Κατάλογος πρωθυπουργών της Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τους διατελέσαντες πρωθυπουργούς της Αυστραλίας.[1] Τα κόμματα που αναγράφονται αφορούν τις περιόδους πρωθυπουργικής θητείας των προσώπων.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόμνημα
(για πολιτικά κόμματα)

Σειρά Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Κόμμα Θητεία Εκλογές Κυβέρνηση Παραπομπή
1 Σερ Έντμουντ Μπάρτον
(1849–1920)
Edmund Barton.jpg Προστατευτικό Κόμμα 1 Ιανουαρίου
1901
24 Σεπτεμβρίου
1903
1901 Μπάρτον [2]
2 Άλφρεντ Ντίκιν
(1856–1919)
AlfredDeakin.jpeg Προστατευτικό Κόμμα 24 Σεπτεμβρίου
1903
27 Απριλίου
1904
1903 1η κυβέρνηση Ντίκιν [3]
3 Κρις Γουάτσον
(1867–1941)
ChrisWatsonSepia.jpg Αυστραλιανό Εργατικό Κόμμα 27 Απριλίου
1904
18 Αυγούστου
1904
Γουάτσον [4]
4 Τζορτζ Ρέιντ
(1845–1918)
George Reid cph.3c31684.jpg Κόμμα Ελευθέρου Εμπορίου 18 Αυγούστου
1904
5 Ιουλίου
1905
Ρέιντ [5]
(2) Άλφρεντ Ντίκιν
(1856–1919)
AlfredDeakin.jpeg Προστατευτικό Κόμμα 5 Ιουλίου
1905
13 Νοεμβρίου
1908
2η κυβέρνηση Ντίκιν
1906 3η κυβέρνηση Ντίκιν
5 Άντριου Φίσερ
(1862–1928)
Andrewfisher2.JPG Αυστραλιανό Εργατικό Κόμμα 13 Νοεμβρίου
1908
2 Ιουνίου
1909
1η κυβέρνηση Φίσερ [6]
(2) Άλφρεντ Ντίκιν
(1856–1919)
AlfredDeakin.jpeg Φιλελεύθερο Κοινοπολιτειακό Κόμμα 2 Ιουνίου
1909
29 Απριλίου
1910
4η Ντίκιν
(5) Άντριου Φίσερ
(1862–1928)
Andrewfisher2.JPG Εργατικός 29 Απριλίου
1910
24 Ιουνίου
1913
1910 2η Φίσερ
6 Τζόζεφ Κουκ
(1860–1947)
JosephCookPEO.jpg Φιλελεύθερο Κοινοπολιτειακό Κόμμα 24 Ιουνίου
1913
17 Σεπτεμβρίου
1914
1913 Κουκ [7]
(5) Άντριου Φίσερ
(1862–1928)
Andrewfisher2.JPG Εργατικός 17 Σεπτεμβρίου
1914
27 Οκτωβρίου
1915
1914 3η Φίσερ
Μπίλι Χιουζ
(1862–1952)
Hughes15-16.jpg Εργατικός 27 Οκτωβρίου
1915
14 Νοεμβρίου
1916
1η κυβέρνηση Χιουζ [8]
7 Εθνικό Εργατικό Κόμμα 14 Νοεμβρίου
1916
17 Φεβρουαρίου
1917
2η Χιουζ
Εθνικιστικό Κόμμα της Αυστραλίας 17 Φεβρουαρίου
1917
9 Φεβρουαρίου
1923
3η κυβέρνηση Χιουζ
1917 4η Χιουζ
1919 5η Χιουζ
8 Στάνλεϊ Μπρους
(1883–1967)
StanleyBruce2.jpg Εθνικιστικό Κόμμα της Αυστραλίας
(Συνασπισμός)
9 Φεβρουαρίου
1923
22 Οκτωβρίου
1929
1922 1η κυβέρνηση Μπρους [9]
1925 2η Μπρους
1928 3η Μπρους
9 Τζέιμς Σκάλιν
(1876–1953)
Portrait of the Right Hon. J. H. Scullin.png Εργατικός 22 Οκτωβρίου
1929
6 Ιανουαρίου
1932
1929 Σκάλιν [10]
10 Τζόζεφ Λάιονς
(1879–1939)
Joseph Lyons 1.jpg Ενωμένη Αυστραλία
(Συνασπισμός)
6 Ιανουαρίου
1932
7 Απριλίου
1939
1931 1η κυβέρνηση Λάιονς [11]
1934 2η Λάιονς
3η Λάιονς
1937 4η Λάιονς
11 Σερ Ερλ Πέιτζ
(1880–1961)
EarlePage.jpg Αυστραλιανό Κόμμα της Υπαίθρου
(Συνασπισμός)
7 Απριλίου
1939
26 Απριλίου
1939
Πέιτζ [12]
12 Ρόμπερτ Μένζις
(1894–1978)
Portrait Menzies 1950s.jpg Ενωμένη Αυστραλία
(Συνασπισμός)
26 Απριλίου
1939
28 Αυγούστου
1941
1η κυβέρνηση Μένζις [13]
2η Μένζις
1940 3η Μένζις
13 Άρθουρ Φάντεν
(1894–1973)
FaddenPEO.jpg Αυστραλιανό Κόμμα της Υπαίθρου
(Συνασπισμός)
28 Αυγούστου
1941
7 Οκτωβρίου
1941
Φάντεν [14]
14 Τζον Κέρτιν
(1885–1945)
JohnCurtin.jpg Εργατικός 7 Οκτωβρίου
1941
5 Ιουλίου
1945
1η κυβέρνηση Κέρτιν
1943 2η Κέρτιν
15 Φρανκ Φορντ
(1890–1983)
Frank Forde 1941.jpg Εργατικός 6 Ιουλίου
1945
13 Ιουλίου
1945
Φορντ
16 Μπεν Τσίφλεϊ
(1885–1951)
Benchifley.jpg Εργατικός 13 Ιουλίου
1945
19 Δεκεμβρίου
1949
1η κυβέρνηση Τσίφλεϊ
1946 2η Τσίφλεϊ
(12) Σερ Ρόμπερτ Μένζις
(1894–1978)
Portrait Menzies 1950s.jpg Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας
(Συνασπισμός)
19 Δεκεμβρίου
1949
26 Ιανουαρίου
1966
1949 4η Μένζις
1951 5η Μένζις
1954 6η Μένζις
1955 7η Μένζις
1958 8η Μένζις
1961 9η Μένζις
1963 10η Μένζις
17 Χάρολντ Χολτ
(1908–1967)
HaroldHoltPortrait1953.JPG Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας
(Συνασπισμός)
26 Ιανουαρίου
1966
19 Δεκεμβρίου
1967
1η κυβέρνηση Χολτ
1966 2η Χολτ
18 Τζον Μακγιούεν
(1900–1980)
Sir John McEwen.jpg Αυστραλιανό Κόμμα της Υπαίθρου
(Συνασπισμός)
19 Δεκεμβρίου
1967
10 Ιανουαρίου
1968
Μακγιούεν
19 Τζον Γκόρτον
(1911–2002)
JohnGorton1954.JPG Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας
(Συνασπισμός)
10 Ιανουαρίου
1968
10 Μαρτίου
1971
- 1η κυβέρνηση Γκόρτον
1969 2η Γκόρτον
20 Γουίλιαμ Μακμόν
(1908–1988)
William McMahon 1950.jpg Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας
(Συνασπισμός)
10 Μαρτίου
1971
5 Δεκεμβρίου
1972
Μακμόν
21 Γκαφ Γουίτλαμ
(1916–2014)
Εργατικός 5 Δεκεμβρίου 1972 11 Νοεμβρίου 1975 1972 1η κυβέρνηση Γουίτλαμ
2η Γουίτλαμ
1974 3η Γουίτλαμ
22 Μάλκολμ Φρέιζερ
(1930–2015)
MalcolmFraser1982.JPEG Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας
(Συνασπισμός)
11 Νοεμβρίου
1975
11 Μαρτίου
1983
1η κυβέρνηση Φρέιζερ
1975 2η Φρέιζερ
1977 3η Φρέιζερ
1980 4η Φρέιζερ
23 Μπομπ Χοκ
(1929–)
Bob Hawke Portrait 1983.jpg Εργατικός 11 Μαρτίου
1983
20 Δεκεμβρίου
1991
1983 1η κυβέρνηση Χοκ
1984 2η Χοκ
1987 3η Χοκ
1990 4η Χοκ
24 Πολ Κίτινγκ
(1944–)
Paul Keating - 2007-crop.jpg Εργατικός 20 Δεκεμβρίου
1991
11 Μαρτίου
1996
1η κυβέρνηση Κίτινγκ
1993 2η Κίτινγκ
25 Τζον Χάουαρντ
(1939–)
Image-Howard2003upr.JPG Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας
(Συνασπισμός)
11 Μαρτίου
1996
3 Δεκεμβρίου
2007
1996 1η κυβέρνηση Χάουαρντ
1998 2η Χάουαρντ
2001 3η Χάουαρντ
2004 4η Χάουαρντ
26 Κέβιν Ραντ
(1957–)
Kevin Rudd portrait.jpg Εργατικός 3 Δεκεμβρίου
2007
24 Ιουνίου
2010
2007 1η κυβέρνηση Ραντ
27 Τζούλια Γκίλαρντ
(1961–)
Julia Gillard 2010.jpg Εργατικός 24 Ιουνίου
2010
27 Ιουνίου
2013
1η κυβέρνηση Γκίλαρντ
2010 2η Γκίλαρντ
(26) Κέβιν Ραντ
(1957–)
Kevin Rudd portrait.jpg Εργατικός 27 Ιουνίου
2013
18 Σεπτεμβρίου
2013
2η Ραντ
28 Τόνι Άμποτ
(1957–)
Tony Abbott - 2010.jpg Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας
(Συνασπισμός)
18 Σεπτεμβρίου
2013
15 Σεπτεμβρίου
2015
2013 Άμποτ
29 Μάλκολμ Τέρνμπουλ
(1954–)
Malcolm Turnbull at the Pentagon 2016 cropped.jpg Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας
(Συνασπισμός)
15 Σεπτεμβρίου
2015
24 Αυγούστου
2018
1η κυβέρνηση Τέρνμπουλ
2016 2η Τέρνμπουλ
30 Σκοτ Μόρισον
(1968–)
Scott Morrison 2014 crop.jpg Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας
(Συνασπισμός)
24 Αυγούστου
2018
Σημερινός κυβέρνηση Μόρισον

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Prime Ministers of Australia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).