Cadillac (συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Cadillac
ΚαταγωγήΜαδρίτη, Ισπανία
ΕίδηΛάτιν ποπ, ποπ ροκ, Ροκ λάτιν, Rock en español
Παρουσία1981-1986, 2009-σήμερα
ΔισκογραφικέςPolydor, CBS, Cadillac Music
Μέλη
Χοσέ Μαρία Γκουθμάν
Εδουάρδο Ραμίρεθ
Πέδρο Σάντσεθ
Χαβιέρ ντε Χουάν
Ντανιέλ Ζακ
Πέπε Μαρτσάντε

Οι Cadillac ήταν ένα ισπανικό ποπ συγκρότημα, το οποίο δραστηριοποιήθηκε μεταξύ 1981 και 1986. Είναι γνωστοί διεθνώς για τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 1986.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε στη Μαδρίτη το 1981 από τους Χοσέ Μαρία Γκουθμάν (φωνητικά/κιθάρα) και Εδουάρδο Ραμίρεθ (φωνητικά/μπάσο). Πήραν μαζί τους τον Πέδρο Σάντσεθ (φωνητικά/πλήκτρα) και τον Χαβιέρ ντε Χουάν (ντραμς) για να σχηματίσουν ένα κουαρτέτο. Το πρώτο τους άλμπουμ, Pensando en tí, κυκλοφόρησε αργότερα εκείνο το έτος με κριτική έγκριση, αλλά μόνο μέτριες πωλήσεις.

Ο Χαβιέρ ντε Χουάν αποχώρησε από την ομάδα το 1982 και αντικαταστάθηκε από τον Ντανιέλ Ζακ. Το δεύτερο και τρίτο άλμπουμ των Cadillac, το Llegas de madrugada και το Un día mas, απέτυχαν επίσης να πουλήσουν πολλά αντίτυπα. Ο Ραμίρεθ αποχώρησε από το συγκρότημα, δυσαρεστημένος με τις αποφάσεις που έλαβε η δισκογραφική τους εταιρεία, και ο Πέπε Μαρτσάντε μπήκε ως μπασίστας. Η ομάδα έκανε τελικά μια εμπορική ανακάλυψη το 1985 με το άλμπουμ Funkyllac, το οποίο περιείχε το επιτυχημένο single "Arturo" και παρουσίασε σκληρότερους ρυθμούς που αποδείχθηκαν δημοφιλείς στους αγοραστές δίσκων.

Το 1986, οι Cadillac επιλέχθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Televisión Española ως τους Ισπανούς εκπροσώπους για τον 31ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι "Valentino", το οποίο σύνθεσε ο Χοσέ Μαρία Γκουθμάν. Ο διαγωνισμός αυτής της χρονιάς πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου στο Μπέργκεν της Νορβηγίας , όπου το "Valentino" τερμάτισε 10ο από τις συνολικά 20 συμμετοχές.[1]

Ο Πέπε Μαρτσάντε αποχώρησε από την ομάδα το 1986, και αυτό οδήγησε τελικά στην απόφασή τους να διαλύσουν το γκρουπ αργότερα εκείνο το έτος.[2]

Επανεκκίνηση και νέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000 ο Χοσέ Μαρία Γκουθμάν αποφάσισε να ξαναρχίσει το συγκρότημα, με μόνο του ως αρχικό μέλος, ο οποίος εμφανίστηκε στην περιοδεία Leyendas del Pop .

Μέχρι τώρα, τα μέλη του έχουν διατηρήσει ξεχωριστά έργα: ο Γκουθμάν δημιούργησε τη δική του δισκογραφική εταιρεία (Cadillac Music) με την οποία κυκλοφόρησε τα Bienvenido al club (2004) και 29 de febrero (2009) (διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας του) και τα τρέχοντα μέλη (Γκουθμάν, Σάντσεθ και Ραμίρεθ) ενώθηκαν και πάλι για να επεξεργαστούν μια υπέροχη επιτυχία (Cadillac: 25 años), με νέες ρυθμίσεις και με δύο νέα τραγούδια. Συνεχίζουν να προσφέρουν συναυλίες από χώρους στη Μαδρίτη και γύρω με τα δικά τους τραγούδια και εκδόσεις κλασικών.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1981: Pensando en ti
  • 1983: Llegas de madrugada
  • 1984: Un día mas
  • 1985: Funkyllac
  • 1986: Valentino

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ESC History 1986». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. «Biography at PopEs80.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Παλόμα Σαν Μπασίλιο
με το "La fiesta terminó"
Συμμετοχή της Ισπανίας στη Eurovision
1986
Διάδοχος
Πατρίθια Κράους
με το "No estás solo"