Κατάλογος πρωθυπουργών της Μάλτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός της Μάλτας
Prim Ministru ta' Malta
Coat of arms of Malta.svg
Εθνόσημο της Μάλτας
Κάτοχος
Ρόμπερτ Αμπέλα

από 13 Ιανουαρίου 2020
ΠροσφώνησηΟ Εντιμότατος
ΚατοικίαΒίλα Φράντσια (κύρια)
Διορισμός απόΠρόεδρος της Μάλτας
Αρχικός κάτοχοςΤζόζεφ Χάουαρντ
Δημιουργία1923
Ιστοσελίδαhttp://opm.gov.mt/

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας (μαλτέζικα: Prim Ministru ta' Malta) είναι ο αρχηγός κυβέρνησης της Μάλτας. Το αξίωμα συστάθηκε αμέσως μόλις η χώρα έγινε αυτόνομη δημοκρατία, το 1921. Η θέση δεν υφίστατο μεταξύ 1933 και 1947 όπως επίσης κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 1958 και 1962.[1]

Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο. Ως υπουργός ο ίδιος, είναι υπεύθυνος για διάφορους τομείς της κυβέρνησης.[2] Επίσημη κατοικία του είναι η Βίλα Φράντσια ενώ η θερινή του κατοικία είναι το Μέγαρο Τζιρτζέντι. Ωστόσο, δεν τυγχάνουν ευρείας χρήσης με εξαίρεση τις δημόσιες τελετές, την υποδοχή ονομαστών προσώπων και της χρήσης τους ως συμβολικών κτηρίων. [3]


Κατάλογος πρωθυπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα

      Πολιτική Ένωση       Εθνικιστικό Κόμμα       Συνταγματικό Κόμμα       Εργατικό Κόμμα       Κόμμα Εργατών

Πρωθυπουργός Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Σειρά θητείας Εκλογές Από Έως
1 Joseph Howard (Prime Minister of Malta).jpg Τζόζεφ Χάουαρντ
(1862–1925)
1921 26 Οκτωβρίου 1921 13 Οκτωβρίου 1923 Πολιτική Ένωση
2 Φραντσέσκο Μπουχατζιάρ
(1876–1934)
13 Οκτωβρίου 1923 22 Σεπτεμβρίου 1924 Πολιτική Ένωση
3 Malta - Floriana - Triq Sarria - The Mall 31 ies.jpg Ούγκο Πασκουάλε Μιφσούντ
(1889–1942)
1η θητεία 1924 Σεπτέμβριος 1924 Αύγουστος 1927 Εθνικιστικό Κόμμα
4 Gerald Strickland 1930s.jpg Τζέραλντ Στρίκλαντ
(1861–1940)
1927 Αύγουστος 1927 21 Ιουνίου 1932 Συνταγματικό Κόμμα
(3) Malta - Floriana - Triq Sarria - The Mall 31 ies.jpg Ούγκο Πασκουάλε Μιφσούντ
(1889–1942)
2η θητεία 1932 21 Ιουνίου 1932 2 Νοεμβρίου 1933 Εθνικιστικό Κόμμα
Η θέση καταργήθηκε (2 Νοεμβρίου 1933 – 4 Νοεμβρίου 1947)
5 Malta - Valletta - Triq Nofs-in-Nhar-Misrah Kastilja - Paul Boffa 03 ies.jpg Πολ Μπόφα
(1890–1962)
1947 4 Νοεμβρίου 1947 15 Οκτωβρίου 1949 Εργατικό Κόμμα
(5) 15 Οκτωβρίου 1949 26 Σεπτεμβρίου 1950 Κόμμα Εργατών
6 Enrico Mizzi.JPG Ενρίκο Μίτσι
(1885–1950)
1950 26 Σεπτεμβρίου 1950 20 Δεκεμβρίου 1950 Εθνικιστικό Κόμμα
7 Statue Giorgio Borg Olivier Castille Square Valletta n2.jpg Τζόρτζιο Μποργκ Ολίβιερ
(1911–1980)
1η θητεία 20 Δεκεμβρίου 1950 Μάιος 1951 Εθνικιστικό Κόμμα
2η θητεία 1951 Μάιος 1951 Δεκέμβριος 1953
3η θητεία 1953 Δεκέμβριος 1953 11 Μαρτίου 1955
8 Dom Mintoff (1974).jpg Ντομ Μιντόφ
(1916–2012)
1η θητεία 1955 11 Μαρτίου 1955 26 Απριλίου 1958 Εργατικό Κόμμα
Η θέση καταργήθηκε (26 Απριλίου 1958 – 5 Μαρτίου 1962)
(7) Statue Giorgio Borg Olivier Castille Square Valletta n2.jpg Τζόρτζιο Μποργκ Ολίβιερ
(1911–1980)
4η θητεία 1962 5 Μαρτίου 1962 Μάρτιος 1966 Εθνικιστικό Κόμμα
5η θητεία 1966 Μάρτιος 1966 21 Ιουνίου 1971
(8) Dom Mintoff (1974).jpg Ντομ Μιντόφ
(1916–2012)
2η θητεία 1971 21 Ιουνίου 1971 18 Σεπτεμβρίου 1976 Εργατικό Κόμμα
3η θητεία 1976 18 Σεπτεμβρίου 1976 12 Δεκεμβρίου 1981
4η θητεία 1981 12 Δεκεμβρίου 1981 22 Δεκεμβρίου 1984
9 No image.svg Καρμένου Μιφσούντ Μπονίτσι
(1933-)
22 Δεκεμβρίου 1984 12 Μαΐου 1987 Εργατικό Κόμμα
10 Edward Fenech Adami.jpg Έντι Φενέκ Αντάμι
(1934-)
1η θητεία 1987 12 Μαΐου 1987 22 Φεβρουαρίου 1992 Εθνικιστικό Κόμμα
2η θητεία 1992 22 Φεβρουαρίου 1992 28 Οκτωβρίου 1996
11 No image.svg Άλφρεντ Σαντ
(1948-)
1996 28 Οκτωβρίου 1996 6 Σεπτεμβρίου 1998 Εργατικό Κόμμα
(10) Edward Fenech Adami.jpg Έντι Φενέκ Αντάμι
(1934-)
3η θητεία 1998 6 Σεπτεμβρίου 1998 12 Απριλίου 2003 Εθνικιστικό Κόμμα
4η θητεία 2003 12 Απριλίου 2003 23 Μαρτίου 2004
12 Lawrence Gonzi 2009.jpg Λόρενς Γκόνζι
(1953-)
1η θητεία 23 Μαρτίου 2004 10 Μαρτίου 2008 Εθνικιστικό Κόμμα
2η θητεία 2008 10 Μαρτίου 2008 11 Μαρτίου 2013
13 Joseph Muscat, cropped.jpg Τζόζεφ Μούσκατ
(1974-)
1η θητεία 2013 11 Μαρτίου 2013 3 Ιουνίου 2017 Εργατικό Κόμμα
2η θητεία 2017 3 Ιουνίου 2017 13 Ιανουαρίου 2020
14 No image.svg Ρόμπερτ Αμπέλα
(1977-)
13 Ιανουαρίου 2020 Σημερινός Εργατικό Κόμμα

Εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Διάρκεια θητείας Ημερομηνία γέννησης
Καρμένου Μιφσούντ Μπονίτσι 1984–1987 17 Ιουλίου 1933 (1933-07-17) (87 ετών)
Έντι Φενέκ Αντάμι 1987–1996
1998–2004
7 Φεβρουαρίου 1934 (1934-02-07) (86 ετών)
Άλφρεντ Σαντ 1996–1998 28 Φεβρουαρίου 1948 (1948-02-28) (72 ετών)
Λόρενς Γκόνζι 2004–2013 1 Ιουλίου 1953 (1953-07-01) (67 ετών)
Τζόζεφ Μούσκατ 2013-2020 22 Ιανουαρίου 1974 (1974-01-22) (46 ετών)


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of prime ministers of Malta της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2011. 
  2. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2009. 
  3. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2009.