Κατάλογος πρωθυπουργών της Αϊτής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το αξίωμα του Πρωθυπουργού της Αϊτής θεσμοθετήθηκε το 1988 και πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία διετέλεσε ο Μαρσιάλ Σελεστέν. Η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο αξίωμα ήταν η Κλοντέτ Βερλέ, από το 1995 ως το 1996.[1]

Πρωθυπουργοί της Αϊτής (1988- σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Από Έως Πολιτικό Κόμμα Κοινοβούλιο
(εκλογές)
Πρόεδρος
(Θητεία)
1 Coat of arms of Haiti.svg Μαρσιάλ Σελεστέν
(1913–2011)
9 Φεβρουαρίου 1988 20 Ιουνίου 1988 Ανεξάρτητος I (1988) Λεσλί Μανιγκά
Coat of arms of Haiti.svg
(1988)
Το αξίωμα καταργήθηκε από το 1988 ως το 1991
2 Rene Preval.jpg Ρενέ Πρεβάλ
(γ. 1943)
13 Φεβρουαρίου 1991 11 Οκτωβρίου 1991
(ανατράπηκε με πραξικόπημα)
Πολιτικός Οργανισμός Λαβαλάς II (1991) Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ
Clinton&Aristide-2.jpg
(1991)
3 Coat of arms of Haiti.svg Ζαν-Ζακ Ονορά
(1931–2013)
11 Οκτωβρίου 1991 19 Ιουνίου 1992 Ανεξάρτητος Ζοζέφ Νερέτ
Coat of arms of Haiti.svg
(1991–1992)
4 Coat of arms of Haiti.svg Μαρκ Μπαζέν
(1932–2010)
19 Ιουνίου 1992 30 Αυγούστου 1993 MIDH Μαρκ Μπαζέν
Coat of arms of Haiti.svg
(1992–1993)
5 Coat of arms of Haiti.svg Ρομπέρ Μαλβάλ
(γ. 1943)
30 Αυγούστου 1993 8 Νοεμβρίου 1994 Ανεξάρτητος III (1993) Εμίλ Ζονασέν
Coat of arms of Haiti.svg
(1993–1994)
6 Coat of arms of Haiti.svg Σμαρκ Μισέλ
(1937–2012)
8 Νοεμβρίου 1994 7 Νοεμβρίου 1995 Πολιτικός Οργανισμός Λαβαλάς Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ
Clinton&Aristide-2.jpg
(1994–1996)
7 Coat of arms of Haiti.svg Κλοντέτ Βερλέ (Claudette Werleigh)
(γ. 1946)
7 Νοεμβρίου 1995 27 Φεβρουαρίου 1996 Πολιτικός Οργανισμός Λαβαλάς IV (1995)
8 Coat of arms of Haiti.svg Ροσνί Σμαρτ
(γ. 1940)
27 Φεβρουαρίου 1996 20 Οκτωβρίου 1997 Πολιτικός Οργανισμός Λαβαλάς Ρενέ Πρεβάλl
Rene Preval.jpg
(1996–2001)
Κενή η θέση από το 1997 ως το 1999
9 Jacques-Édouard Alexis.jpg Ζακ-Εντουάρ Αλεξίς
(γ. 1947)
26 Μαρτίου 1999 2 Μαρτίου 2001 Φανμί Λαβαλάς V (1997)
10 Coat of arms of Haiti.svg Ζαν Μαρί Σερεστάλ
(γ. 1947)
2 Μαρτίου 2001 15 Μαρτίου 2002 Φανμί Λαβαλάς VI (2000) Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ
Clinton&Aristide-2.jpg
(2001–2004)
11 K. A. Paul with Neptune.JPG Ιβόν Νεπτίν
(γ. 1946)
15 Μαρτίου 2002 12 Μαρτίου 2004
(ανατράπηκε με πραξικόπημα)
Φανμί Λαβαλάς
12 Latortue.jpg Ζεράρ Λατορτί
(γ. 1934)
12 Μαρτίου 2004 9 Ιουνίου 2006 Ανεξάρτητος Μπονιφάς Αλεξάντρ
Boniface Alexandre.jpg
(2004–2006)
(9) Jacques-Édouard Alexis.jpg Ζακ-Εντουάρ Αλεξίς
(γ. 1947)
9 Ιουνίου 2006 5 Σεπτεμβρίου 2008 Lespwa VII (2006) Ρενέ Πρεβάλ
Rene Preval.jpg
(2006–2011)
13 Michèle Pierre-Louis-2009 (2).jpg Μισέλ Πιερ-Λουί
(γ. 1947)
5 Σεπτεμβρίου 2008 11 Νοεμβρίου 2009 Ανεξάρτητη
14 Jen-Max Bellerive.jpg Ζαν-Μαξ Μπελρίβ
(γ. 1958)
11 Νοεμβρίου 2009 18 Οκτωβρίου 2011 Lespwa
15 Garry Conille 2012.jpg Γκάρι Κονίλ
(γ. 1966)
18 Οκτωβρίου 2011 16 Μαΐου 2012 Ανεξάρτητος VIIΙ (2011) Μισέλ Μαρτελί
Michel Martelly on April 20, 2011.jpg
(2011–2016)
16 Laurent Lamothe in 2012.jpg Λοράν Λαμότ
(γ. 1972)
16 Μαΐου 2012 20 Δεκεμβρίου 2014 Ανεξάρτητος
Florence Duperval Guillaume.JPG Φλοράνς Ντιπερβάλ Γκιγιόμ
(Υπηρεσιακή)
20 Δεκεμβρίου 2014 16 Ιανουαρίου 2015 Ανεξάρτητος
17 EvansPaul.jpg Έβανς Πολ
(γ. 1955)
16 Ιανουαρίου 2015 26 Φεβρουαρίου 2016 Κόμμα Δημοκρατικής Συμμαχίας
18 Coat of arms of Haiti.svg Φριτς Ζαν
Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός
(γ. 1953)
26 Φεβρουαρίου 2016 28 Μαρτίου 2016 Inite IX (2015–16) Ζοσελέρμ Πριβέρ

(2016–2017)
19 Coat of arms of Haiti.svg Ενέ Ζαν Σαρλ
(1960–)
28 Μαρτίου 2016 21 Μαρτίου 2017 Ανεξάρτητος
20 Coat of arms of Haiti.svg Ζακ Γκι Λαφοντάν
(1961–)[2]
21 Μαρτίου 2017 17 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοκρατική Κίνηση της Αϊτής –
Δημοκρατικός Συναγερμός της Αϊτής[2]
Ζοβενέλ Μοΐζ
Jovenel Moise.jpg
(2017–σήμερα)
21 Coat of arms of Haiti.svg Ζαν-Ανρί Σεάν
(1956–)
17 Σεπτεμβρίου 2018 Σημερινός Ανεξάρτητος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Skard, Torild (2014) "Claudette Werleigh" in Women of power - half a century of female presidents and prime ministers worldwide, Bristol: Policy Press, ISBN 978-1-44731-578-0
  2. 2,0 2,1 «Haitian Lawmakers Confirm Lafontant as Prime Minister». VOA Creole Service. 21-3-2017. http://www.voanews.com/a/haitian-lawmakers-confirm-lafontant-as-prime-minister/3775378.html. Ανακτήθηκε στις 22-3-2017. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Prime Ministers of Haiti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).