Κατάλογος πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο επικεφαλής της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και προεδρεύει των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία με την οποία σχηματίστηκε το πρωθυπουργικό αξίωμα, καθώς ο ρόλος του εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια κάποιων ετών. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1805 και ήταν σε κοινοβουλευτική χρήση κατά τη δεκαετία του 1880. Ωστόσο, από το 1905 η θέση του πρωθυπουργού αναγνωρίστηκε επίσημα ως ο πρόεδρος της κυβέρνησης. Οι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν γενικά τον Ρόμπερτ Γουόλπολ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας για 21 χρόνια (1721 - 1742), ως τον πρώτο πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο Χένρι Κάμπελ-Μπάνερμαν ήταν ο πρώτος που έφερε επίσημα τον τίτλο του πρωθυπουργού.

Πίνακας/Εικόνα Κάτοχος Έναρξη Λήξη Πολιτικό Κόμμα
Robert Walpole Ρόμπερτ Γουόλπολ 4 Απριλίου 1721
(15 Μαΐου 1730)
11 Φεβρουαρίου 1742 Ουίγοι
Σπένσερ Κόμπτον Σπένσερ Κόμπτον 16 Φεβρουαρίου 1742 2 Ιουλίου 1743 Ουίγοι
Χένρι Πέλαμ Χένρι Πέλαμ 27 Αυγούστου 1743 7 Μαρτίου 1754 Ουίγοι
Τόμας Πέλαμ-Χολς Τόμας Πέλαμ-Χολς 16 Μαρτίου 1754 16 Νοεμβρίου 1756 Ουίγοι
Γουίλιαμ Κάβεντις Γουίλιαμ Κάβεντις 16 Νοεμβρίου 1756 25 Ιουνίου 1757 Ουίγοι
Τόμας Πέλαμ-Χολς Τόμας Πέλαμ-Χολς 2 Ιουλίου 1757 26 Μαΐου 1762 Ουίγοι
Τζον Στιούαρτ Τζον Στιούαρτ 26 Μαΐου 1762 16 Απριλίου 1763 Τόρις
Τζορτζ Γκρένβιλ Τζορτζ Γκρένβιλ 16 Απριλίου 1763 13 Ιουλίου 1765 Ουίγοι
Τσαρλς Γουάτσον-Γουέντγορθ Τσαρλς Γουάτσον-Γουέντγορθ 13 Ιουλίου 1765 30 Ιουλίου 1766 Ουίγοι
Ουίλιαμ Πιτ Γουίλιαμ Πιτ 30 Ιουλίου 1766 14 Οκτωβρίου 1768 Ουίγοι
Ογκούστους Φίτζροϊ Ογκούστους Φίτζροϊ 14 Οκτωβρίου 1768 28 Ιανουαρίου 1770 Ουίγοι
Φρέντερικ Νορθ Φρέντερικ Νορθ 28 Ιανουαρίου 1770 22 Μαρτίου 1782 Τόρις
Τσαρλς Γουάτσον-Γουέντγορθ Τσαρλς Γουάτσον-Γουέντγορθ 27 Μαρτίου 1782 1 Ιουλίου 1782 Ουίγοι
Γουίλιαμ Πέτι Γουίλιαμ Πέτι 4 Ιουλίου 1782 2 Απριλίου 1783 Ουίγοι
Γουίλιαμ Χένρι Κάβεντις-Μπέντινκ Γουίλιαμ Χένρι Κάβεντις-Μπέντινκ 2 Απριλίου 1783 19 Δεκεμβρίου 1783 Ουίγοι
Γουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος Ουίλιαμ Πιτ ο νεότερος 19 Δεκεμβρίου 1783 14 Μαρτίου 1801 Τόρις
Χένρι Άντινγκτον Χένρι Άντινγκτον 17 Μαρτίου 1801 10 Μαΐου 1804 Τόρις
Γουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος Ουίλιαμ Πιτ ο νεότερος 10 Μαΐου 1804 23 Ιανουαρίου 1806 Τόρις
Γουίλιαμ Γουίνταμ Γκρένβιλ Γουίλιαμ Γουίνταμ Γκρένβιλ 11 Φεβρουαρίου 1806 31 Μαρτίου 1807 Ουίγοι
Γουίλιαμ Χένρι Κάβεντις-Μπέντινκ Γουίλιαμ Χένρι Κάβεντις-Μπέντινκ 31 Μαρτίου 1807 4 Οκτωβρίου 1809 Τόρις
Spencer Perceval Σπένσερ Πέρσεβαλ 4 Οκτωβρίου 1809 11 Μαΐου 1812 Τόρις
Ρόμπερτ Μπανκς Τζένκινσον Ρόμπερτ Μπανκς Τζένκινσον 9 Ιουνίου 1812 10 Απριλίου 1827 Τόρις
Τζορτζ Κάνινγκ Τζορτζ Κάνινγκ 10 Απριλίου 1827 8 Αυγούστου 1827 Τόρις
Φρέντερικ Τζον Ρόμπινσον Φρέντερικ Τζον Ρόμπινσον 31 Αυγούστου 1827 22 Ιανουαρίου 1828 Τόρις
Άρθουρ Γουέλσλεϊ Άρθουρ Γουέλσλεϊ 22 Ιανουαρίου 1828 22 Νοεμβρίου 1830 Τόρις
Τσαρλς Γκρέι Τσαρλς Γκρέι 22 Νοεμβρίου 1830 16 Ιουλίου 1834 Ουίγοι
Γουίλιαμ Λαμπ Γουίλιαμ Λαμπ 16 Ιουλίου 1834 17 Νοεμβρίου 1834 Ουίγοι
Άρθουρ Γουέλσλεϊ Άρθουρ Γουέλσλεϊ 17 Νοεμβρίου 1834 9 Δεκεμβρίου 1834 Τόρις
Ρόμπερτ Πιλ Ρόμπερτ Πιλ 10 Δεκεμβρίου 1834 18 Απριλίου 1835 Τόρις
Γουίλιαμ Λαμπ Γουίλιαμ Λαμπ 18 Απριλίου 1835 30 Αυγούστου 1841 Ουίγοι
Ρόμπερτ Πιλ Ρόμπερτ Πιλ 30 Αυγούστου 1841 30 Ιουνίου 1846 Τόρις
Τζον Ράσελ Τζον Ράσελ 30 Ιουνίου 1846 23 Φεβρουαρίου 1852 Ουίγοι
Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ 23 Φεβρουαρίου 1852 19 Δεκεμβρίου 1852 Συντηρητικοί
Τζορτζ Χάμιλτον Γκόρντον Τζορτζ Χάμιλτον Γκόρντον 19 Δεκεμβρίου 1852 6 Φεβρουαρίου 1855 Κόμμα Πιλάιτ/Ουίγοι
Χένρι Τζον Τεμπλ Χένρι Τζον Τεμπλ 6 Φεβρουαρίου 1855 20 Φεβρουαρίου 1858 Ουίγοι
Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ 20 Φεβρουαρίου 1858 12 Ιουνίου 1859 Συντηρητικοί
Χένρι Τζον Τεμπλ Χένρι Τζον Τεμπλ 12 Ιουνίου 1859 18 Οκτωβρίου 1865 Φιλελεύθεροι
Τζον Ράσελ Τζον Ράσελ 29 Οκτωβρίου 1865 28 Ιουνίου 1866 Φιλελεύθεροι
Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ 28 Ιουνίου 1866 27 Φεβρουαρίου 1868 Συντηρητικοί
Benjamin Disraeli Μπέντζαμιν Ντισραέλι 27 Φεβρουαρίου 1868 3 Δεκεμβρίου 1868 Συντηρητικοί
Γουίλιαμ Γκλάντστοουν Γουίλιαμ Γκλάντστοουν 3 Δεκεμβρίου 1868 20 Φεβρουαρίου 1874 Φιλελεύθεροι
Μπέντζαμιν Ντισραέλι Μπέντζαμιν Ντισραέλι 20 Φεβρουαρίου 1874 23 Απριλίου 1880 Συντηρητικοί
Γουίλιαμ Γκλάντστοουν Γουίλιαμ Γκλάντστοουν 23 Απριλίου 1880 23 Ιουνίου 1885 Φιλελεύθεροι
Ρόμπερτ Γκασκόιν-Σέσιλ Ρόμπερτ Γκασκόιν-Σέσιλ 23 Ιουνίου 1885 1 Φεβρουαρίου 1886 Συντηρητικοί
Γουίλιαμ Γκλάντστοουν Γουίλιαμ Γκλάντστοουν 1 Φεβρουαρίου 1886 25 Ιουλίου 1886 Φιλελεύθεροι
Ρόμπερτ Γκασκόιν-Σέσιλ Ρόμπερτ Γκασκόιν-Σέσιλ 3 Αυγούστου 1886 15 Αυγούστου 1892 Συντηρητικοί
Γουίλιαμ Γκλάντστοουν Γουίλιαμ Γκλάντστοουν 15 Αυγούστου 1892 5 Μαρτίου 1894 Φιλελεύθεροι
Άρτσιμπαλντ Πρίμροουζ Άρτσιμπαλντ Πρίμροουζ 5 Μαρτίου 1894 25 Ιουνίου 1895 Φιλελεύθεροι
Ρόμπερτ Γκασκόιν-Σέσιλ Ρόμπερτ Γκασκόιν-Σέσιλ 25 Ιουνίου 1895 12 Ιουλίου 1902 Συντηρητικοί
Άρθουρ Μπάλφορ Άρθουρ Μπάλφορ 12 Ιουλίου 1902 5 Δεκεμβρίου 1905 Συντηρητικοί
Χένρι Κάμπελ-Μπάνερμαν Χένρι Κάμπελ-Μπάνερμαν 5 Δεκεμβρίου 1905 7 Απριλίου 1908 Φιλελεύθεροι
Χέρμπερτ Χένρι Άσκουιθ Χέρμπερτ Χένρι Άσκουιθ 7 Απριλίου 1908 7 Δεκεμβρίου 1916 Φιλελεύθεροι
Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ 7 Δεκεμβρίου 1916 23 Οκτωβρίου 1922 Εθνικοί Εργατικοί
Άντριου Μπόναρ Λο Άντριου Μπόναρ Λο 23 Οκτωβρίου 1922 22 Μαΐου 1923 Συντηρητικοί
Stanley Baldwin Στάνλεϊ Μπάλντγουιν 22 Μαΐου 1923 22 Ιανουαρίου 1924 Συντηρητικοί
Ράμζι Μακντόναλντ Ράμζι Μακντόναλντ 22 Ιανουαρίου 1924 4 Νοεμβρίου 1924 Εργατικοί
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Στάνλεϊ Μπάλντγουιν 4 Νοεμβρίου 1924 5 Ιουνίου 1929 Συντηρητικοί
Ράμσεϊ Μακντόναλντ Ράμσεϊ Μακντόναλντ 5 Ιουνίου 1929 24 Αυγούστου 1931 Εργατικοί
Ράμσεϊ Μακντόναλντ 24 Αυγούστου 1931 7 Ιουνίου 1935 Εθνικοί Εργατικοί
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Στάνλεϊ Μπάλντγουιν 7 Ιουνίου 1935 28. Mai 1937 Συντηρητικοί
Bundesarchiv Bild 183-R99302 Chamberlain.jpg Νέβιλ Τσάμπερλεν 28 Μαΐου 1937 10 Μαΐου 1940 Συντηρητικοί
Ουίνστον Τσώρτσιλ Ουίνστον Τσώρτσιλ 10 Μαΐου 1940 23 Μαΐου 1945 Συντηρητικοί
Ουίνστον Τσώρτσιλ 23 Μαΐου 1945 26 Ιουλίου 1945 Συντηρητικοί
Clement Attlee Κλέμεντ Άττλη 26 Ιουλίου 1945 26 Οκτωβρίου 1951 Εργατικοί
Ουίνστον Τσώρτσιλ Ουίνστον Τσώρτσιλ 26 Οκτωβρίου 1951 6 Απριλίου 1955 Συντηρητικοί
Άντονι Ίντεν Άντονι Ίντεν 6 Απριλίου 1955 10 Ιανουαρίου 1957 Συντηρητικοί
Χάρολντ Μακμίλαν Χάρολντ Μακμίλαν 10 Ιανουαρίου 1957 19 Οκτωβρίου 1963 Συντηρητικοί
Άλεκ Ντάγκλας Χιουμ Άλεκ Ντάγκλας Χιουμ 19 Οκτωβρίου 1963 16 Οκτωβρίου 1964 Συντηρητικοί
Χάρολντ Ουίλσον Χάρολντ Ουίλσον 16 Οκτωβρίου 1964 19 Ιουνίου 1970 Εργατικοί
Έντουαρντ Χιθ Έντουαρντ Χιθ 19 Ιουνίου 1970 4 Μαρτίου 1974 Συντηρητικοί
Χάρολντ Ουίλσον Χάρολντ Ουίλσον 4 Μαρτίου 1974 5 Απριλίου 1976 Εργατικοί
Τζέιμς Κάλαχαν Τζέιμς Κάλαχαν 5 Απριλίου 1976 4 Μαΐου 1979 Εργατικοί
Μάργκαρετ Θάτσερ Μάργκαρετ Θάτσερ 4 Μαΐου 1979 28 Νοεμβρίου 1990 Συντηρητικοί
Τζον Μέιτζορ Τζον Μέιτζορ 28 Νοεμβρίου 1990 2 Μαΐου 1997 Συντηρητικοί
Τόνι Μπλερ Τόνι Μπλερ 2 Μαΐου 1997 27 Ιουνίου 2007 Εργατικοί
Γκόρντον Μπράουν Γκόρντον Μπράουν 27 Ιουνίου 2007 11 Μαΐου 2010 Εργατικοί
Ντέιβιντ Κάμερον Ντέιβιντ Κάμερον 11 Μαΐου 2010 13 Ιουλίου 2016 Συντηρητικοί
Τερέζα Μέι Τερέζα Μέι 13 Ιουλίου 2016 Συντηρητικοί

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]