Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πρωθυπουργός της
Ελληνικής Δημοκρατίας
Coat of Arms of Greece (Monochromatic).svg
Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κάτοχος
Αλέξης Τσίπρας

από 26 Ιανουαρίου 2015
Προσφώνηση Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ
Κατοικία Μέγαρο Μαξίμου
Διορίζεται από Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Διάρκεια θητείας Τέσσερα έτη
Δημιουργία 13 Ιανουαρίου 1833
(Βασίλειο της Ελλάδας)
Ιστοσελίδα Επίσημος Ιστότοπος (Ελληνικά)

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, επίσημα ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας,είναι το δεύτερο ισχυρότερο αξίωμα της Ελλάδας μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Είναι o Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και προΐσταται του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ασκεί τις ουσιαστικές εξουσίες όπως το ότι διαχειρίζεται την εξωτερική,την αμυντική,την οικονομική και την εσωτερική πολιτική της χώρας ενώ o Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ασκεί τις συμβολικές εξουσίες όπως η απονομή διακρίσεων,οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών η δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

Διορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επίσημο σήμα του σημερινού Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Στην πρωθυπουργία διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός του κόμματος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών είτε αυτός που ορίζεται από συμμαχία των κοινοβουλευτικών κομμάτων με διαμορφωμένη πλειοψηφία. Αν κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που κατέχει την σχετική πλειοψηφία. Αν αυτό δεν είναι δυνατό δίνει εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και στην συνέχεια στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Κάθε εντολή ισχύει για τρεις περίπου ημέρες. Αν αποτύχουν οι παραπάνω εντολές τότε όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων καλούνται από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης στην οποία δεν απαραίτητο να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός ενός κόμματος. Αν και αυτό αποτύχει τότε διορίζεται πρωθυπουργός ένας ανώτερος δικαστικός και λαμβάνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, ώστε να οδηγήσει την χώρα ομαλά στην διεξαγωγή νέων Βουλευτικών Εκλογών.

Coat of arms of Greece (colour).svg
Αυτό το λήμμα ανήκει στη σειρά:
Πολιτικό σύστημα της Ελλάδας
 
Διακριτικό Σήμα (Σημαία του ναυτικού) του Πρωθυπουργού (Διατάξεις Π.Ν.)[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Prime Minister of Greece της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).