Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι ελληνικό ίδρυμα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1829, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας υλοποίησε την ιδέα ίδρυσης Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (Ε.Β.Ε.) και συμπεριέλαβε τη Βιβλιοθήκη μαζί με άλλα πνευματικά Ιδρύματα όπως Σχολεία, το Εθνικό Μουσείο και Τυπογραφεία στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας. Στις 17 Μαΐου το 1832, ιδρύθηκε τυπικά η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας στην οποία δόθηκε η ονομασία «Δημόσια Βιβλιοθήκη», με Διευθυντή το Γεώργιο Γεννάδιο. Στα τέλη του 1830, η βιβλιοθήκη αριθμούσε 1.018 τόμους βιβλίων και το 1834 στεγάστηκε προσωρινά στο κτίσμα του Λουτρού και αργότερα στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου καθώς και σε άλλα κτίρια της Αθήνας.

Το 1842 η Εθνική Βιβλιοθήκη με 35.000 τόμους στη συλλογή της και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθήνας με 15.000 τόμους στη συλλογή της, ενοποιήθηκαν και στεγάστηκαν μαζί με τη Νομισματική Συλλογή, στο νέο κτίριο του Οθώνειου Πανεπιστημίου. Το 1866, έπειτα από Βασιλικό Διάταγμα, οι δύο αυτές βιβλιοθήκες συγχωνεύτηκαν λειτουργικά και διοικητικά σε μία και τότε δόθηκε η επωνυμία "Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος", όπως και είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Σήμερα, στεγάζεται στο Βαλλιάνειο κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν, στο κέντρο της Αθήνας με τη πολύτιμη συλλογή της να περιλαμβάνει τον γραπτό εθνικό και πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδας για κάθε ενδιαφερόμενο Έλληνα πολίτη και μη.

Η βιβλιοθήκη σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως εθνικό βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο της Ελλάδας με κύρια αποστολή της να εκδίδει την αναδρομική και την τρέχουσα Ελληνική Βιβλιογραφία, στην οποία καταγράφεται επίσημα η Εκδοτική Παραγωγή της Ελλάδας και παράλληλα, να παρέχει στο κοινό πληροφορίες σχετικές με τις επιστήμες και τον πολιτισμό που συνδέονται με την χώρα, μέσα από τη συγκέντρωση και την οργάνωση αλλά και την σωστή διαφύλαξη αυτών των πολύτιμων και σπάνιων τεκμηρίων. Επιπρόσθετα, στοχεύει στην πληροφοριακή εξυπηρέτηση και στην ενημέρωση των χρηστών της, στην υποστήριξη των ερευνητικών τους διαδικασιών μέσα από υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που παρέχει, στη συνεργασία της με άλλους οργανισμούς και ιδιώτες στο εσωτερικό και εξωτερικό καθώς και στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στο εξωτερικό για ζητήματα που έχουν σχέση με τους στόχους της.

Στη συλλογή και στα αρχεία της φιλοξενεί διάφορες κατηγορίες από ιστορικά έγγραφα, Πανεπιστημιακές επετηρίδες, εφημερίδες, σπάνια βιβλία και μια μεγάλη συλλογή Ελληνικών Χειρογράφων Κωδίκων διεθνώς, τα οποία αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την χώρα. Επιπλέον, έχει ψηφιοποιήσει μέρος της συλλογής της με στόχο την ηλεκτρονική περιήγηση των χρηστών μέσω του Διαδικτύου:

 • Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν ηλεκτρονικά στις Επιστημονικές Επετηρίδες των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης για τα έτη 19251977, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: http://www.nlg.gr/epet/.
 • Διατηρεί ψηφιοποιημένη συλλογή των εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος η οποία αποτελείται από 220.000 σελίδες εφημερίδων με αναζήτηση βάσει του τίτλου της εφημερίδας και την ημερομηνία έκδοσης.
 • Διατηρεί ψηφιοποιημένη συλλογή Χειρογράφων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://mss.nlg.gr/.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βιβλιοθήκη εκπληρώνει τους στόχους της με την παροχή υπηρεσιών, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται οι χρήστες της και είναι οι εξής:

 • Αναγνωστήρια. Παρέχει στους χρήστες της δύο αναγνωστήρια (βιβλίων και χειρογράφων) τα οποία προσφέρονται για ανάγνωση και μελέτη με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον για όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
 • Ελληνική Βιβλιογραφία. Η κύρια αποστολή της βιβλιοθήκης είναι να εκδίδει την Ελληνική Βιβλιογραφία, στην οποία καταγράφεται επίσημα η Εκδοτική Παραγωγή της Ελλάδας.
 • Εθνικό κέντρο ISBN/ISSN/ISMN. Διατίθεται έντυπος και ηλεκτρονικός κατάλογος Ελλήνων εκδοτών και μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει άμεση πληροφόρηση.
 • Καταθέσεις εντύπων. Όταν κάποιος εκδότης ή συγγραφέας (αν δεν υπάρχει εκδότης) εκδίδει στην Εθνική Βιβλιοθήκη, έχει υποχρέωση να καταθέτει τρία αντίτυπα του κάθε είδους εντύπων.
 • Εκδόσεις. Εκδίδει καταλόγους, πρότυπα και βιβλιοθηκονομικά εγχειρίδια για την οργάνωση των βιβλιοθηκών και γενικά για την εξυπηρέτηση της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας.
 • Λίστες συζητήσεων. Για να είναι εκσυγχρονισμένη και να συμβαδίζει με την Τεχνολογία, παρέχει στους χρήστες της υπηρεσίες στις οποίες έχει εγκαταστήσει server για να γίνονται συζητήσεις.
 • Φωτοτύπηση και Εκτυπώσεις Μικροταινιών. Παρέχεται η δυνατότητα φωτοτύπησης και εκτύπωσης μικροταινιών βάσει συγκεκριμένων κανόνων και περιορισμών.

Κατάλογοι της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη διαθέτει τους εξής καταλόγους για την πρόσβαση από τους χρήστες:

 • Δημόσιος Κατάλογος (OPAC)[1]. Στον κατάλογο της βιβλιοθήκης, βρίσκονται καταχωρημένες οι βιβλιογραφικές εγγραφές της συλλογής της και ο χρήστης μπορεί να κάνει αναζήτηση στα τεκμήρια που διαθέτει.
 • Κατάλογος Καθιερωμένων Επικεφαλίδων. Περιέχει καθιερωμένους όρους που έχουν δοθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη και διατίθεται σε μορφή CD-ROM. Το συγκεκριμένο αρχείο χρησιμοποιείται από όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας κατά την βιβλιογραφική επεξεργασία του υλικού τους. http://www.nlg.gr/www/el/node/56
 • Κατάλογος Χειρογράφων. Περιέχει τα ευρετήρια όλων των καταλόγων με ευρετήρια ονομάτων, τόπων, θεματικών όρων, πινάκων χειρογράφων και αρχών και επιτρέπει την αναζήτηση σε συγκεντρωτικούς και επιμέρους ψηφιοποιημένους καταλόγους. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://xeir.nlg.gr/ http://mss.nlg.gr/.
 • Κατάλογος Ελλήνων Εκδοτών. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού των Ελλήνων εκδοτών. Στο περιβάλλον αναζήτησης, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει αναζήτηση με τρεις τρόπους: αλφαβητική και ονομαστική αναζήτηση και αναζήτηση κατά ISBN. Διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://isbn.nlg.gr/
 • Ηλεκτρονικά Περιοδικά. Μέσω του Δικτύου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών[2] (Heal-Link), οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά.
 • Βάσεις Δεδομένων. Παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων ποικίλων θεμάτων, χρήσιμες για την έρευνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα