Μιλεράν
Αριστίντ Μπριάν 16 Ιανουαρίου 1921 15 Ιανουαρίου 1922 Ρεπουμπλικανικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Ρεϋμόν Πουανκαρέ 15 Ιανουαρίου 1922 8 Ιουνίου 1924 Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική

Συμμαχία

-
Φρεντερίκ Μάρσαλ 8 Ιουνίου 1924 15 Ιουνίου 1924 Ρεπουμπλικανική Ομοσπονδία -
Εντουάρ Χέριοτ 15 Ιουνίου 1924 17 Απριλίου 1925 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα 1924 Γκαστόν Ντομεργκ
Πωλ Παινλεβέ 17 Απριλίου 1925 28 Νοεμβρίου 1925 Ρεπουμπλικανικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Αριστίντ Μπριάν 28 Νοεμβρίου 1925 20 Ιουλίου 1926 Ρεπουμπλικανικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Έντουαρντ Χέριοτ 20 Ιουλίου 1926 23 Ιουλίου 1926 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Ρεϋμόν Πουανκαρέ 23 Ιουλίου 1926 29 Ιουλίου 1929 Δημοκρατική Συμμαχία 1928
Αριστίντ Μπριάν 29 Ιουλίου 1929 2 Νοεμβρίου 1929 Ρεπουμπλικανικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Αντρέ Ταρντό 2 Νοεμβρίου 1929 21 Φεβρουαρίου 1930 Δημοκρατική Συμμαχία -
Καμίλ Σοτέμπς 21 Φεβρουαρίου 1930 2 Μαρτίου 1930 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Αντρέ Ταρντό 2 Μαρτίου 1930 13 Δεκεμβρίου 1930 Δημοκρατική Συμμαχία -
Θίοντορ Στιγκ 13 Δεκεμβρίου 1930 27 Ιανουαρίου 1931 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Πιερ Λαβάλ 27 Ιανουαρίου 1931 20 Φεβρουαρίου 1932 Ανεξάρτητος - Πολ Ντουμέρ
Αντρέ Ταρντό 20 Φεβρουαρίου 1932 3 Ιουνίου 1932 Δημοκρατική Συμμαχία -
Εντουάρ Χέριοτ 3 Ιουνίου 1932 18 Δεκεμβρίου 1932 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα 1932 Αλμπέρτ Λεμπρούν
Ζόζεφ-Πολ Μπονκούρ 18 Δεκεμβρίου 1932 31 Ιανουαρίου 1933 Ρεπουμπλικανικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Εντουάρ Νταλαντιέ 31 Ιανουαρίου 1933 26 Οκτωβρίου 1933 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Αλμπέρτ Σαρό 26 Οκτωβρίου 1933 26 Νοεμβρίου 1933 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Καμίλ Σοτέμπς 26 Νοεμβρίου 1933 30 Ιανουαρίου 1934 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Εντουάρ Νταλαντιέ 30 Ιανουαρίου 1934 9 Φεβρουαρίου 1934 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Γκαστόν Ντουμέργκ 9 Φεβρουαρίου 1934 8 Νοεμβρίου 1934 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Πιέρ-Έτιεν Φλαντίν 8 Νοεμβρίου 1934 1 Ιουνίου 1935 Δημοκρατική Συμμαχία -
Φέρναντ Μπουασόν 1 Ιουνίου 1935 7 Ιουνίου 1935 Ανεξάρτητος -
Πιερ Λαβάλ 7 Ιουνίου 1935 24 Ιανουαρίου 1936 Ανεξάρτητος -
Αλμπέρτ Σαρότ 24 Ιανουαρίου 1936 4 Ιουνίου 1936 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Λέο Μπλαμ 4 Ιουνίου 1936 22 Ιουνίου 1937 Γαλλική Σέκτα Εργατών Διεθνούς 1936
Καμίλ Σοτέμπς 22 Ιουνίου 1937 13 Μαρτίου 1938 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Λέο Μπλαμ 13 Μαρτίου 1938 10 Απριλίου 1938 Γαλλική Σέκτα Εργατών Διεθνούς -
Εντουάρ Νταλαντιέ 10 Απριλίου 1938 21 Μαρτίου 1940 Ριζοσπαστικό-Σοσιαλιστικό Κόμμα -
Πωλ Ρεϊνώ 21 Μαρτίου 1940 16 Ιουνίου 1940 Δημοκρατική Συμμαχία -
Φιλίπ Πεταίν 16 Ιουνίου 1940 11 Ιουλίου 1940 Ανεξάρτητος -

Γαλλική Πολιτεία (1940-1944)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Γαλλία του Βισύ

Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Θητεία Κόμμα Εκλογή Επικεφαλής της Πολιτείας
Πορτρέτο Ονοματεπώνυμο Έναρξη Λήξη
Laval Harcourt 1941 (cropped).jpg Πιερ Λαβάλ 11 Ιουλιου 1940 13 Δεκεμβρίου 1940 Βισιστής - Φιλίπ Πεταίν
Pierre-Étienne Flandin 1935.jpg Πιέρ-Έτιεν Φλαντίν 13 Δεκεμβρίου 1940 9 Φεβρουαρίου 1941 Βισιστής -
François Darlan.jpg Φρανσουά Νταρλάν 9 Φεβρουαρίου 1941 18 Απριλίου 1942 Βισιστής -
Laval Harcourt 1941 (cropped).jpg Πιερ Λαβάλ 18 Απριλίου 1942 19 Αυγούστου 1944 Βισιστής -

Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας (1944-1946)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Προσωρινή κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας

Επικεφαλής της Κυβέρνησης Θητεία Κόμμα Εκλογή Πρόεδρος
Πορτρέτο Ονοματεπώνυμο Έναρξη Λήξη
Charles de Gaulle - photo Henri Manuel.jpg Σαρλ ντε Γκωλ 3 Ιουνίου 1944 26 Ιανουαρίου 1946 Ανεξάρτητος Προσωρινός Ο ίδιος
1945
Félix Gouin.png Φίλιξ Γκουίν 26 Ιανουαρίου 1946 24 Ιουνίου 1946 Γαλλική Σέκτα Εργατών Διεθνούς - Ο ίδιος
Georges Bidault.jpg Ζορζ Μπιντάουλτ 24 Ιουνίου 1946 16 Δεκεμβρίου 1946 Δημοφιλές Ρεπουμπλικανικό Κίνημα Ιούν. 1946 Ο ίδιος
Léon Blum - 2 janvier 1947.jpg Λέο Μπλάμ 16 Δεκεμβρίου 1946 22 Ιανουαρίου 1947 Γαλλική Σέκτα Εργατών Διεθνούς Νοέμ.1946 Ο ίδιος

Τέταρτη Γαλλική Δημοκρατία (1947-1958)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Τέταρτη Γαλλική Δημοκρατία