Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι ελληνικό ίδρυμα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1829, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας υλοποίησε την ιδέα ίδρυσης Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (Ε.Β.Ε.) και συμπεριέλαβε τη Βιβλιοθήκη μαζί με άλλα πνευματικά Ιδρύματα όπως Σχολεία, το Εθνικό Μουσείο και Τυπογραφεία στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας. Στις 17 Μαΐου το 1832, ιδρύθηκε τυπικά η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας στην οποία δόθηκε η ονομασία «Δημόσια Βιβλιοθήκη», με Διευθυντή το Γεώργιο Γεννάδιο. Στα τέλη του 1830, η βιβλιοθήκη αριθμούσε 1.018 τόμους βιβλίων και το 1834 στεγάστηκε προσωρινά στο κτίσμα του Λουτρού και αργότερα στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου καθώς και σε άλλα κτίρια της Αθήνας.

Το 1842 η Εθνική Βιβλιοθήκη με 35.000 τόμους στη συλλογή της και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθήνας με 15.000 τόμους στη συλλογή της, ενοποιήθηκαν και στεγάστηκαν μαζί με τη Νομισματική Συλλογή, στο νέο κτίριο του Οθώνειου Πανεπιστημίου. Το 1866, έπειτα από Βασιλικό Διάταγμα, οι δύο αυτές βιβλιοθήκες συγχωνεύτηκαν λειτουργικά και διοικητικά σε μία και τότε δόθηκε η επωνυμία "Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος", όπως και είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Σήμερα, στεγάζεται στο Βαλλιάνειο κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν, στο κέντρο της Αθήνας με τη πολύτιμη συλλογή της να περιλαμβάνει τον γραπτό εθνικό και πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδας για κάθε ενδιαφερόμενο Έλληνα πολίτη και μη.

Η βιβλιοθήκη σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως εθνικό βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο της Ελλάδας με κύρια αποστολή της να εκδίδει την αναδρομική και την τρέχουσα Ελληνική Βιβλιογραφία, στην οποία καταγράφεται επίσημα η Εκδοτική Παραγωγή της Ελλάδας και παράλληλα, να παρέχει στο κοινό πληροφορίες σχετικές με τις επιστήμες και τον πολιτισμό που συνδέονται με την χώρα, μέσα από τη συγκέντρωση και την οργάνωση αλλά και την σωστή διαφύλαξη αυτών των πολύτιμων και σπάνιων τεκμηρίων. Επιπρόσθετα, στοχεύει στην πληροφοριακή εξυπηρέτηση και στην ενημέρωση των χρηστών της, στην υποστήριξη των ερευνητικών τους διαδικασιών μέσα από υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που παρέχει, στη συνεργασία της με άλλους οργανισμούς και ιδιώτες στο εσωτερικό και εξωτερικό καθώς και στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στο εξωτερικό για ζητήματα που έχουν σχέση με τους στόχους της.

Στη συλλογή και στα αρχεία της φιλοξενεί διάφορες κατηγορίες από ιστορικά έγγραφα, Πανεπιστημιακές επετηρίδες, εφημερίδες, σπάνια βιβλία και μια μεγάλη συλλογή Ελληνικών Χειρογράφων Κωδίκων διεθνώς, τα οποία αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την χώρα. Επιπλέον, έχει ψηφιοποιήσει μέρος της συλλογής της με στόχο την ηλεκτρονική περιήγηση των χρηστών μέσω του Διαδικτύου:

  • Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν ηλεκτρονικά στις Επιστημονικές Επετηρίδες των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης για τα έτη 19251977, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: http://www.nlg.gr/epet/.
  • Διατηρεί ψηφιοποιημένη συλλογή των εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος η οποία αποτελείται από 220.000 σελίδες εφημερίδων με αναζήτηση βάσει του τίτλου της εφημερίδας και την ημερομηνία έκδοσης.
  • Διατηρεί ψηφιοποιημένη συλλογή Χειρογράφων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://mss.nlg.gr/.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα