Ισημερινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 0°00′00″N 77°59′31″W / 0°N 77.9919°W / 0; -77.9919

Ο ισημερινός στον παγκόσμιο χάρτη

Τα δύο αντιδιαμετρικά σημεία από τα οποία διαπερνά ο φανταστικός άξονας της περιστροφής της γης ονομάζονται γεωγραφικοί πόλοι (geografical poles). Και ο μεν κείμενος προς τον αστερισμό της μικρής άρκτου καλείται Βόρειος Πόλος (North Pole) ο δε άλλος που βλέπει προς τον αστερισμό του Νοτίου Σταυρού Νότιος Πόλος (South Pole).

Μεσημβρινοί (κάθετοι) και Παράλληλοι (οριζόντιοι κύκλοι)

Η περιφέρεια του μέγιστου κύκλου που ισαπέχει από τους δύο πόλους καλείται Ισημερινός. Το επίπεδο του κύκλου αυτού, του ισημερινού, θεωρητικά χωρίζει τη γη σε δύο ημισφαίρια και κατ' αντιστοιχία των πόλων, στο βόρειο ημισφαίριο (north hemisphere) και στο νότιο ημισφαίριο (south hemisphere).

Όλες οι περιφέρειες των παράλληλων κύκλων προς εκείνο του Ισημερινού (και επομένως κάθετων προς τον άξονα της γης) ονομάζονται παράλληλοι (parallels) ή παράλληλοι κύκλοι ή παράλληλοι πλάτους.

Από κάθε σημείο της επιφάνειας της γης διέρχεται ένας και μόνο παράλληλος. Συνεπώς οι παράλληλοι εκατέρωθεν του ισημερινού είναι άπειροι.

Γεωδαισία του Ισημερινού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γεωγραφικό πλάτος του Ισημερινού είναι 0 ° (μηδέν μοίρες). Το μήκος του ισημερινού της Γης είναι περίπου 40,030.2 χιλιόμετρα (24,873.6 μίλια).

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα