Πύλη:Γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


π • ε Πύλη Γλώσσα
Πέτερ Μπρέγκελ (1525-1569), Ο Πύργος της Βαβέλ (1563)


Η παρούσα Πύλη είναι αφιερωμένη στη γλώσσα, τις γλώσσες, τα συστήματα γραφής και τη γλωσσολογία.

Η γλώσσα είναι κεντρικό γνώρισμα των ανθρώπινων κοινωνιών. Είναι ιδιαίτερο και αποκλειστικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Είναι παρούσα σε όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής και με αυτήν ο άνθρωπος πράττει, αναπαριστά και αφηγείται τις πράξεις του.

Λόγω της σημασίας της, οι κοινωνικές συγκρούσεις γύρω από τη γλώσσα διακρίνονται συχνά για την έντασή τους όπως στην περίπτωση της Ελλάδας με το γλωσσικό ζήτημα.

Οι γλώσσες που μιλιούνται σε όλο τον πλανήτη, κατ' εκτίμηση γύρω στις 7.000, παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο για τις μεταξύ τους διαφορές αλλά και για τις ομοιότητές τους. Για τους περισσότερους στην Ελλάδα, ακόμα και το όνομα μερικών από αυτές τις γλώσσες είναι άγνωστο· και όμως μπορεί να μιλιούνται από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Όλη αυτή η πολυπλοκότητα της γλώσσας τόσο ως προς την ιδιαίτερη δομή της όσο και ως προς τις κοινωνικές σχέσεις που την καθορίζουν και τη διαπερνούν εξετάζεται κυρίως από τη γλωσσολογία με τους διάφορους κλάδους της αλλά αποτελεί και αντικείμενο γενικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

π • ε Επιλεγμένο λήμμα

Ως Διεθνής Γλώσσα ή Διεθνής Βοηθητική Γλώσσα (συντομογραφικά: ΔΒΓ, αγγλικά: International auxiliary language‎‎) χαρακτηρίζεται μια γλώσσα που χρησιμοποιείται για επικοινωνία μεταξύ λαών από διαφορετικά έθνη που δε μοιράζονται μία κοινή μητρική γλώσσα. Μία Βοηθητική γλώσσα είναι κατά κανόνα μια δεύτερη γλώσσα για αυτόν που την χρησιμοποιεί.


>>Περισσότερα
π • ε Γνωρίζετε ότι
π • ε Οι 20 γλώσσες με τους περισσότερους ομιλητές

Οι 12 από τις 20 γλώσσες με τους περισσότερους ομιλητές ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια και πολλές από αυτές, όπως η Αγγλική, η Ισπανική και η Πορτογαλική, εξαπλώθηκαν λόγω της αποικιοκρατίας.

Ομιλητές (σε εκατομμύρια) με μητρική γλώσσα την:

1. Κινεζική (μανδαρινική) 1.000
2. Αγγλική 350
3. Ισπανική 250
4. Χίντι 200
5. Αραβική 150
6. Μπενγκάλι 150
7. Ρωσική 150
8. Πορτογαλική 135
9. Ιαπωνική 127
10. Γερμανική 100
11. Περσική 71

12. Γαλλική 100
13. Παντζάμπι 70
14. Ιαβαϊκή 65
15. Μπιχάρι 65
16. Ιταλική 60
17. Κορεατική 60
18. Τελούγκου 55
19. Ταμίλ 55
20. Μαράτι 50
21. Βιετναμεζική 50

Οι γλώσσες Χίντι, Μπιχάρι, Μαράτι και Τελούγκου μιλιούνται στην Ινδία. Η Μπενγκάλι στο Μπαγκλαντές. Η Παντζάμπι στην Ινδία και το Πακιστάν. Η Ιαβαϊκή στην Ινδονησία. Η Ταμίλ στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα.

Πηγή: Comrie, Matthews & Polinsky, Οι Γλώσσες του Κόσμου, μετ.Γ. Αθανασίου, Σαββάλας, Αθήνα 2004.

π • ε Γλώσσες



π • ε Συστήματα γραφής
π • ε Βιβλιογραφία και Εξωτερικοί δεσμοί
π • ε Ειδήσεις
  • 5 Νοέμβριου 2010: Νέοι κανόνες ορθογραφίας για τα Ισπανικά θα κυρωθούν από 22 Ακαδημίες ισπανόφωνων κρατών στο τέλος του μήνα (28 Νοεμβρίου) στο Μεξικό. [1]
  • 4 Ιανουαρίου 2011: Με άρθρο της στη Βρετανική εφημερίδα The Independent η λέκτορας Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Ιωάννα Σιταρίδου, κάνει λόγο για την ανακάλυψη μια απομονωμένης κοινότητας μουσουλμάνων στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίοι μιλούν μια ελληνική διάλεκτο με μεγάλες ομοιότητες με τα αρχαία ελληνικά, στην οποία επικρατούν ακόμα χαρακτηριστικά της γραµµατικής που έχουν χαθεί από τις άλλες παραλλαγές των σύγχρονων ελληνικών. [2], [3]
  • 10 Ιανουαρίου 2011: Δωρεάν πρόγραμμα σε βιβλιοθήκη διδάσκει στα παιδιά την νοηματική γλώσσα στις ΗΠΑ Washingtonexaminer

Διεθνείς Ημέρες

π • ε Γλωσσολογία
π • ε Μελετητές της γλώσσας
π • ε Διάφορα
π • ε Τι μπορείτε να κάνετε


αναλυτικότερα: Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Γλώσσες και Γλωσσολογία

H μεγάλη πλειοψηφία των γλωσσικών λημμάτων είναι πολύ συνοπτικά. Μπορείτε να τα επεκτείνετε. Βλ. κατάλογος γλωσσολογικών λημμάτων για επέκταση

Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε ένα από τα λήμματα με κόκκινο χρώμα, αναγκαία για τη Βικιπαίδεια, ή όποιο άλλο θέλετε. Ενημερώνετε την Πύλη της γλώσσας για τα λήμματα που ξεκινάτε.

Προτεραιότητες:

Τα περισσότερα άρθρα με τίτλο: Χ (όπου Χ ένα γράμμα του αλφαβήτου της ελληνικής ή άλλης γλώσσας) είναι κατηγοριοποιημένα στην κατηγορία γλωσσολογία και περιέχουν κείμενο το οποίο θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει στο: Χ (αποσαφήνιση). Η μεταφορά του κείμενου που αφορά αποσαφήνιση στο αντίστοιχο: Χ (αποσαφήνιση) είναι μια χειροκίνητη διαδικασία που μπορείτε να κάνετε.

π • ε Άλλες Πύλες

Αγγλία · Αεροπορία · Αθεϊσμός · Αθλητισμός · Αίγυπτος · Αμερική · Αρχαία Ελλάδα · Αρχαιολογία · Αρχαιότητα · Ασία · Αστρονομία · Αυστρία · Αφρική · Βιντεοπαιχνίδια · Βιογραφίες · Βιολογία · Βρετάνη · Βόρεια Μακεδονία · Γαλλία · Γερμανία · Γεωγραφία · Γεωλογία · Γλυπτική · Γλώσσα · Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος · Διάστημα · Ελλάδα · Ελληνική μυθολογία · Ευρώπη · Ευρωπαϊκή Ένωση · Ζωγραφική · Ζωολογία · Ηλιακό Σύστημα · Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής · Θέατρο · Θέματα · Θηλαστικά · Θρησκεία · Ιαπωνία · Ισπανία · Ιστορία · Ιταλία · Καλαθοσφαίριση · Κάστρα · Κινηματογράφος · Κρήτη · Κύπρος · Κύρια · Linux · ΛΟΑΤ · Λογοτεχνία · Μαθηματικά · Μάικλ Τζάκσον · Μαντόνα · Μαυροβούνιο · Μεσαίωνας · Μουσική · Μπανγκλαντές · Μυθολογία · Νεότεροι χρόνοι · Οδικές μεταφορές · Οικονομία · Ολυμπιακοί Αγώνες · Ορνιθολογία · Ορθοδοξία · Πάπες · Πεντέλη · Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας · Ποδόσφαιρο · Πόλεμος · Πολωνία · Προτεσταντισμός · Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος · Ρωσία · Σελήνη · Σιδηρόδρομος · Σκωτία · Σοβιετική Ένωση · Σουηδία · Τέχνη · Τεχνολογία · Τουρκία · Τρέχοντα γεγονότα · Υπολογιστές · Φιλελευθερισμός · Φυσική · Φωτογραφία · Χημεία · Χώρα των Βάσκων · Ωκεανία