Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( αρχ. ελλ. προ- + έδρα) είναι ο Αρχηγός ενός κράτους και τυπικά ο πρώτος πολίτης του. Είναι ο "φύλακας" του Συντάγματος μίας χώρας, διότι προσυπογράφει τους νόμους οι οποίοι είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα ή τους καταργεί εάν σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι αντισυνταγματικοί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνήθως ασκεί την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αιρετός και έχει τη δυνατότητα να επανεκλεγεί. Το αξίωμα υπάρχει σε χώρες στις οποίες έχει καταργηθεί η βασιλευομένη δημοκρατία. Στην Προεδρική Δημοκρατία ο Πρόεδρος είναι ταυτόχρονα και Αρχηγός της Κυβέρνησης. Στην περίπτωση του Ημιπροεδρικού συστήματος ο Πρωθυπουργός είναι πρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντίθετα στην Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διάφορες μορφές της δημοκρατίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αιρετός, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά από το Κοινοβούλιο και έχει περιορισμένες πολιτικές αρμοδιότητες. Σε ορισμένες Προεδρευόμενες Δημοκρατίες και ο Πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό π.χ. Πολωνία, FYROM κ.α. Αρχηγός της Κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός.

Προεδρική Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Προεδρική Δημοκρατία, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο Αρχηγός του Κράτους, αλλά και Αρχηγός της Κυβέρνησης και εκλέγεται άμεσα από το λαό ή από ένα ειδικό σώμα εκλεκτόρων. Υπάρχουν περιπτώσεις που μια προεδρική δημοκρατία μπορεί να έχει και το αξίωμα του πρωθυπουργού οποίος δεν έχει κάποιο ουσιαστικό ρόλο. Η Λευκορωσία για παράδειγμα έχει πλήρη προεδρική δημοκρατία με τις υπερεξουσίες του προέδρου και τον απόλυτα συμβολικό ρόλο του πρωθυπουργού.

Ημιπροεδρικό Σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ημιπροεδρικό σύστημα, το οποίο είναι παραλλαγή της Προεδρικής Δημοκρατίας, υπάρχει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός μοιράζονται την εκτελεστική εξουσία είτε με τον πρώτο να κατέχει πιο μεγάλη εξουσία όπως Ρουμανία, Ουκρανία κλπ είτε με τον δεύτερο να έχει πιο μεγάλο ρόλο όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]