Ασένοβγκραντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 42°01′00″N 24°52′00″E / 42.016667°N 24.866667°E / 42.016667; 24.866667

Στενήμαχος
Асеновград

Asenovgrad-centyr.jpg
Το κέντρο της πόλης Asenovgrad location in Bulgaria.png


Χώρα Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
Επαρχία Φιλιππούπολης
Πληθυσμός 54,778 (2011)
Υψόμετρο 269 m
Sveta Bogorodica-Blagoveshtenie.jpg

Η Στενήμαχος (στα βουλγαρικά: Асеновград / Ασένοβγκραντ, έως το 1934 Станимака) είναι πόλη της Βουλγαρίας. Έχει πληθυσμό 60.270 κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά τη Φιλιππούπολη, πόλη στην Περιφέρεια της Φιλιππούπολης. Απέχει 19 χιλιόμετρα νότια από τη Φιλιππούπολη και 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας Σόφια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Στενήμαχος ιδρύθηκε από Θράκες περί το 300-400 π.Χ.. Κατά το 342 π.Χ. η περιοχή κατελήφθη από τους Μακεδόνες του Φίλιππου Β'

Το 72 π.Χ. η πόλη καταλήφθηκε από στατεύματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εξάπλωσης προς τη Μαύρη θάλασσα. Μετά από μακρά περίοδο ειρήνης, η πόλη καταστράφηκε από τους Γότθους το 251, αλλά ξαναχτίστηκε αργότερα. Το 395 η ρωμαϊκή αυτοκρατορία διαιρέθηκε σε δύο μέρη και πόλη πέρασε σε βυζαντινό έλεγχο. Κατόπιν, οι Σλάβοι επεκτάθηκαν και εγκαταστάθηκαν μαζικά στην περιοχή (έως το 700). Σε εκίνη την περίοδο η πόλη ήταν γνωστή με το θρακικό της όνομα Στενήμαχος.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων ανάμεσα στη βουλγαρική αυτοκρατορία και τη βυζαντινή αυτοκρατορία, η πόλη έγινε μείζον στρατιωτικό οχυρό των Βουλγάρων κυβερνητών. Εξαιτίας της όξυνσης των σχέσεων με τη λατινική αυτοκρατορία, το 1230 ο Βούλγαρος τσάρος Ιβάν Ασέν Β' ενδυνάμωσε το τοπικό φρούριο Στανίμαχα και για αυτό η πόλη πήρε το όνομά του το 1934. Κατόπιν η Βουλγαρία καταλήφθηκε από την οθωμανική αυτοκρατορία και η πόλη κατοικήθηκε από Ρομά και Οθωμανούς, οι οποίοι σήμερα αποτελούν το 15% του πληθυσμού του δήμου του Ασένοβγκραντ. Το υπόλοιπο 75% είναι Βούλγαροι και 5% άγνωστης προέλευσης.

Ελληνικό στοιχείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το παρελθόν υπήρχε στη Στενήμαχο, ακμαίο Ελληνικό στοιχείο, αλλά με to Πρωτόκολλο Πολίτη-Καλφώφ (1924) που προέβλεπε ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας, έχασε τον Ελληνικό της χαρακτήρα. Οι Στενημαχίτες Έλληνες εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Δράμα, στο Κιλκίς, στην Νάουσα και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας. Σήμερα λίγο έξω από την πόλη της Νάουσας υπάρχει χωριό με το όνομα Στενήμαχος του οποίου πολλοί κάτοικοι έχουν ρίζες από την Στενήμαχο της Βουλγαρίας.

Από τη Στενήμαχο κατάγονται πολλοί επιφανείς λόγιοι και επιστήμονες, όπως ο φιλόλογος και παιδαγωγός Βλάσιος Σκορδέλης, ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας, ο υπουργός Απόστολος Δοξιάδης, ο αρχιτέκτονας και πολιτικός Κωνσταντίνος Δοξιάδης, "πατριάρχης" του Παναθηναϊκού Απόστολος Νικολαΐδης κ.α..

Αδελφές πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]