Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°58′48″N 23°44′03″E / 37.9800°N 23.7341°E / 37.9800; 23.7341

Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
Athens academy.jpg
Το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών
Είδος βιβλιοθήκη
Διεύθυνση Πανεπιστημίου 28
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 37°58′48″N 23°44′3″E
Διοικητική υπαγωγή Αθήνα και Περιφέρεια Αττικής
Χώρα Ελλάδα

H Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών «Ιωάννης Συκουτρής» ιδρύθηκε το 1926 και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Αποτελείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών και παραρτήματα που στεγάζονται στα Κέντρα Ερεύνης της. Έχει αποδοθεί σε αυτήν το όνομα του Ιωάννη Συκουτρή, διακεκριμένου Έλληνα φιλολόγου των αρχών του 20ού αιώνα.

H Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί πρωτίστως τις ανάγκες των ερευνητών του Ιδρύματος, είναι ανοιχτή όμως και στο ευρύτερο κοινό. Αντικείμενο της είναι η υποστήριξη της έρευνας μέσω της συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης βιβλίων, περιοδικών και εν γένει πληροφοριών σε κάθε μορφή.

Τέλος, συντάσσει την Ελληνική Βιβλιογραφία του 20ου αιώνα.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 220.000 τόμους βιβλίων και 3.500 τίτλους περιοδικών εκδόσεων. Οι κύριες κατηγορίες υλικού είναι: Φιλοσοφία, Δίκαιο, Λαογραφία, Ιστορία, Ελληνική και Λατινική Γραμματεία, Αρχαιολογία, Τέχνη και Κοινωνιολογία.

Διαθέτει υλικό σπάνιο και μοναδικό, τόσο από δωρεές μεγάλων ευεργετών του Έθνους, όσο και από αγορές και ανταλλαγές με Ιδρύματα και Οργανισμούς.

Συντηρεί και αναδεικνύει το πλούσιο, σπάνιο και σε πολλές περιπτώσεις μοναδικό υλικό που έχει στην κατοχή της η Βιβλιοθήκη. Διαθέτει το υλικό της, καθώς και τις υπηρεσίες που διευκολύνουν στην πρόσβαση σε αυτό, για χρήση στο ερευνητικό κοινό μέσω εσωτερικού δανεισμού, διαδανεισμού, σε ψηφιακή μορφή και για επιτόπια μελέτη.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη της συλλογής, είναι υπεύθυνη για τη βιβλιογραφική έρευνα και τις παραγγελίες υλικού, κυρίως βάσει των αναγκών των Κέντρων Ερεύνης της Ακαδημίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]