Κατάλογος πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο επικεφαλής της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και προεδρεύει των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία σχετική με την οποία σχηματίστηκε το πρωθυπουργικό αξίωμα, καθώς ο ρόλος του εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια κάποιων ετών. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1805 και ήταν σε κοινοβουλευτική χρήση κατά τη δεκαετία του 1880. Ωστόσο, από το 1905 η θέση του πρωθυπουργού αναγνωρίστηκε επίσημα ως ο πρόεδρος της κυβέρνησης. Οι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν γενικά τον Ρόμπερτ Ουόλπολ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας για 21 χρόνια (1721 - 1742), ως τον πρώτο πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο Χένρι Κάμπελ-Μπάννερμαν ήταν ο πρώτος που έφερε επίσημα τον τίτλο του πρωθυπουργού.

Πορτραίτο Ονοματεπώνυμο Θητεία Εκλογή Πολιτικό Κόμμα Μονάρχης
Έναρξη Λήξη Διάρκεια
Robert Walpole Ρόμπερτ Ουόλπολ

1ος Κόμης της Οξόρδης

3 Απριλίου 1721 11 Φεβρουαρίου 1742 20 χρόνια, 315 ημέρες 1722 Ουίγοι Γεώργιος Α΄
1727 Γεώργιος Β΄
1734
1741
Σπένσερ Κόμπτον Σπένσερ Κόμπτον

1ος Κόμης του Ουίλμινγκτον

16 Φεβρουαρίου 1742 2 Ιουλίου 1743 1 χρόνος, 137 ημέρες - Ουίγοι
Χένρι Πέλαμ Χένρυ Πέλλαμ 27 Αυγούστου 1743 7 Μαρτίου 1754 10 χρόνια, 192 ημέρες - Ουίγοι
1747
Τόμας Πέλαμ-Χολς Τόμας Πέλλαμ-Χολλς

1ος Δούκας του Νιούκασλ

16 Μαρτίου 1754 16 Νοεμβρίου 1756 2 χρόνια, 241 ημέρες 1754 Ουίγοι
Γουίλιαμ Κάβεντις Ουίλλιαμ Κάβεντις

4ος Κόμης του Ντέβονσιρ

16 Νοεμβρίου 1756 25 Ιουνίου 1757 226 ημέρες - Ουίγοι
Τόμας Πέλαμ-Χολς Τόμας Πέλλαμ-Χολλς

1ος Δούκας του Νιούκασλ

2 Ιουλίου 1757 26 Μαΐου 1762 4 χρόνια, 332 ημέρες 1761 Ουίγοι
Τζον Στιούαρτ Τζον Στιούαρτ

3ος Κόμης του Μπιούτ

26 Μαΐου 1762 16 Απριλίου 1763 318 ημέρες - Τόρις Γεώργιος Γ΄
Τζορτζ Γκρένβιλ Τζορτζ Γκρένβιλ 16 Απριλίου 1763 13 Ιουλίου 1765 2 χρόνια, 86 ημέρες - Ουίγοι
Τσαρλς Γουάτσον-Γουέντγορθ Τσαρλς Ουώτσον-Ουέντγορθ

2ος Μαρκήσιος του Ρόκιγχαμ

13 Ιουλίου 1765 30 Ιουλίου 1766 1 χρόνος, 18 ημέρες - Ουίγοι
Ουίλιαμ Πιτ Ουίλιαμ Πιτ ο Πρεσβύτερος

1ος Κόμης του Τσάθαμ

30 Ιουλίου 1766 14 Οκτωβρίου 1768 2 χρόνια, 77 ημέρες 1768 Ουίγοι
Ογκούστους Φίτζροϊ Ογκάστους Φίτζροϊ

3ος Κόμης του Γκράφτον

14 Οκτωβρίου 1768 28 Ιανουαρίου 1770 1 χρόνος, 107 ημέρες - Ουίγοι
Φρέντερικ Νορθ Φρέντερικ Νορθ

2ος Κόμης του Γκίλφορντ

28 Ιανουαρίου 1770 22 Μαρτίου 1782 12 χρόνια, 59 ημέρες 1774 Τόρις
1780
Τσαρλς Γουάτσον-Γουέντγορθ Τσαρλς Ουότσον-Ουέντγορθ

2ος Μαρκήσιος του Ρόκιγχαμ

27 Μαρτίου 1782 1 Ιουλίου 1782 97 ημέρες - Ουίγοι
Γουίλιαμ Πέτι Ουίλιαμ Πέτι

2ος Κόμης του Σέλμπορν

4 Ιουλίου 1782 2 Απριλίου 1783 266 ημέρες - Ουίγοι
Γουίλιαμ Χένρι Κάβεντις-Μπέντινκ Ουίλιαμ Χένρι Κάβεντις-Μπέντινκ

3ος Δούκας του Πόρτλαντ

2 Απριλίου 1783 19 Δεκεμβρίου 1783 261 ημέρες - Ουίγοι
Γουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος Ουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος 19 Δεκεμβρίου 1783 14 Μαρτίου 1801 17 χρόνια, 86 ημέρες 1784 Τόρις
1790
1796
Χένρι Άντινγκτον Χένρυ Άντινγκτον

1ος Υποκόμης Σίντμουθ

17 Μαρτίου 1801 10 Μαΐου 1804 3 χρόνια, 55 ημέρες 1801 Τόρις
1802
Γουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος Ουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος 10 Μαΐου 1804 23 Ιανουαρίου 1806 1 χρόνος, 259 ημέρες - Τόρις
Γουίλιαμ Γουίνταμ Γκρένβιλ Ουίλιαμ Γκρένβιλ

1ος Βαρόνος Γκρένβιλ

11 Φεβρουαρίου 1806 31 Μαρτίου 1807 1 χρόνος, 43 ημέρες 1806 Ουίγοι
Γουίλιαμ Χένρι Κάβεντις-Μπέντινκ Ουίλλιαμ Χένρυ Κάβεντις-Μπέντινκ

3ος Δούκας του Πόρτλαντ

31 Μαρτίου 1807 4 Οκτωβρίου 1809 2 χρόνια, 188 ημέρες 1807 Τόρις
Spencer Perceval Σπένσερ Πέρσιβαλ 4 Οκτωβρίου 1809 11 Μαΐου 1812 2 χρόνια, 221 ημέρες - Τόρις
Ρόμπερτ Μπανκς Τζένκινσον Ρόμπερτ Μπανκς Τζένκινσον

2ος Κόμης του Λίβερπουλ

9 Ιουνίου 1812 10 Απριλίου 1827 14 χρόνια, 306 ημέρες 1812 Τόρις
1818 Γεώργιος Δ΄
1820
1826
Τζορτζ Κάνινγκ Τζορτζ Κάννινγκ 10 Απριλίου 1827 8 Αυγούστου 1827 119 ημέρες - Τόρις
Φρέντερικ Τζον Ρόμπινσον Φρέντερικ Τζον Ρόμπινσον

1ος Υποκόμης Γκόουντριτς

31 Αυγούστου 1827 22 Ιανουαρίου 1828 131 ημέρες - Τόρις
Άρθουρ Γουέλσλεϊ Άρθουρ Γουέσλι

1ος Δούκας του Ουέλλινγκτον

22 Ιανουαρίου 1828 22 Νοεμβρίου 1830 2 χρόνια, 299 ημέρες 1830 Τόρις
Τσαρλς Γκρέι Τσαρλς Γκρέυ

2ος Κόμης Γκρέυ

22 Νοεμβρίου 1830 16 Ιουλίου 1834 3 χρόνια, 230 ημέρες 1831 Ουίγοι Γουλιέλμος Δ΄
1832
Γουίλιαμ Λαμπ Ουίλιαμ Λαμπ

2ος Υποκόμης Μέλμπορν

16 Ιουλίου 1834 17 Νοεμβρίου 1834 122 ημέρες - Ουίγοι
Άρθουρ Γουέλσλεϊ Άρθουρ Γουέσλι

1ος Δούκας του Ουέλλινγκτον

17 Νοεμβρίου 1834 9 Δεκεμβρίου 1834 23 ημέρες - Τόρις
Ρόμπερτ Πιλ Σερ Ρόμπερτ Πιλ 10 Δεκεμβρίου 1834 18 Απριλίου 1835 120 ημέρες - Τόρις
Γουίλιαμ Λαμπ Ουίλιαμ Λαμπ

2ος Υποκόμης Μέλμπορν

18 Απριλίου 1835 30 Αυγούστου 1841 6 χρόνια, 135 ημέρες 1835 Ουίγοι
1837 Βικτώρια
Ρόμπερτ Πιλ Σερ Ρόμπερτ Πιλ 30 Αυγούστου 1841 30 Ιουνίου 1846 4 χρόνια, 304 ημέρες 1841 Τόρις
Τζον Ράσελ Τζον Ράσελ

1ος Κόμης Ράσσελ

30 Ιουνίου 1846 23 Φεβρουαρίου 1852 5 χρόνια, 237 ημέρες 1847 Ουίγοι
Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ

14ος Κόμης του Ντέρμπι

23 Φεβρουαρίου 1852 19 Δεκεμβρίου 1852 299 ημέρες 1852 Συντηρητικοί
Τζορτζ Χάμιλτον Γκόρντον Τζορτζ Χάμιλτον Γκόρντον

4ος Κόμης του Αμπερντίν

19 Δεκεμβρίου 1852 6 Φεβρουαρίου 1855 2 χρόνια, 43 ημέρες - Πιλάιτ / Ουίγοι
Χένρι Τζον Τεμπλ Χένρι Τζον Τεμπλ

3ος Υποκόμης Πάλμερστον

6 Φεβρουαρίου 1855 20 Φεβρουαρίου 1858 3 χρόνια, 14 ημέρε2 1857 Ουίγοι
Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ

14ος Κόμης του Ντέρμπι

20 Φεβρουαρίου 1858 12 Ιουνίου 1859 1 χρόνος, 112 ημέρες - Συντηρητικοί
Χένρι Τζον Τεμπλ Χένρι Τζον Τεμπλ

3ος Υποκόμης Πάλμερστον

12 Ιουνίου 1859 18 Οκτωβρίου 1865 6 χρόνια, 129 ημέρες 1859 Φιλελεύθεροι
1865
Τζον Ράσελ Τζον Ράσελ

1ος Κόμης Ράσσελ

29 Οκτωβρίου 1865 28 Ιουνίου 1866 241 ημέρες - Φιλελεύθεροι
Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ Έντουαρντ Σμιθ-Στάνλεϊ

14ος Κόμης του Ντέρμπι

28 Ιουνίου 1866 27 Φεβρουαρίου 1868 1 χρόνος, 243 ημέρες - Συντηρητικοί
Benjamin Disraeli Μπέντζαμιν Ντισραέλι

1ος Κόμης του Μπίκονσφιλντ

27 Φεβρουαρίου 1868 3 Δεκεμβρίου 1868 279 ημέρες - Συντηρητικοί
Γουίλιαμ Γκλάντστοουν Ουίλιαμ Γκλάντστοουν 3 Δεκεμβρίου 1868 20 Φεβρουαρίου 1874 5 χρόνια, 77 ημέρες 1868 Φιλελεύθεροι
Μπέντζαμιν Ντισραέλι Μπέντζαμιν Ντισραέλι

1ος Κόμης του Μπήκονσφιλντ

20 Φεβρουαρίου 1874 23 Απριλίου 1880 6 χρόνια, 62 ημέρες 1874 Συντηρητικοί
Γουίλιαμ Γκλάντστοουν Ουίλιαμ Γκλάντστοουν 23 Απριλίου 1880 23 Ιουνίου 1885 5 χρόνια, 48 ημέρες 1880 Φιλελεύθεροι
Ρόμπερτ Γκασκόιν-Σέσιλ Ρόμπερτ Γκάσκοϋν-Σέσιλ

3ος Μαρκήσιος του Σόλσμπερι

23 Ιουνίου 1885 1 Φεβρουαρίου 1886 220 ημέρες - Συντηρητικοί
Γουίλιαμ Γκλάντστοουν Ουίλιαμ Γκλάντστοουν 1 Φεβρουαρίου 1886 25 Ιουλίου 1886 170 ημέρες 1885 Φιλελεύθεροι
Ρόμπερτ Γκασκόιν-Σέσιλ Ρόμπερτ Γκάσκοϋν-Σέσιλ

3ος Μαρκήσιος του Σώλσμπερυ

3 Αυγούστου 1886 15 Αυγούστου 1892 6 χρόνια, 18 ημέρες 1886 Συντηρητικοί
Γουίλιαμ Γκλάντστοουν Ουίλιαμ Γκλάντστοουν 15 Αυγούστου 1892 5 Μαρτίου 1894 1 χρόνος, 200 ημέρες 1892 Φιλελεύθεροι
Άρτσιμπαλντ Πρίμροουζ Άρτσιμπαλντ Πρίμροουζ

5ος Κόμης του Ρόουζμπερυ

5 Μαρτίου 1894 25 Ιουνίου 1895 1 χρόνος, 110 ημέρες - Φιλελεύθεροι
Ρόμπερτ Γκασκόιν-Σέσιλ Ρόμπερτ Γκάσκοϋν-Σέσιλ

3ος Μαρκήσιος του Σώλσμπερυ

25 Ιουνίου 1895 12 Ιουλίου 1902 7 χρόνια, 17 ημέρες 1895 Συντηρητικοί
1900 Εδουάρδος Ζ΄
Άρθουρ Μπάλφορ Άρθουρ Μπάλφορ

1ος Κόμης του Μπάλφορ

12 Ιουλίου 1902 5 Δεκεμβρίου 1905 3 χρόνια, 146 ημέρες - Συντηρητικοί
Χένρι Κάμπελ-Μπάνερμαν Χένρι Κάμπελ-Μπάννερμαν 5 Δεκεμβρίου 1905 7 Απριλίου 1908 2 χρόνια, 121 ημέρες 1906 Φιλελεύθεροι
Χέρμπερτ Χένρι Άσκουιθ Χέρμπερτ Χένρι Άσκουιθ

1ος Κόμης της Οξφόρδης & του Άσκουιθ

7 Απριλίου 1908 7 Δεκεμβρίου 1916 8 χρόνια, 243 ημέρες - Φιλελεύθεροι
1910 Γεώργιος Ε΄
Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ Ντέιβιντ Λόυντ Τζορτζ

1ος Κόμης Λόυντ Τζορτζ του Ντουίφορ

7 Δεκεμβρίου 1916 23 Οκτωβρίου 1922 5 χρόνια, 318 ημέρες - Φιλελεύθεροι
1918
Άντριου Μπόναρ Λο Άντριου Μπόναρ Λω 23 Οκτωβρίου 1922 22 Μαΐου 1923 210 ημέρες 1922 Συντηρητικοί
Stanley Baldwin Στάνλεϊ Μπάλντουιν

1ος Κόμης Μπώλντουιν του Μπιούντλι

22 Μαΐου 1923 22 Ιανουαρίου 1924 246 ημέρες - Συντηρητικοί
Ράμζι Μακντόναλντ Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ 22 Ιανουαρίου 1924 4 Νοεμβρίου 1924 288 ημέρες 1923 Εργατικοί
Stanley Baldwin ggbain.32267.jpg Στάνλεϊ Μπάλντουιν

1ος Κόμης Μπώλντουιν του Μπιούντλυ

4 Νοεμβρίου 1924 5 Ιουνίου 1929 4 χρόνια, 213 ημέρες 1924 Συντηρητικοί
Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ 5 Ιουνίου 1929 7 Ιουνίου 1935 6 χρόνια, 3 ημέρες 1929 Εργατικοί
1931 Εθνικοί Εργατικοί
Stanley Baldwin ggbain.32267.jpg Στάνλεϊ Μπάλντουιν 7 Ιουνίου 1935 28 Μαΐου 1937 1 χρόνος, 356 ημέρες 1935 Συντηρητικοί Εδουάρδος Η΄
Neville-Chamberlain.jpg Νέβιλ Τσέιμπερλαιν 28 Μαΐου 1937 10 Μαΐου 1940 2 χρόνια, 349 ημέρες - Συντηρητικοί Γεώργιος ΣΤ΄
Ουίνστον Τσώρτσιλ Ουίνστον Τσώρτσιλ 10 Μαΐου 1940 26 Ιουλίου 1945 5 χρόνια, 78 ημέρες - Συντηρητικοί
Clement Attlee Κλέμεντ Άτλι 26 Ιουλίου 1945 26 Οκτωβρίου 1951 6 χρόνια, 93 ημέρες 1945 Εργατικοί
1950
Ουίνστον Τσώρτσιλ Ουίνστον Τσώρτσιλ 26 Οκτωβρίου 1951 6 Απριλίου 1955 3 χρόνια, 162 ημέρες 1951 Συντηρητικοί
Ελισάβετ Β΄
Άντονι Ίντεν Άντονι Ήντεν 6 Απριλίου 1955 10 Ιανουαρίου 1957 1 χρόνος, 279 ημέρες 1955 Συντηρητικοί
Χάρολντ Μακμίλαν Χάρολντ Μακμίλαν 10 Ιανουαρίου 1957 19 Οκτωβρίου 1963 6 χρόνια, 282 ημέρες - Συντηρητικοί
1959
Άλεκ Ντάγκλας Χιουμ Άλεκ Ντάγκλας Χιουμ 19 Οκτωβρίου 1963 16 Οκτωβρίου 1964 364 ημέρες - Συντηρητικοί
Χάρολντ Ουίλσον Χάρολντ Ουίλσον 16 Οκτωβρίου 1964 19 Ιουνίου 1970 5 χρόνια, 247 ημέρες 1964 Εργατικοί
1966
Έντουαρντ Χιθ Έντουαρντ Χιθ 19 Ιουνίου 1970 4 Μαρτίου 1974 3 χρόνια, 259 ημέρες 1970 Συντηρητικοί
Χάρολντ Ουίλσον Χάρολντ Ουίλσον 4 Μαρτίου 1974 5 Απριλίου 1976 2 χρόνια, 33 ημέρες 1974 Εργατικοί
Τζέιμς Κάλαχαν Τζέιμς Κάλαχαν 5 Απριλίου 1976 4 Μαΐου 1979 3 χρόνια, 30 ημέρες - Εργατικοί
Μάργκαρετ Θάτσερ Μάργκαρετ Θάτσερ 4 Μαΐου 1979 28 Νοεμβρίου 1990 11 χρόνια, 209 ημέρες 1979 Συντηρητικοί
1983
1987
Τζον Μέιτζορ Τζον Μέιτζορ 28 Νοεμβρίου 1990 2 Μαΐου 1997 6 χρόνια, 156 ημέρες - Συντηρητικοί
1992
Τόνι Μπλερ Τόνι Μπλερ 2 Μαΐου 1997 27 Ιουνίου 2007 10 χρόνια, 57 ημέρες 1997 Εργατικοί
2001
2005
Γκόρντον Μπράουν Γκόρντον Μπράουν 27 Ιουνίου 2007 11 Μαΐου 2010 2 χρόνια, 319 ημέρες - Εργατικοί
Ντέιβιντ Κάμερον Ντέιβιντ Κάμερον 11 Μαΐου 2010 13 Ιουλίου 2016 6 χρόνια, 64 ημέρες 2010 Συντηρητικοί
2015
Τερέζα Μέι Τερέζα Μέι 13 Ιουλίου 2016 24 Ιουλίου 2019 3 χρόνια, 11 ημέρες - Συντηρητικοί
2017
Τερέζα Μέι Μπόρις Τζόνσον 24 Ιουλίου 2019 Σημερινός κάτοχος Εν ενεργεία - Συντηρητικοί
2019

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]