Επίσκοπος Νέας Ρώμης Παύλος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Επίσκοπος Νέας Ρώμης Παύλος Α΄
Saint Paul of Constantinople.jpg
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος350
Göksun
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου6 Νοεμβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
επίσκοπος
ιερέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Παύλος Α΄ (... - 350) ήταν χριστιανός επίσκοπος Νέας Ρώμης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Paul the Confessor, bishop of Constantinople (Menologion of Basil II).jpg

Καταγόταν από την Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε στο πλευρό του Επισκόπου Αλεξάνδρου ως (νοτάριος) γραμματέας και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, το 337, εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ενώ ο Αυτοκράτορας Κωνστάντιος, ο οποίος ήταν αρειανός, απουσίαζε στην Αλεξάνδρεια. Όταν ο Αυτοκράτορας πληροφορήθηκε την εκλογή, δυσαρεστήθηκε και, όταν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, τον έδιωξε από το Θρόνο και τοποθέτησε τον Ευσέβιο Νικομηδείας.

Μετά την εκδίωξή του πήγε στη Ρώμη, όπου κατέφυγε στον Πάπα Ιούλιο Α΄. Εκεί συνάντησε και τον Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος είχε και αυτός εκδιωχθεί από την Επισκοπή Αλεξανδρείας για τον ίδιο λόγο. Αργότερα επέστρεψαν στο Θρόνο τους με την παρέμβαση και του Επισκόπου Ρώμης, αλλά εκδιώχθηκαν και πάλι, οπότε ο Παύλος κατέφυγε ξανά στη Ρώμη. Το 348, μετά τη Σύνοδο της Σαρδικής που καταδίκασε το Μακεδόνιο, ο Παύλος επανήλθε στο Θρόνο του, αλλά μετά το θάνατο του Αυτοκράτορα το 350 εξορίστηκε στην Κουκουσό της Αρμενίας. Εκεί, ενώ λειτουργούσε, δολοφονήθηκε από Αρειανιστές, οι οποίο τον έπνιξαν με το ωμοφόριό του.

Ανακηρύχθηκε άγιος, ως Παύλος ο Ομολογητής, και η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Νοεμβρίου. Το 385, επί Μεγάλου Θεοδοσίου το λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε αρχικά στο ναό της Αγίας Ειρήνης και μετά στο ναό του Αγίου Παύλου. Περί το 1226, την εποχή της Λατινικής Αυτοκρατορίας, μεταφέρθηκε στη Βενετία, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, Χρύσας Μαλτέζου, Ενρίκο Μορίνι, Ιερά λείψανα αγίων της καθ'ημάς Ανατολής στη Βενετία, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2005, ISBN 960-315-551-9, σελ. 294
  • Κ.Μ. Κούμα,Ιστορίαι των ανθρώπινων πράξεων, από των αρχαιοτάτων χρόνων εώς των ημερών μας, τόμος Ε΄, Βιέννη 1830.