Κατάλογος πρωθυπουργών της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός από τις 14 Οκτωβρίου 2010.

Ακολουθεί λίστα με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας από τη θεσμοθέτηση του αξιώματος με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1848. Ο Πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου και από το 1945 φέρει τον τίτλο minister-president van Nederland (στα ολλανδικά),ενώ επίσης αναφέρεται και ως premier. Σημερινός πρωθυπουργός είναι ο Μαρκ Ρούτε (50ός στη σειρά) από το 2010.

Κατάλογος πρωθυπουργών (από το 1848)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα:

      Ανεξάρτητος (πολιτική)

Χριστιανοδημοκράτες

      ARP       RKSP/KVP       CHU       CDA

Φιλελεύθεροι

      LU/VVD       VDB

Σοσιαλδημοκράτες

      PvdA

Πορτρέτο Όνομα
(γεννήθηκε-πέθανε)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Εκλογή Κυβέρνηση Μονάρχης
(διάρκεια βασιλείας)
Από Έως Χρόνος παραμονής σε ημέρες Όνομα Σύνθεση
Gerrit Schimmelpenninck Γκέριτ Σιμελπένινκ
(1794–1863)
25 Μαρτίου 1848 17 Μαΐου 1848 53 Ανεξάρτητος
(Φιλελεύθερος)
Σιμελπένινκ Συντηρητική Γουλιέλμος Β΄
Koning Willem II portret.jpg
(1840–1849)
Jacob de Kempenaer Γιάκομπ ντε Κεμπενάερ
(1793–1870)
21 Νοεμβρίου 1848 1 Νοεμβρίου 1849 345 Ανεξάρτητος
(Φιλελεύθερος)
1848 Ντε Κεμπενάερ—
Ντόνκερ Κούρτιους
Φιλελεύθερη
Johan Rudolph Thorbecke Γιόχαν Ρούντολφ Θόρμπεκε
(1798–1872)
1 Νοεμβρίου 1849 19 Απριλίου 1853 1265 Ανεξάρτητος
(Φιλελεύθερος)
1850
1852
Θόρμπεκε I Φιλελεύθερη Γουλιέλμος Γ΄
Willem III der Nederlanden door Pieneman crop 1849.jpg
(1849–1890)
Floris Adriaan van Hall Φλόρις Άντριαν φαν Χαλ
(1791–1866)
19 Απριλίου 1853 1 Ιουλίου 1856 1.169 Ανεξάρτητος
(Φιλελεύθερος)
1853 Φαν Χαλ—
Ντόνκερ Κούρτιους
Συντηρητική
Justinus van der Brugghen Γιουστίνους φαν ντερ Μπρούχεν
(1804–1863)
1 Ιουλίου 1856 18 Μαρτίου 1858 625 Ανεξάρτητος
(Χριστιανός)
1856 φαν ντερ Μπρούχεν Συντηρητική
Jan Jacob Rochussen Γιαν Γιάκομπ Ρόχουσεν
(1797–1871)
18 Μαρτίου 1858 23 Φεβρουαρίου 1860 707 Ανεξάρτητος
(Συντηρητικός)
1858 Ρόχουσεν Φιλελεύθερη–
Συντηρητική
Floris Adriaan van Hall Φλόρις Άντριαν φαν Χαλ
(1791–1866)
23 Φεβρουαρίου 1860 14 Μαρτίου 1861 385 Ανεξάρτητος
(Φιλελεύθερος)
1860 Φαν Χαλ—
Φαν Χίμστρα
Φιλελεύθερη–
Συντηρητική
Jacob van Zuylen van Nijevelt Γιάκομπ φαν Τσόιλεν φαν Νάιεφελτ
(1816–1890)
14 Μαρτίου 1861 10 Νοεμβρίου 1861 241 Ανεξάρτητος
(Φιλελεύθερος)
φαν Τσόιλεν φαν Νάιεφελτ—
Φαν Χίμστρα
Φιλελεύθερη-Συντηρητική
Schelto van Heemstra Σχέλτο φαν Χίμστρα
(1807–1864)
10 Νοεμβρίου 1861 1 Φεβρουαρίου 1862 83 Ανεξάρτητος
(Φιλελεύθερος)
Johan Rudolph Thorbecke Γιόχαν Ρούντολφ Θόρμπεκε
(1798–1872)
1 Φεβρουαρίου 1862 10 Φεβρουαρίου 1866 1.470 Ανεξάρτητος
(Φιλελεύθερος)
1862 Θόρμπεκε II Φιλελεύθερη
Isaäc Dignus Fransen van de Putte Ισαάκ Ντίνους Φράνσεν φαν ντε Πούτε
(1822–1902)
10 Φεβρουαρίου 1866 1 Ιουνίου 1866 111 Ανεξάρτητος
(Φιλελεύθερος)
Φράνσεν φαν ντε Πούτε Φιλελεύθερη
Julius van Zuylen van Nijevelt Γιούλιους φαν Τσόιλεν φαν Νάιεφελτ
(1819–1894)
1 Ιουνίου 1866 4 Ιουνίου 1868 734 Ανεξάρτητος
(Συντηρητικός)
1866
1866
φαν Τσόιλεν φαν Νάιεφελτ Συντηρητική
Pieter Philip van Bosse Πίτερ Φίλιπ φαν Μπόσε
(1809–1879)
4 Ιουνίου 1868 4 Ιανουαρίου 1871 944 Ανεξάρτητος
(Φιλελεύθερος)
1868
1869
Φαν Μπόσε—
Φοκ
Φιλελεύθερη
Johan Rudolph Thorbecke Γιόχαν Ρούντολφ Θόρμπεκε
(1798–1872)
4 Ιανουαρίου 1871 4 Ιουνίου 1872 (απεβίωσε εν ενεργεία) 517 Ανεξάρτητος
Φιλελεύθερος
Κλασικός Φιλελεύθερος
1871 Θόρμπεκε III Φιλελεύθερη
Gerrit de Vries Χέριτ ντε Φρις
(1818–1900)
4 Ιουνίου 1872 27 Αυγούστου 1874 814 Ανεξάρτητος
Liberal

(Κλασικός Φιλελεύθερος)
1873 Ντε Φρις—
Φράνσεν φαν ντε Πούτε]
Φιλελεύθερη
Jan Heemskerk Γιαν Χίμσκερκ
(1818–1897)
27 Αυγούστου 1874 3 Νοεμβρίου 1877 1.164 Ανεξάρτητος
Συντηρητικός
(Φιλελεύθερος Συντηρητικός)
1875 Χίμσκερκ—
Φαν Λίντεν φαν Σάντενμπουργκ
Συντηρητική
Jan Kappeyne van de Coppello Γιαν Καπάινε φαν ντε Κόπελο
(1822–1895)
3 Νοεμβρίου 1877 20 Αυγούστου 1879 655 Ανεξάρτητος
Liberal

(Κλασικός Φιλελεύθερος)
1877 Καπάινε φαν ντε Κόπελο Φιλελεύθερη
Theo van Lynden van Sandenburg Τέο φαν Λίντεν φαν Σάντενμπουργκ
(1826–1885)
20 Αυγούστου 1879 23 Απριλίου 1883 1.342 Ανεξάρτητος
Χριστιανοδημοκράτης
(Προτεστάντης)
1879 Φαν Λίντεν φαν Σάντενμπουργκ Φιλελεύθερη
Jan Heemskerk Γιαν Χίμσκερκ
(1818–1897)
23 Απριλίου 1883 21 Απριλίου 1888 1.824 Ανεξάρτητος
Συντηρητικός

(Φιλελεύθερος Συντηρητικός)
1883
1884
1886
1887
Γ. Χίμσκερκ Φιλελεύθερη
Aeneas Mackay Αινέας Μακάι
(1838–1909)
21 Απριλίου 1888 21 Αυγούστου 1891 1.218 Αντεπαναστατικό Κόμμα (ARP) 1888 Μακάι Χριστιανοδημοκρατική
Gijsbert van Tienhoven Χάισμπερτ φαν Τινχόφεν
(1841–1914)
21 Αυγούστου 1891 9 Μαΐου 1894 992 Ανεξάρτητος
Φιλελεύθερος
(Κλασικός Φιλελεύθερος)
1891 Φαν Τινχόφεν Φιλελεύθερος Βιλελμίνη
Queen Wilhelmina of the Netherlands.jpg
(1890–1948)
Joan Röell Γιόαν Ρεέλ
(1844–1914)
9 Μαΐου 1894 27 Ιουλίου 1897 1.175 Ανεξάρτητος
Φιλελεύθερος
(Συντηρητικός Φιλελεύθερος)
1894 Röell Φιλελεύθερη
Nicolaas Pierson Νίκολας Πίρσον
(1839–1909)
27 Ιουλίου 1897 1 Αυγούστου 1901 1.465 Φιλελεύθερη Ένωση 1897 Πίρσον Φιλελεύθερη
Abraham Kuyper Άμπρααμ Κόιπερ
(1837–1920)
1 Αυγούστου 1901 17 Αυγούστου 1905 1.477 Αντεπαναστατικό Κόμμα (ARP) 1901 Κόιπερ Χριστιανοδημοκρατική
Theo de Meester Τέο ντε Μίστερ
(1851–1919)
17 Αυγούστου 1905 12 Φεβρουαρίου 1908 909 Φιλελεύθερη Ένωση 1905 Ντε Μίστερ Φιλελεύθερη
Theo Heemskerk Τέο Χίμσκερκ
(1852–1932)
12 Φεβρουαρίου 1908 29 Αυγούστου 1913 2.025 Αντεπαναστατικό Κόμμα (ARP) 1909 T. Χίμσκερκ Χριστιανοδημοκρατική
Pieter Cort van der Linden Πίτερ Κορτ φαν ντερ Λίντεν
(1846–1935)
29 Αυγούστου 1913 9 Σεπτεμβρίου 1918 1.837 Ανεξάρτητος
Φιλελεύθερος
(Κλασικός Φιλελεύθερος)
1913
1917
Φαν ντερ Λίντεν Φιλελεύθερη
Charles Ruijs de Beerenbrouck Τσαρλς Ρες ντε Μπίρενμπρουκ
(1873–1936)
9 Σεπτεμβρίου 1918 18 Σεπτεμβρίου 1922 2.521 Ρωμαιοκαθολικό Κρατικό Κόμμα (RKSP) 1918 Ruijs de B. I RKSPARPCHU
18 Σεπτεμβρίου 1922 4 Αυγούστου 1925 1922 Ruijs de B. II
Hendrikus Colijn Χεντρίκους Κολάιν
(1869–1944)
4 Αυγούστου 1925 8 Μαρτίου 1926 216 Αντεπαναστατικό Κόμμα (ARP) 1925 Colijn I RKSPARPCHU
Dirk Jan de Geer Ντιρκ Γιαν ντε Χιρ
(1870–1960)
8 Μαρτίου 1926 10 Αυγούστου 1929 1.251 Χριστιανική Ιστορική Ένωση (CHU) Ντε Χιρ I RKSPARPCHU
Charles Ruijs de Beerenbrouck Τσαρλς Ρες ντε Μπίρενμπρουκ
(1873–1936)
10 Αυγούστου 1929 26 Μαΐου 1933 1.385 Ρωμαιοκαθολικό Κρατικό Κόμμα (RKSP) 1929 Ruijs de B. III RKSPARPCHU
Hendrikus Colijn Χεντρίκους Κολάιν
(1869–1944)
26 Μαΐου 1933 31 Ιουλίου 1935 2.267 Αντεπαναστατικό Κόμμα (ARP) 1933 Colijn II (RKSP)ARPCHULSPVDB
31 Ιουλίου 1935 24 Ιουνίου 1937 Colijn III
24 Ιουνίου 1937 25 Ιουλίου 1939 1937 Colijn IV RKSPARPCHU
25 Ιουλίου 1939 10 Αυγούστου 1939 Colijn V ARPCHULSP
Dirk Jan de Geer Ντιρκ Γιαν ντε Χιρ
(1870–1960)
10 Αυγούστου 1939 3 Σεπτεμβρίου 1940 390 Χριστιανική Ιστορική Ένωση (CHU) De Geer II RKSPSDAPARPCHUVDB
Pieter Sjoerds Gerbrandy Πίτερ Σιουρντς Χερμπράντι
(1885–1961)
3 Σεπτεμβρίου 1940 28 Ιουλίου 1941 1.756 Αντεπαναστατικό Κόμμα (ARP) Gerbrandy I RKSPSDAPARPCHUVDB
28 Ιουλίου 1941 23 Φεβρουαρίου 1945 Gerbrandy II RKSPSDAPARPCHULSPVDB
23 Φεβρουαρίου 1945 25 Ιουνίου 1945 Gerbrandy III RKSPARPVDB
Willem Schermerhorn Βίλεμ Σχέρμερχορν
(1894–1977)
25 Ιουνίου 1945 3 Ιουλίου 1946 373 Ελεύθερα Σκεπτόμενος Δημοκρατικός Σύνδεσμος (VDB)
ως το 1946
Schermerhorn—
Drees
VDBSDAPKVPARP
Εργατικός (PvdA)
από το 1946
Louis Beel Λουί Μπιλ
(1902–1977)
3 Ιουλίου 1946 7 Αυγούστου 1948 766 Καθολικό Λαϊκό Κόμμα (KVP) 1946 Μπιλ I KVPPvdA
Willem Drees Βίλεμ Ντρις
(1886–1988)
7 Αυγούστου 1948 15 Μαρτίου 1951 3.789 Εργατικός (PvdA) 1948 Ντρις—
Φαν Σχάικ
PvdAKVPCHUVVD Τζουλιάνα
Prinses Juliana 1981.jpg
(1948–1980)
15 Μαρτίου 1951 2 Σεπτεμβρίου 1952 Ντρις I (II)
2 Σεπτεμβρίου 1952 13 Οκτωβρίου 1956 1952 Ντρις II (III) PvdAKVPARPCHU
13 Οκτωβρίου 1956 22 Δεκεμβρίου 1958 1956 Ντρις III (IV)
Louis Beel Λουί Μπιλ
(1902–1977)
22 Δεκεμβρίου 1958 19 Μαΐου 1959 148 Καθολικό Λαϊκό Κόμμα (KVP) Μπιλ II KVPARPCHU
Jan de Quay Γιαν ντε Κε
(1901–1985)
19 Μαΐου 1959 24 Ιουλίου 1963 1.527 Καθολικό Λαϊκό Κόμμα (KVP) 1959 De Quay KVPARPCHUVVD
Victor Marijnen Βίκτορ Μαράινεν
(1917–1975)
24 Ιουλίου 1963 14 Απριλίου 1965 630 Καθολικό Λαϊκό Κόμμα (KVP) 1963 Μαράινεν KVPARPCHUVVD
Jo Cals Γιο Καλς
(1914–1971)
14 Απριλίου 1965 22 Νοεμβρίου 1966 587 Καθολικό Λαϊκό Κόμμα (KVP) Καλς KVPARPPvdA
Jelle Zijlstra Γέλε Ζέλστρα
(1918–2001)
22 Νοεμβρίου 1966 5 Απριλίου 1967 134 Αντεπαναστατικό Κόμμα (ARP) Zijlstra ARPKVP
Piet de Jong Πιτ ντε Γιον
(1915–2016)
5 Απριλίου 1967 6 Ιουλίου 1971 1.553 Καθολικό Λαϊκό Κόμμα (KVP) 1967 De Jong KVPARPCHUVVD
Barend Biesheuvel Μπάρεντ Μπισχόιφελ
(1920–2001)
6 Ιουλίου 1971 9 Αυγούστου 1972 675 Αντεπαναστατικό Κόμμα (ARP) 1971 Biesheuvel I ARPKVPCHUVVDDS70
9 Αυγούστου 1972 11 Μαΐου 1973 Biesheuvel II ARPKVPCHUVVD
Joop den Uyl Γιοπ ντεν Όιλ
(1919–1987)
11 Μαΐου 1973 19 Δεκεμβρίου 1977 1.683 Εργατικός (PvdA) 1972 Den Uyl PvdAKVPARPD66PPR
Dries van Agt Ντρις φαν Αχτ
(1931-)
19 Δεκεμβρίου 1977 11 Σεπτεμβρίου 1981 1.781 Καθολικό Λαϊκό Κόμμα (KVP)
ως το 1980;
Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA)
1977 Φαν Αχτ I CDAVVD
11 Σεπτεμβρίου 1981 29 Μαΐου 1982 1981 Φαν Αχτ II CDAPvdAD66 Βεατρίκη
Prinses Beatrix.jpg
(1980–2013)
29 Μαΐου 1982 4 Νοεμβρίου 1982 Φαν Αχτ III CDAD66
Ruud Lubbers Ρουντ Λούμπερς
(1939–2018)
4 Νοεμβρίου 1982 14 Ιουλίου 1986 4.309 Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) 1982 Λούμπερς I CDAVVD
14 Ιουλίου 1986 7 Νοεμβρίου 1989 1986 Λούμπερς II
7 Νοεμβρίου 1989 22 Αυγούστου 1994 1989 Λούμπερς III CDAPvdA
Wim Kok Βιμ Κοκ
(1938–2018)
22 Αυγούστου 1994 3 Αυγούστου 1998 2.891 Εργατικός (PvdA) 1994 Κοκ I PvdAVVDD66
3 Αυγούστου 1998 22 Ιουλίου 2002 1998 Κοκ II
Jan Peter Balkenende Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε
(1956-)
22 Ιουλίου 2002 27 Μαΐου 2003 3.006 Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) 2002 Μπαλκενέντε I CDALPFVVD
27 Μαΐου 2003 7 Ιουλίου 2006 2003 Μπαλκενέντε II CDAVVDD66
7 Ιουλίου 2006 22 Φεβρουαρίου 2007 Μπαλκενέντε III CDAVVD
22 Φεβρουαρίου 2007 14 Οκτωβρίου 2010 2006 Μπαλκενέντε IV CDAPvdACU
Mark Rutte Μαρκ Ρούτε
( 1967-)
14 Οκτωβρίου 2010 5 Νοεμβρίου 2012 14 Οκτωβρίου 2010 (2010-10-14) (11 ετών) Λαϊκό Κόμμα για Ελευθερία και Δημοκρατία (VVD) 2010 Ρούτε I VVDCDA
5 Νοεμβρίου 2012 26 Οκτωβρίου 2017 2012 Ρούτε II VVDPvdA Γουλιέλμος-Αλέξανδρος
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander met koningsmantel april 2013.jpeg
(2013–σήμερα)
26 Οκτωβρίου 2017 Σημερινός 2017 Ρούτε III VVDCDAD66CU

Γραμμή χρόνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Mark RutteJan Peter BalkenendeWim KokRuud LubbersDries van AgtJoop den UylBarend BiesheuvelPiet de JongJelle ZijlstraJo CalsVictor MarijnenJan de QuayWillem DreesLouis BeelWillem SchermerhornPieter Sjoerds GerbrandyDirk Jan de GeerHendrikus ColijnCharles de Ruijs BeerenbrouckPieter Cort van der LindenTheo HeemskerkTheo de MeesterAbraham KuyperNicolaas PiersonJoan RöellGijsbert van TienhovenAeneas Mackay Jr.Julius van Zuylen van NijeveltJan Kappeyne van de CoppelloJan HeemskerkGerrit de Vries (politician)Pieter Philip van BosseJulius van Zuylen van NijeveltIsaäc Dignus Fransen van de PutteSchelto van HeemstraJacob van Zuylen van NijeveltJan Jacob RochussenJustinus van der BrugghenFloris Adriaan van HallJohan Rudolph ThorbeckeJacob de KempenaerGerrit Schimmelpenninck