Κατάλογος πρωθυπουργών της Ρουμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί ένας κατάλογος των αρχηγών των κυβερνήσεων του σύγχρονου ρουμανικού κράτους, από την ίδρυση των Ηνωμένων Ηγεμονιών μέχρι σήμερα.

Κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολιτική στάση του πρωθυπουργού πριν από την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κομματικού κράτους χαρακτηρίζεται από


     C (Συντηρητικοί     MC (Μετριοπαθείς Συντηρητικοί)
     RL (Ριζοσπάστες Φιλελεύθεροι)     ML (Μετριοπαθείς Φιλελεύθεροι)

Η πολιτική στάση του πρωθυπουργού μετά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κομματικού κράτους χαρακτηρίζεται από

     PNL = Εθνικό Κόμμα Φιλελευθέρων (ιστορικό)/(μετά το 1990)      PC = Συντηρητικό Κόμμα
     PNR = Ρουμανικό Εθνικό Κόμμα      PP = Κόμμα του Λαού
     PCD = Συντηρητικό-Δημοκρατικό Κόμμα      PNȚ = Εθνικό Κόμμα Χωρικών
     PND = Δημοκρατικό Εθνικιστικό Κόμμα      PNC = Εθνικό Χριστιανικό Κόμμα
     FRN = Μέτωπο Εθνικής Αναγέννησης

(από το 1940 PN=Κόμμα του Έθνους)

     FP = Μέτωπο Ζευγολατών
     PMR = Ρουμανικό Κόμμα Εργατών

(από το 1965 PCR = Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας)

     FSN = Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας
     PDSR = Κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας στη Ρουμανία

(από το 2001 PSD = Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα)

     PNȚCD = Χριστιανοδημοκρατικό Εθνικό Κόμμα Χωρικών
     PSDR = Ρουμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα      PD-L = Δημοκρατικό Κόμμα Φιλελευθέρων
     Mil. = Στρατός      Ind. = Ανεξάρτητος

Κατάλογος πρωθυπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1859 έως το 1862, οι δύο Ηγεμονίες είχαν η καθεμιά τη δική της κυβέρνηση, και ένα Γραφείο, με έδρα το Ιάσιο και το Βουκουρέστι , αντίστοιχα. Το 1862 ο Αλέξανδρος Ιωάννης Α' Κούζας άλλαξε το Σύνταγμα και εκεί εμφανίστηκε μια ενιαία Κυβέρνηση και υπουργικό συμβούλιο, με έδρα το Βουκουρέστι. Τον Ιανουάριο του 2018 εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα, η Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Πρωθυπουργική
Σειρά
Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Εκλογές Διάρκεια θητείας Κόμμα Κυβέρνηση Αριθμός Κυβ.
Ηνωμένες Ηγεμονίες
Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών
1862–1881
1 Μπάρμπου Καταρτζίου
(1807–1862)
Barbu Catargiu2.jpg ? 15 Φεβρουαρίου 1862 8 Ιουνίου 1862 C Barbu Catargiu Ι 1
Απόστολος Αρσάκης
(1789–1869)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Apostolos Arsakis 3.jpg 8 Ιουνίου 1862 23 Ιουνίου 1862 C
2 Νικολάε Κρετσουλέσκου
(1812–1900)
Nicolae Cretulescu.jpg 24 Ιουνίου 1862 11 Οκτωβρίου 1863 ML Cretulescu I 2
3 Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου
(1817–1891)
Mihail Kogalniceanu utexas.jpg 1864 11 Οκτωβρίου 1863 26 Ιανουαρίου 1865 ML Kogălniceanu 3
4 Κονσταντίν Μποζιάνου
(1815–1882)
Constantin Bosianu.jpg 26 Ιανουαρίου 1865 14 Ιουνίου 1865 ML Bosianu 4
(2) Νικολάε Κρετσουλέσκου
(1812–1900)
(2η φορά)
Nicolae Cretulescu.jpg 14 Ιουνίου 1865 11 Φεβρουαρίου 1866 ML Crețulescu II 5
5 Ιόν Γκίκα
(1816–1897)
Ion Ghica 02.jpg Απρ.1866 11 Φεβρουαρίου 1866 10 Μαΐου 1866 ML I. Ghica I 6
6 Λασκάρ Καταρτζίου
(1823–1899)
Lascarcatargiu.jpg 11 Μαΐου 1866 13 Ιουλίου 1866 C L. Catargiu I 7
(5) Ιόν Γκίκα
(1816–1897)
(2η φορά)
Ion Ghica 02.jpg Νοεμ.1866 15 Ιουλίου 1866 21 Φεβρουαρίου 1867 ML I. Ghica II 8
7 Κονσταντίν Α. Κρετσουλέσκου
(1809–1884)
Constantin Al. Creţulescu.jpg 1 Μαρτίου 1867 4 Αυγούστου 1867 RL C.A. Crețulescu 9
8 Στέφαν Γκολέσκου
(1809–1874)
Stefan Golescu - foto.jpg 26 Νοεμβρίου 1867 12 Μαΐου 1868 RL Ş. Golescu I 10
9 Νικολάε Γκολέσκου
(1810–1877)
Nicolae Golescu desen.png 1 Μαΐου 1868 15 Νοεμβρίου 1868 RL N. Golescu 11
10 Δημήτριος Γκίκας
(1816–1897)
Dimitrie Ghica.jpg 16 Νοεμβρίου 1868 27 Ιανουαρίου 1870 MC D. Ghica 12
11 Αλεξάντρου Γκ. Γκολέσκου
(1819–1881)
Alexandru G. Golescu1.jpg 1869 2 Φεβρουαρίου 1870 18 Απριλίου 1870 ML A.G. Golescu 13
12 Μανολάτσε Κοστάτσε Επουρεάνου
(1823–1880)
Manolache Costache Epureanu.jpg 20 Απριλίου 1870 14 Δεκεμβρίου 1870 C Epureanu I 14
(5) Ιόν Γκίκα
(1816–1897)
(3η φορά)
Ion Ghica 02.jpg 18 Δεκεμβρίου 1870 11 Μαρτίου 1871 ML I. Ghica III 15
(6) Λασκάρ Κανταρτζίου
(1823–1899)
(2η φορά)
Lascarcatargiu.jpg 11 Μαρτίου 1871 30 Μαρτίου 1876 C L. Catargiu II 16
13 Ιόν Εμανουέλ Φλορέσκου
(1819–1893)
Emanoil Ion Florescu 01.jpg 4 Απριλίου 1876 26 Απριλίου 1876 C Florescu I 17
(12) Μανολάτσε Κοστάτσε Επουρεάνου
(1823–1880)
(2η φορά)
Manolache Costache Epureanu.jpg 6 Μαΐου 1876 5 Αυγούστου 1876 PNL Epureanu II 18
14 Ιόν Μπρατιάνου
(1821–1891)
Ion C. Bratianu 01.png 5 Αυγούστου 1876 24 Νοεμβρίου 1878 PNL I. Brătianu I 19
25 Νοεμβρίου 1878 10 Ιουλίου 1879 I. Brătianu II 20
11 Ιουλίου 1879 13 Μαρτίου 1881 I. Brătianu III 21
Βασίλειο της Ρουμανίας
Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών
1881–1947
14 Ιόν Μπρατιάνου
(1821–1891)
Ion C. Bratianu 01.png 13 Μαρτίου 1881 9 Απριλίου 1881 PNL I. Brătianu III 21
15 Ντιμίτριε Μπρατιάνου
(1818–1892)
Dimitrie Brătianu.png 10 Απριλίου 1881 8 Ιουνίου 1881 PNL D. Brătianu 22
(14) Ιόν Μπρατιάνου
(1821–1891)
(2η φορά)
Ion C. Bratianu 01.png 9 Ιουνίου 1881 20 Μαρτίου 1888 PNL I. Brătianu IV 23
16 Τεόντορ Ροσέτι
(1837–1932)
Teodor Rosetti.jpg 23 Μαρτίου 1888 11 Νοεμβρίου 1888 PC Rosetti I 24
12 Νοεμβρίου 1888 22 Μαρτίου 1889 Rosetti II 25
(6) Λασκάρ Καταρτζίου
(1823–1899)
(3η φορά)
Lascarcatargiu.jpg 29 Μαρτίου 1889 3 Νοεμβρίου 1889 PC L. Catargiu III 26
17 Γκεόργκε Μάνου
(1833–1911)
Gheorghe Manu.jpg 5 Νοεμβρίου 1889 15 Φεβρουαρίου 1891 PC Manu 27
(13) Ιόν Εμανουέλ Φλορέσκου
(1819–1893)
(2η φορά)
Emanoil Ion Florescu 01.jpg 2 Μαρτίου 1891 29 Δεκεμβρίου 1891 PC Florescu II 28
(6) Λασκάρ Καταρτζίου
(1823–1899)
(4η φορά)
Lascarcatargiu.jpg 29 Δεκεμβρίου 1891 15 Οκτωβρίου 1895 PC L. Catargiu IV 29
18 Ντιμίτριε Στούρτζα
(1833–1914)
Dimitrie A Sturdza.jpg 15 Οκτωβρίου 1895 2 Δεκεμβρίου 1896 PNL Sturdza I 30
19 Πέτρε Σ. Αουρελιάν
(1833–1909)
Petre S Aurelian.jpg 2 Δεκεμβρίου 1896 12 Απριλίου 1897 PNL Aurelian I 31
(18) Ντιμίτριε Στούρτζα
(1833–1914)
(2η φορά)
Dimitrie A Sturdza.jpg 12 Απριλίου 1897 23 Απριλίου 1899 PNL Sturdza II 32
20 Γεώργιος Γρηγόριος Καντακουζηνός
(1833–1913)
Cantacuzino.jpg 23 Απριλίου 1899 19 Ιουλίου 1900 [PC Cantacuzino I 33
21 Πέτρε Π. Καρπ
(1837–1919)
P.P. Carp.jpeg 19 Ιουλίου 1900 13 Φεβρουαρίου 1901 PC Carp I 34
(18) Ντιμίτριε Στούρτζα
(1833–1914)
(3η φορά)
Dimitrie A Sturdza.jpg 27 Φεβρουαρίου 1901 4 Ιανουαρίου 1906 [PNL Sturdza III 35
(20) Γεώργιος Γρηγόριος Καντακουζηνός
(1833–1913)
(2η φορά)
Cantacuzino.jpg 4 Ιανουαρίου 1906 24 Μαρτίου 1907 PC Cantacuzino II 36
(18) Ντιμίτριε Στούρτζα
(1833–1914)
(4η φορά)
Dimitrie A Sturdza.jpg 24 Μαρτίου 1907 9 Ιανουαρίου 1909 PNL Sturdza IV 37
22 Ιόν Ι. Κ. Μπρατιάνου
(1864–1927)
Ion I C Bratianu - Foto01.jpg 9 Ιανουαρίου 1909 4 Μαρτίου 1909 PNL I.I.C. Brătianu I 38
4 Μαρτίου 1909 28 Δεκεμβρίου 1910 I.I.C. Brătianu II 39
(21) Πέτρε Π. Καρπ
(1837–1919)
(2η φορά)
P.P. Carp.jpeg 29 Δεκεμβρίου 1910 28 Μαρτίου 1912 PC Carp II 40
23 Τίτου Μαϊορέσκου
(1840–1917)
Titu Maiorescu - Foto01.jpg 28 Μαρτίου 1912 14 Οκτωβρίου 1912 PC Maiorescu I 41
14 Οκτωβρίου 1912 31 Δεκεμβρίου 1913 Maiorescu II 42
(22) Ιόν Ι. Κ. Μπρατιάνου[a]
(1864–1927)
(2η φορά)
Ion I C Bratianu - Foto01.jpg 4 Ιανουαρίου 1914 10 Δεκεμβρίου 1916 PNL I.I.C. Brătianu III 43
11 Δεκεμβρίου 1916 28 Ιανουαρίου 1918 I.I.C. Brătianu IV 44
24 Αλεξάντρου Αβερέσκου[a]
(1859–1938)
Alexandru Averescu - Foto01.jpg 29 Ιανουαρίου 1918 4 Μαρτίου 1918 Mil. Averescu I 45
25 Αλεξάντρου Μαργκιλόμαν[a]
(1854–1925)
Marghiloman 2.jpg 5 Μαρτίου 1918 23 Οκτωβρίου 1918 PC Marghiloman 46
26 Κονσταντίν Τσοάντα[a]
(1857–1932)
Constantin Coanda.jpg 24 Οκτωβρίου 1918 29 Νοεμβρίου 1918 Mil. Coandă 47
(22) Ιόν Ι. Κ. Μπρατιάνου
(1864–1927)
(3η φορά)
Ion I C Bratianu - Foto01.jpg 29 Νοεμβρίου 1918 26 Σεπτεμβρίου 1919 PNL I.I.C. Brătianu V 48
27 Αρτούρ Βαϊτοϊάνου
(1864–1956)
ArturVaitoianu.jpg 27 Σεπτεμβρίου 1919 30 Νοεμβρίου 1919 Mil. Văitoianu 49
28 Αλεξάντρου Βάιντα-Βοεβόντ
(1872–1950)
Vaida-Voevod.jpg 1919 1 Δεκεμβρίου 1919 12 Μαρτίου 1920 PNR Vaida I 50
(24) Αλεξάντρου Αβερέσκου
(1859–1938)
(2η φορά)
Alexandru Averescu - Foto01.jpg 1920 13 Μαρτίου 1920 16 Δεκεμβρίου 1921 PP Averescu II 51
29 Τάκε Ιονέσκου
(1858–1922)
Take jonescu.png 17 Δεκεμβρίου 1921 19 Ιανουαρίου 1922 PCD Ionescu I 52
(22) Ιόν Ι. Κ. Μπρατιάνου
(1864–1927)
(4η φορά)
Ion I C Bratianu - Foto01.jpg 1922 19 Ιανουαρίου 1922 29 Μαρτίου 1926 PNL I.I.C. Brătianu VI 53
(24) Αλεξάντρου Αβερέσκου
(1859–1938)
(3η φορά)
Alexandru Averescu - Foto01.jpg 1926 30 Μαρτίου 1926 4 Ιουνίου 1927 PP Averescu III 54
30 Μπάρμπου Στίρμπεϊ
(1873–1946)
Barbu Stirbey.jpg 4 Ιουνίου 1927 20 Ιουνίου 1927 Ανεξάρτητος Știrbey 55
(22) Ιόν Ι. Κ. Μπρατιάνου
(1864–1927)
(5η φορά)
Ion I C Bratianu - Foto01.jpg 1927 21 Ιουνίου 1927 24 Νοεμβρίου 1927 PNL I.I.C. Brătianu VII 56
31 Βιντίλα Μπρατιάνου
(1867–1930)
Vintila Bratianu - Foto01.jpg 24 Νοεμβρίου 1927 9 Νοεμβρίου 1928 PNL V. Brătianu 57
32 Ιούλιου Μανίου
(1873–1953)
Bundesarchiv Bild 183-2000-0518-507, Julius Maniu.jpg 1928 10 Νοεμβρίου 1928 6 Ιουνίου 1930 PNȚ Maniu I 58
33 Γκεόργκε Μιρονέσκου
(1874–1949)
Mironescu.PNG 7 Ιουνίου 1930 12 Ιουνίου 1930 PNȚ Mironescu I 59
(32) Ιούλιου Μανίου
(1873–1953)
(2η φορά)
Bundesarchiv Bild 183-2000-0518-507, Julius Maniu.jpg 13 Ιουνίου 1930 9 Οκτωβρίου 1930 PNȚ Maniu II 60
(33) Γκεόργκε Μιρονέσκου
(1874–1949)
(2η φορά)
Mironescu.PNG 10 Οκτωβρίου 1930 17 Απριλίου 1931 [PNȚ Mironescu II 61
34 Νικολάε Ιόργκα
(1871–1940)
Nicolae Iorga.jpg 1931 18 Απριλίου 1931 5 Ιουνίου 1932 PND Iorga 62
(28) Αλεξάντρου Βάιντα-Βοεβόντ
(1872–1950)
(2η φορά)
Vaida-Voevod.jpg 1932 6 Ιουνίου 1932 10 Αυγούστου 1932 PNȚ Vaida II 63
11 Αυγούστου 1932 19 Οκτωβρίου 1932 Vaida III 64
(32) Ιούλιου Μανίου
(1873–1953)
(3η φορά)
Bundesarchiv Bild 183-2000-0518-507, Julius Maniu.jpg 20 Οκτωβρίου 1932 13 Ιανουαρίου 1933 PNȚ Maniu III 65
(28) Αλεξάντρου Βάιντα-Βοεβόντ
(1872–1950)
(3η φορά)
Vaida-Voevod.jpg 14 Ιανουαρίου 1933 13 Νοεμβρίου 1933 PNȚ Vaida IV 66
35 Ιόν Γκ. Ντούκα
(1879–1933)
Ion Gheorghe Duca - Foto02.jpg 1933 14 Νοεμβρίου 1933 29 Δεκεμβρίου 1933 PNL Duca 67
Κονσταντίν Ανγκελέσκου
(1870–1948)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Constantin Angelescu.jpg 29 Δεκεμβρίου 1933 3 Ιανουαρίου 1934 PNL
36 Γκεόργκε Ταταρέσκου
(1886–1957)
Gheorghe Tătărescu.jpg 4 Ιανουαρίου 1934 1 Οκτωβρίου 1934 PNL Tătărescu I 68
2 Οκτωβρίου 1934 28 Αυγούστου 1936 Tătărescu II 69
29 Αυγούστου 1936 14 Νοεμβρίου 1937 Tătărescu III 70
17 Νοεμβρίου 1937 28 Δεκεμβρίου 1937 Tătărescu IV 71
37 Οκταβιάν Γκόγκα
(1881–1938)
Octavian Goga.jpg 1937 29 Δεκεμβρίου 1937 10 Φεβρουαρίου 1938 PNC Goga 72
38 Πατριάρχης Μύρων Κριστέα
(1868–1939)
Miron Cristia patriach of Romania.JPG 11 Φεβρουαρίου 1938 29 Μαρτίου 1938 Ανεξάρτητος Cristea I 73
30 Μαρτίου 1938 31 Ιανουαρίου 1939 Cristea II 74
1 Φεβρουαρίου 1939 6 Μαρτίου 1939 Cristea III 75
39 Αρμάντ Καλινέσκου
(1893–1939)
1939 7 Μαρτίου 1939 21 Σεπτεμβρίου 1939 FRN Călinescu 76
40 Γκεόργκε Αργκεσάνου
(1883–1940)
Argeseanu Gheorghe2.jpg 21 Σεπτεμβρίου 1939 28 Σεπτεμβρίου 1939 FRN Argeșanu 77
41 Κονσταντίν Αργκετοϊάνου
(1871–1955)
28 Σεπτεμβρίου 1939 23 Νοεμβρίου 1939 FRN Argetoianu 78
(36) Γκεόργκε Ταταρέσκου
(1886–1957)
(2η φορά)
Gheorghe Tătărescu.jpg 24 Νοεμβρίου 1939 10 Μαΐου 1940 FRN Tătărescu V 79
11 Μαΐου 1940 3 Ιουλίου 1940 Tătărescu VI 80
42 Ιόν Γκιγκούρτου
(1886–1959)
4 Ιουλίου 1940 4 Σεπτεμβρίου 1940 FRN Gigurtu 81
43 Ιόν Αντονέσκου[b]
(1882–1946)
Ion antonescu.png 4 Σεπτεμβρίου 1940 14 Σεπτεμβρίου 1940 Mil. Antonescu I 82
14 Σεπτεμβρίου 1940 24 Ιανουαρίου 1941 Antonescu II 83
27 Ιανουαρίου 1941 23 Αυγούστου 1944 Antonescu III 84
44 Κονσταντίν Σανατέσκου
(1885–1947)
ConstantinSanatescu.jpg 23 Αυγούστου 1944 3 Νοεμβρίου 1944 Mil. Sănătescu I 85
4 Νοεμβρίου 1944 5 Δεκεμβρίου 1944 Sănătescu II 86
45 Νικολάε Ραντέσκου
(1874–1953)
Nicolae Radescu.jpg 6 Δεκεμβρίου 1944 28 Φεβρουαρίου 1945 Mil. Rădescu 87
46 Πέτρου Γκρόζα
(1884–1958)
Petru Groza Anefo.jpg 6 Μαρτίου 1945 30 Νοεμβρίου 1946 FP Groza I 88
1946 1 Δεκεμβρίου 1946 29 Δεκεμβρίου 1947 Groza II 89
Ρουμανική Λαϊκή/Σοσιαλιστική Δημοκρατία
Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών (ανεπίσημα Πρωθυπουργοί)
1947–1989
46 Πέτρου Γκρόζα
(1884–1958)
Petru Groza Anefo.jpg 30 Δεκεμβρίου 1947 14 Απριλίου 1948 FP Groza III 90
1948 15 Απριλίου 1948 2 Ιουνίου 1952 Groza IV 91
47 Γκεόργκε Γκεοργκίου-Ντεζ
(1901–1965)
Gheorghe Gheorghiu-Dej1.jpg 2 Ιουνίου 1952 28 Ιανουαρίου 1953 PMR Gheorghiu-Dej I 92
1952 28 Ιανουαρίου 1953 4 Οκτωβρίου 1955 Gheorghiu-Dej II 93
48 Κίβου Στόικα
(1908–1975)
Chivu Stoica 1957.jpg 4 Οκτωβρίου 1955 19 Μαρτίου 1957 PMR Stoica I 94
1957 20 Μαρτίου 1957 20 Μαρτίου 1961 Stoica II 95
49 Ιόν Γκεόργκε Μάουρερ
(1902–2000)
Ion Gheorghe Maurer1.jpg 1961 21 Μαρτίου 1961 17 Μαρτίου 1965 PCR Maurer I 96
1965 18 Μαρτίου 1965 20 Αυγούστου 1965 Maurer II 97
21 Αυγούστου 1965 8 Δεκεμβρίου 1967 Maurer III 98
9 Δεκεμβρίου 1967 12 Μαρτίου 1969 Maurer IV 99
1969 13 Μαρτίου 1969 27 Φεβρουαρίου 1974 Maurer V 100
50 Μανέα Μανέσκου
(1916–2009)
Manea Manescu.jpg 27 Φεβρουαρίου 1974 18 Μαρτίου 1975 PCR Mănescu I 101
1975 18 Μαρτίου 1975 30 Μαρτίου 1979 Mănescu II 102
51 Ιλίε Βερνέτ
(1925–2001)
Ilie Verdet.jpg 30 Μαρτίου 1979 29 Μαρτίου 1980 PCR Verdeț I 103
1980 29 Μαρτίου 1980 20 Μαΐου 1982 Verdeț II 104
52 Κονσταντίν Ντασκαλέσκου
(1923–2003)
Constantin Dăscălescu 1983b.jpg 21 Μαΐου 1982 28 Μαρτίου 1985 PCR Dăscălescu I 105
1985 29 Μαρτίου 1985 22 Δεκεμβρίου 1989 Dăscălescu II 106
Από το 1989 ως σήμερα
53 Πέτρε Ρομάν[c]
(1946–)
Petre Roman.jpg 26 Δεκεμβρίου 1989 28 Ιουνίου 1990 FSN Roman I 107
1990 28 Ιουνίου 1990 30 Απριλίου 1991 Roman II 108
30 Απριλίου 1991 16 Οκτωβρίου 1991 Roman III 109
54 Τεόντορ Στολόγιαν
(1943–)
Conventia PD-L 2013 - Theodor Stolojan (2).jpg 16 Οκτωβρίου 1991 19 Νοεμβρίου 1992 Ανεξάρτητος/FSN Stolojan I 110
55 Νικολάε Βακαρόιου
(1943–)
Nicolae Văcăroiu.jpg 1992 19 Νοεμβρίου 1992 11 Δεκεμβρίου 1996 Ανεξάρτητος/PDSR Văcăroiu I 111
56 Βίκτορ Τσορμπέα
(1954–)
Victor Ciorbea (1).JPG 1996 12 Δεκεμβρίου 1996 30 Μαρτίου 1998 PNȚCD Ciorbea I 112
Γκαβρίλ Ντεζέου
(1932–)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
30 Μαρτίου 1998 17 Απριλίου 1998 PNȚCD
57 Ράντου Βασίλε
(1942–2013)
Radu Vasile(2).tif 17 Απριλίου 1998 13 Δεκεμβρίου 1999 PNȚCD Vasile I 113
Αλεξάντρου Αθανασίου
(1955–)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
13 Δεκεμβρίου 1999 22 Δεκεμβρίου 1999 PSDR
58 Μουγκούρ Ισαρέσκου
(1949–)
Mugur Isărescu.jpg 22 Δεκεμβρίου 1999 28 Δεκεμβρίου 2000 Ανεξάρτητος Isărescu I 114
59 Αντριάν Ναστάσε
(1950–)
Adrian Năstase3.jpg 2000 28 Δεκεμβρίου 2000 21 Δεκεμβρίου 2004 PDSR/PSD Năstase I 115
Εουγκέν Μπεζινάριου
(1959–)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
5. Reuniunea BPN al PSD - 17.03.2014 (13216493103) (cropped).jpg 21 Δεκεμβρίου 2004 28 Δεκεμβρίου 2004 PSD
60 Καλίν Ποπέσκου-Ταριτσεάνου
(1952–)
Tariceanu USL 2.0 (cropped).jpg 2004 29 Δεκεμβρίου 2004 5 Απριλίου 2007 PNL Tăriceanu I 116
5 Απριλίου 2007 22 Δεκεμβρίου 2008 Tăriceanu II 117
61 Εμίλ Μποκ
(1966–)
Emil Boc.jpg 2008 22 Δεκεμβρίου 2008 23 Δεκεμβρίου 2009 PD-L Boc 118
23 Δεκεμβρίου 2009 6 Φεβρουαρίου 2012 119
Καταλίν Πρεντόιου
(1968–)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Cătălin Predoiu 2008.jpg 6 Φεβρουαρίου 2012 9 Φεβρουαρίου 2012 Ανεξάρτητος
62 Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου
(1968–)
Mihai Răzvan Ungureanu (nov 2013) (cropped).JPG 9 Φεβρουαρίου 2012 7 Μαΐου 2012 Ανεξάρτητος Ungureanu 120
63 Βίκτορ Πόντα
(1972–)
Victor Ponta debate November 2014.jpg 7 Μαΐου 2012 21 Δεκεμβρίου 2012 PSD Ponta I 121
2012 21 Δεκεμβρίου 2012 26 Φεβρουαρίου 2014 Ponta II 122
5 Μαρτίου 2014 17 Δεκεμβρίου 2014 Ponta III 123
17 Δεκεμβρίου 2014 22 Ιουνίου 2015 Ponta IV 124
Γκαμπριέλ Οπρέα
(1961–)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Gabriel Oprea.jpg 22 Ιουνίου 2015 9 Ιουλίου 2015 UNPR
(63) Βίκτορ Πόντα
(1972–)
Victor Ponta debate November 2014.jpg 9 Ιουλίου 2015 29 Ιουλίου 2015 PSD
Γκαμπριέλ Οπρέα
(1961–)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Gabriel Oprea.jpg 29 Ιουλίου 2015 10 Αυγούστου 2015 UNPR
(63) Βίκτορ Πόντα
(1972–)
Victor Ponta debate November 2014.jpg 10 Αυγούστου 2015 5 Νοεμβρίου 2015 PSD
Σορίν Τσιμπεάνου
(1968–)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
SorinCîmpeanu2015 (cropped).jpg 5 Νοεμβρίου 2015 17 Νοεμβρίου 2015 ALDE
64 Ντατσιάν Τσιόλος
(1969–)
Dacian Ciolos (cropped).jpg 17 Νοεμβρίου 2015 4 Ιανουαρίου 2017 Ανεξάρτητος Cioloș 125
65 Σορίν Γκριντεάνου
(1973–)
Sorin Grindeanu, interview Feb 2015.jpg 2016 4 Ιανουαρίου 2017 29 Ιουνίου 2017 PSD Grindeanu 126
66 Μιχάι Τουντόσε
(1967–)
- - 29 Ιουνίου 2017 16 Ιανουαρίου 2018 PSD Tudose 127
- Μιχάι Φίφορ
(1970—)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Mihai-Viorel Fifor.jpg - 16 Ιανουαρίου 2018 29 Ιανουαρίου 2018 PSD Tudose
(67) Βιόριτσα Ντάντσιλα (1963—) - 29 Ιανουαρίου 2018 Σημερινή PSD Dăncilă 128

Η Ρουμανία χρησιμοποίησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο πριν το 1919, όμως όλες οι ημερομηνίες παρατίθενται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Nicolae C. Nicolescu, Șefii de stat și de guvern ai României (1859–2003), Editura Meronia, Bucharest, 2003
  • Stelian Neagoe, Istoria guvernelor României de la începuturi – 1859 până în zilele noastre – 1995, Editura Machiavelli, Bucharest, 1995

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ^ Εξαιτίας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε σε καταφύγιο στο Ιάσιο κατά την περίοδο από 3 Δεκεμβρίου 1916 ως τις 29 Νοεμβρίου 1918
  2. ^ Από τις 14 Σεπτεμβρίου 1940, με την ονομασία Conducător
  3. ^ Μεταβατικός ως τις 20 Ιουνίου 1990, έπειτα από τις εκλογές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]