Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( αρχ. ελλ. προ- + έδρα) είναι ο Αρχηγός ενός κράτους και τυπικά ο πρώτος πολίτης του. Είναι ο "φύλακας" του Συντάγματος μιας χώρας, διότι πρωσυπογράφει τους νόμους οι οποίοι είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα ή τους καταργεί εάν σύμφωνα με το Συντάγμα είναι αντισυνταγματικοί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνήθως ασκεί την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αιρετός και έχει τη δυνατότητα να επανεκλεγεί. Το αξίωμα υπάρχει χώρες στις οποίες έχει καταργηθεί η βασιλευομένη δημοκρατία.Στην Προεδρική Δημοκρατία ο Πρόεδρος είναι ταυτόχρονα και Αρχηγός της Κυβέρνησης. Στην περίπτωση του Ημιπροεδρικού συστήματος ο Πρωθυπουργός είναι πρόεδρος της κυβέρνησης αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Αντίθετα στην Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διάφορες μορφές της δημοκρατίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αιρετός, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά από το Κοινοβούλιο και έχει περιορισμένες πολιτικές αρμοδιότητες.Σε ορισμένες Προεδρευόμενες Δημοκρατίες και ο Πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό π.χ Πορτογαλία, FYROM κ.α. Αρχηγός της Κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός.

Προεδρική Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Προεδρική Δημοκρατία, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο Αρχηγός του Κράτους, αλλά και Αρχηγός της Κυβέρνησης και εκλέγεται άμεσα από το λαό ή από ένα ειδικό σώμα εκλεκτόρων .

Ημιπροεδρικό Σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ημιπροεδρικό σύστημα, το οποίο είναι παραλλαγή της Προεδρικής Δημοκρατίας, υπάρχει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός μοιράζονται την εκτελεστική εξουσία αλλά τον κυρίαρχο ρόλο τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή για θητεία 5 ετών και υπάρχει η δυνατότητα επανεκλογής του για μία ακόμη φορά. Παράλληλα , υπάρχει η δυνατότητα σε περίπτωση διαφωνίας των Πολιτικών Αρχηγών για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας , να προκηρυχθούν Βουλευτικές Εκλογές.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]