Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°58′48″N 23°44′03″E / 37.9800°N 23.7341°E / 37.9800; 23.7341

Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
Athens academy.jpg
Το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών
Είδοςβιβλιοθήκη
ΔιεύθυνσηΠανεπιστημίου 28
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′48″N 23°44′3″E
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα και Περιφέρεια Αττικής
ΧώραΕλλάδα

H Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών «Ιωάννης Συκουτρής» ιδρύθηκε στις 18 Mαρτίου 1926 και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Αποτελείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών και παραρτήματα που στεγάζονται στα Κέντρα Ερεύνης της. Έχει αποδοθεί σε αυτήν το όνομα του Ιωάννη Συκουτρή, διακεκριμένου Έλληνα φιλολόγου των αρχών του 20ού αιώνα.

Tο πρώτο προεδρείο της Aκαδημίας είχε την ακόλουθη σύνθεση: Πρόεδρος ο Φωκίων Nέγρης, Aντιπρόεδρος ο Γεώργιος Xατζιδάκις, Γενικός Γραμματεύς ο Σίμος Mενάρδος, Γραμματεύς επί των Πρακτικών ο Kωστής Παλαμάς, Γραμματεύς επί των Δημοσιευμάτων ο Γεώργιος Δροσίνης.

H Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί πρωτίστως τις ανάγκες των ερευνητών του Ιδρύματος, είναι ανοιχτή όμως και στο ευρύτερο κοινό. Αντικείμενο της είναι η υποστήριξη της έρευνας μέσω της συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης βιβλίων, περιοδικών και εν γένει πληροφοριών σε κάθε μορφή.

Τέλος, συντάσσει την Ελληνική Βιβλιογραφία του 20ου αιώνα.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 220.000 τόμους βιβλίων και 3.500 τίτλους περιοδικών εκδόσεων. Οι κύριες κατηγορίες υλικού είναι: Φιλοσοφία, Δίκαιο, Λαογραφία, Ιστορία, Ελληνική και Λατινική Γραμματεία, Αρχαιολογία, Τέχνη και Κοινωνιολογία.

Διαθέτει υλικό σπάνιο και μοναδικό, τόσο από δωρεές μεγάλων ευεργετών του Έθνους, όσο και από αγορές και ανταλλαγές με Ιδρύματα και Οργανισμούς.

Συντηρεί και αναδεικνύει το πλούσιο, σπάνιο και σε πολλές περιπτώσεις μοναδικό υλικό που έχει στην κατοχή της η Βιβλιοθήκη. Διαθέτει το υλικό της, καθώς και τις υπηρεσίες που διευκολύνουν στην πρόσβαση σε αυτό, για χρήση στο ερευνητικό κοινό μέσω εσωτερικού δανεισμού, διαδανεισμού, σε ψηφιακή μορφή και για επιτόπια μελέτη.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη της συλλογής, είναι υπεύθυνη για τη βιβλιογραφική έρευνα και τις παραγγελίες υλικού, κυρίως βάσει των αναγκών των Κέντρων Ερεύνης της Ακαδημίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]