Χειριστής bot
Βικιθήκη
Wikimedia Commons
Χρήστης OTRS
Διαχειριστής
Γραφειοκράτης

Συζήτηση χρήστη:Geraki/Αρχείο 16

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να
μου στείλετε και e-mail
Διατηρώ το δικαίωμα της δημοσίευσης
οποιουδήποτε e-mail αφορά
θέματα της Βικιπαίδειας.
Do not forget that you can
also send me an e-mail
I reserve the right to publish
any e-mail regarding Wikipedia topics.Από χρήστη SoSivr για το πρότυπο ΣΥΝΔΚΑΤΗΓ[επεξεργασία κώδικα]

Γεια. Η αγγλόγλωσση Βικιπαίδεια διαθέτει πρότυπο για την εργασία αυτή (template:cat), γι'αυτό προσπάθησα για τη δημιουργία ενός προτύπου. Έβαλα τον βικικωδικα που ειπες στο {{ΣΥΝΔΚΑΤΗΓ}} και φυσικά λειτουργεί μια χαρά: ευχαριστώ.
Πάντως προσωπικά βρίσκω ένα πλεονεκτηματάκι στη χρήση του προτύπου: στην άλλη υλοποίηση αν κατα λάθος σβηστεί η άνω κάτω τελεία, το άρθρο/σελίδα γίνεται μέλος της κατηγορίας.SoSivr (συζήτηση) 15:25, 22 Αυγούστου 2015 (UTC)

[μεταφέρω το μήνυμα στη Συζήτηση χρήστη:SoSivr> -geraki (συζήτηση) 16:04, 22 Αυγούστου 2015 (UTC)

Για όποιον βικιπαίδα/wikipedian προτιμάει επεξεργασία βικικώδικα η προτίμηση στη χρήση προτύπων πιθανόν ταιριάζει περισσότερο στις αρχές του en:modular programming (ας

δικαιολογήσω και λίγο ότι είμαι structurist wikipedian ! ).Πολλούς χαιρετισμούςSoSivr (συζήτηση) 12:35, 23 Αυγούστου 2015 (UTC)

Εθελοντισμός thesswiki Online[επεξεργασία κώδικα]

Geraki καλησπέρα είμαι ο Menelaos Gkikas. Είχαμε μιλήσει στο παρελθόν για τον εθελοντισμό thesswiki. Θα ήθελα να με ενημερώσεις σε παρακαλώ για το πως μπορεί να ξεκινήσει αυτή η δραστηριότητα από Σεπτέμβρη, για εμένα Online μάλλον. Αναμένω νέα σου και πληροφορίες γύρω από τη δραστηριότητα. Ευχαριστώ --MenelaosGkikas (συζήτηση) 11:16, 24 Αυγούστου 2015 (UTC)


Προς το παρόν τέως υποψήφιος διαχειριστής Γιουγκοσλαβία.[επεξεργασία κώδικα]

Ευχαριστώ Geraki για την Παρατήρησή σου.Άμα την πρόταση που έγραψα για την υποψηφιότητά μου ως διαχειριστής το αντέγραψα και το έκανα έτσι ώστε να φαίνεται πως ξεκίνησα στην βικιπαίδεια.--Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 15:26, 25 Αυγούστου 2015 (UTC)

Archive url[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει τρόπος να αποθηκεύσω αυτή τη σελίδα [1]; Στο web archive δεν γίνεται. Γενικά για την ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου δεν γίνεται. Βγάζει "Page cannot be crawled or displayed due to robots.txt". Xaris333 (συζήτηση) 22:12, 30 Αυγούστου 2015 (UTC)


Xaris333 [2] --geraki (συζήτηση) 07:07, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)

Πώς αποθηκεύεται; Που πρέπει να δώσω το url; Xaris333 (συζήτηση) 14:06, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)

X, Εδώ, αλλά δες κι αυτό. Κανονικά βέβαια, και το WebCite υπακούει στο robots.txt. Μάλλον μπερδεύτηκε με το pdf και το αρχειοθέτησε, υποθέτω ότι δεν θα αρχειοθετεί κανονικές σελίδες. -geraki (συζήτηση) 14:19, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)

Ok. Άρα δεν υπάρχει λύση, πέρα από τα pdf. Ελπίζω η ομοσπονδία να μην διαγράφει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας της :) Ευχαριστώ. Xaris333 (συζήτηση) 21:07, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)

Ακόμα κάτι: ξέρεις γιατί δεν εμφανίζεται ο αριθμός τεύχου στο Πρότυπο:Cite journal; Π.χ. δες πηγές στο λήμμα Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 1966-67. Xaris333 (συζήτηση) 22:10, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)queries[επεξεργασία κώδικα]

Σε περιπτώσεις όπως η Κατηγορία:Ιδρύσεις ποδοσφαιρικών ομάδων το 1939 θα μπορούσαμε αρχικά να συμπληρώσουμε και μετά να αντικαταστήσουμε με queries σαν κι αυτά για τις γεννήσεις? -- Spiros790 (συζήτηση) 12:30, 9 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Spiros790 162 ομάδες ιδρύθηκαν το 1939. -geraki (συζήτηση) 12:59, 9 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


α και εμείς έχουμε εννιά? υπέροχα. Συνεπώς είναι η ίδια ακριβώς κατάσταση με τις κατηγορίες γεννήσεων και θανάτων: εγκυκλοπαιδικά αδιάφορος τρόπος ταξινόμησης λημμάτων που επιβαρύνει ανούσια το κατηγοριόδεντρο ενώ μπορεί σήμερα η παρεχόμενη πληροφορία να δοθεί με σαφέστατα καλύτερο & πληρέστερο εναλλακτικό τρόπο. (μεγάλη πρόταση το ξέρω, αλλά αυτό). -- Spiros790 (συζήτηση) 13:05, 9 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

navbox[επεξεργασία κώδικα]

έχεις μήπως ιδέα γιατί οι εικόνες στα navbox αποκτήσανε μεγάλο margin-left & margin-right? πχ --> Πρότυπο:Θωρηκτά κλάσης Fusō & Πρότυπο:Καταδρομικά κλάσης Leipzig. Προχτές δεν ήταν έτσι, κάπου κάποιος πείραξε τη μορφοποίηση του βασικού navbox ή κάποιου από τα στοιχεία που τραβάει. -- Spiros790 (συζήτηση) 07:32, 10 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Θέματα[επεξεργασία κώδικα]

Geraki καλησπέρα, δύο θέματα ήθελα να θέσω... Καταρχάς, παρατήρησα ότι έγιναν αλλαγές στην μπάρα χρήστη (το μενού πάνω από την οθόνη εννοώ που εμφανίζεται αφότου κάνεις log-in...), ωστόσο αναρωτιέμαι άμα αυτές έχουν τυχόν επιπτώσεις σε ένα ή περισσότερα από τα σκριπτ τύπου Common που χρησιμοποιούν διάφοροι χρήστες (μεταξύ αυτών κι εγώ...), καθώς - σε εμένα τουλάχιστον - μετά την προαναφερθείσα αλλαγή στην μπάρα χρήστη, ένα σκριπτ που είχα βάλει για γρηγορότερη επισήμανση/τοποθέτηση σημάνσεων στα λήμματα δεν δουλεύει καθόλου... Απλή συγκυρία ή όντως το ένα έχει σχέση με το άλλο ? Επίσης, ένα άλλο θέμα, το οποίο ίσως να (σου) είχα θέσει και παλαιότερα, ήταν το κατά πόσο υπάρχει κάποιο σχέδιο, σε βάθος κάποιου χρονικού ορίζοντα, τα στατιστικά στα infoboxes ποδοσφαιριστών (και άλλων ίσως αθλητών) να ενημερώνονται αυτόματα, χωρίς χειροκίνητη προσθήκη... Ίσως μέσω των wikidata ή σχετικού/αντίστοιχου μηχανισμού ? Μήπως και η ενημέρωση (αυτόματη) των μεταγραφών/μετακινήσεων θα περιλαμβανόταν σε κάτι τέτοιο ? Απλές υποθέσεις/εικασίες κάνω ή, άμα προτιμάς, απλή έκφραση προσωπικής ελπίδας, η οποία θα μου επέτρεπε να αποφεύγω να έρχομαι πίσω και να παίρνω ένα-ένα από τα δεν ξέρω πόσα από τα άνω των 1.000 λημμάτων που έχω συνολικά ξεκινήσει εντός της ΒΠ... Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σου... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 20:37, 12 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

ΥΓ. Μόνο σε μένα συμβαίνει να μην εμφανίζεται το λογότυπο της wikipedia, οι εικόνες στα λήμματα και τα υπόλοιπα εικονίδια επεξεργασίας πχ. για την εισαγωγή αρχείων, την υπογραφή, τους εσωτερικούς συνδέσμους κτλ. ή είναι γενικευμένο φαινόμενο ? Επίσης, κάποια στιγμή περίπτωση να επανέλθουν οι γλωσσικοί σύνδεσμοι προς άλλες γλωσσικές εκδόσεις της ΒΠ στην σελίδα των Πρόσφατων Αλλαγών ? Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 20:42, 12 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Glorious 93

 1. tagger: το είχα κι εγώ αυτό το script, τοποθετημένο σε άλλο σημείο. Το μετακίνησα στο ίδιο, και δουλεύει. Έκανα μια προσθήκη στο .js σου μήπως διορθωθεί.
 2. Ναι, σε βάθος χρόνου θα φτιάξουμε όλα τα infoboxes να τραβούν στοιχεία από τα Wikidata. Ωστόσο τα infoboxes των αθλητών (όπως και αυτά για τις μάχες, τις εκλογές, κλπ) είναι πολύ βαριά και πολύπλοκα, ουσιαστικά είναι όλο το λήμμα σε σμίκρυνση. Είναι τόσο πολύπλοκα, ακόμη και για χειροκίνητη διαχείριση. Οπότε είναι στο πολύ βάθος.
 3. Φαντάζομαι μόνο σε εσένα, αφού εγώ βλέπω κανονικά τις εικόνες και καμία εξέγερση άλλων χρηστών στην Αγορά.
 4. Έβαλα τα interwiki στις Πρόσφατες Αλλαγές. Δεν είναι καν όλα, και πάλι δεν είναι όλα χρήσιμα. Θα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα να έχουμε τουλάχιστον τα χρησιμότερα ("της γειτονιάς")

-geraki (συζήτηση) 07:11, 13 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Καταρχάς, ευχαριστώ για την απάντησή σου... Για το 1, δεν υπήρξε κάποια (ουσιαστική) αλλαγή στο σκριπτ - εξακολουθεί να μην δουλεύει... Για το 3, μήπως έχεις κάποια ιδέα τί θα μπορούσε να μου το προκαλεί, γιατί αυτό (η μη εμφάνιση εικόνων και εικονιδίων) μόνο στην ΒΠ συμβαίνει, σε κανένα άλλο σάιτ που να επισκέφτομαι....--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 09:46, 14 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Glorious 93

 • Οι αλλαγές στις ειδοποιήσεις Echo αναιρέθηκαν λόγω προβλήματος απόδοσης και bug στον Safari. Δουλεύει τώρα το script;
 • Όχι, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι. Δοκίμασες άλλο browser?

-geraki (συζήτηση) 06:06, 15 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Όχι, ούτε τώρα δουλεύει και, το χειρότερο, πλέον κανένα εικονίδιο/εικόνα δεν μου εμφανίζεται... Τα πάντα έκανα: εκ βαθέων σκανάρισμα (για τυχόν ιούς) του laptop μου, απεγκατάσταση και εκ νέου εγκατάσταση του browser μου (Google Chrome), έλεγχο για τυχόν add-ons που θα μπορούσαν να το επηρεάζουν... Τίποτα όμως... SDeep trouble.gif --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 08:12, 15 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Upd: Πλέον δεν μπορώ να έχω ούτε πρόσβαση στα "αδελφικά εγχειρήματα", καθώς με απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτά... Ακόμη και τα wikidata δεν μπορώ να βάλω στα λήμματα... Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τί συμβαίνει ακριβώς... Και όλα αυτά μόνο στην wikipedia... Όλατα τα άλλα σάιτ μου δουλεύουν κανονικότατα, κι ας είναι πιο "βαριά" από την ΒΠ... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 09:00, 15 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Wiki-screen capture.PNG


Glorious 93

 1. Όταν είσαι στην Ειδικό:Προτιμήσεις βλέπεις τις εικόνες;
 2. Δοκίμασε να τρέξεις το CCleaner και να αφήσεις να καθαρίσει όλα τα προσωρινά αρχεία, μνήμη διαδικτύου, cookies κλπ.
 3. Δοκίμασε να τρέξεις και σε ιδιωτική περιήγηση και να κάνεις login κατευθείαν στα wikidata ή τα commons πριν την ελληνική.
 4. Αν δεν πιάσει τίποτε, πάτα CTRL+U, ανέβασε τον κώδικα της σελίδας στο http://pastebin.com και δώσε μου το σύνδεσμο.

--geraki (συζήτηση) 10:38, 15 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

1) Δεν αντιλαμβάνομαι τί εννοείς λέγοντας "εικόνες" ? πχ. το εικονίδιο για την βοήθεια στα δεξιά ? άμα αυτό εννοείς, τότε ναι, εμφανίζεται... Επίσης, η υπογραφή μου δεν έχει κάποιο θέμα (ακόμη)...

2) Το CCleaner το γνώριζα ήδη... Κάθε φορά που τελειώνω με την περιήγησή μου το βάζω να τρέξει... Οπότε, δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι ουσιαστικό... Το έτρεξα, μεν, κι εδώ, αλλά δεν έφερε κάτι ως αποτέλεσμα...

3) Το έκανα και μπήκε ωστόσο στην μία ανανέωση δουλεύει, στην δεύτερη με πετάει έξω (στα wikidata όλα αυτά... στην ΒΠ είναι σταθερότερο...)... Σημαντική επισήμανση: στα wikidata, το επάνω αριστερά λογότυπο εμφανίζεται κανονικά, κάτι που δεν συμβαίνει στην ΒΠ...

--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 10:58, 15 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Glorious 93: Η αλήθεια είναι ότι το εικονίδιο της βοήθειας είναι δεδομένο ότι θα εμφανίζεται, μάλλον όμως πάλι δεν εμφανίζεται το λογότυπο της ΒΠ, και στις λειτουργίες Beta εμφανίζονται τα μικρά εικονίδια αλλά όχι οι εικόνες για κάθε λειτουργία. Σωστά;

Ποια εικόνα δεν βλέπεις:

-geraki (συζήτηση) 13:37, 15 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Ολόσωστος για το πρώτο, τόσο στο πρώτο όσο και το δεύτερο σκέλος... Για τα λινκς που μου έβαλες από κάτω, μόνο το τρίτο μου ανοίγει, τα άλλα όχι... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 13:43, 15 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Δυστυχώς δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι... -geraki (συζήτηση) 06:28, 16 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

geraki, καλημέρα... Αρχικά ευχαριστώ για την βοήθειά σου στην διάρκεια των προηγούμενων ημερών... Τελικά, το πρόβλημα ήταν πιο απλό... Λύση απελπισίας, αλλά γιατί όχι... Ένα reboot στο σύστημα και όλα τα προβλήματα λύθηκαν, και οι εικόνες εμφανίζονται και τα "αδερφικά" εγχειρήματα δουλεύουν... Παράξενο μεν, αλλά έδωσε ουσιαστική λύση... Ευχαριστώ, πάντως, και πάλι, για την ανταπόκρισή σου... SFriendly.svg --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 09:25, 16 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Συγκρούση επεξεργασίας[επεξεργασία κώδικα]

Συγνώμη. Η αλήθεια είναι ότι μόλις είχα μπει στο μητρώο Νέων σελίδων... Ευχαριστώ για την παρατήρησή σου. Θα το προσέχω πολύ περισσότερο.—Corleone μη τα μασάς!@ 07:37, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

διάφορα[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρες

 1. βάζε το {{σε χρήση}} -το χρησιμοποιώ και δεν με πειράζει κανένας.
 2. παρακαλώ κάνε προσεκτική επιμέλεια αφού ανεβάσεις ένα λήμμα. Για το λήμμα πχ με την περιοχή στα σύνορα Σουδάν-Αιγύπτου χρειάστηκε να πάω να διαβάσω το αγγλικό πρωτότυπο για να καταλάβω τι στο καλό θέλει να πει ο ποιητής. Θα πάω καμιάν ώρα να βάλω στα λήμματα τις κατάλληλες σημάνσεις και θα νομίζεις ότι έχω κάποιο θέμα με σένα ή την συνεισφορά σου ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Καλά έκανες κι αποφάσισες να ασχοληθείς με την λημματογράφηση, αυτή είναι η βασική μας δουλειά εδώ μέσα, λίγο να δούμε και τα ζητήματα ποιότητας.
 3. υπάρχει μήπως σκριπτάκι που να τσεκάρει αν κλείνουν σωστά τα <noinclude> και <includeonly> στα πρότυπα? έχω βρει και έχω διορθώσει άπειρα τέτοια και φαντάζομαι πως υπάρχουνε κι άλλα.
 4. επίσης σε πολλά navbox υπάρχουν <includeonly> μέσω των οποίων προστίθενται στα λήμματα κατηγορίες. Αυτό είναι λάθος με τόσο πολλούς τρόπους που δεν έχει νόημα να τους απαριθμήσω. Και μάλλον είναι καλή ιδέα για σκριπτάκι (?)
 5. το πρόβλημα με τις εικόνες παραμένει στα navbox (πχ {{Καταδρομικά κλάσης Zara}}). Το σημαντικό είναι να δούμε ποιος πειράζει τον κώδικα και γιατί (μπορεί να είναι απολύτως λογικά τα αίτια)
 6. τέλος (επιτέλους) είχαμε καμιά εξέλιξη όσον αφορά το {{wikidata}} ?


Προφανώς δεν περιμένω άμεση απάντηση, ούτε καν απάντηση σε όλα. Τούτο είναι κυρίως ένα todo/wishlist με πράγματα που ίσως και να γνωρίζεις (για αυτό το γράφω στην σελ. σου κι όχι στην δική μου). -- Spiros790 (συζήτηση) 08:14, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Καλημέρα Spiros790

 1. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κοινή λογική το «βάλε το {{σε χρήση}}». Γνωρίζουμε το συγκεκριμένο πρότυπο επειδή συνεισφέρεις τέσσερα χρόνια και εγώ παραπάνω. Ο νέος χρήστης δεν το γνωρίζει. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις όπου η προσθήκη του είναι αδύνατη κατά τη δημιουργία του λήμματος, όπως π.χ. το δημιουργείς μέσω Special:ContentTranslation. Όπως και αν έχει, την στιγμή που ένα χρήστης δημιουργεί ένα λήμμα, το λιγότερο που θα πρέπει να έχει υπόψη του είναι αν το θα του την πέσουν να "διορθώσουν" το νέο λήμμα του πριν καν τελειώσει ο ίδιος την επεξεργασία του. Ξανά λοιπόν: σε τρεις συνεχόμενες δημιουργίες λήμματος, στις δυο (66%) έπεσα σε σύγκρουση κατά το πρώτο συμμάζεμα και είδα ότι ένας νέος χρήστης είτε θα ένοιωθε απλά πολύ άσχημα είτε θα ένοιωθε πανικό με μεγάλη πιθανότητα να χάσει τη δεύτερη επεξεργασία του. Ακόμη και αν κάποιος "διορθώνει" ένα παλιό χρήστη που (θεωρητικά) θα μπορεί να επιλύσει μια σύγκρουση επεξεργασίας, για ποιο λόγο να τον εξαναγκάσεις να κάνει κάτι τέτοιο, μόνο και μόνο για να προσθέσεις σηματούδια και κατηγορίες που είναι πολύ πιθανό να προσθέσει ο ίδιος σε ακριβώς αυτές τις επόμενες πρώτες επεξεργασίες;
 2. Μπορείς να βάλεις όσα σηματούδια θέλεις αν δεν θέλεις να τα επιμεληθείς ο ίδιος (προτιμότερο).SFriendly.svg
 3. Δεν νομίζω/θυμάμαι
 4. Συμφωνώ ότι είναι κακή ιδέα η προσθήκη κατηγοριών μέσα από τα navbox
 5. Δεν βρίσκω πρόβλημα. Για την ακρίβεια το πως θα περίμενες να είναι το συγκεκριμένο...
 6. Δες λίγο εδώ: Χρήστης:Geraki/πρόχειρο4. Ο P.a.a το διόρθωσε αρκετά καλά το module των wikidata. Τα μόνα που χρειάζεται να διορθωθούν είναι κάτι με τις παραπομπές: α) στην παραπομπή προς Βαζάρι, ενώ το d:Q1645493 έχει ελληνική ετικέτα εμφανίζει την γαλλική, και β) όταν το ζητούμενο property είναι ημερομηνία ή αριθμός και ζητάς και παραπομπή, σπάει ολόκληρο.

-geraki (συζήτηση) 08:56, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


 1. για τους νέους χρήστες έχεις δίκιο (κι όντως έχουνε περάσει τέσσερα χρόνια ε, για φαντάσου...) Πάντως αν το βάζεις το ποσοστό συγκρούσεων επεξεργασίας θα μειωθεί και θα πλησιάσει στο 0%.
 2. το θέμα δεν είναι να τα επιμεληθώ εγώ αλλά να γίνεις σταδιακά καλύτερος μεταφραστής-λημματογράφος κι αυτό γίνεται μόνο με την τριβή. Φαντάσου πως έχω εμπειρία με την μετάφραση, έχω μεταφράσει και papers όταν ήμουν φοιτητής ακόμα και είχαν πάρει δεκάρες (κάποια με προφορική παρατήρηση δεν έχουμε 11 να σου βάλουμε) κι ακόμα κάνω λάθη (για τα οποία πρήζω τον Τζαβάρα κυρίως). Κάποια θα τα πειράξω πάντως, όπως έκανα με τον Κορεάτη που άλλαξε εκατό στρατούς :) σιγά σιγά διότι είμαι κομματάκι υπερφορτωμένος (λινκ, λινκ)
 3. οκ
 4. οκ άρα και σκριπτ για το ξήλωμα (?)
 5. η λίστα με τα λήμματα δεν είναι κεντραρισμένη. πριν κάποιες μέρες είχαν μπει περιθώρια στα αριστερά και τα δεξιά της εικόνας, τώρα το δεξιό δεν υπάρχει άλλα η απόσταση προστέθηκε στο αριστερό για κάποιο λόγο
 6. αυτό έπρεπε να το χα πει καλύτερα: για την δυνατότητα from=Q1234 ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα, για να την χρησ. σε καταλόγους.

thnx for your time. -- Spiros790 (συζήτηση) 09:36, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Τι είναι το from; P.a.a (συζήτηση) 12:12, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


P.a.a, τώρα μπορείς να τραβάς δεδομένα από τα wikidata για κάποιο αντικείμενο χωρίς να είσαι σε άμεσα συνδεδεμένη σελίδα. Μπορώ να τραβήξω πχ δεδομένα για το αντικείμενο για την Πάτρα εδώ. Το {{Wikidata}} σε άλλες ΒΠ τραβάει πράγματα έτσι (το όρισμα είναι from από όσο θυμάμαι και μετά του βάζεις το αντικείμενο wikidata, ενν για συγκεκριμένο Property). Εδώ νομίζω ακόμα δεν το χουμε αυτό. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:18, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Γίνεται, τουλάχιστον με την επικαιροποιημένη έκδοση. Να οι αδελφοποιημένες πόλεις της Πάτρας: Μπάνια Λούκα, Αλέξινατς, Ανκόνα, Βύβλος, Κραϊόβα, Αμμόχωστος, Φοκσάνι, Λεμεσός, Μπρίντιζι, Μπάρι, Μπιντγκός, Αργυρόκαστρο, Ρήγιο, Σαιντ-Ετιέν, Κισινάου, Σαβάνα, Τζόρτζια, Λουτσκ, Ντέμπρετσεν, Γουξί, Βίλνιους, Σπλιτ, Οχρίδα, Καλίνινγκραντ, Χάρκοβο και City of Canterbury

Μπερδεύτηκα επειδή μίλησες για καταλόγους, νόμιζα ότι ήθελες wikidata queries P.a.a (συζήτηση) 12:27, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


P.a.a, κομπλέ :) Θέλω να το αξιοποιήσω σε ένα κατάλογο πόλεων σαν κι αυτό πχ (όλες οι "βαρετές" πληροφορίες: δήμαρχοι, πληθυσμοί, συντεταγμένες κλπ να έρχονται από εκεί δλδ και να ενημερώνονται χωρίς να βγάζουμε τα μάτια μας). Θα το συνδυάσω και με μια πατέντα που χρησ. εδώ κάτω κάτω για άλλο λόγο ώστε να τραβάω ονόματα στην μητρική γλώσσα κι όλα καλά. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:36, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Να έχετε υπόψη ότι μέχρι να μπορεί να υποστηρίξει queries το ίδιο το Wikidata και τα υπόλοιπα εγχειρήματα, ο θεός μου ο Magnus έχει δημιουργήσει μια εναλλακτική λειτουργία με bot: [3] [4] [5] [6] [7] -geraki (συζήτηση) 16:55, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

cool αυτό ακριβώς έχω στο νου μου... μόνο χωρίς το ρομπότ κι όλο αυτό το άσχημο markup. λέω να αφήσουμε την επιλογή κάποιων πραγμάτων στους ανθρώπους. -- Spiros790 (συζήτηση) 17:01, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)
α επίσης έχω στην κεφάλα μου καταλόγους σύνθετους, με κάποια πράγματα από τα wikidata (τα "βαρετά") και κάποια που θα μπουν με το χέρι, όπως οι περιγραφές και οι εικόνες πχ. διαφορετικά δεν θα χε νόημα μέσα σε εγκυκλοπαίδεια, αρκούν τα queries. btw αυτό τα ρομποτάκια δεν θα το αντικαταστήσουν ποτέ, χεχεχε -- Spiros790 (συζήτηση) 17:19, 17 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Έχω σκεφτεί και μια άλλη προσέγγιση, client-side, περισσότερο ευέλικτη αλλά όχι και τόσο φιλική πρς τους server. Για μια γρήγορη και όχι ιδιαίτερα κομψή επίδειξη ανοίξτε την κονσόλα του μπράουζερ σε οποιαδήποτε σελίδα της βικιπαίδειας (κάνει και η παρούσα) και τρέξτε τον παρακάτω κώδικα

$.getJSON("https://wdq.wmflabs.org/api?q=CLAIM[31%3A15260617]&props=6,580&callback=?", function(data){
 var cabinets = data.items, heads = data.props["6"], starts = data.props["580"];
 starts.sort(function(a,b){
  if (a[2] < b[2]) return -1;
  else if (a[2] > b[2]) return 1;
  else return 0;
 })
 
 var wikitext = "";
 
 starts.forEach(function(el){
  var head = heads.find(function(h){
   return h[0] == el[0];
  })
  wikitext += "{{#invoke:Sandbox/P.a.a/Wikidata|getLabel|entity=Q" + el[0] + "|link=wikipedia}}";
  
  wikitext += " [[Image:{{#invoke:Sandbox/P.a.a/Wikidata|formatStatementsE|item=Q" + head[2] + "|property=p18}}|50px]]"
  
  wikitext += "\n\n";
 });

 var api = new mw.Api();

 api.post({
  action: "parse",
  text: wikitext,
  contentmodel: "wikitext"
 }).done(function(data){
  $("body").append("<div>" + data.parse.text["*"] + "</div>");
 });
});

Δεν εξετάζω αν υπάρχει εικόνα ή υπάρχουν περισσότερες από μία, απλά δείχνω ότι είναι εφικτό P.a.a (συζήτηση) 07:57, 18 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


εκτός από το βάρος, στις client-side προσεγγίσεις υπάρχει και το ζήτημα του ότι σε πολλούς υπολογιστές & browsers δεν είναι by default ενεργοποιημένα πολλά πράγματα. Υπόψη το target-group μας είναι τα πάντα συνεπώς δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Πάντως να πω την αλήθεια, έχω στο νου μου τους καταλόγους με ίδιους όρους όπως και τα λήμματα για αυτό και έβαλα τον Κατάλογο ιταλικών θωρηκτών ως "ιδανικό" παράδειγμα και απώτερο στόχο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να φτιαχτεί με καθαρά αυτόματες λύσεις, όμως τα wikidata αναμφίβολα μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και κόπος όταν πρωτογραφτεί ένας κατάλογος και φυσικά στην ενημέρωση/συντήρησή του. -- Spiros790 (συζήτηση) 08:16, 18 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

pretty much unimpressed με την ρομποτική εκδοχή. Καλά δεν νοείται σύγκριση ούτως ή άλλως. Όμως πρόσεξα geraki πως γράφει ότι "Αλλαγές με το χέρι σε αυτό τον κατάλογο θα αφαιρεθούν με την επόμενη ανανέωση!". Για μια στιγμή, αυτό δεν το ξέρα & εδώ υπάρχει θέμα. Πρέπει να μπορεί ο χρήστης να επεξεργαστεί τα πάντα ανεξάρτητα από τα wikidata. Άλλωστε υπάρχουνε πράγματα, βλέπε στον κανονικό κατάλογο ιταλικών θωρηκτών, που δεν καταγράφονται στα wikidata (ούτε ως πεδία δεν υπάρχουν δλδ). -- Spiros790 (συζήτηση) 10:29, 18 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


 • Όντως client-side δεν θεωρείται καλή προσέγγιση για το περιεχόμενο, όχι μόνο λόγω διάφορων browsers αλλά και διάφορων μορφών που πρέπει να παίρνει το περιεχόμενο, με διαφορετικούς parsers (pdf, kiwix, mobile...)
 • Προφανώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Ο ένας είναι στατικός κατάλογος - που δεν χρειάζεται σχεδόν ποτέ ανανέωση - και ο άλλος πρόχειρα φτιαγμένος ως proof of concept. Δεν έψαξα καν να δω αν υπάρχουν σχετικά properties για την ένταξη σε υπηρεσία, κατασκευή και βύθιση (κάποια νομίζω υπάρχουν, και αν όχι, μπορούν να προταθούν). Εκεί που μπορεί να γίνει σύγκριση είναι σε καταλόγους που χρειάζονται διαρκή ανανέωση και προσθήκες. Για παράδειγμα το Geraki/Θάνατοι το 2015 είναι κατάλογος που θα ανανεώνεται διαρκώς, και είναι προφανώς περισσότερο πλήρης όταν γίνεται αυτόματα παρά με το χέρι.
 • Η επεξεργασία "των πάντων" επί τόπου είναι λίγο δογματική ιδέα και άλλωστε ξεπερασμένη εδώ και χρόνια, αφού η χρήση των αδελφικών project είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Τα Wikdiata για τις πληροφορίες είναι ότι είναι τα Wikimedia Commons για τις εικόνες.
  • Παρόλα αυτά, ο Άγιος Magnus δίνει τη λύση και εδώ: [8][9] Επεξεργασία και προσθήκη των δεδομένων που λείπουν απευθείας στα Wikidata, χωρίς να φύγεις καθόλου από την Βικιπαίδεια. (Βλέπε εδώ). Παρόμοια πειραματικά εργαλεία έχουμε δει και για infoboxes. Όταν γενικευτεί η εκμετάλλευση των Wikidata είναι δεδομένο ότι τέτοιες λειτουργίες θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Βικιπαίδειας.
-geraki (συζήτηση) 10:44, 18 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


 1. σωστό
 2. όταν μεταφερθούν στο {{wikidata}} οι νέες δυνατότητες πάνω στις οποίες δούλεψε ο Paa θα μετατρέψω ένα κατάλογο πόλεων (που σμρ είναι απλώς μια λίστα με βούλες) με τρόπο που να αξιοποιεί τα wikidata σε διάφορα σημεία που έχει νόημα, χωρίς να χάσουμε την ευελιξία που παρέχει το κλασσικό editing εδώ
 3. όχι δεν είναι δογματικό, θεμέλιο είναι. Τα άλλα αδελφικά εγχειρήματα (πολυμέσα, λεξικό, βιβλιοθήκη κλπ) ούτως ή άλλως είναι άλλα εγχειρήματα με άλλο αντικείμενο. Μας πλαισιώνουν και τα πλαισιώνουμε, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Τα wikidata όπως σωστά λες είναι για τις "ξερές" πληροφορίες (μάλιστα αποθηκευμένες σε semantic web λογική, φαντάζομαι στο μέλλον θα κάνουμε και εξόρυξη δεδομένων από εκεί κι άλλα ακόμα πιο φευγάτα). Είναι καταπληκτική ιδέα και ειλικρινά την λατρεύω (για την χαρά του πληροφορικάριου μιλάμε άλλωστε). Όμως εδώ στην ΒΠ δεν βάζουμε ξερές πληροφορίες αλλά περιεχόμενο. Δηλ. στρωτό, πεζό τεκμηριωμένο κείμενο, με παραπομπές, σημειώσεις και δεκάδες επιλογές που κάνουν οι συντάκτες (με βάση τις πηγές εννοείται). Αυτό ισχύει ακόμα και στον καλογραμμένο κατάλογο. Συνεπώς τα wikidata ορθά λες πως είναι αδελφό εγχείρημα, ως τέτοιο όμως κάνει άλλη δουλειά (να αποθηκεύει "ξερές" πληροφορίες με πολύ έξυπνο τρόπο). Για να μας πλαισιώσουν είναι λοιπόν, όχι για να μας αντικαταστήσουν.
  • Πολύ ενδιαφέρουσα & χρήσιμη η πατέντα του Αγίου Magnus, γενικά :) -- Spiros790 (συζήτηση) 10:59, 18 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Πάντως σκέφτομαι πως αυτή η πατέντα με το ρομπότ ίσως να είναι ως έχει ο τέλειος αντικαταστάτης διάφορων "παράξενων" κατηγοριών. Θυμάσαι, ένα από τα βασικά επιχειρήματα ήταν ότι δεν θέλουν να βγαίνουν έξω από την ΒΠ. Μα με αυτό που φτιάχνεις μόλις το λυσες, ειδικά αν συνδιαστεί με την πατέντα του Αγίου Magnus. Εύγε 48 × 48 pixels -- Spiros790 (συζήτηση) 11:15, 18 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Καλωσόρισμα![επεξεργασία κώδικα]

Ειλικρινά... δεν είχα ιδέα! Ακόμη και Magnus Manske Day θεσπισμένη από τον ίδιο τον Jimmy Wales!!! SHysterical.gif

Ψιλοάκυρο καλωσόρισμα έκανα. Όμως δεν του είχε πει κανείς "γεια" από την ελληνική wiki. Τιμή μου! SFriendly.svg

Αλλά και κάπως έτσι δεν γίνονται οι γνωριμίες με τιμώμενους ανθρώπους; Τυχαία... κουτουρού. Σε καλό μας λοιπόν!

Μ' αρέσει πάντως που του δίνω και οδηγίες, τρομάρα μου. SHurt.gif Καλημέρα.—Corleone μη τα μασάς!@ 07:38, 18 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Κάτι έκανε και τον καλωσόρισα. Ασχολούμαι με όσους έχουν κάνει τουλάχιστον 1 επεξεργασία προσφάτως. Μάλλον με το bot του... από εκεί τον βρήκα.—Corleone μη τα μασάς!@ 09:51, 18 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Webarchive[επεξεργασία κώδικα]

Θέλω να αποθηκεύσω το κείμενο που εμφανίζεται όταν επιλέξεις «Εθνικός Αθλητικός Σύλλογος "Α.Δ. Σουρουκλής Τρούλλων"». Ωστόσο, όταν το αποθήκευσα [10] δεν ανοίγει το σχετικό κείμενο. Υπάρχει άλλος τρόπος; Xaris333 (συζήτηση) 00:19, 19 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Xaris333: https://archive.is/MbjED#20% --geraki (συζήτηση) 07:50, 19 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Πληροφορίες Κτιρίου[επεξεργασία κώδικα]

Geraki καλημέρα, μήπως υπάρχει στην ΒΠ ή θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο γενικό πρότυπο, το οποίο να αφορά κτίρια (οποιουδήποτε τύπου) και να τραβά δεδομένα από τα wikidata, κάπως όπως το κάνει και το Πρότυπο:Πληροφορίες προσώπου ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 10:06, 20 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Glorious 93 Το Πρότυπο:Πληροφορίες κτιρίου μπορεί να τροποποιηθεί σε κάποια στιγμή ώστε να τραβάει δεδομένα από τα Wikidata. -geraki (συζήτηση) 10:37, 20 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Διαχιριστής[επεξεργασία κώδικα]

Γειά χρήστη Geraki είμαι ο χρήστης Πρώτη Σερρών είναι αλίθια οτί μπορείς να κάνεις τους άλους διαχιριστές; εαν είναι αλίθια μπορείς να με κάνεις διαχειριστή;

Ευχαριστώανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Πρώτη Σερρών (συζήτησησυνεισφορά) .

Κενά[επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 1994-95, μεταξύ των ενοτήτων Ομάδες και έδρες και Α΄ και Β΄ γύρος πρόσθεσα κενά γιατί ο χάρτης έμπαινε στην επόμενη ενότητα. Υπάρχει τρόπος να γίνεται αυτό χωρίς τα κενά; Δηλαδή κάτι να γράφω που να αναγκάζει την επόμενη ενότητα να εμφανίζεται από κάτω από τα στοιχεία της προηγούμενης ενότητας; Xaris333 (συζήτηση) 13:18, 26 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Xaris333: Μπορείς να βάζεις το {{clear}} αν και προτιμώ το <br />. --geraki (συζήτηση) 06:45, 27 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Απορία[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα, αναρωτιόμουν άμα έχει τροποποιηθεί ο εδώ κώδικας στην φόρμα εμφάνισης αρχείων (πχ. εικόνων), καθώς φαίνεται να υπάρχει διαφορά στο μέγεθος με το οποίο αποδίδεται στο εδώ εγχείρημα η επιλογή "μικρογραφία" σε σχέση με τα άλλα γλωσσικά εγχειρήματα, όπου η εμφάνιση φαίνεται να αντιστοιχεί καλύτερα στον όρο "μικρογραφία", καθώς εδώ... Πιθανώς, βέβαια, να μην έχει γίνει κάποια αλλαγή, αλλά απλώς επίπτωση κάποιας μετατροπής στους γενικότερους κώδικες του εγχειρήματος (εννοώ τους μορφολογικούς κυρίως)... Ευχαριστώ... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 14:32, 2 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Glorious 93, στις προτιμήσεις σου στην ενότητα "Εμφάνιση", υποενότητα Αρχεία, ρυθμίζεται το μέγεθος της μικρογραφίας. Η προεπιλογή είναι 220px. Αν βλέπεις κάτι μεγαλύτερο, το έχεις αλλάξει ο ίδιος. -geraki (συζήτηση) 14:44, 2 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Ευχαριστώ, όντως, δίκιο είχες... Εμένα μου έδινε 400px, οπότε προφανώς σε κάποια άκυρο χρόνο θα πρέπει να το άλλαξα χωρίς να το πολυκαταλάβω... και να το αντιλήφθηκα τον τελευταίο καιρό μονάχα ότι κάτι δεν πάει καλά... SHysterical.gif --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 14:49, 2 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Χρώμα[επεξεργασία κώδικα]

Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2006-07#Βαθμολογία, στήλη ισοβαθμίας. Στα πρώτα 4 έβαλα κώδικα για χρώμα στο κουτί γιατί αν δεν τοποθετηθεί εμφανίζεται το χρώμα του χρυσού από την πρώτη σειρά. Έβαλα άσπρο χρώμα. Υπάρχει κωδικός για "μη χρώμα"; Δηλαδή να εμφανίζεται το χρώμα που βγάζει ο πίνακας όταν δεν τοποθετηθεί χρώμα; Xaris333 (συζήτηση) 18:03, 4 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Xaris333: Πρακτικά όχι. Εκείνο το κελί είναι μέρος της πρώτης γραμμής και υπακούει στην εντολή που έχεις δώσει για ολόκληρη τη γραμμή, εκτός αν δώσεις εντολή ειδικά για αυτό το κελί, όπως και το έκανες. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν περισσότερο πολύπλοκο. -geraki (συζήτηση) 19:01, 4 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Ok. Έχεις καμιά ιδέα τι να κάνω με τις ισοβαθμίες; Από αυτές ξεκινά το πρόβλημα. Εδώ που είχα παντού χρώμα, δεν υπάρχει πρόβλημα Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2007-08#Βαθμολογία. Xaris333 (συζήτηση) 19:08, 4 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Αυτό που έκανες. Το προεπιλεγμένο χρώμα των κελιών είναι #faf8fa.
BTW, εφόσον οι ομάδες ισοβαθμούν, τότε είναι στην ίδια θέση: Ένωση Νέων Παραλιμνίου και ο Απόλλων είναι μαζί στην 5η θέση, δεν υπάρχει 6η θέση, κλπ. -geraki (συζήτηση) 19:18, 4 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Ευχαριστώ. Όχι, εφόσον υπάρχουν κριτήρια κατάταξης δεν ισχύει αυτό που λες. Η Ένωση Νέων Παραλιμνίου υπερτερεί σε ένα κριτήριο ισοβαθμίας (βαθμοί στους μεταξύ τους αγώνες) και έτσι είναι 5η και ο Απόλλωνας 6ος. Εξάλλου αυτό δίνουν και οι πηγές π.χ. [11]. Xaris333 (συζήτηση) 20:35, 4 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Wikidata ετικέτες[επεξεργασία κώδικα]

υπάρχει τρόπος να τσεκάρω ποια λήμματα της ΒΠ δεν έχουν ετικέτα ελληνική στα wikidata? Τις ξεχνάτε άπαντες τις ετικέτες -- Spiros790 (συζήτηση) 07:45, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Όχι άπαντες... Είμαστε αρκετοί που βάζουμε ελληνικές ετικέτες και σε αντικείμενα που δεν έχουν καν ελληνικό λήμμα SFriendly.svg. Δεν υπάρχει έτοιμη λίστα/εργαλείο (ή μάλλον υπάρχει εργαλείο που δεν περιλαμβάνει τα ελληνικά), αλλά νομίζω ότι θα μπορέσω να βγάλω μια με SQL. -geraki (συζήτηση) 12:03, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
BTW S, στο Module:Sitelink πειραματίστηκα και παίρνω τον (raw) σύνδεσμο προς wikisource και wikiquote για κάποιο λήμμα (με {{#invoke:Sitelink|wikisource}}, αλλά δεν κατάφερα τα παρακάτω:
 • θέλω να παίρνω και τον σύνδεσμο δίνοντας κάποιο id: {{#invoke:Sitelink|wikisource|Q41}}
 • θέλω να παίρνω και το Q id για το τρέχον λήμμα. Δηλαδή όταν είμαι στο Ελλάδα να μου επιστρέφει "Q41" (σκέτο, χωρίς σύνδεσμο).
-geraki (συζήτηση) 12:08, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)α και μια ιδέα που μου ρθε από τις 15:08 που άφησα το προηγούμενο μύνημα, για το {{Πληροφορίες προσώπου}} το {{Πληροφορίες καλλιτέχνη}} κλπ μπορούμε να ενσωματώσουμε άμεσα την λειτουργικότητα του ηθηλ (είτε κάνοντας άμεσα τον υπολογισμό, είτε σπάζοντας στην ημερομηνία στα τρία μέρη της και θάβοντας αυτά στο ηθηλ). Δεν είναι κακό... -- Spiros790 (συζήτηση) 15:13, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)λπν μάλλον έφτιαξα τον αντικαταστάτη των {{Επιστήμονας}} & {{Κουτί Πληροφοριών Επιστημόνων}} τώρα γιατί έχουμε δύο για ακριβώς την ίδια δουλειά δεν κατάλαβα αλλά οκ....

το έβαλα δοκιμαστικά στο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ρίξε κανα βλέφαρο όποτε έχεις ώρα μην τυχόν έχω κάνει καμιά πατατιά (από όσο βλέπω καλά πάει το πράγμα). Χαιρετούρες. -- Spiros790 (συζήτηση) 18:56, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)Spiros790,

 • Προφανώς δεν κατάλαβες. Το id στο modulaki σου είναι hardcoded. Αυτό που ζητώ είναι {{#invoke:Sitelink|wikisource|Q859}} --> "Συγγραφέας:Πλάτων" και σκέτο, χωρίς σύνδεσμο κλπ για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός προτύπων. Αν και δεν είναι τόσο αναγκαίο. Περισσότερο βιαστικό είναι το {{#invoke:Sitelink|wikidata}} --> "Q859" ομοίως σκέτο, ώστε να μπορείς να κάνεις μέσα σε ένα πρότυπο. Μια εναλλακτική χακιά με url χρησιμοποίησα στο {{WDPL}}.
 • Ετικέτες: Θυμίζω ότι ο Θείος Magnus έχει πολύ ωραία εργαλεία που διευκολύνουν (και) αυτό το πεδίο.
  • Αρχικά στο Reasonator, όπου δεν υπάρχει ελληνική ετικέτα είναι επισημασμένη με κόκκινη υπογράμμιση. Με hover μπορείς να κάνεις Προσθήκη ετικέτας (μέσω WiDaR). Μπαμ μπαμ ξεπετάς τουλάχιστον όσα αντικείμενα συνδέονται από αυτό.
  • Για ακόμη πιο hardcore δουλειά πας στο εννοιολογικό σύννεφο όπου σου είναι διαθέσιμα όχι αυτά που συνδέονται από το wikidata αντικείμενο, αλλά αυτά που συνδέονται από τα λήμματα της Βικιπαίδειας κατά σειρά εμφάνισης. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσεις μαζικά ολόκληρους θεματικούς τομείς.
  • Για ότι αφορά τις ετικέτες για δεδομένα που εμφανίζονται σε infoboxes, είναι κάτι που θα γίνει από μόνο του. Όποιος φτιάχνει ένα λήμμα είναι πολύ πιθανό να φτιάξει και τις ετικέτες, και σιγά σιγά αυτό θα γίνει κάτι δεδομένο στη ροή εργασίας (όπως το ότι ανεβάζουμε εικόνες στα commons).
 • Αυτό με το ηθηλ έπρεπε να λυθεί από καιρό. Θα πρέπει να αφαιρεθεί η "ανάγκη" χρήσης του ηθηλ ως μέρος παραμέτρου ενός infobox. Στο infobox θα πρέπει να περνούν είτε ως παράμετροι είτε από τα wikidata μόνο οι ημερομηνίες και ο υπολογισμός να γίνεται αόρατα.
 • Έκανα μια προσθήκη στο πρόχειρο πρότυπο με συνδέσμους που στέλνουν στο κάθε συγκεκριμένο πεδίο (εφόσον υπάρχει ήδη). Χρειάζεται σουλούπωμα, απλώς το κοιτώ ως concept.

-geraki (συζήτηση) 20:19, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


το Qxx και το εγχείρημα (wikisource κλπ) κανονικά θα τα περνάς σαν ορίσματα στη συνάρτηση. Απλώς βαριόμουν να το γράψω αυτό, το θεώρησα αυτονόητο. Και το λινκ το φτιάχνω εγώ εκ των υστέρων κατά τα άλλα ένα ξερό string μου επιστρέφει ο κώδικας, που είναι το ονοματάκι του Qxx στο τάδε εγχείρημα.

Ωραία η χαρντκορίλα (ε, εδώ πειράζω svg με το gedit και γράφω κώδικα με vim...) Όμως τι τρέχει με τον Magnus?? ήταν Θεός, έγινε Άγιος και τώρα θείος?? SMocking.gif -- Spiros790 (συζήτηση) 20:29, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Επ! Θείος με κεφαλαίο. Εκ του Divine! -geraki (συζήτηση) 20:41, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

χαχαχ σωστά, είπα και γω... η πατέντα για το id πάντως μια χαρά είναι. -- Spiros790 (συζήτηση) 20:53, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Ορίστε --> Script error: No such module "Spiros790Test"., Script error: No such module "Spiros790Test"., Script error: No such module "Spiros790Test". -- Spiros790 (συζήτηση) 20:38, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Θέματα[επεξεργασία κώδικα]

Παρατήρησα πως φτιάχνεις ένα λήμμα κάθε μέρα μέχρι να φτάσεις τα 100. Θα ήθελα να προτείνω αν σε ενδιάφερει όποιαδήποτε από τα Template:Open_navbox και Template:Creative_Commons_topics Gts-tg (συζήτηση) 22:27, 7 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Gts-tg ευχαριστώ για τις προτάσεις. Τα θέματα που προτείνεις είναι πράγματα που με ενδιαφέρουν έτσι κι αλλιώς και ασχολούμαι διαρκώς με αυτά. Πιθανώς να βρω κάποιο το οποίο να φτιάξω στο κοντινό μέλλον, εφόσον καλύπτει και κάποια από τα κριτήρια που έχω βάλει ( να μην είναι stub, να έχει καλή ποιότητα ή τουλάχιστον να μην υπάρχουν ορατά προβλήματα, να έχει έκταση που δεν θα μου πάρει πάνω από λίγες ώρες -της ίδιας ημέρας- έτσι ώστε να μην μείνει ημιτελές κλπ.) Έχω σκοπό σε ημέρες με άνεση χρόνου να κάνω και μερικά from scratch. --geraki (συζήτηση) 08:43, 8 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Σας φαίνεται γνώριμος χρήστης;[επεξεργασία κώδικα]

Χρήστης:Γεώργιος 626/πρόχειρο/Πρώτη

Χρήστης:Giannhs 626

♠Bingo!♠ :-)
Θέλω να κάνω απλώς μία επισήμανση, για να την επεξεργαστείτε επειδή σας έχει δημιουργήσει προβλήματα με άλλο όνομα χρήστη. Μάλλον επέστρεψε, μπορεί και όχι. Με εκτίμηση και καλή τη πίστη. Ευχαριστώ πολύ. GMaiakis (συζήτηση) 12:37, 9 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Χρήστης. Γιουγκοσλαβια[επεξεργασία κώδικα]

Για δες λίγο [12] Σε παρακαλώ μην ξανατερματήσεις τόσο γρήγορα τη διαδικασία υποψηφιότητας διαχειριστή μου.Ευχαριστώ.--Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 17:03, 12 Οκτωβρίου 2015 (UTC)Απορία[επεξεργασία κώδικα]

[13] Γιατί στο λήμμα εμφανίζει ως τόπο γέννησης Αμμόχωστο και όχι Άγιο Μέμνωνα; Συνδέεται το πρότυπο με τα wikidata; Xaris333 (συζήτηση) 11:22, 20 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Ναι, το Αμμόχωστος το τραβάει από τα wikidata (αν είναι λάθος διόρθωσέ το). Δεν εμφανίζει το Άγιος Μέμνωνας που έχεις βάλει με το χέρι, επειδή η παράμετρος στο πρότυπο ήταν τόπος γέννησης και όχι τόπος_γέννησης, σε κάποια στιγμή έγινε μπέρδεμα. Πρόσθεσα ως παραμέτρους και τα δύο. --geraki (συζήτηση) 17:20, 20 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Πρότυπο:Πληροφορίες προσώπου[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα, geraki! Νομίζω ότι το κόμμα που πρόσθεσα στο Πρότυπο:Πληροφορίες προσώπου βοηθάει. Μήπως δημιουργείται κάποιο θέμα σύνταξης, ή το αναίρεσες από θέμα γούστου, όπως το πρόσθεσα εγώ; Ευχαριστώ! - - - - - uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηs̈i2) 16:20, 20 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


SR: Όχι γούστου. SFriendly.svg Τα πεδία των infoboxes είναι προαιρετικά, δηλαδή δεν εμφανίζονται, όταν δεν έχουν περιεχόμενο. Με το κόμμα, ξαφνικά το πεδίο απέκτησε περιεχόμενο και ακόμη και αν δεν υπήρχε ημερομηνία και τόπος γέννησης, το πεδίο εμφανιζόταν με μόνο περιεχόμενο το κόμμα. -geraki (συζήτηση) 17:25, 20 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Α οκ... Καλώς τότε... Να το γνωρίζω! Μια τελευταία αποριούλα πάνω στο θέμα. Αυτή μου η επεξεργασία, έχει κάποιο νόημα. Καταλαβαίνω ότι έχουν αφήσει κενά για να είναι ευανάγνωστος ο κώδικας, αλλά με τα κενά εδώ υπάρχει πρόβλημα; Θεωρούνται χαρακτήρες; Δεν υπάρχει θέμα επειδή είναι ανάμεσα στα {{{ }}};- - - - - uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηs̈i2) 18:02, 20 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Χρήστης:Timmy terner/πρόχειρο 14[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείτε να με βοηθήσετε;-shadow eddy- 19:59, 23 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Wikidata και κωδικός Καλλικράτη[επεξεργασία κώδικα]

Κάνω μια προεργασία προκειμένου να προχωρήσω σε ημιαυτόματη εισαγωγή των κωδικών Καλλικράτη στα Wikidata, αρχικά για εκείνα τα αντικείμενα που έχουν σελίδα στη Βικιπαίδεια.

Διαπίστωσα λοιπόν ότι ο κωδικός σε 446 αντικείμενα (ένας μικρός δειγματοληπτικός έλεγχος δείχνει πως μάλλον όλα έχουν περαστεί από σένα) δεν έχει το πρόθεμα του μηδέν.

Το οποίο είναι λάθος. Ο κωδικός δεν είναι αριθμός οπότε το μηδέν δεν θα ήταν σημαντικό, αλλά συμβολοσειρά που τυχαίνει να αποτελείται μόνο από ψηφία.

Αν δεν εισάγεις εσύ τον κωδικό χωρίς το προπορευόμενο μηδέν, μάλλον κάπου κάποιο σκριπτ νομίζει πως έχει να κάνε με αριθμό. Αν μπορείς κοίταξέ το P.a.a (συζήτηση) 22:41, 25 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Sh*t, πράγματι δεν το πρόσεξα ότι κάπου είχε μεταχείριση αριθμού. Θα δω, πως μπορεί να διορθωθεί, διαφορετικά με το χέρι. --geraki (συζήτηση) 08:14, 26 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Μπορώ να το διορθώσω αυτόματα. Αλλά αν έχει συμβεί με χρήση κάποιου εργαλείου, λογικά θα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ανάλογων ιδιοτήτων P.a.a (συζήτηση) 13:32, 26 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Για να τα προετοιμάσω τα είχα διαχειριστεί στο Libreoffice Writer. Λογικά εκεί έγινε η αλλαγή σε αριθμούς. Από όταν τα έκανα csv και μετά, λογικά δεν πρέπει να πειράχτηκαν. Θα ψάξω να βρω αν έχω σώσει τα πηγαία και ενδιάμεσα αρχεία μου για να σιγουρευτώ. Είχα κάνει τους οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Αν μπορείς να το κάνεις αυτόματα κάνε το. -geraki (συζήτηση) 13:52, 26 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Τώρα είδα πως υπάρχουν και ορισμένοι κωδικοί που απλά δεν ισχύουν. Π.χ. 9135 για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης από τον Glavkos (μάλλον η αρχική προέλευση είναι κάποια τέτοια λίστα). Ή 17210901 για την Σκάλα Μεσσηνίας από τον Nikosguard. We shall overcome some day P.a.a (συζήτηση) 16:40, 26 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Σωστά. Αλλά να ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου, P.a.a και geraki από ποιό αρχείο προκύπτουν αυτοί οι κωδικοί; Εδώ κι εδώ δεν ταιριάζει τίποτε. Ούτε και με το αρχείο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που δίνει κωδικό Καλλικράτη έναν τετραψήφιο. --Γλαύκος συζήτηση 18:35, 26 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Glavkos, ο κωδικός Καλλικράτη που περνάμε στα Wikidata αφορά τον κωδικό που έχει αποδοθεί σε όλες τις διοικητικές διαιρέσεις, υποδιαιρέσεις και οικισμούς, από το αρχείο της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή 2011 (Διοικητική διαίρεση Περιφέρειας Θεσσαλίας). Ο τετραψήφιος παραπάνω είναι είδος κωδικού του ΥΠΕΣ που μάλλον αποδίδεται μέχρι το επίπεδο της Τοπικής Κοινότητας. Δεν θα ήταν άσχημο να τον περάσουμε και αυτόν αλλά θα πρέπει να γίνει σε διαφορετικό property. --geraki (συζήτηση) 18:50, 26 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
geraki, όχι νομίζω ότι ο σωστός κωδικός σε επίπεδο σημερινού ΟΤΑ είναι αυτός ο τετραψήφιος. Στη δημοτική ενότητα γίνεται εξαψήφιος, η δημοτική κοινότητα οκταψήφιος και ούτω καθεξής. Πλάκα με κάνεις ότι έχουμε καιρό αυτή την εποχή να περάσουμε νέα properties στα Wikidata. --Γλαύκος συζήτηση 19:43, 26 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Γλαύκος, δεν υπάρχει θέμα "σωστού" ή "λάθος" κωδικού. Είναι ο κωδικός του ΥΠΕΣΑΗΔ, και ο κωδικός της ΕΛΣΤΑΤ (ομοίως τετραψήφιος, εξαψήφιος κλπ.). Δεν βρήκα κατάλογο του ΥΠΕΣ που να περιλαμβάνει και τους οικισμούς. Ο Δήμος Βέροιας έχει κωδικό 0801 στην ΕΛΣΤΑΤ, 9024 στο ΥΠΕΣΑΗΔ. Στο Property:P1116 περνάμε τον κωδικό της ΕΛΣΤΑΤ, και φαίνεται πρέπει να το σημειώσουμε ότι πρόκειται για αυτή την πηγή. Πάντα υπάρχει λίγος χρόνος για όλα. :-) Άλλωστε για ένα νέο property περιμένεις πάνω από μήνα. Δεν βιαζόμαστε σε αυτό. -geraki (συζήτηση) 20:06, 26 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

@P.a.a Στην προκειμένη περίπτωση πήρα το κωδικό από το λήμμα ο οποίος λογικά προήλθε από εκεί που λες.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η εισαγωγή του κωδικού Καλλικράτη στα αντίστοιχα αντικείμενα ίσως είναι πολυπλοκότερη από ότι φαίνεται αρχικά (και αυτό ασφαλώς δεν το λέω για να αποθαρρύνω οποιαδήποτε πρωτοβουλία) αλλά ταυτόχρονα μια καλή ευκαιρία ώστε να αρχίζει να ξεκαθαρίζει το μπέρδεμα μεταξύ οικισμών και ομώνυμων δήμων. Σε κάποια (αρκετά θα έλεγα) αντικείμενα, στοιχεία που αναφέρονται στον δήμο μπερδεύονται με στοιχεία που αφορούν τον ομώνυμο οικισμό. Δείτε εδώ μια καλή περιγραφή του προβλήματος όπως την είχε αναφέρει ο C messier παλαιότερα που θα ήταν σημαντικό να έχουμε υπόψη μας πριν (ή και μετά) την εισαγωγή των κωδικών Καλλικράτη στα αντικείμενα .--Nikosguard συζήτηση 08:40, 27 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


   Για γpαφειοkpατης;--Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 16:37, 30 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

VisualEditor News #5—2015[επεξεργασία κώδικα]

Elitre (WMF), 18:18, 30 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Πρότυπο:Cite web[επεξεργασία κώδικα]

ΑΕΚ Λάρνακας (ποδόσφαιρο)#Εξωτερικοί σύνδεσμοι. Ξέρεις γιατί δεν δουλεύει το Πρότυπο:Cite web; Xaris333 (συζήτηση) 00:04, 31 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Επίσης, στην αυτόματη εισαγωγή πηγών με το Visual Editor υπάρχει τρόπος να διαφοροποιείται η εμφάνιση της ημερομηνία στην ελληνική ΒΠ; Θεωρώ ότι η μορφή 2015-10-31 δεν είναι συνηθισμένη στην ελληνική γλώσσα. Xaris333 (συζήτηση) 00:59, 31 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


 1. Επειδή έλειπε το http://
 2. Δεν αφορά τον Visualeditor μόνο. Πρακτικά δέχεται οτιδήποτε, αλλά επιτέλους θα πρέπει να υπάρχει στάνταρ τρόπος καταχώρησης για να την αναγνωρίζουν οι μηχανές.

geraki (συζήτηση) 05:52, 31 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Ευχαριστώ. Ναι αλλά μπαίνει αυτόματα αυτή η μορφή. Δηλαδή, θεωρείς ότι είναι χρησιμότερο να χρησιμοποιούμε τη μορφή 2015-10-31 καθαρά για πρακτικούς λόγους; Αν ναι, να αρχίσω να τη χρησιμοποιώ. Xaris333 (συζήτηση) 15:02, 31 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Ναι Xaris333.

 • Το 2015-10-31 είναι μορφή ημερομηνίας κατά ISO 8601, ανεξαρτήτως γλώσσας. Σκέψου ότι αν εφαρμοζόταν από την αρχή σε όλες τις Βικιπαίδειες, όταν μετέφεραμε μια πηγή από την αγγλική ΒΠ στην ελληνική ή και αντίστροφα, δεν θα χρειαζόταν να κυνηγάμε τις παραπομπές για να διορθώσουμε τα "November 1st, 2015" "1 November 2015", "November 1, 2015" κλπ.
 • Σε κάποια στιγμή θα φτιάξουμε module/πρότυπο που να μπορεί να μετατρέπει την εμφάνιση του 2015-10-31 σε "31 Οκτωβρίου 2015". Αλλά πρέπει ο τρόπος αποθήκευσης να είναι σταθερός και κατανοητός από μηχανή.
 • Σε κάποια στιγμή στον VisualEditor στα πεδία ημερομηνίας, η καταχώρηση θα γίνεται και με κλικ σε πτυσσόμενο ημερολόγιο [14] Η αποθήκευση θα είναι με αυτή τη μορφή.

-geraki (συζήτηση) 08:10, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

τα θεμέλια της μεταφυσικής των ηθών[επεξεργασία κώδικα]

(Ένα μικρό ποίημα· ελπίζω να σου αρέσει.)

τα θεμέλια της μεταφυσικής των ηθών
«Μέσα στο κράτος των σκοπών δεν υπάρχουν καθήκοντα για τον αρχηγό, αλλά μόνο για τα μέλη και μάλιστα για όλα τα μέλη στον ίδιο βαθμό.»
(μετάφραση Γιάννης Τζαβάρας)
Με άλλα λόγια: Ο αρχηγός είναι αυτός που θα έπρεπε να είναι όλοι, ενώ τα –ίσα– μέλη έχουν ως καθήκον να είναι όπως ο αρχηγός, δηλαδή να πράττουν πάντα σύμφωνα με αυτό που θα έπρεπε να πράττουν όλοι.
Και το ποιος είναι ο αρχηγός, δηλαδή τι θα έπρεπε να πράττουν όλοι, δεν το γνωρίζουμε...
(Μάλλον για τον Καζαντζάκη μιλάει, αλλά δεν το γνωρίζουμε.)

Dionysusσυζήτηση 12:11, 31 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Ευχαριστώ Dionysus. -geraki (συζήτηση) 06:51, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Υποψήφιος γραφειοκράτης[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείς να μου δώσεις τον σύνδεσμο για να βάλω υποψήφιότητα γραφειοκράτη?Ευχαριστώ--Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 15:20, 31 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Όχι Γιουγκοσλαβια, οι γραφειοκράτες ορίζονται με την ίδια διαδικασία και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιος γραφειοκράτης χωρίς να μπορέσει να γίνει αρχικά διαχειριστής. Γιατί ζητάς να πάρεις δικαιώματα για ζητήματα τα οποία δεν ξέρεις καν τι είναι, και σε ένα χώρο όπου δεν έχεις μάθει καν τα βασικά; -geraki (συζήτηση) 07:45, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Δηλαδή ένας γραφειοκράτης έχει περισσότερα δικαιώματα?Τα βασικά τα έχω μάθει(τα περισσότερα για την ακρίβεια) έχω κάνει αρκετή πρόοδο (δες το profile μου)--Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 17:38, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

απορία[επεξεργασία κώδικα]

τι στο καλό είναι [Πρότυπο:Usurp request|αυτό]]? ρωτάω εσένα γιατί είσαι ο μόνος που του χει κάνει edits. -- Spiros790 (συζήτηση) 16:22, 1 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Spiros790, δες Βικιπαίδεια:Σημειωματάριο_γραφειοκρατών#Guidelines for SUL requests, #4. -geraki (συζήτηση) 06:54, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


ok thnx. Επίσης υπάρχει ήδη το --> Πρότυπο:Location map USA -- Spiros790 (συζήτηση) 07:31, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Δεν το είδα, αλλά όταν κάποιο πρότυπο πρέπει να τροφοδοτηθεί από τα Wikidata (και όχι μόνο) παίρνει το πλήρες όνομα της χώρας. Αυτό που αναφέρεται εδώ συνέβη επειδή το Πρότυπο:Πόλη ζητούσε το Πρότυπο:Location map Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με βάση το d:Q51681#P19. Διαφορετικά θα έπρεπε να υπάρχει εξτρά παράμετρος στο Πρότυπο:Πόλη για να ορίζεται με το χέρι συγκεκριμένος χάρτης. Κάτι που δεν είναι κακή ιδέα για εξαιρετικές περιπτώσεις όπως αυτή: Τώρα δεν σκάει ο χάρτης αλλά η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται εκτός ηπειρωτικών ΗΠΑ και χάρτη: [15] Αντίστοιχο θα συμβαίνει σίγουρα και στην Χαβάη και τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας. -geraki (συζήτηση) 07:40, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


ναι σωστό. το ανέφερα για να ξέρουμε ότι υπάρχουν δύο χάρτες κι αναλόγως ανάλογα μετά. Για το Πρότυπο:Πόλη (Γαλλία) έχω ετοιμάσει πατέντα (για να υποστηρίζει κι όλα τα υπερπόντια εδάφη κλπ) αλλά δεν το χω ανεβάσει ακόμα. Αντίστοιχη πατέντα θα χε νόημα και στις ΗΠΑ προφανώς. Για την ώρα ασχολούμαι με την πιο τετριμμένη δουλειά της προσθήκης interwiki σε πρότυπα (έχουμε περ. 7.000 ασύνδετα από σύμφωνα με τα στατιστικά). Για τα location maps είχα κάνει τόνους δουλειάς πιο πίσω (και έχω ακόμα πολύ δρόμο), οπότε ρίχνε μια ματιά στο Κατηγορία:Location maps για τυχόν διπλότυπα κλπ. -- Spiros790 (συζήτηση) 07:46, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Spiros790, τώρα που το βλέπω το Πρότυπο:Location map USA δεν δουλεύει. Το αφήνω να το δεις αλλά μάλλον πάει για ανακατεύθυνση στο άλλο. --geraki (συζήτηση) 08:13, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

το δικό σου δουλεύει προφανώς, οπότε ας πάει απευθείας για ανακατεύθυνση --δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε περισσότερο. -- Spiros790 (συζήτηση) 08:16, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


καλησπέρα. Τώρα το είδα αυτό, από σπόντα όμως -ειδοποίηση με κόκκινο χρωμματάκι κλπ γιοκ. Και πρέπει να γίνεται συχνά-πυκνά αυτό τελικά. Από κει και πέρα μήπως να επικεντρωνόμασταν στην μετάφραση των Q και την ανάπτυξη περισσότερων infobox αντί να μαστροχαλάμε διαρκώς? Είμαστε που είμαστε τρεις κι ο κούκος που ασχολιόμαστε με τέτοια θέματα, να επικεντρωθούμε στα απολύτως απαραίτητα δλδ. -- Spiros790 (συζήτηση) 19:09, 3 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Spiros790, χρειάζεται οπωσδήποτε να δουλεύουν σωστά πριν επεκτείνουμε και σε άλλα infobox. Δεν έχει νόημα να δημιουργούμε και να κυνηγάμε από πίσω μερικές χιλιάδες ακόμη Q..., και θεωρώ σημαντικό οι παραπομπές (και τα προσδιοριστικά) να δουλεύουν σωστά, καθώς είναι ένα σημαντικό ατού. -geraki (συζήτηση) 06:52, 5 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


το θέμα είναι πως είτε έτσι είτε αλλιώς θα χρειαστεί να μπουν ετικέτες ελληνικές στα wikidata. δεν πρόκειται να το αποφύγουμε αυτό είτε φαίνονται χύμα τα Q είτε τα κρύψουμε κάτω από το χαλί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (αυτά που προτείνεις είναι πολύ λογικά φυσικά). Προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο να κατάλαβουν οι συντάκτες πως όταν βάζουν το πληροφορίες προσώπου πχ και βλέπουν μερικά Q αρκεί να τους κάνουν ένα κλικ και να βάλουν μια ετικέτα στα ελληνικά. Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική. -- Spiros790 (συζήτηση) 07:06, 5 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Σωστό το ότι είναι απλό το να το κάνει κάθε χρήστης, αλλά δεν είναι και κάτω από το χαλί, ούτε είναι απαραίτητο να μπουν παντού ελληνικές ετικέτες. Το ζήτημα είναι να δουλεύουν σωστά, συμπεριλαμβανομένων των παραπομπών. Αν δεις στο Χρήστης:Geraki/πρόχειρο4, τις παραπομπές 1 και 10, αφενός για την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τον Τζόρτζιο Βαζάρι έχουμε λήμματα αλλά στέλνουν στα Wikidata, ενώ για ότι δεν έχουμε λήμμα εμφανίζουν ακόμη και ελληνική ετικέτα αλλά με σύνδεσμο προς Q... στην ελληνική ΒΠ. Στην αρχή δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι παραπομπές αλλά είναι οπωσδήποτε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία. -geraki (συζήτηση) 07:13, 5 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Πρέπει να μπουν. Εκτός από τα infobox είναι ζητούμενο και στα ίδια τα wikidata αυτό. Κι όχι μόνο ετικέτες να μπουν αλλά και περιγραφές κι άλλες ονομασίες. Διότι τα autolist που φτιάχνεις κι όλα τα ψαχτήρια που έχουμε δεν θα χουν νόημα διαφορετικά. anyway καταλαβαίνω πως το σκέφτεσαι κι έχει βάση η λογική σου. -- Spiros790 (συζήτηση) 07:18, 5 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Τέρμα;[επεξεργασία κώδικα]

Πρέπει να πω πως να παρακολουθώ ένα χρήστη να προσπαθεί να δημιουργήσει 1 λήμμα κάθε ημέρα μέχρι να φτάσει τα 100, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Κρίμα που, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, σταμάτησες. Φαντάζομαι ότι ήταν αρκετά δύσκολο. Ίσως το προσπαθήσω και εγώ από το νέο έτος. Gts-tg (συζήτηση) 18:22, 1 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Όχι. Η αλήθεια είναι ότι δεν ενημερώνω τακτικά τη λίστα μου και μου ξέφυγε μια ημέρα (και θα μου ξέφευγε και δεύτερη αν δεν το υπενθύμιζες SFriendly.svg), αλλά θα κάνω τη χάρη στον εαυτό μου να μην σταματήσω. Έτσι κι αλλιώς είναι προσωπική πρόκληση. Πραγματικά δεν είναι εύκολο, εξαρτάται από τις προσωπικές και οικογενειακές ασχολίες του καθενός, αλλά και τις ασχολίες του εντός της Βικιπαίδειας (μπορεί κάποια ημέρα να έχεις ασχοληθεί ώρες με την Βικιπαίδεια, και να σου έρχεται η εντύπωση ότι ολοκλήρωσες για την ημέρα — χωρίς να θυμηθείς το λήμμα). --geraki (συζήτηση) 07:20, 2 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Χαλασμένο module για την εμφάνιση αρχείων εικόνων ?[επεξεργασία κώδικα]

Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά αυτό που βλέπω πχ. εδώ... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 20:47, 4 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Δεν είμαι σίγουρος, το κάνει και εκεί που ξέρω ότι έδειχνε εικόνα. -geraki (συζήτηση) 06:49, 5 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Γενικά[επεξεργασία κώδικα]

Σου αρέσει η Βικιπαίδεια?Ποιό είναι το αγαπημένο σου θέμα και λήμα?Εμένα σαν χρήστη πώς με κρίνεις?--Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 15:15, 6 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Botoπίνακες[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή μάλλον είναι ευκολότερο να δείξω κάτι παρά να γράφω και να ξαναγράφω, ορίστε τι εννοώ με τους πίνακες του Listeria, Δαχτυλίδι Βέρνερ φον Ζίμενς και Βραβείο Erasmus. Στην πρώτη περίπτωση ο πίνακας είναι πολύ καλύτερος επειδή υπάρχουν οι πληροφορίες στα Wikidata. Ωστόσο και στις 2 περιπτώσεις χρησιμοποίησα το bot στο πρόχειρο μου, κατόπιν καθάρισα τα διάφορα classes κτλ με regex, και είχα έναν ωραίο έτοιμο στατικό πίνακα, με πολύ γρήγορη παραγωγή περιεχομένου (το μόνο που πήρε λίγο χρόνο ήταν οι μεταφράσεις των labels).

Επομένως ως εργαλείο το βρίσκω πάρα πολύ καλό για συντάκτες, με την εξαίρεση όμως ότι και οι απλοί συντάκτες μπορούν πλέον να επεξεργαστούν τους πίνακες αυτούς, όχι να εξαρτώνται αποκλειστικά από το bot (όπως στο Β.Λένιν). Ας είναι όσο δυναμικοί θέλουνε να'ναι οι πίνακες και να είναι εντός των λημμάτων αρκεί να μπορούν να τους επεξεργαστούν οι απλοί συντάκτες και να μένουν οι αλλαγές τους αφότου τρέξει το bot. Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο επί του παρόντος, έως ότου γίνει αυτό μπορούν να χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που έδειξα παραπάνω. Τουλάχιστον εγώ σϊγουρα θα το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά πλέον με αυτό τον τρόπο. Gts-tg (συζήτηση) 22:20, 8 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Gts-tg θα σου απαντούσα σε κάποια στιγμή στη Συζήτηση:Βραβείο Λένιν, αλλά ας το συνεχίσουμε εδώ. Η θέση σου στηρίζεται στην αρχή "συνεισφορά μόνο στη Βικιπαίδεια και πουθενά αλλού". Δεν συμφωνώ με αυτή την θέση, και έγραψα πως δεν ίσχυε ποτέ. Όπως έγραψα και εκεί, για να βάλεις μια εικόνα στην Βικιπαίδεια, χρειάζεται να πηγαίνεις στα Wikimedia Commons. Κι αυτά δεν υπήρχαν πάντα. Όταν αρχίσαμε να τα χρησιμοποιούμε πάλι υπήρχαν χρήστες που αγχώθηκαν και δυσκολεύτηκαν. Το πλεονέκτημα όμως είναι ορατό, και σήμερα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη Βικιπαίδεια χωρίς την σημαντική συμβολή των Commons. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Wikidata. Ω ναι, όπως για να εικονογραφήσουμε ένα λήμμα (συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω πινάκων) εκμεταλλευόμαστε τη συμβολή και όλων των χρηστών που ανέβασαν τις σχετικές εικόνες στα Commons (που κατά κύριο λόγο είναι επίσης Βικιπαιδιστές), με τον ίδιο τρόπο εκμεταλλευόμαστε και τη συμβολή και όλων των χρηστών που ανέβασαν τις σχετικές πληροφορίες στα Wikidata (που κατά κύριο λόγο είναι επίσης Βικιπαιδιστές). Η Βικιπαίδεια δεν είναι ένας αποκομμένος ιστότοπος αλλά κομμάτι ενός οικοσυστήματος όπου εκ των πραγμάτων υπάρχουν αλληλένδετα στοιχεία. Βλέπεις καθημερινά στοιχεία που εμφανίζονται με βάση συνεισφορά ανθρώπων/χρηστών σε άλλα αδελφικά εγχειρήματα. Ακόμη και οι πτυσσόμενοι χάρτες που εμφανίζονται όταν κάνεις κλικ στην υδρόγειο στην κορυφή κάποιου λήμματος (Δήμος Λαγκαδά) οφείλονται σε συνεισφορά ακόμη και εκτός Wikimedia (στο OpenStreetMap).

Για ότι αφορά παρόμοιους πίνακες - επαναλαμβάνω: πειραματιζόμαστε - αυτό στο οποίο επιμένεις είναι να διατηρείται η δυνατότητα επεξεργασίας με τον "κλασικό τρόπο" και όχι απλά να μπορούν να τους επεξεργάζονται οι "απλοί χρήστες". Καθώς, οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να προσθέσει την σχετική πληροφορία σε ένα αντικείμενο των Wikidata και αυτή θα προστεθεί στον πίνακα και όχι μόνο. Σταδιακά αυτή η προσθήκη θα γίνεται όλο και ευκολότερη. Και το ατού είναι ότι δεν χρειάζεται καν να είναι χρήστης της ελληνικής Βικιπαίδειας, όπως δεν χρειάζεται να είναι και αυτός που έχει ανεβάσει τις εικόνες στο Wikimedia Commons. Όχι, δεν είναι bot αυτό που προσθέτει πληροφορίες στο Βραβείο Λένιν. Είναι χρήστες αυτοί στους οποίους οφείλονται οι πληροφορίες εκεί, απλά δεν χρειάζεται καν να το γνωρίζουν (όπως δεν γνωρίζει και ο κάθε χρήστης που χρησιμοποιείται ή θα χρησιμοποιηθεί μια εικόνα που ανεβάζει ή ανανεώνει στα Commons). Και πάλι ανθρώπινες ενέργειες είναι αυτές που ενεργοποιούν το CommonsDelinker για να αφαιρεί και να αλλάζει εικόνες σε λήμματα. Τίποτε δεν εξαρταίται αποκλειστικά από bot, και τα bot δεν είναι απρόσωπα. Λειτουργούν με τη θέληση και τη βούληση των χρηστών.

Θυμίζω, ότι ήδη χιλιάδες λήμματα εμφανίζουν πληροφορίες (πληθυσμό, χάρτες, ημερομηνίες γέννησης) που δεν περιλαμβάνεται στον κώδικα των λημμάτων. Αναφέρομαι στα κουτιά πληροφοριών και όχι μόνο. Και μπορούν να ανανεώνονται επίσης αυτόματα, απλώς χωρίς την εμπλοκή boy. Αν θέλουν οι χρήστες μπορούν να το παρακάμψουν. Πόσο ωφέλιμο θα ήταν κάτι τέτοιο εξαρτάται από τους χρήστες. Άλλωστε, wiki είναι. Αν κάποιος χρήστης πιστεύει ότι είναι καλύτερο να μετατρέψει ένα πίνακα σε στατικό, μπορεί να αφαιρέσει τα σχετικά πρότυπα από την αρχή και το τέλος, και αυτός δεν θα ανανεώνεται πλέον παρά μόνο με το χέρι. Αν πιστεύει ότι η χειροκίνητη ανανέωση και προσθήκη είναι προτιμότερη. Κι εγώ πιστεύω ότι η αυτόματη ανανέωση δεν είναι πάντα προτιμότερη. Εξαρτάται από το είδος του πίνακα και την θεματολογία, για παράδειγμα ο κατάλογος δέκα ηγεμόνων ενός μεσαιωνικού βασιλείου δύσκολα θα χρειαστεί ανανέωση. Από την άλλη: αν δεν χρειάζεται ανανέωση - δεν θα γίνει ούτε επιτόπου ούτε μέσω wikidata. Ένας κατάλογος που δεν είναι ολοκληρωμένος εξαρτάται από χρήστες. Που μπορεί να δουλέψουν εδώ, ή να δουλέψουν στα Wikidata (ή μπορεί και στα Commons, στο OpenStreetMap, και οπουδήποτε αλλού από όπου αντλούμε περιεχόμενο).

Αν ο χρήστης Gts-tg ή οποιοσδήποτε άλλος πιστεύει ότι το Βραβείο Λένιν θα αναπτυχθεί ευκολότερα και ταχύτερα αυτόνομα, μπορεί να αφαιρέσει τα σχετικά πρότυπα από την αρχή και το τέλος και να τον αναπτύξει ο ίδιος ή να ελπίζει ότι θα το αναπτύξει κάποιος άλλος εντός ελληνικής ΒΠ. Αλλά η γνώμη μου είναι ότι αν κάποιος θέλει να προσθέσει στο Βραβείο Erasmus μια στήλη με το έτος, τα έπιασε τα λεφτά του, αλλά ακόμη και για την προσθήκη μιας γραμμής πληροφοριών χρειάζεται να αναζητηθεί κάθε στοιχείο κελιού ξεχωριστά. Challenge: Δοκίμασε να κάνεις αυτά τα δύο και με τους δύο τρόπους, πρώτα αποκλειστικά εδώ και μετά μέσω Wikidata. Εγώ πιστεύω ότι κάποια ήδη πινάκων θα αναπτυχθούν ταχύτερα με αυτό τον τρόπο. Άρα περισσότερο οφέλιμο για τους αναγνώστες. Επίσης με λιγότερο κόπο για τους συντάκτες. Άρα περισσότερο ωφέλιμο για αυτούς. Αλλά και χρόνος για περισσότερη συνεισφορά στο ίδιο ή άλλα λήμματα σημαίνει πάλι περισσότερο περιεχόμενο για τους αναγνώστες.

Disclaimer: αυτός ο τρόπος δημιουργίας πινάκων, δεν είναι πρωτότυπη ιδέα. Στην πραγματικότητα είναι μια προσωρινή λύση, πριν την έλευση της τρίτης φάσης λειτουργίας των Wikidata, δηλαδή της δημιουργίας ερωτημάτων (βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, την συμπερίληψη μεμονωμένων δεδομένων, π.χ. στα infobox). Στο μέλλον η τοποθέτηση του ερωτήματος θα γίνεται εντός του λήμματος με τρόπο πιθανά παρόμοιο με την τοποθέτηση ιδιοτήτων (π.χ. {{#query:...}}) [16] και η ανανέωση θα γίνεται σχεδόν on the fly. Και πάλι όμως μέσα από τη συμβολή των Wikidata.

Ανακεφαλαιώνω: Είναι ήδη χιλιάδες οι περιπτώσεις λημμάτων όπου ελάχιστο ή περισσότερο περιεχόμενο όχι μόνο αναπτύχθηκε αλλά και φιλοξενείται ή συνεχίζει να αναπτύσσεται σε χώρους δίπλα στη Βικιπαίδεια. Στα διπλανά δωμάτια του ίδιου διαμερίσματος όπου ζούμε. Δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε διαμέρισμα ενός δωματίου, χωρίς κουζίνα, τουαλέτα, κ.α. Αυτό που βλέπεις δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Η μαγεία της Βικιπαίδειας είναι ότι διαρκώς δημιουργούμε κάτι καλύτερο για τον κόσμο. Το ότι θα έρθει κάποιος χρήστης σήμερα, τέλος του 2015 και θα ενημερώσει με το χέρι τον πληθυσμό ενός ελληνικού χωριού με βάση την απογραφή του 2011, φαίνεται ρομαντικό αλλά είναι αποτυχία για όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Όσο μπορούμε να αναπτύσσουμε την Βικιπαίδεια ταχύτερα και να την ενημερώνουμε διαρκώς, αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε. Με οποιοδήποτε δόκιμο μέσο και χωρίς στεγανά. --geraki (συζήτηση) 12:11, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Αυτό που παραλείπεις geraki είναι πως ενώ πράγματι μεγάλα κομμάτια δουλειάς γίνονται αλλού (wikidata, commons, wikisource κλπ κλπ), υπάρχει σαφής διάκριση στο που γίνεται τι: τα commons είναι για τα πολυμέσα, τα wikidata για τα (διασυνδεδεμένα) δεδομένα, το wikisource για πρωτότυπα κείμενα συγγραφέων κλπ κλπ. Και η Βικιπαίδεια γιατί είναι? Μα για να έχει περιεχόμενο που προσθέτουν οι συντάκτες της. Ε, η λίστα ή ο πίνακας με τους βραβευθέντες σε λήμμα για το σχετ. βραβείο είναι περιεχόμενο. Δεν είναι ούτε URL, ούτε εικόνα, ούτε αριθμητικά δεδομένα που τραβάμε από τα wikidata για να τα βάλουμε σε πρότυπα ώστε να πλαισιώσουν το λήμμα. Ο κατάλογος στην προκειμένη περίπτωση είναι (σε μεγάλο βαθμό) το ίδιο το λήμμα και κατά συνέπεια πρέπει να γράφεται εδώ. Στα υπόλοιπα που συζητάτε δεν θα εμπλακώ, δεν μου πέφτει και λόγος άλλωστε. Χαιρετώ. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:23, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Οποισδήποτε πίνακας (ή και λίστα) είναι μια σύνδεση και παρουσίαση δεδομένων υπό αυτή την μορφή (A table is a means of arranging data in rows and columns). Περιεχόμενο της Βικιπαίδειας είναι ο πληθυσμός, οι συντεταγμένες, ο χάρτης, και η εικόνα που περιέχει το λήμμα ενός χωριού, που επίσης μπορεί να προέρχονται από τα Commons και Wikidata. Περιεχόμενο της Βικιπαίδειας είναι οι σημαίες που είναι αποθηκευμένες στα Commons. Περιεχόμενο της Βικιπαίδειας είναι ότι δίνουν εντολή οι χρήστες να εμφανίζεται ως περιεχόμενο του λήμματος, και διαβάζει ο αναγνώστης. Αυτός, δεν χρειάζεται να γνωρίζει αν μια εικόνα είναι αποθηκευμένη στη Βικιπαίδεια ή στα Commons, και δεν τον ενδιαφέρει. --geraki (συζήτηση) 12:43, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


όχι geraki. O πληθυσμός, η ημερομηνία γέννησης και οι συντεταγμένες είναι ξερά δεδομένα, δεν είν περιεχόμενο. Αυτός --> w:en:List of Knight's Cross of the Iron Cross recipients of the Kriegsmarine είναι ενδεικτικά ένας εξαιρετικός κατάλογος και 100% περιεχόμενο προφανώς. Λοιπόν αυτό φτιάχνεται από χρήστες, όχι bot. Τα bot θα μπορούσαν βέβαια να βοηθήσουν σε κάποια σημεία, αλλά citations ψαγμένα και σημειώσεις (όλο το ζουμί των πινάκων) δεν μπορούν να φτιάξουν. Επίσης μιας και το κλειδί της συζήτησης είναι το που φτιάχνεται τι, προφανώς αυτή δεν αφορά καθόλου τους αναγνώστες αλλά αφορά πλήρως τους συνεισφέροντες στα διάφορα wiki. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:55, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
και περιεχόμενο της Βικιπαιδειας είναι προφανώς το πεζό κείμενο, οι λίστες και οι κατάλογοι που συντάσσουμε όσοι συνεισφέρουμε εδώ. Όχι οι εικόνες και τα πλαίσια πλοήγησης. Όλα τα άλλα είναι περιφερειακά και υφίστανται για να πλαισιώσουν και να υποστηρίξουν την θεμελιώδη λειτουργία της λημματογράφησης. Για να το θέσω αλλιώς εγκυκλοπαίδεια χωρίς εικόνες και infobox θα μπορούσαμε να είχαμε, αν και θα ήταν κάτι πολύ πιο φτωχό. Εγκυκλοπαίδεια χωρίς κείμενα και λίστες (αυτό που είναι η βασική μας δουλειά εδώ δλδ) δεν γίνεται. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:59, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Spiros790, διαφωνώ κάθετα με το ότι οι εικόνες και τα infoboxes δεν αποτελούν περιεχόμενο, ή ότι θα μπορούσαμε να μην έχουμε εικόνες. Φαντάζομαι όχι μόνο εγώ. Όχι μόνο αποτελούν περιεχόμενο αλλά διέπονται από την πολιτική που ισχύει για όλο το περιεχόμενο. Δεν έχει νόημα να δείχνεις καταλόγους, τέτοιους για τους οποίους έχω ήδη γράψει ότι δεν έχει πρακτική η ενημέρωση (δεν πρόκειται να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία να συμπληρωθούν ή να αλλάξουν). Από εκεί και πέρα, η θέση που ανέπτυξα εξηγεί ότι οι επεξεργασίες που ανανεώνουν ημιαυτόματα ένα κατάλογο αποτελούν επεξεργασίες που κινήθηκαν από χρήστες. --geraki (συζήτηση) 14:31, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
λήμμα που να στέκει μια χαρά χωρίς όλα τούτα μπορείς να χεις πάντως (μη πάμε μακριά, αν αφαιρέσεις τα πάντα πέρα από το κείμενο και την τεκμηρίωση από εδώ πχ πάλι ένα εξαιρετικό λήμμα θα χεις. Με τα εξτραδάκια σίγουρα είναι ακόμα καλύτερο, όμως και χωρίς αυτά τα καταφέρνει δεν τρέχει τίποτε). anyway είναι σαφές τι είναι "δεδομένα" και τι "πληροφορία". Επίσης σαφές ποια είναι η κύρια δουλειά μας εδώ (η λημματογράφηση, προφανώς). Τα πιάνει κι ο Gts-tg τούτα αν καταλαβαίνω καλά (αν όχι σόρρυ, δικό μου λάθος/ερμηνεία λεγομένων). Από κει και πέρα μου ρχονται σεντόνια από πράγματα να αναφέρω και να συμπληρώσω, όμως λέω μια φορά να πρωτοτυπήσω και να μην μιλήσω πολύ. -- Spiros790 (συζήτηση) 21:02, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Μια ιδιαίτερα σύντομη απάντηση για αρχή geraki, έγραψες πως:
Η θέση σου στηρίζεται στην αρχή "συνεισφορά μόνο στη Βικιπαίδεια και πουθενά αλλού". Δεν συμφωνώ με αυτή την θέση, και έγραψα πως δεν ίσχυε ποτέ.
και η απάντηση μου είναι πως όχι μόνο αυτή δεν είναι η θέση μου, αλλά απέχει παρασάγγας από τη θέση μου. Μάλλον πρόκειται για την αντίληψη σου, καθώς έχεις μια ιδέα και συνειδητά ή ασυναίσθητα προσπαθούν να χωρέσουν τα πάντα εκεί μέσα, και στο διάλογο που γίνεται αντί να συγκεκριμεινοποιείται το θέμα ανοίγει όλο και περισσότερο. Ο Spiros790 ανέφερε κάτι σωστό σχετικά με το τι είναι η ΒΚ και τι τα υπόλοιπα εγχειρήματα, καθώς και για το είναι το περιεχόμενο και τι είναι τα δεδομένα ή ακόμα και η απλή πληροφορία. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετά άλλα που θέλω να πω, και θα απαντήσω εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μέσα στις επόμενες ημέρες. Gts-tg (συζήτηση) 13:38, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Gts-tg, ερμηνεύω τη θέση σου με βάση αυτά που έχεις γράψει. Η άποψη που έχεις αναπτύξει είναι ότι αν κάποιος θέλει να προσθέσει π.χ. μια γραμμή σε ένα πίνακα, αυτό θα πρέπει να γίνει απαραίτητα με την τυπική επεξεργασία -> προσθήκη γραμμής και κελιών -> γέμισμα με τις πληροφορίες, και όχι με το να μεταβεί στα Wikidata για να προσθέσει μια ιδιότητα σε ένα αντικείμενο (άντε και να μεταφράσει τον τίτλο στα ελληνικά). Και οι δύο ενέργειες θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα ως προς το αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο λήμμα (η δεύτερη θα έχει και περισσότερα αποτελέσματα). Όπως εξήγησα για εμένα δεν έχει διαφορά, από το γεγονός ότι για να προσθέσω μια εικόνα σε λήμμα την ανεβάζω στο Wikimedia Commons και όχι στην Βικιπαίδεια (όπου έχω την δυνατότητα - αλλά έχει μικρότερη χρησιμότητα). -geraki (συζήτηση) 14:31, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
Όχι λοιπόν, δεν είναι αυτό που έγραψα. Αυτό που έγραψα είναι καλοδεχούμενες οι εισαγωγές που φέρνει το bot από Wikidata αρκεί να μη σβήνει τις επεξεργασίες των τοπικών χρηστών. Μέχρι αυτό να σταθεί τεχνικώς δυνατό, τότε το bot είναι και πάλι χρήσιμο μια και μπορεί να χρησιμοποιείται για παραγωγή στατικών πινάκων έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τους πίνακες αυτούς. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το Η άποψη που έχεις αναπτύξει είναι ότι αν κάποιος θέλει να προσθέσει π.χ. μια γραμμή σε ένα πίνακα, αυτό θα πρέπει να γίνει απαραίτητα με την τυπική επεξεργασία, έτσι; Για να μη πηγαίνω απάντηση κομμάτι κομμάτι όμως, θα απαντήσω συνολικά εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος σε λίγες ημέρες. Gts-tg (συζήτηση) 14:37, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
Ναι, καλύτερα ολοκληρωμένες απαντήσεις (γι'αυτό και έγραψα το σεντόνι παραπάνω). Σημειώνω όμως - μέχρι να απαντήσεις - ότι κάτι σαν αυτό που λες δεν θα ήταν δυνατό να γίνει, αφού είτε θα ήταν δυο διαφορετικοί πίνακες, είτε απλά με διπλότυπα στοιχεία και γενικά υποκείμενος σε πολλαπλά σφάλματα. Έστω και θεωρητικά να βάλεις αλληλουχία ενεργειών δυο διαφορετικών χρηστών, ο ένας αποκλειστικά στο λήμμα και ο άλλος μέσω Wikidata, θα δεις ότι είναι είτε ανεφάρμοστο είτε ανούσιο, και θα καθιστούσε τον πίνακα αυτομάτως άχρηστο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
+ Το κλειδί νομίζω για το τι μπορεί να θεωρηθεί "αποκλειστικά στη Βικιπαίδεια" είναι η αναφορά σου σε "τοπικούς χρήστες". Δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο, μέλη της οικογένειας που ζουν σε ένα δωμάτιο και δεν μπαίνουν ποτέ στα υπόλοιπα δωμάτια, την κουζίνα, ή το λουτρό. -geraki (συζήτηση) 14:48, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Αγαπητό geraki, διάβασα τα γραφόμενα σου αρκετές φορές έτσι ώστε να είμαι βέβαιος πως δεν θα υπάρξει απόκλιση στη συνενόηση, έτσι τα συμπεράσματα μου είναι πως:
* νομίζω πως οι γενικές τοποθετήσεις μας συμφωνούν, ωστόσο υπάρχει απόκλιση ως προς τον τρόπο που εκφράζονται και ερμηνεύονται από αλλήλους. Το μεγαλύτερο μέρος του σεντονιού παραπάνω βλέπω πως επικεντρώνεται στην περιγραφή της χρησιμότητας των αλλων εγχειρημάτων, το ότι δεν υπήρχαν πάντα και πόσο χρήσιμα είναι τώρα, το ότι το περιεχόμενο δεν έρχεται από bot αλλά από ανθρώπους που το έχουν συνεισφέρει αλλού, κτλ κτλ, ωστόσο you are preaching to the converted, κατανοητά και δεκτά όλα τα παραπάνω, ωστόσο το θέμα νομίζω πως έχει να κάνει πολύ περισσότερο με το πως παρά με το τι.
* Αν πάρουμε ως παράδειγμα την αναφορά μου σε "τοπικούς χρήστες", αυτή έγινε βάσει της εκτίμησης πως τοπικοί χρήστες όντως υπάρχουν (υπάρχουν άτομα π.χ. που είναι μόνο στη ΒΚ και κανένα άλλο εγχείρημα, ούτε καν άλλη γλωσσική έκδοση της ΒΚ, δε νομίζω να αμφισβητείται αυτό). Φυσικά και είναι επιθυμητό να υπάρξει διασπορά αυτών των χρηστών σε όλα τα συστατικά και αδελφά εγχειρήματα (Commons, Data, Βικιθήκη κτλ κτλ), και φυσικό είναι επίσης με τις διάφορες καινοτομίες που σταδιακά εισάγονται (Wikidata πρότυπα κτλ) να αρχίσουν να ασχολούνται όλο και περισσότεροι όλο και περισσότερο. Δεν πρόκειται για διαμέρισμα νομίζω -όπως κατά το παραπάνω παράδειγμα σου- αλλά για παζάρι ή χωριό, ο μπακάλης της γειτονιάς για τα φρούτα, ο ψωμάς για τα κουλούρια, ο ψαράς για τα ψάρια κτλ. Ο ψαράς ο ψωμάς και ο μπακάλης συναλλάσονται μεταξύ τους ώστε ο ένας να καλύψει τις ανάγκες του άλλου, ενίοτε ίσως και να συνεργάζονται πάνω σε θέματα που αφορούν και τις 2 ή παραπάνω πλευρές. Ενίοτε συναλλάσονται και με τις άλλες αποκεντρωμένες κοινότητες/χωριά παραπέρα, ώσπου στην τελική υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο όπου την ίδια στιγμή είναι σε επικοινωνία και συναλλαγή, αλλά και είναι αποκεντρωμένο/αυτόνομο. Έτσι όλοι ασχολούνται με όλα, γίνεται ένα πιπεράτο μιξάρισμα όπου ο καθένας συνεισφέρει/συναλλάσεται στις διάφορες ενότητες, και υπάρχει μια ποικιλία. Αυτό που απεύχομαι να συμβεί όμως, είναι η κοινότητα αυτή να μεταμορφωθεί σε ένα supermaket, με ύπερ-τυποποίηση, αναγκαστικά κάποια πράγματα να γίνονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο, γιατί "έτσι είναι το μέλλον". Αυτό που εννοώ βέβαια με την προηγούμενη πρόταση, είναι πως για να πετύχουν κάποια πράγματα μακροπρόθεσμα πρέπει οι ίδιοι οι άνθρωποι να τα αγκαλιάσουν και να τα θέλουν, όχι να επιβληθούν με κάποιο τρόπο γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Προσοχή, δεν λέω πως αυτή είναι η θέση σου απαραίτητα, απλώς εξηγώ παραπάνω από που πηγάζουν οι δικές μου ανυσηχίες.
* Σχετικά με το τεχνικό ζήτημα (πως θα γίνει ένα bot και να ανανεώνει πίνακες, και να μη σβήνει τις καταχωρήσεις που έχουν γίνει με το χέρι, και να μη δημιουργούνται διπλότυπα) υπάρχουν τρόποι που μπορούν να αναπτυχθούν (π.χ. αμφίδρομη επικοινωνία όπου η ΒΚ διαβάζει τα δεδομένα, αλλά παράλληλα οι καταχωρήσεις με το χέρι καταχωρούνται και ως εγγραφές στα Wikidata). Υπάρχουν πολλές λεπτομέρεις βέβαια ως προς την τεχνική υλοποίηση για κάτι τέτοιο, αλλά το αναφέρω ως concept επί του επιχειρήματος.
* Στην τελική, δε βρίσκω κακό να υπάρχουν κάποιοι πίνακες οι οποίοι να χρησιμοποιούν το αυτόματο bot πρότυπο, αν τα δεδομένα εκεί μέσα είναι εξαιρετικά δύσκολο ή απίθανο να δημιουργηθούν από συντάκτες -όπως είχες αναφέρει και εσύ-, το Λένιν πάει και έρχεται αλλά φυσικά υπάρχουν πολλοί πιο απίθανοι πίνακες π.χ. για βιολογία, μαθηματικά σχήματα, αστρονομία κ.τ.λ. Θα απευχόμουν να δω όμως μια ευρεία υιοθέτηση των πινάκων αυτών -δλδ να χρησιμοποιούνται γενικώς και αορίστως σχεδόν για τα πάντα και όποιοδήποτε θέμα- ενόσω η ποιότητα τους υπολείπεται από τους πίνακες που μπορούν να γίνει με το χέρι, κάτι που θα ήταν πιθανό μια και η ευκολία της δημιουργίας που προσφέρουν θα έβαζε αρκετούς χρήστες σε πειρασμό (είναι πολύ καλό να ασχοληθούν και να δούν πως δουλεύει και να το βελτιώσουν, αυτό στο οποίο αναφέρομαι όμως είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο του copy/paste αρπακόλα χωρίς σκέψη για όλες τις περιπτώσεις).
Ανακεφαλαιώνοντας, πιστεύω πως τα εγχειρήματα της Wikimedia είναι μια από τις πιο ευγενείς και αξιοθαύμαστες ανθρώπινες πρωτοβουλίες γενικώς και όχι μόνο στο διαδίκτυο, με το έργο της κάθε μιας από αυτές να συμπληρώνει αρμονικά και οργανικά την άλλη, ωστόσο την ίδια στιγμή διατηρούν και την αυτονομία/διακριτό χώρο τους. Ιδανικά σε κάποια στιγμή στο μέλλον όταν σταθεί δυνατό, η ανταλλαγή πληροφοριών/εργασιών μεταξύ όλων των εγχειρημάτων θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η καταχώρηση ενός χρήστη της ΒΚ π.χ. μπορεί αυτόματα να γίνει και καταχώριση στα Wikidata, ή το ανέβασμα μιας φωτογραφίας ενός είδους ζώου να γίνει και αυτόματη καταχώρηση στα Wikispecies (ή Wikidata αν προχωρήσει η ενοποίηση που σχεδιάζεται). Θεωρώ σημαντικό να ακολουθούμε τις νέες πρακτικές και τεχνολογίες και να βλέπουμε στο μέλλον, όχι όμως άκριτα και βιαστικά, και πάντα έχοντας υπόψη πως η ευκολία χρήσης μιας τεχνολογίας δεν πρέπει να είναι πιο σημαντική από την ποιότητα που παράγει σε σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα. Ιδανικά, η καλύτερη δυνατή περίπτωση δεν είναι ούτε η πλήρης αυτοματοποίηση, ούτε ο περιορισμός στον ανθρώπινο/ατομικό παράγοντα μόνο, αλλά ο συνδυασμός και των 2. Gts-tg (συζήτηση) 08:23, 14 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


 • Αγαπητέ Gts-tg, πράγματι οι γενικές τοποθετήσεις μας συμφωνούν, αλλά στις λεπτομέρειες και την πρακτική ο καθένας μας εστιάζει και σε κάτι που θεωρεί μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι το θεωρεί ο άλλος (και το αντίθετο).
 • Όπως και αν το παρομοιάσουμε, διαμέρισμα, παζάρι, ή σουπερμάρκετ, είναι γεγονός ότι ιστορικά, και σταδιακά, η κοινότητα πράγματι έχει υιοθετήσει και τυποποιήσει κάποια πράγματα ώστε να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Ως πρώτο παράδειγμα σου φέρνω τις Βικιπαίδειες οι οποίες έχουν απενεργοποιήσει εδώ και χρόνια το τοπικό ανέβασμα εικόνων, και χρησιμοποιούν μόνο εικόνες που ανεβάζουν (οι ίδιοι χρήστες) στα Commons. Φυσικά είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν επειδή έτσι κι αλλιώς δεν δικαιολογούσαν την εύλογη χρήση (για την οποία θα ήταν απαραίτητο το τοπικό ανέβασμα), αλλά επίσης είχαν την δυνατότητα να διατηρήσουν το προαιρετικό τοπικό ανέβασμα. Κι όμως, οι ίδιες οι κοινότητες θεώρησαν ότι είναι προτιμότερη η "τυποποίηση" μέσω Commons παρά η τυχούσα επιθυμία μεμονωμένων χρηστών να ανεβάζουν τοπικά και όχι στα Commons.
  • Στη διάρκεια ετών, η Βικιπαίδεια έχει αλλάξει λειτουργικά όσο μάλλον δεν φαντάζεσαι. Όσο και αν δεν μας έρχεται στο μυαλό, καθημερινά κάνουμε και χρησιμοποιούμε πράγματα που είναι τυποποιημένα στη Βικιπαίδεια, έστω και αν είναι πρότυπα ή άλλες λειτουργίες. Επισημαίνω, ότι η τυποποίηση έρχεται πάντα μετά από την αποδοχή και ευρεία χρήση από την κοινότητα, χωρίς να επιβάλλεται από κανένα. Συνεπώς στη συγκεκριμένη συζήτηση, για μια πειραματική χρήση μιας νέας λειτουργίας, νομίζω ότι αδίκως συζητάμε κάτι τέτοιο.
 • Σαφώς και είναι επιθυμητό να μπορούν να ενημερώνονται οι πίνακες μέσα από την Βικιπαίδεια. Το έχω αναφέρει ήδη και έδειξα παράδειγμα μιας πρόχειρης υλοποίησης ως proof of concept, το οποίο μπορείς να δοκιμάσεις και ο ίδιος (δες ένα από τα τελευταία πειραματικά gadget). Ομοίως βλέπεις ότι υπάρχει σοβαρή πρόθεση καταχωρήσεις στα Wikidata να γίνονται μέσα από την Βικιπαίδεια, όπως π.χ. με το gadget που εμφανίζει σχετικές φόρμες, αλλά και κάποια στιγμή να γίνεται και μέσω των ίδιων των infoboxes.
 • Σαφέστατα, έχω εκφράσει και ο ίδιος παραπάνω, αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, σε πολύπλοκους πίνακες ή εκεί όπου υπάρχει πλήρης πίνακας χωρίς να χρήζει περαιτέρω ενημέρωσης κλπ. Ενδεδειγμένα παραδείγματα, και εκεί που εστιάζω, είναι πίνακες όπως το Βραβείο Λένιν, αλλά πολύ περισσότερο το Βραβείο Lux για το οποίο ο χρόνος στην ελληνική Βικιπαίδεια σταμάτησε το 2010, όταν δημιουργήθηκε το λήμμα (κι ας έχει απονεμηθεί άλλες πέντε φορές). Δεν θεωρώ σημαντικότερη την υποτιθέμενη επιθυμία ενός χρήστη να το επεξεργαστεί ετεροχρονισμένα το 2015 ή το 2020 με τον "παραδοσιακό" τρόπο, από τη δυνατότητα ενός αναγνώστη να διαβάζει ένα διαρκώς ενημερωμένο λήμμα, και την επιθυμία ενός άλλου χρήστη να το προσφέρει αυτό. Και οι κατάλογοι βραβείων δεν είναι τα μόνα δυνατά παραδείγματα.
 • Στην ανακεφαλαίωσή σου δεν νομίζω ότι διαφωνούμε. Διαφωνώ στο ότι υπήρχε λόγος έκφρασης ανησυχίας, ή ότι η συγκεκριμένη περίπτωση περιέχει κάποιο περιορισμό του ανθρώπινου παράγοντα, ο οποίος κατά την άποψή μου εξακολουθεί να είναι ο κύριος, ενδυναμωμένος με νέα εργαλεία. -geraki (συζήτηση) 09:53, 15 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
Ξέχασα την παραπάνω συνομιλία και απαντάω λίγο αργά, ωστόσο η όλη περίπτωση νομίζω πως ήταν ένας συνδυασμός μη βέλτιστης αρχικής συνενόησης με το τυχαίο (δεν στέλνεται ping αν δεν ξαναμπεί η υπογραφή π.χ. στη συζήτηση Λένιν). Από εκεί και πέρα, λόγω της ενασχόλησης και επιρροής σου με τα θέματα αυτά στο el:wiki το τι σκέφτεσαι μπορεί ενίοτε να αποτελέσει λόγο ανυσηχίας ή ευφορίας για διαφορετικά ή τα ίδια άτομα. Gts-tg (συζήτηση) 19:19, 25 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Οι wikidata_list πίνακες πλέον υποστηρίζουν αμφίδρομη επικοινωνία, π.χ. κάποιος μπορεί μέσω της ΒΚ να καταχωρίσει ή να αλλάξει τιμές στα Wikidata. Ακριβώς αυτό που πρότεινα παραπάνω. Δεν ξέρω αν έκανες κάτι εσύ ή κάποιος άλλος στον κώδικα που γίνεται include στο πρότυπο αλλά η λύση αυτή είναι άψογη! Μπορεί να αφαιρεθεί πλέον η ειδοποίηση στον πίνακα η οποία αναφέρει πως ότι αλλάζει με το χέρι θα σβηστεί, ή μάλλον καλύτερα να παραμείνει με κάποιο τρόπο ως σχόλιο για την απλή επεξεργασία κώδικα (μη χρήση οπτικού επεξεργαστή); Gts-tg (συζήτηση) 19:48, 2 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

απορία2[επεξεργασία κώδικα]

να ρωτήσω κάτι τελείως άσχετο, είχες φτιάξει ένα μηχανισμό αξιολόγησης για τις βικιεπιχειρήσεις. Αυτό είναι έτοιμο για χρήση ή έχεις δουλίτσα ακόμα? Λέω να χτίσω μια καινούργια επιχείρηση το βράδυ, αν προλάβω. -- Spiros790 (συζήτηση) 13:35, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Δεν έκανα κάτι. Τι επιχείρηση; -geraki (συζήτηση) 14:49, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
το αντίστοιχο του w:en:Wikipedia:WikiProject Spaceflight. Τώρα κόσμο δεν ξέρω αν θα βρω, αλλά θέλω να χτίσω για την ώρα την υποδομή και να γίνει και ένα μάζεμα/αξιολόγηση των υπαρχόντων λημμάτων να δούμε που βρισκόμαστε, τι μας λείπει κλπ. Αφού έστησες τον καινούργιο μηχανισμό (στην αγορά δε το δειχνες αυτό?) λέω να χρησ. κατευθείαν αυτόν. -- Spiros790 (συζήτηση) 20:55, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Πιανίστα-πιανίστρια[επεξεργασία κώδικα]

Δεν ήταν λάθος :-) : Θηλ. πιανίστα και πιανίστρια[gm 1] GMaiakisστη διάθεσή σας 19:45, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Όχι GMaiakis, δεν είναι λάθος το πιανίστα. Απλώς έχω προτίμηση στο πιανίστρια, κατ' αντιστοιχία με το τραγουδίστρια, κιθαρίστρια κ.ο.κ (και βουλεύτρια :-) ) Μπορούμε να πούμε "δυο πιανίστριες" αλλά "δυο πιανίστες" είναι αμφίσημο. Αν θέλεις μπορείς να το αλλάξεις. -geraki (συζήτηση) 20:21, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
Ναι έχετε δίκαιο γιατί στον πληθυντικό θα παραπέμπει σε άρρενες αν γραφτεί το 2ο. Όχι θα το αφήσω :-) GMaiakisστη διάθεσή σας 20:59, 9 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

 1. Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη σελ. 915

Κατηγορίες[επεξεργασία κώδικα]

ο αριθμός των λημμάτων θα αυξηθεί *πολύ* ούτως ή άλλως. Θα φροντίσω εγώ για αυτό :) -- Spiros790 (συζήτηση) 08:22, 10 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Spiros790, συνήθως οι κατηγορίες γίνονται μετά τα λήμματα, όχι πριν. Άλλωστε κάποιες χρονιές υπήρχε μόνο μία διαστημική αποστολή... --geraki (συζήτηση) 08:29, 10 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


μου φαίνεται πως χανόμαστε κάπου στην μετάφραση. Υπάρχουν ήδη λήμματα, τα περισσότερα γραμμένα πριν έρθω καν στην ΒΠ. Ακόμα και το 1957 είχε δύο επιτυχημένες σοβιετικές αποστολές και τουλ. μία αμερικάνικη που χάθηκε κατά την εκτόξευση πάντως. -- Spiros790 (συζήτηση) 08:33, 10 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

ΑΠΚυ[επεξεργασία κώδικα]

Είσαι πολύ γρήγορος! Σ' ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη! Θα σε ενημερώσω πολύ σύντομα για το θα κάνουμε. Κυρίως όμως θα είναι δομημένες συνεντεύξεις με Βικιπαιδιστές και μη. Ο προβληματισμός της έρευνας είναι χοντρικά το γιατί ο μέσος επισκέπτης φοβάται να επεξεργαστεί τη Βικιπαίδεια; Αυτό πάνω κάτω. --Protnet (συζήτηση) 08:43, 10 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Protnet θα χαρώ να βοηθήσω, άλλωστε είναι αντικείμενο που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. -geraki (συζήτηση) 08:57, 10 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Καλημέρα φίλτατε geraki! Καταϊδρωμένοι βαδίζουμε προς την τελική ευθεία! Έβαλα και μια πρώτη ανακοίνωση στην Αγορά με αίτημα για banner αλλά και για δήλωση συμμετοχής για συνέντευξη. Αν θες, δήλωσε κι εσύ το όνομά σου για τη συνέντευξη, περισσότερο για να παρακινηθούν και οι άλλοι. Δεν θέλουμε και πάρα πολλούς, 15 άτομα είναι υπεραρκετά για ζωντανή συνομιλία. Αν θες να προτείνεις και κάποιους ή ακόμα καλύτερα να τους στείλεις εσύ μήνυμα θα με βοηθούσε πολύ γιατί εσύ τους ξέρεις όλους καλά και ξέρεις και ποιοι είναι οι πιο έμπειροι. Αργότερα μέσα στη μέρα θα σου στείλω και τα ερωτηματολόγια για παρατηρήσεις. --Protnet (συζήτηση) 07:07, 24 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Γενικά κι αόριστα[επεξεργασία κώδικα]

Πώς μπορώ να ανοίξω ψηφοφορία για ένα θέμα;

 • Ποιά είναι η μεγαλύτερη φραγή πλην του επ' αόριστον;
 • Ποιά είναι η μικρότερη φραγή πλην του καθόλου;

Θέλω να με απαντήσης(ξέχνα τα προηγούμενα(τα παραπάνω)--Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 19:06, 11 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


 • Στη Βικιπαίδεια κάνουμε συζητήσεις - όχι ψηφοφορίες.
 • Χωρίς όριο. Ιστορικά η μεγαλύτερη ήταν τρία χρόνια.
 • 1 δευτερόλεπτο.

-geraki (συζήτηση) 06:57, 13 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Pic[επεξεργασία κώδικα]

This is Thessaloniki, right? Αρχείο:BASA-1599K-1-1998-12b-World War I, 1916.JPG --Μίκο (συζήτηση) 06:01, 13 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Yes it is Μίκο. In fact the Zeppelin was destroyed and the debris were assembled and the entire skeleton was exposed for several weeks in front of the White Tower.[17][18]
In this sketch you can see shooting coming from the Axios gate and the Lembet/Zeitenlik military camp out of the city in the west (left side), the Eptapyrgion citadel at the north, and the III Army camp at the West (also out of the walls, right side). --geraki (συζήτηση) 06:41, 13 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
Kind of answers I like. :) Thanks. --Μίκο (συζήτηση) 20:40, 13 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Φάτιμα Μερνίσι[επεξεργασία κώδικα]

Δεν θα ήταν καλύτερα να μετωνομαστεί το λήμμα Φάτιμα Μερνίσι σε Φατίμα Μερνίσι; Το όνομα έτσι εμφανίζεται από τον εκδότη του βιβλίου της. Φιλικά, Sarantis ko (συζήτηση)


Δεν φαίνεται να υπάρχει σταθερός τονισμός του Φάτιμα, υποθέτω ότι διαφέρει ανάμεσα στις αραβικές διαλέκτους. Είχα βασιστεί στο Φάτιμα. Όπως κι αν έχει το μετονόμασα. Ευχαριστώ. -geraki (συζήτηση) 09:29, 14 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
Δεν έχεις άδικο για τον τονισμό. — Sarantis ko (συζήτηση)


Ιατρική ΑΠΘ[επεξεργασία κώδικα]

Αν θες πρόσθεσέ με στους online εθελοντές για την Ιατρική. Θα είμαι διαθέσιμος μέσω email προς το τέλος της ημέρας, αλλά λογικά θα είμαι και on site. Δες επίσης το Αφθώδης στοματίτιδα (συζήτηση · ιστορικό · παρακολ.), λογικά είναι από φοιτητή σου αλλά με μια γρήγορη ματιά δεν το είδα στον κατάλογο με τα προτεινόμενα. - Badseed απάντηση 01:40, 17 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Done! Θα μπορείς να παρακολουθείς τις συνεισφορές μέσα από την Ειδικό:ΤαΜαθήματάΜου. Ευχαριστώ. Είναι στον κατάλογο (Aphthous stomatitis) το είχαμε αναφέρει ως παράδειγμα στη διάλεξη. --geraki (συζήτηση) 07:18, 17 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

πρότυπα (ναι κι άλλα)[επεξεργασία κώδικα]

Είχα φτιάξει το {{Βικιλεξικό/sandbox}} από το καλοκαίρι, μετά το ξέχασα γιατί καταπιάστηκα με άλλα κι άλλα κατά τα γνωστά. Το έφτιαξα για να μην σπάμε τα χέρια μας βάζοντας διπλά ορίσματα (πχ {{Βικιλεξικό|Ελλάδα|Ελλάδα}}) και το κυριότερο γιατί όπως το χω είναι πιο άμεσο το κειμενάκι του. Βέβαια και με ορίσματα λειτουργεί (πχ δες εδώ κάτω κάτω). Για πες καμιά γνώμη, να το βάλω ? -- Spiros790 (συζήτηση) 11:29, 18 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Spiros790, μα και το υπάρχον δουλεύει και χωρίς παραμέτρους. Από την άλλη, ο τίτλος του λήμματος στο Βικιλεξικό πρέπει να είναι εμφανής. Μάλλον η ορθότερη διατύπωση είναι: «Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα: τίτλος » --geraki (συζήτηση) 12:07, 18 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


δουλεύει, αλλά στην Ελλάδα πχ χωρίς παραμέτρους θα σου βγάλει "ελλάδα" με μικρό το πρώτο γράμμα, που είναι λάθος. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:09, 18 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Γι' αυτό και δέχεται παραμέτρους ως εξαίρεση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως χρειάζεται η μετατροπή σε πεζό πρώτο γράμμα, αφού τα λήμματα του Βικιλεξικού ξεκινούν με πεζό. Γι'αυτό και χρησιμοποιείται η parser function lc:. Παράδειγμα: γλώσσα. Το λήμμα στο Βικιλεξικό είναι wikt:γλώσσα. Δες τι γίνεται αν συνδέσεις στο wikt:Γλώσσα. Στη βικιπαίδεια γίνεται αυτόματη μετατροπή από πεζό σε κεφαλαίο, αλλά όχι και στο Βικιλεξικό. --geraki (συζήτηση) 12:20, 18 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

επίσης δεν νομίζω πως είναι ανάγκη να είναι εμφανής ο τίτλος. Λέμε "πολυμέσα σχετικά με το θέμα στα Κοινά" και άλλα τέτοια παρεμφερή, εκεί δεν μας πειράζει. Τέσπα και έτσι που το λες δεν είναι κακό πάντως. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:12, 18 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Αυτή είναι μια διατύπωση που χρησιμοποιήσαμε πριν πολλά χρόνια για να μην φαίνεται ο αγγλόγλωσσος τίτλος της σελίδας/κατηγορίας των Commons. Δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Σε πολλά λήμματα μπορεί να έχεις περισσότερες από μία συνδέσεις είτε στα commons, είτε στο Βικιλεξικό. Πρέπει να φαίνεται η διαφορά και να γνωρίζει κάποιος που οδηγείται από ένα σύνδεσμο. -geraki (συζήτηση) 12:20, 18 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
Σε σχέση με το σύνολο οι περιπτώσεις που λες είναι ξεκάθαρα εξαιρέσεις (έχω προσθέσει πολλές εκατοντάδες τέτοια πρότυπα, για αυτό το ξέρω). δεν σχεδιάζουμε με βάση τα λίγα αλλά τα πολλά, συνεπώς θα χε νόημα να υπάρχει και προαιρετική δυνατότητα να φαίνεται τίτλος αλλά ως εκεί. Η διατύπωση που του βαλες τώρα είναι καλύτερη από το προηγούμενο αλλά μου φαίνεται πως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλεονασμός. -- Spiros790 (συζήτηση) 12:33, 18 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Απολογία Σωκράτους[επεξεργασία κώδικα]

Ως ο παλαιότερος και εμπειρότερος χρήστης,γραφειοκράτης και διαχειριστής της ελληνικής Βικιπαίδειας,είσαι και ο υπεύθυνος για την όποια παρεκτροπή από τον βασικό της σκοπό,την ελευθερη ενημέρωση με την καλύτερη δυνατή ποιότητα για κάθε άτομο που την επισκέπτεται η ασχολείται ενεργά σε αυτήν.Κανείς,ακομα κι εσύ,δεν έχει το δικαίωμα να φιμώνει,να διαστρεβλώνει και να αλλοιώνει συνεισφορές οποιουδήποτε χρήστη.Μια εγκυκλοπαίδεια μπορεί να ενσωματώνει όλες τις απόψεις,δεν μπορεί όμως να ακυρώνει την αλήθεια,γιατί αυτό σημαίνει ακύρωση της αντικειμενικότητας και κατ επέκταση την κυριαρχία του ψευδους,των σκοπιμοτήτων,των κάθε λογής συμφερόντων.Εγκυκλοπαίδεια παντως δεν νομιμοποιείται να λέγεται επιτρέποντας τέτοιες πρακτικές.Κατηγορώ ευθέως τον χρήστη Σ.Πετρουλάκη ως άτομο λίαν επικινδυνο για το κύρος της ΒΙΚΙ και προτείνω την διαπαντός αποβολή του από το εγχείρημα.Το ιδιο μπορεί να ζητήσει και αυτός για μένα.Παρακολουθήστε απλά τις συνεισφορές μας και κρίνετε.Στα τεχνικά ζητήματα είναι ασφαλώς καλύτερος,κατι που μπορώ να γίνω μόλις εκπαιδευτώ,αυτός όμως δεν μπορεί να έχει ούτε την παιδεία μου,ούτε τις γνώσεις μου μα προπαντώς,δεν μπορεί να έχει,ορθή σκέψη με ότι αυτό σημαίνει.Το μέλλον θα το κρίνει το παρόν(της ΒΙΚΙ).Καλημέρα!--77.49.24.195 08:09, 20 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


User:77.49.24.195, αυτό που βλέπω είναι ότι εσύ ο ίδιος δεν αποδέχεσαι πολιτικές της Βικιπαίδειας, με πρώτες και κύριες την Ευγένεια, Όχι προσωπικές επιθέσεις, Υποθέστε καλή πρόθεση. Χωρίς να γνωρίζω το περιεχόμενο της διαμάχης σου με τον Χρήστης:Στέλιος Πετρουλάκης, αλλά βλέποντας την παραπάνω αναφορά σου, σου υπενθυμίζω ότι πολιτική της Βικιπαίδειας είναι ρητά η Επαληθευσιμότητα, όχι η «αλήθεια» (όπως μπορεί να την εννοεί ο καθένας). Δεν έχεις δικαίωμα να υβρίζεις κανένα χρήστη, και προπάντως εσύ, ένας χρήστης χωρίς λογαριασμό, να ζητάς να συγκριθεί η συνεισφορά σου με οποιονδήποτε άλλο, την στιγμή που δεν παρέχεις - με δική σου επιλογή - μια δημόσια εικόνα με την οποία να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη συνεισφορά σου ώστε να κριθείς. Δεν γνωρίζει κανείς βέβαια, ούτε την παιδεία, ούτε τις γνώσεις σου, όποιες κι αν είναι αυτές, όπως δεν μπορεί να γνωρίζεις των υπόλοιπων. Το να μιλάς λοιπόν για εξέταση συνεισφορών και "ας ζητηθεί και δική σου αποβολή" από το εγχείρημα είναι εκ του ασφαλούς. Σου προτείνω να μελετήσεις περισσότερο την πολιτική, να είσαι περισσότερο ευγενικός προς τους υπόλοιπους ακόμη και αν διαφωνείς με αυτούς, και γενικά να αποδέχεσαι την περίπτωση α) να μην έχεις δίκιο, β) ότι δεν μπορείς να το τεκμηριώσεις. --geraki (συζήτηση) 11:06, 20 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Αφίσες ταινιών που φέρουν σφραγίδες τρίτων...[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα Geraki! Απευθύνομαι απευθείας σε εσένα, γιατί μάλλον γνωρίζεις ορθότερα/ακριβέστερα τα περί πνευματικών δικαιωμάτων. Όπως και να έχει, λοιπόν, θα ήθελα να ρωτήσω τι κάνουμε με τις κινηματογραφικές αφίσες ταινιών που φέρουν επάνω τους κάποια σφραγίδα (τρίτων). Κατά κόρον, το κάνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αυτό. Π.χ. εδώ, μεταξύ άλλων, αμέτρητων παραδειγμάτων. Εν τω μεταξύ, αναφέρει στην τεκμηρίωση ότι της ανήκουν και τα πνευματικά δικαιώματα, πράγμα που δεν το καταλαβαίνω καθόλου αυτό: ούτε τις δημιούργησε, ούτε τις πρωτοδημοσίευσε, απλώς τις διατηρεί... —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 11:46, 24 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Ο προβληματισμός σου είναι δικαιολογημένος. Πράγματι, ουσιαστικά δεν μπορεί να κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα από έργα (έστω και μια αφίσα) που είναι προϊόν άλλου. Σφραγίδες, υδατογραφήματα, κλπ χρησιμοποιούνται καταχρηστικά , και όχι μόνο από την Ταινιοθήκη, για να επιβάλλουν τον περιορισμό πρόσβασης σε πράγματα που διατηρεί, αλλά δεν τους ανήκουν πραγματικά. Πρακτικά, η συγκεκριμένη αφίσα έτσι κι αλλιώς, έχει πνευματικά δικαιώματα αλλά ανήκουν σε άλλους, οπότε μόνο ως εύλογη χρήση μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αλλά θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει αν χρησιμοποιούνται εικόνες με σφραγίδες/υδατογραφήματα καθώς μπορεί να σημαίνει αποδοχή αυτού που ισχυρίζονται. Καλύτερα να βρεθεί η ίδια εικόνα χωρίς υδατογράφημα και να αναφέρεται ο πραγματικός δικαιούχος (εκδότης Πεχλιβανίδης). Σημειώνω ότι η συγκεκριμένη αφίσα, από 1η Ιανουαρίου 2018 θα αποτελεί κοινό κτήμα (έργο ανώνυμου σχεδιαστή, 70+ χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση). -geraki (συζήτηση) 17:17, 24 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Πρότυπο Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά με τις αλλαγές κάποια πράγματα ίσως πράγματι χρειάζονταν να αφαιρεθούν αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα χρήσιμα και ενδιαφέροντα που αφαιρέθηκαν, π.χ. μνημείο Βικιπαίδειας, πρόσωπα, Wikimania κτλ. Υπάρχει κάποιο σκεπτικό για το ότι δεν ταιριάζουν στο πρότυπο; Gts-tg (συζήτηση) 19:15, 25 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Gts-tg, κάποια από αυτά που περιλαμβάνονταν (και περιλαμβάνονται στο αντίστοιχο αγγλικό) θεωρώ ότι είναι μικρής σημασίας για να συμπεριληφθούν στο πρότυπο πλοήγησης, ίσως μάλιστα ούτε καν εγκυκλοπαιδικά (αν ξεπεράσουμε την συμπάθειά μας για πράγματα που μας αφορούν). Πέρα από το συγκεκριμένο, για ότι αφορά τα πρότυπα πλοήγησης αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν λήμματα που υπάρχουν ήδη, ή θα δημιουργηθούν σίγουρα και σύντομα. en:WP:EXISTING. Είναι καλύτερα να δούμε τι θα γραφτεί και μετά αν αξίζει να περιλαμβάνεται σε τέτοιο πρότυπο. -geraki (συζήτηση) 21:16, 25 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Για τα gadgets.[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα user:geraki! Έχω πολύ καιρό τώρα ενεργοποιήσει το gadget

 • Εμφάνιση μιας αποτίμησης της ποιότητας ενός λήμματος, κάτω από τον τίτλο του λήμματος.

και από ότι έχω καταλάβει η αποτίμηση αντλείται από το πρότυπο κάποιας βικιεπιχείρησης της σελίδας συζήτησης του λήμματος. Παρόλα αυτά το δοκιμάζω σε διάφορες σελίδες που έχουν τέτοιο πρότυπο, αλλά η αποτίμηση δεν εμφανίζεται. Στην αγγλική είναι κομπλέ το θέμα αυτό (από εκεί κατάλαβα ότι ίσως αντλεί την αποτίμηση από το πρότυπο, μιας και λήμματα που δεν έχουν τέτοιο τα αναφέρει ως unassessed). Θυμάμαι, επειδή το έχω ενεργοποιημένο κανένα 6μηνο, ότι σε κάποια λήμματα πιάνει. Έχω δει δηλαδή χρωματάκι και στην ελληνική (αν δεν απατώμαι δηλαδή και μπερδεύω τις μνήμες μου με την αγγλική). Ούτε στα αξιόλογα δουλεύει το gadget. Είναι δικό μου θέμα ή γενικό;

Και επίσης το

 • Προσθήκη συνδέσμου [επεξεργασία] για την εισαγωγή (αρχική ενότητα) μιας σελίδας

δεν δουλεύει σε εμένα.

Είμαι σε Firefox 42.0 για Linux Mint. - - - - - uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηs̈i2) 20:29, 25 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Καλησπέρα SucreRouge.

 • Αυτό πράγματι δουλεύει/δούλευε (είναι ακόμη πειραματικό εδώ). Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι μισο-δουλεύει (π.χ. σελίδες αποσαφήνισης) αλλά σπάει εκεί ακριβώς που έχει να δείξει αποτίμηση. Την αποτίμηση την αντλεί από σχετικό πρότυπο της σελίδας συζήτησης, εφόσον υπάρχει εκεί - όχι απλά το πρότυπο αλλά και συμπληρωμένη η παράμετρος "τάξη". Θα το δω τι μπορεί να γίνει, τώρα που μπαίνει μια σειρά και στα αντίστοιχα πρότυπα, θα γίνουν κι άλλα σχετικά gadget.
 • Αυτό μάλλον έχει καιρό που δεν δουλεύει, είναι εύκολο θα το φτιάξω το πρωί.

-geraki (συζήτηση) 21:39, 25 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Περιμένω με ανυπομονησία! Ευχαριστώ και καλό βράδυ! - - - - - uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηs̈i2) 21:49, 25 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
Κάτι ακόμα. Στην καρτέλα Επεξεργασία στις προτιμήσεις, όταν δεν έχω τικαρισμένο το Εμφάνιση της παλαιάς γραμμής εργαλείων, ή μάλλον γενικότερα όταν δεν έχω ενεργοποιημένο κανένα toolbar (παλιό ή καινούργιο), οι χαρακτήρες εισαγωγής κειμένου και οι ειδικοί χαρακτήρες δεν μπαίνουν στο κείμενο όταν τους πατάω, παρόλο που συνεχίζουν και υπάρχουν. Δες και αυτό αν θες και προλαβαίνεις. - - - - - uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηs̈i2) 01:44, 26 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Η έρευνα ξεκίνησε![επεξεργασία κώδικα]

Τα ερωτηματολόγια είναι έτοιμα και οι σύνδεσμοι λειτουργούν κανονικά.

Όποτε μπορείς βάλε και το banner. --Protnet (συζήτηση) 18:29, 28 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Σε ευχαριστώ θερμά!!! --Protnet (συζήτηση) 20:19, 29 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Παρατήρησα κάτι. Ενώ το banner για συντάκτες εμφανίζεται κανονικά όταν είμαι συνδεδεμένος, όταν μπαίνω χωρίς σύνδεση δεν εμφανίζεται το αντίστοιχο banner για αναγνώστες. --Protnet (συζήτηση) 07:12, 30 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Protnet είναι θέμα cache ανά σελίδα. Αν κάνεις purge σε μια σελίδα θα εμφανιστεί - σε όλους ([19][20]). Σταδιακά θα αρχίσει να εμφανίζεται σε όλες τις σελίδες, καθώς θα ανανεώνεται μόνη της η cache. -geraki (συζήτηση) 08:44, 30 Νοεμβρίου 2015 (UTC)
Το είδα! Όλα εντάξει τώρα! Και πάλι σε ευχαριστώ! Έχουν αρχίσει και μαζεύονται απαντήσεις! --Protnet (συζήτηση) 09:42, 30 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Αφίσα και πρότυπο...[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα Geraki! Πράγματι, είναι κι αυτό... Ε, αν είμαστε καλά, την επιφορτώνουμε τότε, στα Κοινά. Ίσως υπάρχουν κι άλλες αφίσες τέτοιες... Έπεσε το μάτι μου σε ταινίες προ 1945, που πιθανώς ο σχεδιαστής (της αφίσας) να είναι άγνωστος, οπότε μπορούν να πάνε στα Κοινά. Δεν το έχω ψάξει όμως. Οπότε όχι τώρα. Κι εγώ θα έλεγα όχι από την Ταινιοθήκη, και για τους λόγους που ανέφερες, και για αισθητικούς λόγους, συμπληρώνω. (Ασήμαντος λόγος, αλλά η αισθητική βοηθά στην ανάγνωση... Οπότε, δεν είναι και τόσο ασήμαντος.)

Σχετικά με το πρότυπο, αν και έχω καιρό να δώσω το "παρών" στην Αγορά, την παρακολουθώ. Έτσι, το έχω υπόψιν μου... Πάντως, ευχαριστώ για την υπενθύμιση! —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 12:38, 29 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Ημι-προστασία άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Geraki, λόγω της θέσης σας ως διαχειριστής, θα σας παρακαλούσα να προσθέσετε Ημι-προστασία στο άρθρο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2016 λόγω πρόσφατου βανδαλισμού από ανώνυμο χρήστη (διέγραψε ολόκληρο το περιεχόμενο της σελίδας - https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CE%A4%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D_Eurovision_2016&oldid=5553472) Ευχαριστώ. Dimsar01 (συζήτηση) 23:29, 29 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Dimsar01, ο στιγμιαίος βανδαλισμός ή πειραματισμός δεν είναι λόγος (ημι)προστασίας ενός λήμματος. Το κάνουμε εκεί όπου είναι επαναλαμβανόμενο. -geraki (συζήτηση) 06:27, 30 Νοεμβρίου 2015 (UTC)

Ευχαριστίες[επεξεργασία κώδικα]

Δείτε στα εισερχόμενά σας. Ευχαριστώ για την απάντηση. --Enpatrais (συζήτηση) 12:09, 30 Νοεμβρίου 2015 (UTC)


Διαχιριστής[επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννης 10 έχει 3 Υπέρ πάνε να το δεις καντο Διαχειριστή.

Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Σας παρακαλώ υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να διαγράψω τον λογαριασμό μου και να αποχωρήσω από την βικιπαίδεια ώστε να απαλλαγώ από την παρασιτική συμπεριφορά του χρηστη Vagrand ; Ευχαριστώ --Hibiscus (rouge).svg Hlektron77 ομιλείτε 13:27, 3 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Hlektron77 δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής λογαριασμού. Κάτι που άλλωστε δεν είναι απαραίτητο για να αποχωρήσει κάποιος από την Βικιπαίδεια. Αλλά γενικά δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να αποχωρήσεις από την Βικιπαίδεια. Όλα διορθώνονται (γρήγορα ή πολύ αργά - πάντως διορθώνονται) SFriendly.svg -geraki (συζήτηση) 21:03, 3 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Διαφωνίες[επεξεργασία κώδικα]

1) [21] Οκ. Αλλά έτσι δεν φαίνεται ότι δεν έχουμε λήμμα για το γήπεδο (μιλώ γενικά, όχι για αυτό το γήπεδο). Ίσως το πρότυπο με το δείκτη R και τον κόκκινο σύνδεσμο να είναι καλύτερη λύση.

2) [22]. Όλες οι ομάδες έχουν γραφεία. Είτε σε κάποιο κτίριο είτε στο γήπεδο τους. Στην Κύπρο λέμε "οίκημα του σωματείου".

Xaris333 (συζήτηση) 17:45, 3 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Xaris333.

 1. Αυτό ισχύει, αν πράγματι θεωρείται εγκυκλοπαιδικό ένα συγκεκριμένο γήπεδο. Προφανώς όμως δεν είναι όλα τα γήπεδα εγκυκλοπαιδικά ώστε να χρειάζονται κόκκινο σύνδεσμο (όπως δεν βάζουμε σύνδεσμο σε όλα τα ονοματεπώνυμα αλλά μόνο σε εκείνα που πιστεύουμε/πιθανολογούμε ότι μπορεί να γίνουν λήμμα). Όταν έχεις κάποιο γήπεδο εγκυκλοπαιδικό, όπου στο λήμμα μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από το reasonator, βάλε το {{redwd}}. Για το συγκεκριμένο επαρχιακό γήπεδο, η εκτίμησή μου ήταν ότι δεν είναι εγκυκλοπαιδικό, και αν δεν υπήρχε το wikidata/reasonator σε παλιότερες χρονιές δεν θα έβαζα καθόλου σύνδεσμο.
 2. Επίσης όλοι οι οργανισμοί έχουν έδρες, όλες οι εταιρίες έχουν γραφεία και εργοστάσια, όλοι οι άνθρωποι έχουν σπίτια, και οι πεθαμένοι έχουν τάφους. Δεν βάζουμε ούτε σε αυτά τα λήμματα τις συντεταγμένες τους. Βάζουμε μόνο όταν το αντικείμενο του λήμματος είναι τόπος - αμετακίνητος, και όχι απλά αν κάποιος τόπος είναι με κάποιο τρόπο συνδεδεμένος με το θέμα. Αντίστοιχα δηλαδή, και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έδρα. Αλλά είναι παγκόσμιος και οι συντεταγμένες της έδρας της είναι απλά συντεταγμένες της έδρας της. Όχι του Οργανισμού.

--geraki (συζήτηση) 21:21, 3 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Μεταφορά σελίδας[επεξεργασία κώδικα]

Πώς μπορείς να μεταφέρεις τις συζητήσεις χρήστη στο αρχείο;--Stratos 2003 22:07, 07 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Stratos 2003 συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ο συνηθισμένος τρόπος αρχειοθέτησης δεν είναι τίποτε από την μετακίνηση της σελίδας σε άλλο τίτλο που γράφει "Αρχείο" ή ότι άλλο νομίζεις. Δηλαδή μπορείς να πας στην Συζήτηση_χρήστη:Stratos_2003, και να την μετακινήσεις στην Συζήτηση_χρήστη:Stratos_2003/Αρχείο 1. Η μετακίνηση γίνεται από τη σχετική επιλογή που βρίσκεται στο "Περισσότερα" δίπλα από το "Ιστορικό". Η αρχική σελίδα θα γίνει ανακατεύθυνση, την οποία μπορείς να επεξεργαστείς ώστε να είναι η νέα σελίδα συζήτησης. -geraki (συζήτηση) 19:12, 8 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Άποψη[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Πως σου φαίνεται η καινούργια σελίδα Τζουράσικ Γουόρλντ που εγώ δημιούργησα? ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 2.86.255.196 (συζήτησησυνεισφορά) .


καλησπέρα 2.86.255.196. Είναι ικανοποιητικό ξεκίνημα, συνέχισέ το. Σημεία που πρέπει να προσέξεις είναι α) να βάλεις συνδέσμους όπου χρειάζεται (π.χ. κυριότεροι ηθοποιοί), β) να φροντίσεις ο μεταγραμματισμός των ονομάτων να είναι ο σωστός/συνηθέστερος. Αυτό μπορείς να το κάνεις ψάχνοντας για το ίδιο όνομα/πρόσωπο στη Βικιπαίδεια ή στο google. Ένα χτυπητό λάθος είναι το "Μάικλ Κρίτστον" που έχεις γράψει στο infobox, το οποίο επίσης έχεις λάθος στο Τζουράσικ Παρκ. Ο Michael Crichton είναι Μάικλ Κράιτον, και έτσι θα τον βρεις σε άλλα λήμματα της ΒΠ αλλά και άλλους ιστοτόπους. Υποθέτω ότι θα έχεις κάνει λάθη και σε λιγότερο διάσημα ονόματα. -geraki (συζήτηση) 18:29, 9 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Update σελίδας.[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας.Προσπαθησα να στείλω και email αλλά δεν ήταν εφικτό.Θα ήθελα να με πληροφορήσετε πως μπορώ να κάνω ένα update στην ελληνική σελίδα μου,με αλλαγή φωτογραφίας,πρόσθεση κειμένων κλπ;; Ddouble1000 (συζήτηση) 13:29, 10 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Εξωτερικές συνδέσεις[επεξεργασία κώδικα]

Αααα... καλλάααα... Πλάκα, μας κάνεις... SMocking.gif. Αφού χαλαραααά με ένα "μπακαλίστικο", πάνω-κάτω αρχειο π.χ. για bots... μπορείς να αλλάξεις τις επικεφαλίδες (μόνο αυτές), όπου υπάρχουν... και να γίνουν "Εξωτερικοί σύνδεσμοι"... Ή μήπως όχι; SConfident.gif --2.86.0.199 14:36, 10 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Αριστοτέλειο[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα, υπάρχει κάποια προβλεπόμενη δράση εμπλουτισμού της ΒΠ από το τμήμα Λογοτεχνίας ή Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ? Ρωτάω καθώς βλέπω πολλές συνεισφορές σε θέματα σχετικά με την λογοτεχνία από φοιτητές που είτε φαίνεται να κατάγονται (επώνυμα) από την περιοχή της Μακεδονίας/Θράκης ή η ip τους δίνει το Αριστοτέλειο... Απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα έχει η ερώτησή μου, τίποτε περισσότερο... SFriendly.svg --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 13:12, 11 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)Glorious 93, ναι, σήμερα έγινε editathon στην Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ με παρόντες καθηγητές και δεκάδες φοιτητές http://www.lib.auth.gr/el/thessWiki photos Ήμουν κι εγώ εκεί για να βοηθώ με διάφορους τρόπους. Αλλού έγινε πολύ καλή δουλειά, αλλού προφανώς κάποια πράγματα χρειάζονται βελτίωση, αλλά η δράση δεν έχει τελειώσει. -geraki (συζήτηση) 18:31, 11 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

ΟΚ, ρώταγα απλώς γιατί το πρωί έπεσαν μαζικές προσθήκες κειμένων με copyrighted περιεχόμενο λογοτεχνικών έργων, τα οποία και διαγράφηκαν αργότερα μέσα στην ημέρα (ορθώς) από τον Χρήστης:CubicStar... Καλό θα ήταν να τους επισημανθεί για την συνέχεια, ίσως και επί τόπου εφόσον είσαι εκεί, ώστε να τους γλιτώσουμε και τον όποιο κόπο της εύρεσης και αντιγραφής των αποσπασμάτων... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 18:36, 11 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Δεν έχω δει ακόμη τι διαγράφηκε, ούτε καν έχω υπόψη μου το περιεχόμενο όλων των λημμάτων που ανέβηκαν σήμερα (πήγαινα διαδοχικά μεταξύ των ομάδων εργασίας) αλλά αποσπάσματα που παρατίθενται για λόγους σχολιασμού και παραδείγματος, δεν είναι παραβίαση copyright (s:Νόμος_2121/1993#Άρθρο 19: Παράθεση αποσπασμάτων). -geraki (συζήτηση) 18:48, 11 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Όχι, εδώ ήταν περισσότερο απλή παράθεση αποσπασμάτων "σε σχέση με τάδε τοποθεσία της Θεσσαλονίκης", χωρίς καμία επιπλέον προσθήκη κειμένου, επομένως δεν νομίζω ότι πέφτει εντός της περίπτωσης που ανέφερες παραπάνω...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 18:55, 11 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Πράγματι, η πλειοψηφία αυτών που διαγράφτηκαν ήταν έτσι, μάλλον επειδή θεώρησαν ότι μπορούν να συνεχίσουν την δουλειά τους αργότερα. -geraki (συζήτηση) 19:03, 11 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


ΥΓ. Ορίστε και ένα παραδειγματάκι το οποίο κατάφερε να επιβιώσει αν και η μορφή του είναι σαφώς καλύτερη αυτών που διαγράφηκαν, αν και το πρόβλημα με τα προβληματικά κείμενα παραμένει το ίδιο...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 19:06, 11 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Nevermind, φαντάσου ότι το λήμμα είχε τίτλο Κατάλογος τόπων που αναφέρονται στο έργο του Μπακόλα SMocking.gif -geraki (συζήτηση) 19:13, 11 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Γερμανοί[επεξεργασία κώδικα]

Φίλε γέρακα και Γερμανός σχέτο να βάλεις πάλι στους Γερμανούς θα σε πάει... SConfident.gif. Για την Γερμανίδα, όμως χρειάζεται μάλλον ακόμα να γίνει μια ακόμα ανακατεύθυνση...SHurt.gif Μήπως αν γινόταν ανακατευθύνσεις στους λαούς, που μάλλον φαίνεται ότι θα είναι λιγότερες, από το να διορθωθούν ένα-ένα όλα τα λήμματα είναι καλύτερο; --79.129.33.44 11:11, 15 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Nope, η αλλαγή δεν είναι απλά ζήτημα ανακατεύθυνσης, αλλά από το να οδηγεί στο λαό (Γερμανοί) και όχι σε χώρα (Γερμανία) [23]. Από εκεί και πέρα, οι ανακατευθύνσεις είναι χρήσιμες αλλά εφόσον το αλλάζω δεν υπάρχει λόγος να συνδέσω ηθελημένα σε ανακατεύθυνση αντί στο τελικό λήμμα. -🎄 geraki (συζήτηση) 11:42, 15 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

ΟΚ.. Ευχαριστώ... Επίσης: Ωραίο το χριστουγεννιάτικο δεντράκι στο όνομα...SMocking.gif - --79.129.33.44 11:51, 15 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)|🎄 --79.129.33.44 11:51, 15 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

xmas Υπογραφή[επεξεργασία κώδικα]

Ωραία η καινούργια σου υπογραφή.Όχι μόνο έξυπνη αλλά και πιασάρικη!--🎄Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 16:44, 16 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


infobox[επεξεργασία κώδικα]

εκτός από το ότι δεν στέκει, η πατέντα με την χώρα γέννησης βγάζει και errors --> πχ Αντόνι Γκαουντί. Προσωπικά θα πρότεινα να αφαιρεθεί ούτως ή άλλως και γενικότερα να μην υλοποιηθούν οι περισσότερες από τις προτάσεις στη λίστα που βλέπω στην αγορά. Αλλά οκ κάντε όοοοοο,τι σας φωτίσει ο Θεός. -- Spiros790 (συζήτηση) 07:58, 17 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Έχω δει κι ένα δυο παρόμοια σφάλματα, τα οποία συνήθως υποδεικνύουν σφάλμα στα δεδομένα, κατά κανόνα περισσότερους από ένα τόπους γέννησης ή θανάτου. Στον Γκαουντί για παράδειγμα ήταν καταχωρυμένοι δύο τόποι γέννησης -η πόλη και ο δήμος στον οποίο ανήκει- κάτι που είναι λάθος. Με την αφαίρεση του Ριουντόμς [24] δεν εμφανίζεται πλέον σφάλμα.
Δεν έχω πρόβλημα στο να αφαιρεθεί, αν και το βρίσκω χρήσιμο. Αυτό που δεν περιμένω από καμία λειτουργία είναι να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Σαφέστατα σε κάποιες περιπτώσεις η χώρα μπορεί να μην στέκει σε εκείνο το χρονικό πλαίσιο, αλλά γι'αυτό το λόγο υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης με το χέρι. -🎄 geraki (συζήτηση) 10:09, 17 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)
εμ δίπλα στον Περικλή γράφει αυτή τη στιγμή "Ελλάδα". Να υποθέσω τα ίδια πάθανε όλοι οι αρχαίοι και όχι μόνον αυτοί. Ο σκοπός δεν είναι να ξαναρχίσουμε να κάνουμε μαζικά διορθώσεις με το χέρι... Αυτό είναι το όλο point με τα wikidata... Όσο για την πόλη και τον δήμο και τα δύο σωστά είναι, δεν είπε κανένας πως πρέπει να υπάρχει ακριβώς μία εγγραφή εκεί πέρα. -- Spiros790 (συζήτηση) 11:12, 17 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)
Και όχι μόνο αυτοί, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των βιογραφιών στη ΒΠ αφορά πρόσωπα που έζησαν τα τελευταία 50 χρόνια (ελάχιστες αλλαγές συνόρων). Το ανησυχία μου είναι αν αυτές οι παρατηρήσεις θα μας οδηγήσουν στο να βρεθεί ένα σύστημα που να επιτρέπει να δουλεύει αυτό out of the box, ή να κατεβάσουμε εντελώς το διακόπτη και να μην ξανασηκωθεί ποτέ. Επί του παρόντος, όπως έγραψα δεν έχω πρόβλημα στο να αφαιρεθεί προσωρινά. Το πρόσθεσα τώρα επειδή απαιτήθηκε από αλλού να μπει «εδώ και τώρα».
Για ότι αφορά τους τρόπους επίλυσης, υπάρχουν δύο: ο ένας είναι στο ίδιο το αντικείμενο wikidata για το πρόσωπο, στον τόπο γέννησης να υπάρχει ως προσδιοριστικό (qualifier) χώρα: αυτή-που-πρέπει. d:Q205545#P19 Το πρότυπο μπορεί να τραβάει το προσδιοριστικό, και μόνο αν δεν υπάρχει προσδιοριστικό χώρα, να αντλεί τη σημερινή χώρα. Ο δεύτερος τρόπος είναι σε κάθε αντικείμενο οικισμού, στην ιδιότητα χώρα να υπάρχουν όλα τα κρατικά μορφώματα των οποίων ήταν μέλος: d:Q17151#P17. Κάτι που είναι καλό να γίνει έτσι κι αλλιώς (και θα γίνει μακροπρόθεσμα). Ένα πολύπλοκο module θα μπορούσε να ψάχνει σε ποια χώρα ανήκε ο οικισμός κατά την ημερομηνία γέννησης. Ευκολότερη υλοποίηση είναι η πρώτη, αν και η δεύτερη μου αρέσει περισσότερο.
Στον τόπο γέννησης ή θανάτου ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να μπουν περισσότερες από μία εγγραφές όταν οι πηγές διαφωνούν μεταξύ τους για το που γεννήθηκε κάποιος. Στην Ρώμη ή στη Βενετία, στο Λονδίνο ή το Μάντσεστερ, στη Θεσσαλονίκη ή τη Χρυσαυγή; Δεν μπαίνουν περισσότεροι από ένας τόποι απλά για την δήλωση του που ανήκει ο περισσότερο ακριβής τόπος. Δεν βάζουμε δηλαδή Θεσσαλονίκη + Δήμος Θεσσαλονίκης + Κεντρική Μακεδονία + Ελλάδα + Ευρώπη... κλπ. Αυτή η ανάλυση είναι δουλειά μιας μηχανής όταν ζητηθεί. Διαφορετικά δεν έχει νόημα η διασύνδεση.
-🎄 geraki (συζήτηση) 12:17, 17 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


 • τα τελευταία 50 χρόνια είχαμε ελάχιστες αλλαγές συνόρων? --> αχεμ, αχέμ, αχέμ κλπ κλπ.
 • κανένας διακόπτης δεν θα κλείσει, αυτό έλλειπε. Τα πλαίσια πληροφοριών με τα wikidata είναι απολύτως χρήσιμα ως έχουν σήμερα και φυσικά θα βελτιώνονται σταδιακά με μελλοντικές προσθήκες δυνατοτήτων που θα γίνουν προφανώς. (εκεί βολεύει πολύ το modularity με στοιχειώδη πρότυπα που ζητούσα παλιότερα)
 • οι παρατηρήσεις που βλέπω στην αγορά κυμαίνονται από βελτιώσεις ήσσονος σημασίας (όπως η ηλικία όταν πέθανε κάποιος) μέχρι πράγματα που απλώς δεν θα πρεπε να μας ενδιαφέρει να τα ενσωματώσουμε.
 • στο συγκεκριμένο η δεύτερη υλοποίηση που λες είναι σαφώς ορθότερη, αν και προσωπικά μου αρκεί ότι κάποιος γεννήθηκε στη Μόσχα. Τώρα αν ήταν επί σοβιετίας ή επί ρώσικης αυτοκρατορίας ή επί ρωσικής ομοσπονδίας νομίζω δεν αφορά και πολύ το infobox. -- Spiros790 (συζήτηση) 18:20, 17 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


ΥΓ γενικά νομίζω πως με τα πρότυπα που δουλεύουν με wikidata έχετε κάνει καλή δουλειά με τον Paa (νταξ κι ο υποφαινόμενος έχω φτιάξει κάτι ψιλά, αλλά περισσότερο σεις οι δύο έχετε ασχοληθεί). Είναι εντελώς άδικη (και πολύ κακοπληροφορημένη) η κριτική που γινε στην αγορά αφενός, νομίζω άλλες πολύ περισσότερο πιεστικές ανάγκες όσον αφορά τα πρότυπα προέχει να καλυφθούν αφετέρου. Αυτά για την ώρα. Καλή συνέχεια. -- Spiros790 (συζήτηση) 18:29, 17 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

αιωρούμενες καρτέλες[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα, υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την beta χρήση των αιωρούμενων καρτέλων ? Ρωτάω γιατί εμένα προσωπικά εδώ και κάποιες μέρες δεν μου δουλεύουν παρά το ότι τις έχω ενεργοποιήσει...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 20:54, 17 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Τουλάχιστον σήμερα δούλευαν σίγουρα, καθώς τις απενεργοποίησα για να ενεργοποιήσω τα άλλα popups. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπω το κουμπί για να τις ενεργοποιήσω ξανά. -🎄 geraki (συζήτηση) 21:02, 17 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Ομίλοι σε wikidata[επεξεργασία κώδικα]

H Β΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2013-14 έγινε σε ομίλους. Είναι κάπως ειδική περίπτωση αφού ο ένας όμιλος ήταν πάνω από τον άλλο ιεραρχικά. Υπάρχουν όμως και πρωταθλήματα όπου οι όμιλοι είναι παράλληλοι π.χ. Δ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 1990-91. Συμπλήρωσα τις δηλώσεις στα wikidata [25]. Υπάρχει τρόπος να μπορώ να δηλώνω σε ποιο όμιλο συμμετείχε κάθε ομάδα και σε ποιο όμιλο ήταν νικήτρια η κάθε ομάδα; Οι άλλες δηλώσεις δεν έχουν πρόβλημα. (Αν συμπλήρωνα και τις επιμέρους ιδιότητες όπως κατάταξη (όπως εδώ) θα φαινόταν πολύ παράξενο αφού θα είχαμε δύο ομάδες σε κάθε θέση). Xaris333 (συζήτηση) 04:52, 20 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


@ Xaris333

Ιεραρχικά = δυο πρωταθλήματα σε ένα τίτλος, εεε;;; SMocking.gif Έτσι, να δικαιούνται περισσότερες ομάδες λήμμα στη ΒΠ...

Φτιάξε ξεχωριστό αντικείμενο για κάθε όμιλο. Εκεί θα βάλεις ποιες ομάδες συμμετείχαν στον όμιλο, με κατάταξη κλπ. Και τους δυο ομίλους θα τους έχεις ως υποκλάση του: Β΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2013-14

--🎄 geraki (συζήτηση) 07:05, 20 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Δεν έχω καταλάβει το σχόλιο σου. Έτσι, να δικαιούνται περισσότερες ομάδες λήμμα στη ΒΠ... Εθνική κατηγορία είναι είτε τη χωρίσουμε σε ένα λήμμα είτε σε δύο. Μην ξεχνάς ότι από κάτω υπάρχουν άλλες 2 εθνικές κατηγορίες που δεν ήταν σε ομίλους. Γ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2013-14 και Δ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2013-14. Έτσι και αλλιώς όλες οι ομάδες που συμμετείχαν έχουν ιστορία στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ, δεν εξαρτάται η εγκυκλοπαιδικότητα τους από αυτή την περίοδο. Το ιεραρχικά το ανάφερα γιατί δεν μοιάζει με άλλα πρωταθλήματα με ομίλους όπως π.χ. η Β΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών 2013-14. Εδώ από τον Β2 όμιλο προβιβάζεσαι στο Β1 και από το Β1 υποβιβάζεσαι στο Β2. Είναι ουσιαστικά 2 πρωταθλήματα (τα οποία είναι και τα δύο εθνικά όπως το ορίζουμε στη ΒΠ). Αλλά η ΚΟΠ το ονομάζει όλο μαζί Β΄ κατηγορία. Μπερδεμένη ιστορία.

Δηλαδή θα έχω 3 σελίδες στα wikidata; Μια γενική και μία για κάθε όμιλο; Το λήμμα όπως θα συνδέεται μόνο με την πρώτη σελίδα. Xaris333 (συζήτηση) 17:30, 20 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Ιατρική Εκπαίδευση[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα σας. Είμαι φοιτητής Ιατρικής. Στα πλαίσια της ιατρικής εκπαίδευσης έκανα μετάφραση του λήμματος Anesthesia αλλά από δικό μου λάθος δημιούργησα 2 σελίδες με το όνομα Αναισθησία (ιατρική). Από αυτές η μία είναι η σωστή, ενώ η άλλη έχει μόνο μία παράγραφο αλλά δεν μπορώ να τη διαγράψω. Τέλος, αν και έκανα την προτεινόμενη διαδικασία δεν ξέρω αν περάστηκε το ΑΕΜ μου που είναι 32214. Σας ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές! --Χρήστης:Apapanastasiou


Καλησπέρα Apapanastasiou. Μικρό το κακό. Διέγραψα το Αναισθησία (Ιατρική). Εναλλακτικά μπορούσε να γίνει ανακατεύθυνση ακόμη και από εσένα. Κάνεις εξαιρετική δουλειά. Καλές γιορτές! -🎄 geraki (συζήτηση) 14:12, 24 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Ευχές![επεξεργασία κώδικα]

Wikipedia Happy New Year.png Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2016 !!!
Merry Christmas and a Prosperous 2016 !!!


Αγαπητέ Geraki σου ευχόμαι καλά Χριστούγεννα,καλή χρονιά,και ευτυχισμένο το νέο έτος γεμάτο χαρά, υγεία και φυσικά καλές επεξεργασίες!
--Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 06:31, 24 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

VisualEditor News #6—2015[επεξεργασία κώδικα]

Elitre (WMF), 00:03, 25 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Σημειωματάριο γραφειοκρατών[επεξεργασία κώδικα]

Για δες λίγο [26].Μπορείς να μου το κάνεις σε παρακαλώ?Ευχαριστώ--Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 17:42, 26 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Νέοι χρήστες[επεξεργασία κώδικα]

 Έγινε--Γιουγκοσλαβια (συζήτηση) 19:48, 26 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Ερώτηση για πίνακα listeria bot[επεξεργασία κώδικα]

Χρόνια πολλά. Στο Χρήστης:Gts-tg/πρόχειρο2 έχω ένα πίνακα ο οποίος παράγεται μεν από το listeria bot αλλά δεν επιστρέφει την τιμή για το σημείο στο χρόνο, παρότι έχω τις σωστές τιμές από όσο μπορώ να δω. Στα Wikidata έκανα ο ίδιος την συμπλήρωση των δεδομένων και είναι διαθέσιμα, οπότε δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να συμβαίνει. Σου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και εσένα, ή γενικά έχεις κάποια ιδέα τι μπορεί να είναι; Gts-tg (συζήτηση) 20:26, 26 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Gts-tg Δεν εμφανίζεται επειδή αυτό που ζητάς από το script είναι να περιλάβει ως στήλη είναι μια γενική ιδιότητα σημείο στο χρόνο, που δεν υπάρχει στα συγκεκριμένα αντικείμενα. Όμως αυτό που ουσιαστικά θέλεις είναι να επιστρέφει την ιδιότητα σημείο στο χρόνο που υπάρχει ως προσδιοριστικό στις συγκεκριμένες δηλώσεις. Το προσδιοριστικό σημείο στο χρόνο(P585) εντός της δήλωσης P166:Q1128506. Δεν είμαι σίγουρος αν συγκεκριμένα το listeria μπορεί να το κάνει αυτό. Πιθανά μπορεί να γίνει με άλλες λειτουργίες. -🎄 geraki (συζήτηση) 19:33, 27 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)


Μετακινήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Σ' ευχαριστώ πολύ για τα πάντα.--Νικόλας Παπαποστόλου (συζήτηση) 14:42, 28 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Κατηγορίες...[επεξεργασία κώδικα]

Μεταφέρθηκε Συζήτηση χρήστη:ΖῷονΠολιτικόν.

Πρόχειρο[επεξεργασία κώδικα]

Μόλις τέλειωσα τις επεξεργασίες μου στο Πρόχειρο και Βικιπαίδεια:Πρόχειρο/Αρχείο 4. Να πως θα ήθελα να είναι οι σελίδες ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2.Λοιπόν, πως σου φαίνονται;Τι λες;΄Να γίνουν έτσι οι σελίδες αυτές; Όπως εγώ προτείνω;

Για οτιδήποτε με θες, μίλησε μου εδώ.

Πρότυπο:Cite news[επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιώντας το Πρότυπο:Cite news με το VisualEditor (επιλογή για προσθήκη παραπομπής) μπαίνει |archive-url = και |archive-date = (με διαχωριστική παύλα) με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι δύο αυτές παραμέτροι [27]. Όταν φύγει η παύλα, λειτουργούν. Xaris333 (συζήτηση) 07:05, 3 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


X  Έγινε Τώρα δουλεύει είτε με παύλα είτε χωρίς. -🎄 geraki (συζήτηση) 07:44, 3 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


Αθλητικός Σύλλογος Ισχύς Λύσης#Παραπομπές. Δες την παραπομπή 3. Όταν πατήσεις στο σύνδεσμο σε κατευθύνει στον προτώτυπο σύνδεσμο και όχι στο σύνδεσμο που έχει αρχειοθετηθεί, όπως θα έπρεπε.

Και στο Διγενής Βορόκλινης#Πηγές ο έλεγχος εξωτερικών συνδέσμων βγάζει την πηγή ως νεκρό σύνδεσμο ενώ έχει archive. Σε άλλες περιπτώσεις δεν το δίνει ως νεκρό σύνδεσμο.

Xaris333 (συζήτηση) 17:40, 3 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


X  Έγινε --🎄 geraki (συζήτηση) 18:03, 3 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Θα τους σταματήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Μου έχεις ρίξει δύο εβδομαδιαίες φραγές σε 20 μέρες.Παρότι λοιπόν με αντιπαθείς θα σε παρακαλούσα να σταματήσεις τους χρήστες Glorius 93 και Σ.Πετρουλάκη από το κατώπι μου.--77.49.61.174 21:53, 4 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


Όχι δεν αντιπαθώ όλους από αυτούς στους οποίους επιβάλλω φραγή. Τουλάχιστον με δυο από αυτούς έχω πιει και καφέ/τσίπουρο ενώ ήταν ακόμη υπό φραγή. SFriendly.svg.

Στην IP 77.49.61.174 έχω βάλει μόνο μια εβδομαδιαία φραγή [28] για παρενοχλητική συμπεριφορά. Άλλες έβαλαν άλλοι διαχειριστές. Η σημερινή εκτίμησή μου είναι η φραγή ήταν όχι μόνο δίκαιη αλλά και όχι αρκετή, όταν βλέπω απειλές (προς όποιους και αν απευθύνονται) "θα σας πολεμάω" και "φευγω σας βαρέθηκα.Εξάλλου όταν γυρίσω δεν θα υπάρχετε ούτε εσείς ούτε οι ψεύτικες ιστορίες σας". Το τελευταίο, μόλις 30 λεπτά μετά το παραπάνω μήνυμά σου. -🎄 geraki (συζήτηση) 10:28, 5 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


Help decide the future of Wikimania[επεξεργασία κώδικα]

Wikimania logo with text.svg

The Wikimedia Foundation is currently running a consultation on the value and planning process of Wikimania, and is open until 18 January 2016. The goals are to (1) build a shared understanding of the value of Wikimania to help guide conference planning and evaluation, and (2) gather broad community input on what new form(s) Wikimania could take (starting in 2018).

After reviewing the consultation, we'd like to hear your feedback on on this survey.

In addition, feel free to share any personal experiences you have had at at a Wikimedia movement conference, including Wikimania. We plan to compile and share back outcomes from this consultation in February.

With thanks,

I JethroBT (WMF) (talk), from Community Resources 22:01, 12 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


a comment[επεξεργασία κώδικα]

"geraki" αυτό δεν είναι "γεράκι" ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 2a02:587:7c05:7000:8d13:2f81:9876:d91f (συζήτησησυνεισφορά) .


?? -geraki (συζήτηση) 17:14, 22 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Αντιγραφή παραπομπής μέσω VisualEditor[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει τρόπος να αντιγράψω μια παραπομπή μέσω VisualEditor από δύο διαφορετικά λήμματα. Δηλαδή, όταν χρησιμοποιώ την παραδοσιακή επεξεργασία μπορώ να επιλέξω μια παραπομπή/πηγή, να την αντιγράψω και να την επικολλήσω σε ένα άλλο λήμμα. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με το VisualEditor; Xaris333 (συζήτηση) 17:45, 24 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


Φυσικά Xaris333. Απλώς ανοίγεις την επεξεργασία και στα δύο λήμματα, επιλέγεις και αντιγράφεις την παραπομπή από το ένα στο άλλο. Προσοχή, δεν μπορείς να την αντιγράψεις από την κατάσταση ανάγνωσης - μόνο από την κατάσταση επεξεργασίας. Υπάρχει μικρή πιθανότητα περιπλοκής στην περίπτωση επαναχρησιμοποίησης παραπομπών, κάτι που μπορεί να επιλυθεί εύκολα ακόμη και με το χέρι. -geraki (συζήτηση) 06:50, 25 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


Notice of removal of global bot status from one or various accounts of yours[επεξεργασία κώδικα]

Hello PAGENAME}}. You are being contacted as owner of one or more accounts flagged with global bot status. This is to inform you that pursuant §1.1.4 of the global bot policy as amended by this RFC one or various of the global bots which you operate are inactive in the terms laid out by the global bot policy. As such, global bot status from those account(s) have been removed. This message is being left on Meta-Wiki and on your homewiki. We thank you for your work as global bot operator. If you have any questions or concerns, you can raise them at the Stewards' Noticeboard on Meta-Wiki. Best regards. —MarcoAurelio ~~~
— This message has been automatically delivered by on behalf of MarcoAurelio.

& παραπομπές[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα geraki!

Επειδή θυμάμαι την συζήτηση που είχες αρχίσει τον περασμένο Νοέμβριο στην Αγορά, θα ήθελα να σε ενημερώσω για μια ιδιαιτερότητα των 2. Το πρότυπο παραπομπές φαίνεται σαν κουτάκι προς επέκταση στην εφαρμογή για κινητά της Wikipedia ενώ το <references/> παρουσιάζει τις παραπομπές σαν απλό κείμενο. Θεωρώ λοιπόν πως στις κινητές συσκευές το πρότυπο υπερισχύει... Καλή συνέχεια!- - - - - uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηs̈i2) 21:41, 28 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


Καλημέρα SucreRouge. Για την ακρίβεια, δεν είναι το πρότυπο παραπομπές που φαίνεται σαν κουτάκι προς επέκταση, αλλά όλα τα πρότυπα (όπως και τα infoboxes). Καλώς διευκρινίζεις πως θεωρείς, καθώς άλλοι μπορεί να θεωρούμε ότι οι παραπομπές είναι αρκετά σημαντικό μέρος του λήμματος για να αποκρύπτονται (δηλαδή η εκτίμηση μπορεί να είναι αντίθετη: κακώς ενσωματώνονται σε πρότυπο που τις αποκρύπτει). Επίσης, αυτό το χαρακτηριστικό εμφανίζεται αποκλειστικά στην εφαρμογή Βικιπαίδεια και όχι στην έκδοση ιστοτόπου για κινητά (η οποία δέχεται και το 45% της συνολικής κίνησης προς την Βικιπαίδεια). Εκεί οι παραπομπές εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο είτε με πρότυπο είτε με τη στάνταρ εντολή. (παράδειγμα) Ξανά καλημέρα. SFriendly.svg -geraki (συζήτηση) 07:27, 29 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Πρόβλημα ή λογικό ?[επεξεργασία κώδικα]

Αρχείο:Is it normal or not...PNG Καλημέρα, είναι λογικό αυτό που θα δεις στο screenshot capture που σου έβαλα δεξιά ή έγινε κάποια αλλαγή στα σκριπτ και δεν το πήρα είδηση ? Είναι, βέβαια, λίγο αλήθεια πως πάει κάποιο διάστημα που δεν ανέβασα κάποιο νέο λήμμα, οπότε μπορεί να έχασα ορισμένες εξελίξεις... Θα ήθελα, πάντως, να έχω και την γνώμη σου... Ευχαριστώ... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 00:21, 29 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


Καλημέρα Glorious 93, καλό είναι να περιγράφεις επακριβώς τις συνθήκες (π.χ. ότι το screenshot είναι από τη λίστα παρακολούθησης και όχι τις πρόσφατες αλλαγές) και τι σου φαίνεται ως πρόβλημα ή κάτι άλλο, γιατί μου πήρε ώρα να καταλάβω σε τι αναφέρεσαι. Υποθέτωντας ότι αναφέρεσαι στο ότι βλέπεις στις κατηγορίες την προσθήκη ενός λήμματος (χωρίς μάλιστα να πρόκειται για ξεχωριστές επεξεργασίες), δεν πρόκειται για πρόβλημα αλλά για νέα λειτουργία που ενεργοποιήθηκε χθες. Όταν έχουμε μια κατηγορία στη λίστα παρακολούθησης, μπορούμε πλέον να πέρνουμε ειδοποίηση όταν προστίθεται ή αφαιρείται μια σελίδα στη συγκεκριμένη κατηγορία. [29][30] -geraki (συζήτηση) 07:39, 29 Ιανουαρίου 2016 (UTC)
Ουπς, λάθος μου... SFriendly.svg Μάλλον η προχωρημένη ώρα θα έφταιξε... Όχι το screenshot είναι από τις Πρόσφατες Αλλαγές λίγο αφού δημιούργησα το λήμμα Τζέισον Κούμας... Γι'αυτό και με παραξένεψε... Δηλαδή αρκεί κάποιος να δημιουργήσει ένα λήμμα με... έναν στρατό κατηγοριών και δημιουργεί άνετα μποτιλιάρισμα στις Πρόσφατες Αλλαγές ? Κάτι μάλλον δεν πρέπει να κατάλαβα σωστά... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 12:58, 29 Ιανουαρίου 2016 (UTC)
Glorious 93 Εφόσον εμφανίστηκε στις Πρόσφατες Αλλαγές (και πράγματι έτσι έγινε - το κοίταξα) πρόκειται πράγματι για σφάλμα. Τουλάχιστον ήταν μεμονωμένο, δεν φαίνονται άλλες τέτοιες "ειδοποιήσεις" στις Πρόσφατες Αλλαγές μετά από αυτό, παρότι φυσικά υπήρξαν αλλαγές σε κατηγορίες λημμάτων. Θα το καταχωρήσω για διερεύνηση. -geraki (συζήτηση) 07:31, 30 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


Global bot[επεξεργασία κώδικα]

This message is being left on your talk page at Meta-Wiki and those of your home wiki(s). Sorry for the duplicates.

Dear global bot operator: Some days ago you received a message in which you were informed that one or various accounts you hold lost a global bot flag because of inactivity. Due to a mistake, messages informing about this were not sent before removal took place as policy mandates. As such, if you think your bot will be active again on global bot duties, you can request the restoration of the global bot flag on the stewards' noticeboard at Meta-Wiki within the next two (2) weeks after this message has been posted. Please note that this removal was purely procedural based on inactivity. If you have any questions, you can reach me on my talk page at Meta-Wiki. Please accept my apologies in advance for this. Best regards. -- MediaWiki message delivery (συζήτηση) on behalf of MarcoAurelio at 18:11, 2 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


Towards a New Wikimania results[επεξεργασία κώδικα]

Wikimania logo with text.svg

Last December, I invited you to share your views on the value of Wikimedia conferences and the planning process of Wikimania. We have completed analysis of these results and have prepared this report summarizing your feedback and important changes for Wikimania starting in 2018 as an experiment. Feedback and comments are welcome at the discussion page. Thank you so much for your participation. I JethroBT (WMF), Community Resources, 22:47, 8 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Έρώτηση[επεξεργασία κώδικα]

Να σε ρωτήσω κάτι;΄Ποιος είναι ο σωστός τίτλος για το λήμμα ετούτο;΄Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης ή Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης;΄Με το γράμμα Φ κεφαλαίο ή μικρό;

Ερώτηση[επεξεργασία κώδικα]

Λοιπόν;΄Πως σου φαίνεται ετούτο το καινούργιο λήμμα που μόλις δημιούργησα;΄Το Τα Στρουμφάκια (τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων);Έπίσης, πως σου φαίνεται ο τίτλος του λήμματος ετούτου.΄Καλός είναι ή μήπως όχι;

Νέα Βικιεπιχείρηση[επεξεργασία κώδικα]

Λοιπόν, δημιούργησα μια νέα Βικικεπιχείρηση.Την Βικιεπιχείρηση Τηλεόραση.Δείτε εδώ παρακάτω:

Επίσης δημιούργησα και μια νέα κατηγορία. Την Κατηγορία:Επιχείρηση Τηλεόραση

Λοιπόν, πως σου φαίνεται;Άφού υπάρχει μια Βικιεπιχείρηση σχετικά με τον κινηματογράφο, γιατί να μην υπάρχει μια αντίστοιχη σελίδα σχετικά με την τηλεόραση;

Χρήστης:Geraki/DisamAssist.js[επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιώ από σένα το Χρήστης:Geraki/DisamAssist.js. Έχεις πρόβλημα να αλλάξεις το editCooldown από 12 σε 20 για να γίνουν από 5 3 η επεξεργασίες ανά λεπτό και να μειωθεί η πλυμμήρα ή να το αντιγράψω σε δικό μου χώρο; —Ah3kal (συζήτηση) 11:42, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


Ah3kal το έκανα. Έχω και καιρό να το χρησιμοποιήσω. SFriendly.svg -geraki (συζήτηση) 18:11, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


Ευχαριστώ. Και εγώ έχω καιρό :) Όταν έχεις χρόνο και το Gadget για τα Wikidata που ανέφερα στο σημειωματάριο. —Ah3kal (συζήτηση) 18:17, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)Αυτοματοποιημένος κατάλογος μέσω ListeriaBot και περιγραφή στα αγγλικά[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα Geraki, Γνωρίζεις πως μπορώ (αν μπορώ) να βάλω σε μία αυτοματοποιημένη λίστα του Template:Wikidata list (εδώ: Χρήστης:Ah3kal/πρόχειρο 4) να φέρνει και την περιγραφή στα αγγλικά; —Ah3kal (συζήτηση) 12:22, 20 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


Ah3kal Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην τεκμηρίωση, και δεν νομίζω να γίνεται (πολύπλοκο). Ίσως μια ερώτηση στον Magnus; -geraki (συζήτηση) 13:02, 22 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


Ευχαριστώ geraki, δεν θα τον ενοχλήσω τον άνθρωπο(;) προς το παρόν, όταν θα το έχω απόλυτη ανάγκη θα τον ρωτήσω. —Ah3kal (συζήτηση) 08:16, 23 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


OTRS + Πρόσκληση σε editathon[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα!

Εκ μέρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο ήθελα να ζητήσω την συνδρομή σας σε δύο πράγματα:

Αφενός χρειαζόμαστε έναν αριθμό OTRS για το υλικό (118 τραγούδια σε mp3) που ανεβάσαμε στα wikimedia commons και για το οποίο στείλαμε αίτημα με email στις 10 Φεβρουαρίου (ticket:2016022310014202). Το υλικό αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο editathon που διοργανώνουμε στις 23 Μαρτίου, και εδώ ακριβώς περνάω στο δεύτερο θέμα που ήθελα να σας αναφέρω.

Θα ήταν χαρά μας να παραστείτε σε αυτήν την εκδήλωση, όπου, δεδομένων των γνώσεών σας και του ενδιαφέροντός σας για την Wikipedia, θα προσφέρατε μεγάλη βοήθεια σε όλους μας. Ακολουθεί η πρόσκληση που στείλαμε σε όλα τα μέλη της Βικιπαίδειας:

Η Wikipedia τραγουδάει ελληνικά![επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί φίλοι, γνωρίζοντας ότι όλοι μας μοιραζόμαστε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για ό,τι περιστρέφεται γύρω από την Wikipedia, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αλλά και να ζητήσουμε τη συμμετοχή σας, στο Edit-a-thon που θα γίνει στην Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 23 Μαρτίου και ώρα 14:00 - 20:30, στο πλαίσιο του προγράμματος Europeana Sounds.

Προκειμένου να γεμίσουμε την ελληνική Βικιπαίδεια με τραγούδια από την ελληνική μας παράδοση, θα χρειαστούμε μεμονωμένους εκπαιδευτές και συντάκτες άρθρων, αλλά και τη συνδρομή οργανωμένων ομάδων. Το Δελτίο Τύπου της ημερίδας που μοιραζόμαστε σήμερα μαζί σας, εδώ στην Αγορά, θα κυκλοφορήσει ευρέως στα ΜΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα. Ελπίζουμε ότι εσείς, οι άνθρωποι της Ελληνικής κοινότητας της Βικιπαίδειας, θα είστε οι πρώτοι που θα συμπληρώσουν την φόρμα συμμετοχής!

Μαριάννα Αναστασίου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282771, fax: 210 7259196

manastasiou@megaron.gr, www.mmb.org.gr

--193.92.195.252 13:43, 18 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


 Έγινε -geraki (συζήτηση) 10:21, 28 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


Οπ, σε πέτυχα[επεξεργασία κώδικα]

Ρε φίλε με απέκλεισαν ξανά χωρίς λόγο, πλιιζζζζ. Όπου πάω στην Βικιπαιδεία ο Kalogeropoulos με πετάει αδικαιολόγητα ή ημι-αδικαιολόγητα με ηλίθια μπαν έξω. Με μισούν και με εχθρεύονται όλοι, δεν μπορώ να σταυρώσω τιμή. Είμαι ο Hanno και μόνο και μόνο επειδή είπα κάποιον "τσουτσέκι"(δηλαδή "μικρός σε ηλικία στο μυαλό, έφηβος) με απέκλεισε για ένα μήνα. Αυτό είναι απλά πέρα απο γελοίο.

Και όχι μόνο αλλά ασκεί ολοκάθαρα ΦΑΒΟΡΙΤΙΣΜΟ! Στον Glorious 93! Ο οποίος με ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ να τον πω "τσουτσέκι" με τις αβάσιμες παράλογες υποθέσεις του περί "κλάμα", "τρόλλινγκ" και οτι είμαι "μαριονέτα" του Greek Scorpion. Πιο ηλίθιο πράγμα δεν έχω ακούσει.

Βάλε τάξη σε παρακαλώ... Ο δε Glorius έμεινε ατιμώρητος για τα παραπτώματα του. --95.141.28.53 05:53, 26 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

VisualEditor News #1—2016[επεξεργασία κώδικα]

Elitre (WMF), 19:22, 26 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)Γεία σου, μεγάλε Γέρακα![επεξεργασία κώδικα]

Κάνε με unban. Ονομάζομαι Hanno The Navigator. Μην ακους τον Glorious 93. Χαζομάρες αναμασάει. --37.6.241.194 06:56, 1 Μαρτίου 2016 (UTC)

Πότε;[επεξεργασία κώδικα]

Πότε θα γίνει το τσεκγιούζερ; --Νικόλας Παπαποστόλου (συζήτηση) 07:30, 5 Μαρτίου 2016 (UTC)


Δεν έχει νόημα...[επεξεργασία κώδικα]

...ήδη τελεί υπό φραγή από χθες, αλλά δεν τον απασχολεί. Αλλάζει ΙΡ και επανέρχεται. Δες πόσες άλλαξε ως τώρα εδώ και εδώ. Καλημέρα.—Corleone μη τα μασάς!@ 10:00, 12 Μαρτίου 2016 (UTC)

Ευχαριστώ.SFriendly.svgCorleone μη τα μασάς!@ 10:06, 12 Μαρτίου 2016 (UTC)

Στατιστικά επισκέψεων[επεξεργασία κώδικα]

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον σύνδεσμο του Στατιστικά επισκέψεων (σελίδες ιστορικού) από τον υπάρχον stats.grok.se (ο οποίος δεν δουλεύει) με τον έτη φωτός ανώτερο του tools.wmflabs.org; Π.χ. https://tools.wmflabs.org/pageviews/#start=2016-02-21&end=2016-03-11&project=el.wikipedia.org&platform=all-access&agent=user&pages=Χρήστης:Geraki . Το tools.wmflabs.org είναι επίσης ο καθορισμένος σύνδεσμος στο en wiki για τα Στατιστικά επισκέψεων. Gts-tg (συζήτηση) 22:46, 12 Μαρτίου 2016 (UTC)


 Έγινε -geraki (συζήτηση) 10:32, 13 Μαρτίου 2016 (UTC)


Νομίζω πως πρέπει να περάσεις και μια τιμή για την παράμετρο platform διαφορετικά δεν παράγεται αποτέλεσμα. Με platform=all π.χ. δουλεύει μια χαρά. Gts-tg (συζήτηση)


Βασικά είχα περάσει platform=all, αλλά το σωστό ήταν platform=all-access. Το διόρθωσα --geraki (συζήτηση) 16:13, 13 Μαρτίου 2016 (UTC)

Wikidata: century, year[επεξεργασία κώδικα]

Όταν τεθεί το century σε ημερομηνία τότε αυτή δεν εμφανίζεται σωστά (βλ. Ηρακλάς). Σε κάποια λήμματα που έχει τεθεί το year αντ' αυτού εμφανίζεται σωστά (βλ. Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς), αλλά είναι λάθος να τίθεται το year στη θέση του century. (Μεταφέρθηκε από την Αγορά) --Francois-Pier (συζήτηση) 11:38, 4 Μαρτίου 2016 (UTC)

Θα σε παρακαλέσω (ως πιο σχετικό από εμένα με τα θέματα αυτά) να ρίξεις μια ματιά, διότι δεν υπάρχει κάποια ανταπόκριση στις δέκα ημέρες από τότε που το έθεσα. Ευχαριστώ. --Francois-Pier (συζήτηση) 23:06, 13 Μαρτίου 2016 (UTC)

Μπορείς να το διορθώσεις ή έστω να μου υποδείξεις ποιον κώδικα πρέπει να διορθώσω; --Francois-Pier (συζήτηση) 23:02, 1 Απριλίου 2016 (UTC)


Συγνώμη Francois-Pier, έχω ένα θεματάκι αναβλητικότητας. Ψάχνω στον κώδικα των προτύπων αλλά είναι πολύπλοκο για να το βρω γρήγορα. Το απλούστερο προς το παρόν είναι να μπαίνουν οι σχετικές ημερομηνίες με το χέρι: [31] Σε κάποια στιγμή θα βρούμε και το λάθος του προτύπου. -geraki (συζήτηση) 08:16, 2 Απριλίου 2016 (UTC)


Several things to remind before CEE Spring 2016 starts[επεξεργασία κώδικα]

CEE Spring Logo vertical-t.svg

Hi, dear local organizer of CEE Spring 2016! We are thrilled to start the contest from Monday, March 21 Face-smile.svg

But before that we need to ask you several questions:

 • Did you create a local project page for the contest in your wiki? Please, be sure to link it with Q22342981.
 • Please briefly describe your local rules on Wikimedia CEE Spring 2016/Local rules.
 • There is a proposed timeline of thematic weeks about countries: use it! See Wikimedia CEE Spring 2016/Timeline.
 • Did you create a template {{CEE Spring 2016}} and make sure that participants will put it on the articles talk pages?
  Please have it similar to this example: uk:Template:CEE Spring 2016 for the purpose of gathering statistics.
  Its code is somewhat generic. It might be that your wiki already has templates which cover its parts, or you would not need some parts like gender selection in case your language does not have genders. Some parts, like category names, are worded a weird way on purpose just to show that in languages which have grammar cases you can avoid conjugation (which will require something like #switch parser function) and just use the nominative case.
 • {{CEE Spring 2016}} template requires to create some ~30 hidden categories. Is your wiki ok with that?
 • As the contest is held simultaneously in many Wikipedias, it is vital that all articles, contest templates and categories are linked with Wikidata. Don't forget about this :)
 • One last question: What time zone do you use for defining contest beginning and ending? Please write here.

Please let us know if you need help with anything! Any questions leave here.

Best regards from international organizers,
-- Ата via MassMessage 16:02, 18 Μαρτίου 2016 (UTC)

Αφεντης Χριστος Δικτη[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου συναδερφε εγκυκλοπαιδιστη.Γιαννη με λενε και ειμαι απο Κρητη.Καταρχην συγχαρητηρια για τη δουλεια σου. Μια ενσταση για το παραπανω λημμα.Καποιος αυθαιρετος ειχε δημιουργησει ενα λημμα για το βουνο Αφεντης Χριστος, οπου αυθαιρετως ισχυριζοταν οτι η κορυφη ανηκει στο χωριο του και το ελεγε Αφεντης Χριστος Μαδαρα Αμιρων.Μολις το ανακαλυψα προσπαθησα να το διορθωσω , ισως οχι πολυ σωστα το παραδεχομαι , ομως με επνιγε το θεμα της αδικιας και της παραπληροφορησης για το συγκεκριμενο βουνο που ειναι βουνο της πατριδας μου μια και ο πατερας μου ειναι απο Λασιθι.Τελικα το λημμα μετονομαστηκε απο ενα συναδερφο σου και εχει διορθωθει εν πολλοις.Υπαρχει ομως ενα ζητημα. Η κορυφη βασει χαρτων ανηκει στο νομο λασιθιου.Καποιος εδω απο τους αλλους ισχυριζεται οτι επειδη ενας χωριανος τους ειχε ταμα και ανακαινισε την εκκλησια που ειναι στην κορυφη, η εκκλησια ειναι δικια τους.Αυτο ειναι λαθος βασει στοιχειωδων κανονων αστικου δικαιου.μια δωρεα δεν μπορει να μεταραπει σε κατοχη χωρου η κτιριου.Ασε που η κορυφη ανηκει στο λασιθι η εκκλησια θα ανηκει στην ενορια του αμιρα? Ειχα βαλει σαν πηγη εγω τη σελιδα www. krassanakis.gr/afentis.htm και δεν την δεχτηκαν επειδη ηταν προσωπικη σελιδα. την σελιδα ομως του πολιτιστικου συλλογου αμιρα , που αυθαιρετως αναφερει οτι η εκκλησια ειναι δικια τους επειδη την ανακαινισε ενας χωριανος τους την αφησαν... το βρισκετε σωστο? ευχαριστω για το χρονο σας.


http://pezopories.blogspot.gr/2011/08/2141.html H ενσταση μου ειναι που εχει μπει σαν πηγη η σελιδα ενος συλλγου που διασπειρει ψευδεις πληροφοριες και προσπαθει μεσω του ιντερνετ να επιβεβαιωσει στο ευρυ κοινο οτι μια κορυφη ειναι δικια της αυτο. Ευχαριστω πολυ


Απορία 0326[επεξεργασία κώδικα]

Γεια. Β΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2015-16#Βαθμολογία Υπάρχει τρόπος εκείνα τα 1 και α,β στη στήλη βαθμοί να γίνουν κάτι σαν εσωτερικοί σύνδεσμοι που όταν τα πατάς να πηγαίνουν αμέσως στην επεξήγηση κάτω από τον πίνακα; Έχει κάτι πρότυπα στην αγγλική ΒΠ αλλά θέλω κάτι απλό. Xaris333 (συζήτηση) 19:19, 26 Μαρτίου 2016 (UTC)


Xaris333: ref με group -geraki (συζήτηση) 20:41, 26 Μαρτίου 2016 (UTC)


Xaris333: Εναλλακτικά,

α

α Από τον Ολυμπιακό αφαιρέθηκαν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος 3 βαθμοί για οικονομικούς λόγους.

--geraki (συζήτηση) 20:47, 26 Μαρτίου 2016 (UTC)

Ευχαριστώ. Το πρώτο δεν το κατάλαβα, οπόταν χρησιμοποίησα το δεύτερο. Xaris333 (συζήτηση) 21:10, 26 Μαρτίου 2016 (UTC)


Απορία 2016/03/31[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει τρόπος με το VisualEditor να έχω το αποτέλεσμα του <sup>1</sup>; Xaris333 (συζήτηση) 20:45, 31 Μαρτίου 2016 (UTC)


Xaris333. Αν εννοείς μόνο το να κάνεις κάτι εκθέτη, βρίσκεται στην επιλογή μορφοποίησης -> περισσότερα. Αλλά μάλλον εννοείς αυτό που συζητήσαμε παραπάνω. Τότε θα απαντήσω όχι με τον παραπάνω τρόπο (έχει να κάνει με βασικό κώδικα πέρα από wiki). Αλλά θυμήθηκα/σκέφτηκα ότι πριν να έχουμε στη διάθεσή μας το <ref></ref> χρησιμοποιούσαμε το συνδυασμό προτύπων {{ref}} και {{note}} που είναι κατάλληλος για αυτό που θέλεις και μπορούν να προστεθούν (ως πρότυπα) και μέσω VE. -geraki (συζήτηση) 04:13, 1 Απριλίου 2016 (UTC)

Ευχαριστώ. Xaris333 (συζήτηση) 08:40, 2 Απριλίου 2016 (UTC)

Γεράκι έχει προκύψει ένα πρόβλημα με την ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης. Έχουν ανανεώσει την ιστοσελίδα τους. Δυστυχώς όλα οι σύνδεσμοι που είχα χρησιμοποιήσει στη ΒΠ έχουν μεταφερθεί. Η κύρια αλλαγή αφορά τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα. Η αλλαγή που έγινε είναι:

από

http://www.volleyball.org.cy/domestic/200607/cup_womB__.htm

σε

http://www.volleyball.org.cy/oldsite/domestic/200607/cup_womB__.htm

Η μόνη διαφορά είναι η προσθήκη oldsite/ μεταξύ http://www.volleyball.org.cy/ και domestic/. Διόρθωσα μερικά αλλά είναι πολλά. Μπορεί να γίνει με bot; Δηλαδή να προστεθεί το oldsite/ μεταξύ τους; Σε κάποιους άλλους μεμονωμένους συνδέσμους που δεν ακολουθούν αυτή τη λογική θα κάνω ο ίδιος τη διόρθωση. Μελλοντικά θα προσθέσω και archiveurl με archivedate.

Θα το δοκίμαζα με το AutoWikiBrowser αλλά άλλαξα ΗΥ και δεν το ανοίγει όσους τρόπους και αν δοκίμασα.

Xaris333 (συζήτηση) 09:10, 2 Απριλίου 2016 (UTC)


Περίφημα. Εκτός από το domestic υπάρχουν και άλλα directories που θέλουν μετακίνηση:

Από ότι φαίνεται μπορούν να διασωθούν όλα εκτός από ένα αριθμό 15-20 pdf που βρίσκονταν στο directory /docs:

Θα το έχω φτιάξει μέχρι τη Δευτέρα αλλά μην διορθώσεις τίποτε μέχρι τότε. -geraki (συζήτηση) 13:48, 2 Απριλίου 2016 (UTC)

Ωραία. Τα περισσότερα docs/pdf υπάρχουν στο webarchive. Θα προσθέσω απλά τις παραμέτρους αυτές μετά τη Δευτέρα. Xaris333 (συζήτηση) 15:51, 2 Απριλίου 2016 (UTC)

Απορία 2016/04/02[επεξεργασία κώδικα]

1) Υπάρχει τρόπος ένας πίνακας που μοιράζεται σε 2, 3 ή 4 μέρη να έχει επιλογή για αλφαβητική σειρά που να καλύπτει όλο τον πίνακα και όχι μόνο το επιμέρους μέρος; Π.χ. Γ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου#Κατακτήσεις ανά ομάδα. Xaris333 (συζήτηση) 21:36, 2 Απριλίου 2016 (UTC)


Όχι. Ουσιαστικά δεν έχεις «ένα πίνακα που μοιράζεται σε 2, 3 ή 4 μέρη» αλλά δυο, τρεις ή τέσσερις διαφορετικούς πίνακες. -geraki (συζήτηση) 09:42, 4 Απριλίου 2016 (UTC)


2) Υπάρχει τρόπος όταν μεταφέρεται ο δείχτης πάνω σε ένα αριθμό να εμφανίζεται μια "καρτέλα" που να περιέχει κείμενο; Για παράδειγμα, στον πίνακα Γ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου#Συμμετοχές ανά ομάδα όταν ο δείκτης είναι πάνω στον αριθμό 23 στις συμμετοχές του Άδωνι, θέλω να εμφανίζεται μια καρτέλα που να γράφει ποιες περιόδους ήταν αυτές οι συμμετοχές. Δεν θέλω να τις βάλω σε πίνακα για κάθε ομάδα γιατί θεωρώ ότι δεν θα φαίνεται ωραίο, θα έχουμε ένα πίνακα των 100 σειρών κτλ. Xaris333 (συζήτηση) 23:45, 2 Απριλίου 2016 (UTC)


Υπάρχουν κάποιοι αρκετά πολύπλοκοι τρόποι ο καθένας με τα δικά του προβλήματα. Όταν σκέπτεσαι ότι κάτι καλό είναι να μην φαίνεται άμεσα μέσα σε ένα λήμμα, μάλλον δεν έχει θέση στο λήμμα. Και πράγματι, κάτι τέτοιο απλώς θα ενίσχυε την στατιστικομανία των αθλητικών «λημμάτων». Έτσι κι αλλιώς η πληροφορία που θέλεις να δώσεις είναι ένα κλικ μακριά. -geraki (συζήτηση) 09:42, 4 Απριλίου 2016 (UTC)

Γ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου#Συμμετοχές ανά ομάδα. Ήθελα να αναγράφονται κάπου και οι περίοδοι συμμετοχής κάθε ομάδας. Αλλά μάλλον θα βαρυφορτωθεί. Αφού δεν έχει εύκολο τρόπο θα τις γράψω στο λήμμα κάθε ομάδα. Xaris333 (συζήτηση) 12:09, 4 Απριλίου 2016 (UTC)

News from international CEE Spring 2016[επεξεργασία κώδικα]

Logo CEE-t.png

Hi, dear local organizer of CEE Spring 2016! We have some news and updates.

 • There are new countries and projects that joined the contest after it started, these are Belarusian classic Wikipedia, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Kazakhstan, Kosovo, Sakha and Turkey. Our Timeline is updated, so please update your plans as well. If some other countries join the contest on the go, we will inform you!
 • There are two types of statistics gathered:
  If you don't use the template yet, here is an example: uk:Template:CEE Spring 2016. Its usage looks like: {{CEE Spring 2016 |user= |topic= |topic2= |topic3= |country= |country2= |country3= }}
  If you are using it but don't see your project in the stats then, perhaps, you are not using it properly. Only articles created (or improved if the rules allow this) for the contest during its period should have the template on respective talk pages.
 • Let us remind you, that as the contest is held simultaneously in many Wikipedias, it is vital that all articles, contest templates and categories are linked with Wikidata. Don't forget about this :)
 • If your local contest has some special needs (e.g. stats by weeks), let us know. Having local rules briefly described on Meta page is compulsory for well-mannered organisers :)

Please let us know if you need help with anything! Any questions leave here.

If someone wants to receive such updates from CEE Spring on their talk page, they may add their username on this page. It might also be useful to join WMCEE-l mailing list (wmcee-l@tools.wikimedia.pl, registration).

Best regards from international organizers,
-- Ата via MassMessage 01:32, 3 Απριλίου 2016 (UTC)

MediaWiki:Lang[επεξεργασία κώδικα]

Θα μπορούσες να δημιουργήσεις τη σελίδα MediaWiki:Lang με περιεχόμενο

el

Την χρειάζεται το (ενσωματωμένο;) πρότυπο {{int:lang}}

P.a.a (συζήτηση) 13:55, 4 Απριλίου 2016 (UTC)


Το έκανα P.a.a. Δεν είναι πρότυπο, το prefix int (internal) είναι μάλλον alias ή απλά ένας από τους τρόπους για να καλείς μηνύματα από το namespace mediawiki. Νομίζω ότι δεν έχει διαφορά από το {{MediaWiki:Lang}}. -geraki (συζήτηση) 14:31, 4 Απριλίου 2016 (UTC)

Ναι, βλέπω είναι από τις συναρτήσεις που μπορούν να κληθούν χωρίς την προσθήκη δίεσης, διότι πάνω απ' όλα ομοιοτυπία. Σε άλλα νέα, θα κάνω αποψε την αναβάθμιση του Module:Wikidata. Ελπίζω να πάει καλά P.a.a (συζήτηση) 19:22, 4 Απριλίου 2016 (UTC)


Wikimedia CEE Spring 2016[επεξεργασία κώδικα]

Χαιρετώ! Στέλνω κι εδώ για σιγουριά μήπως και σου ξέφυγε η σελίδας συζήτησης (πιθανώς την παρακολουθείς συχνότατα), για να επισπεύσω την απάντηση. Μία άσχετη ερώτηση σχετικά με τον διαγωνισμό: Πώς αποφασίστηκαν τα προτεινόμενα λήμματα από κάθε χώρα; —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 00:10, 5 Απριλίου 2016 (UTC)


Καλημέρα ΖῷονΠολιτικόν! Στην πρώτη ερώτηση απαντώ εκεί. Στην εδώ ερώτηση, τα προτεινόμενα λήμματα αποφασίστηκαν από τους τοπικούς οργανωτές κάθε χώρας (π.χ. τα λήμματα για τη Ρωσία από τους Ρώσους). -geraki (συζήτηση) 03:53, 5 Απριλίου 2016 (UTC)

Ναι, εννοείται εκεί, να τα δούμε όλοι. Ευχαριστώ! Ωραία, και ποια ήταν τα κριτήρια για αυτά τα λήμματα; Δεν υπήρχαν στις συμμετέχουσες χώρες ή απλά η επιτροπή από κάθε χώρα έκρινε ότι αυτά είναι τα σημαντικά; Ή ένας συνδυασμός και των δύο; —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 09:58, 5 Απριλίου 2016 (UTC)


Αντικατάσταση infobox[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα Geraki, Μία πρόσφατη μικρή διόρθωσή σου στο λήμμα μου (ως επί τω πλείστον) «Κωστής Μπαστιάς» και η ιδιότητά σου ως διαχειριστής/γραφειοκράτης με ώθησε να ζητήσω τη βοήθειά σου σε άλλο λήμμα μου, «Φώτος Πολίτης» (το έχω συγγράψει και στην Αγγλική Wikipedia). Εκεί είχα τοποθετήσει ένα σκίτσο του 1926, που αφαιρέθηκε για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Έχω ετοιμάσει ένα infobox, για να μπει στη θέση του, αλλά στις 25/9/2015, ο χρήστης Gts-tg προσέθεσε ένα infobox της wikidata, ελλιπές στις σπουδές και λανθασμένο στο επάγγελμα. Αναφέρεται μία Δραματική Σχολή στην Αθήνα και δεν αναφέρονται οι πανεπιστημιακές σπουδές του στη Γερμανία στα τέσσερα σημαντικότερα πανεπιστήμια (Ιένα, Βερολίνο, Μόναχο και Χαϊδελβέργη). Θα το έκανα delete, αλλά φαίνεται ότι επειδή είναι wikidata, δεν γίνεται. Πήγα στην wikidata, να το διορθώσω πρώτα εκεί, αλλά ούτε αυτό κατάφερα. Στην «επεξεργασία κώδικά» του λήμματος Φώτος Πολίτης έχω προσθέσει ένα νέο infobox έτοιμο να εμφανιστεί, αλλά η ύπαρξη του wikidata το εμποδίζει. Τι να κάνω; Ελπίζω να βρεις λίγο χρόνο να μου λύσεις το μυστήριο. Φιλικά, --Bastias (συζήτηση) 07:23, 6 Απριλίου 2016 (UTC)


Καλημέρα Bastias. H λύση είναι απλή: Έχεις συμπληρώσει στον κώδικα την μεταβλητή Εκπαίδευση, αλλά τέτοια μεταβλητή δεν υπάρχει στο Πρότυπο:Πληροφορίες προσώπου. Η σχετική μεταβλητή ονομάζεται σχολές_φοίτησης. Αντίστοιχα λάθος έχεις συμπληρώσει και τις υπόλοιπες. Είναι ένα γνωστό πρόβλημα στα infoboxes της ελληνικής Βικιπαίδειας, ότι μεταξύ ομοειδών προτύπων (π.χ. για ανθρώπους) οι μεταβλητές μπορεί να είναι διαφορετικές. Ένας εύκολος τρόπος να παρακάμπτεις αυτό, είναι να χρησιμοποιείς τον Visual Editor, όπου αρκεί να συμπληρώσεις τα πεδία. Σου ετοίμασα ένα πολύ σύντομο βίντεο πάνω σε αυτό.

Σημειώνω ότι όταν οποιαδήποτε παράμετρος συμπληρωθεί τοπικά στο λήμμα, παρακάμπτει αυτό που έρχεται από τα Wikidata.

-geraki (συζήτηση) 08:06, 6 Απριλίου 2016 (UTC)


Ευχαριστώ για το infobox

Hi Geraki, Ευχαριστώ για την αστραπιαία επέμβασή σου στο infobox του Φώτου Πολίτη. Και μου εξήγησες τι έπρεπε να κάνω, και το έκανες μόνος σου! Τώρα που ξανακοιτάω τη σελίδα του wikidata, βλέπω δύο βελτιώσεις που θα έπρεπε ακόμη να γίνουν: 1) Έχει παρεισφρήσει παντού, στο infobox του Πολίτη, στην σελίδα του wikidata για τον Πολίτη, αλλά και γενικότερα σε όσους αγνοούν τα θεατρικά ο όρος «θεατρικός παραγωγός». Ένας γρήγορος περίπατος στο διαδίκτυο θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Ο κάθε ένας έχει και την δική του ερμηνεία. Η ερμηνεία που επικρατεί ιστορικά είναι «θεατρικός επιχειρηματίας». Κάτι φυσικά κάτι που ουδέποτε υπήρξε ο Πολίτης. Φυσικά, στα Αγγλικά υπάρχει επίσης σύγχυση μεταξύ producer και director, αφού οι δύο όροι χρησιμοποιούνται εναλλάξ. Εγώ χρησιμοποιώ πάντα στα άρθρα μου το stage director ως το πιο σωστό. 2) Στην αρχή της σελίδας «Φώτος Πολίτης» στα wikidata αναφέρονται 4 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Σλαβομακεδονικά και Τουρκικά. Αν θέλαμε να ξεκινήσουμε επιλεκτικά τα data με 4 γλώσσες, μπορούσαμε πέραν των Ελληνικών και Αγγλικών να διαλέξουμε Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και πολλές άλλες. Ποιος σκέφτηκε να προβάλλει τα Σλαβομακεδονικά και Τούρκικα; Ή καλλίτερα, ποιος σχεδίασε το πρόγραμμα που πάντα εμφανίζει όπου μπορεί τα Σλαβομακεδονικά –μία γλώσσα που στις αρχές του 20ού αιώνα δεν υπήρχε καν σε γραπτή μορφή (βλ. Βικιπαίδεια). Θα μπορούσες τουλάχιστον να αφαιρέσεις το «Παραγωγός» από το infobox; Και πάλι ευχαριστώ. Ελπίζω να μην κάνω κατάχρηση της προθυμίας σου να βοηθήσεις. --Bastias (συζήτηση) 18:32, 7 Απριλίου 2016 (UTC)

Hi Geraki, Αρχίζω να πιστεύω ότι η wikidata είναι πηγή λανθασμένων πληροφοριών, προερχόμενων από το ίδιο πρόσωπο που δεν ξέρει τους σκηνοθέτες θεάτρου. Ανοίγοντας στο wikidata τη σελίδα του Αλέξη Σολομού, διαβάζω ότι ο Σολομός ήταν σκηνοθέτης κινηματογράφου!!! Το λήμμα της Βικιπαίδειας τον έχει σωστά ως σκηνοθέτη θεάτρου, αλλά το infobox τον κατατάσσει στους σκηνοθέτες κινηματογράφου. Το λάθος προέρχεται από την wikidata. Άσε που ανοίγοντας τη σελίδα του wikidata, βρίσκεσαι σε ένα κείμενο σε «μακεδονικά», όπως συνηθίζεται στην wikidata, και έπρεπε να ξέρω πως γράφονται τα Ελληνικά στο Κυριλλικό αλφάβητο για να κάνω κλικ και να βρεθώ στην γλώσσα μου. Τώρα θυμήθηκα ότι στο προηγούμενο μήνυμά μου για τον Φώτο Πολίτη, ξέχασα να σου πω ότι η wikidata έχει ως μόνη πηγή την Αρμενική Εγκυκλοπαίδεια. Εγώ δεν την γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχουν αμέτρητες έγκυρες ελληνικές πηγές. Την Αρμενική που την βρήκαμε; Μήπως μετονομάσαμε την παλαιά Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, μετά την πτώση της Σοβιετίας, σε Αρμενική; Αλλά και πάλι, αφού δεν κυκλοφορεί, ούτε υπάρχει σε κάποια βιβλιοθήκη, ποιός τα κάνει αυτά; Τορπιλίζουμε μόνοι μας την wikidata για κάποιον μυστήριο λόγο; --Bastias (συζήτηση) 08:00, 9 Απριλίου 2016 (UTC)


Καλημέρα Bastias. Συγχωνεύω μέρος των απαντήσεων για να είναι περισσότερο κατανοητές, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να αναγνωστούν ταυτόχρονα (αδύνατο) καθώς σε πρώτη όψη μπορεί να μη φαίνονται οι απορίες σου σχετικές μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι απόλυτα συνδεδεμένες. Ξεκινώ με λίγες επεξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των Wikidata.

 • Στα Wikidata τα αντικείμενα αφορούν έννοιες άσχετα με τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να τις περιγράψουν, και αυτό που γίνεται στα Wikidata είναι κυρίως το να γίνεται η διασύνδεση των αντικειμένων/εννοιών και των ιδιοτήτων τους μεταξύ τους. Αυτό που στα ελληνικά ονομάζουμε «πατάτα» και στα αγγλικά «potato» είναι το ίδιο. Αν κάποιος άλλαζε την ελληνική ονομασία του σε "γεώμηλο", η σχέση του με τα άλλα αντικείμενα δεν θα άλλαζε. Επισημαίνω ότι οι ονομασίες/τίτλοι των αντικειμένων στις διάφορες γλώσσες είναι βοηθητικές. Κάποιες φορές γίνονται λάθη, ιδιαίτερα αν σε κάποιες γλώσσες χρησιμοποιείται η ίδια λέξη για να περιγραφούν δυο συγγενικές έννοιες ή απλά σε κάποια γλώσσα δεν υπάρχει καμία λέξη για να περιγραφεί μια έννοια (πέρα από λεκτικό κενό, μπορεί να υπάρχει και πολιτιστικό κενό). Όσο αναπτύσσονται τα Wikidata από κάποιους γίνονται προσπάθειες οι περιγραφές να γίνονται όλο και περισσότερο ακριβείς. Θα μπορούσαμε να περιγράφουμε ανθρώπους απλά ως "σκηνοθέτες", αλλά μπορούμε να γίνουμε περισσότερο ακριβείς αν τους περιγράφουμε ως "σκηνοθέτες ταινιών" και "σκηνοθέτες θεάτρου", με κάποιους να έχουν και τις δύο ιδιότητες. Όσο και αν μοιάζει περιττό, στην πραγματικότητα μπορεί να διευκολύνει περαιτέρω χρήσεις. Ωστόσο διαχωρίζοντας τις έννοιες, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος κάποιο αντικείμενο να πέσει στην λάθος πλευρά προσπαθώντας να αποφανθεί κάποιος "τι σκηνοθέτης ήταν ο Χ" σε ένα όγκο χιλιάδων σκηνοθετών (αυτό απαντά στο Αλέξης Σολωμός).
 • Περί «θεατρικού παραγωγού»: Με βάση τα παραπάνω, θα δεις ότι το ζήτημα ήταν στην πραγματικότητα απλό. Το ωραίο είναι ότι ένδειξη "θεατρικός παραγωγός" στο Φώτος Πολίτης εμφανιζόταν επειδή προστέθηκε στο αντίστοιχο αντικείμενο από εσένα τον ίδιο! [32] Σίγουρα να λες τώρα «μα πως! δεν θα το έγραφα ποτέ έτσι, και τώρα βλέπω ότι γράφει θεατρικός συγγραφέας!» Όπως εξηγώ παραπάνω ένα πεδίο όπου μπορεί να υπάρξει σφάλμα είναι οι λεκτική απόδοση μιας έννοιας. Το αντικείμενο d:Q3387717 αφορά μια έννοια που στα αγγλικά αποδίδεται ως «theatre director» ή «stage director» στα γαλλικά ως «metteur en scène», κ.ο.κ. Στα ελληνικά το είχε αποδόσει κάποιος ως "θεατρικός παραγωγός". Το πιθανότερο είναι ότι το εισήγαγες ως πληροφορία γράφοντας σε μια άλλη γλώσσα αντί των ελληνικών. Άλλαξα την ελληνική απόδοση της έννοιας ώστε να αντιστοιχεί με τις υπόλοιπες, ώστε λοιπόν όσοι είναι stage directors να εμφανίζονται στα ελληνικά ως "θεατρικοί σκηνοθέτες" αντί "θεατρικοί παραγωγοί".[33]
 • Περί Αρμενικής Εγκυκλοπαίδειας. Για την ακρίβεια δεν περιλαμβάνεται στο σχετικό αντικείμενο ως "πηγή", αλλά ως πληροφορία για το που μπορεί να βρει κάποιος σχετικές πληροφορίες. Όσο περισσότερο διασυνδέονται διάφορες πηγές μεταξύ τους, τόσο ευκολότερη γίνεται η αναζήτηση πληροφοριών μεταξύ τους. Είναι απλή η πλροφορία ότι "υπάρχει λήμμα "Φώτος Πολίτης" στον τόμο 9, σελίδα 362 της Αρμενικής Εγκυκλοπαίδειας. Τίποτε περισσότερο. Στην αντίστοιχη ιδιότητα μπορούν να προστεθούν απεριόριστος αριθμός αντίστοιχων πληροφοριών που να παραπέμπει σε βιογραφίες (μονογραφίες, άρθρα, ή λήμματα άλλων εγκυκλοπαιδειών). Ως παράδειγμα πρόσθεσα δυο άρθρα στη Νέα Εστία [34]. Θα μπορούσαν να προστεθούν αντίστοιχες συνδέσεις και προς άλλα έργα. Σε άλλες περιπτώσεις θα δεις μεγάλους αριθμούς παρόμοιων δηλώσεων.
 • Περί εμφανιζόμενων γλωσσών: Τα Wikidata είναι πολυγλωσσικό εγχείρημα. Όπως αναφέρω παραπάνω, τα περιεχόμενα διαχωρίζονται βασικά σε οντότητες/έννοιες/αντικείμενα, στα οποία προστίθενται οι λέξεις με τις οποίες αποδίδονται σε διάφορες γλώσσες. Επειδή προφανώς δεν μπορεί να μαντέψει το λογισμικό ποιες γλώσσες μιλάει ο χρήστης, εφαρμόζει μια απλούστατη λογική: του προσφέρει για ανάγνωση/επεξεργασία γλώσσες οι οποίες ομιλούνται στην χώρα από την οποία έχει συνδεθεί (κάτι που μπορεί να αναγνωρίσει με βάση την ip του). Οι κατάλογοι αυτών των γλωσσών δεν είναι επιλεγμένοι με το χέρι αλλά αντλήθηκαν από άλλες πηγές, νομίζω από το ethnologue, το οποίο αναφέρει ότι στην Ελλάδα ομιλείται η ελληνική γλώσσα και ακολουθείται από την τουρκική και τη σλαβομακεδονική. Την αγγλική την εμφανίζει επειδή έχεις επιλεγμένο (δεν έχεις αλλάξει) την γλώσσα του interface (μενού κλπ). Αντίστοιχα αν συνδεόσουν από την Ισπανία, θα σου εμφάνιζε ως πρώτη επιλογή τα ισπανικά, ακολουθούμενα από τα καταλανικά και τα γαλικιανά, κ.ο.κ. Προφανώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν αμφισβητήσεις αλλά δεν είναι θέμα των Wikidata. Φυσικά, υπάρχει επιλογή για τον κάθε χρήστη ατομικά να επιλέξει συγκεκριμένες γλώσσες.
  • Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τοποθετήσεις στη σελίδα χρήστη (d:User:Geraki) μια εντολή με τις γλώσσες που χρησιμοποιείς το λεγόμενο {{#babel}}. Κοίταξέ το. Για παράδειγμα το {{#babel:el|en|de|fr}} μπορεί να αντικαταστήσει τις προεπιλεγμένες γλώσσες με ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, για την τοποθέτηση των ετικετών, και fallback στην εμφάνιση ιδιοτήτων εκεί που δεν υπάρχει ετικέτα σε μια από τις προηγούμενες γλώσσες.
  • Άλλος τρόπος είναι από τις Προτιμήσεις. Επίσης στις προτιμήσεις, στις μικροεφαρμογές, είναι καλό να έχεις ενεργοποιημένο το "Main language first".

-geraki (συζήτηση) 08:06, 11 Απριλίου 2016 (UTC)


Ευχαριστώ για το infobox

Hi Geraki, Ευχαριστώ για την αστραπιαία επέμβασή σου στο infobox του Φώτου Πολίτη. Και μου εξήγησες τι έπρεπε να κάνω, και το έκανες μόνος σου! Τώρα που ξανακοιτάω τη σελίδα του wikidata, βλέπω δύο βελτιώσεις που θα έπρεπε ακόμη να γίνουν: 1) Έχει παρεισφρήσει παντού, στο infobox του Πολίτη, στην σελίδα του wikidata για τον Πολίτη, αλλά και γενικότερα σε όσους αγνοούν τα θεατρικά ο όρος «θεατρικός παραγωγός». Ένας γρήγορος περίπατος στο διαδίκτυο θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Ο κάθε ένας έχει και την δική του ερμηνεία. Η ερμηνεία που επικρατεί ιστορικά είναι «θεατρικός επιχειρηματίας». Κάτι φυσικά κάτι που ουδέποτε υπήρξε ο Πολίτης. Φυσικά, στα Αγγλικά υπάρχει επίσης σύγχυση μεταξύ producer και director, αφού οι δύο όροι χρησιμοποιούνται εναλλάξ. Εγώ χρησιμοποιώ πάντα στα άρθρα μου το stage director ως το πιο σωστό. 2) Στην αρχή της σελίδας «Φώτος Πολίτης» στα wikidata αναφέρονται 4 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Σλαβομακεδονικά και Τουρκικά. Αν θέλαμε να ξεκινήσουμε επιλεκτικά τα data με 4 γλώσσες, μπορούσαμε πέραν των Ελληνικών και Αγγλικών να διαλέξουμε Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και πολλές άλλες. Ποιος σκέφτηκε να προβάλλει τα Σλαβομακεδονικά και Τούρκικα; Ή καλλίτερα, ποιος σχεδίασε το πρόγραμμα που πάντα εμφανίζει όπου μπορεί τα Σλαβομακεδονικά –μία γλώσσα που στις αρχές του 20ού αιώνα δεν υπήρχε καν σε γραπτή μορφή (βλ. Βικιπαίδεια). Θα μπορούσες τουλάχιστον να αφαιρέσεις το «Παραγωγός» από το infobox; Και πάλι ευχαριστώ. Ελπίζω να μην κάνω κατάχρηση της προθυμίας σου να βοηθήσεις. --Bastias (συζήτηση) 18:32, 7 Απριλίου 2016 (UTC)

Hi Geraki, Αρχίζω να πιστεύω ότι η wikidata είναι πηγή λανθασμένων πληροφοριών, προερχόμενων από το ίδιο πρόσωπο που δεν ξέρει τους σκηνοθέτες θεάτρου. Ανοίγοντας στο wikidata τη σελίδα του Αλέξη Σολομού, διαβάζω ότι ο Σολομός ήταν σκηνοθέτης κινηματογράφου!!! Το λήμμα της Βικιπαίδειας τον έχει σωστά ως σκηνοθέτη θεάτρου, αλλά το infobox τον κατατάσσει στους σκηνοθέτες κινηματογράφου. Το λάθος προέρχεται από την wikidata. Άσε που ανοίγοντας τη σελίδα του wikidata, βρίσκεσαι σε ένα κείμενο σε «μακεδονικά», όπως συνηθίζεται στην wikidata, και έπρεπε να ξέρω πως γράφονται τα Ελληνικά στο Κυριλλικό αλφάβητο για να κάνω κλικ και να βρεθώ στην γλώσσα μου. Τώρα θυμήθηκα ότι στο προηγούμενο μήνυμά μου για τον Φώτο Πολίτη, ξέχασα να σου πω ότι η wikidata έχει ως μόνη πηγή την Αρμενική Εγκυκλοπαίδεια. Εγώ δεν την γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχουν αμέτρητες έγκυρες ελληνικές πηγές. Την Αρμενική που την βρήκαμε; Μήπως μετονομάσαμε την παλαιά Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, μετά την πτώση της Σοβιετίας, σε Αρμενική; Αλλά και πάλι, αφού δεν κυκλοφορεί, ούτε υπάρχει σε κάποια βιβλιοθήκη, ποιός τα κάνει αυτά; Τορπιλίζουμε μόνοι μας την wikidata για κάποιον μυστήριο λόγο; --Bastias (συζήτηση) 08:00, 9 Απριλίου 2016 (UTC)


Καλημέρα Bastias. Συγχωνεύω μέρος των απαντήσεων για να είναι περισσότερο κατανοητές, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να αναγνωστούν ταυτόχρονα (αδύνατο) καθώς σε πρώτη όψη μπορεί να μη φαίνονται οι απορίες σου σχετικές μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι απόλυτα συνδεδεμένες. Ξεκινώ με λίγες επεξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των Wikidata.

 • Στα Wikidata τα αντικείμενα αφορούν έννοιες άσχετα με τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να τις περιγράψουν, και αυτό που γίνεται στα Wikidata είναι κυρίως το να γίνεται η διασύνδεση των αντικειμένων/εννοιών και των ιδιοτήτων τους μεταξύ τους. Αυτό που στα ελληνικά ονομάζουμε «πατάτα» και στα αγγλικά «potato» είναι το ίδιο. Αν κάποιος άλλαζε την ελληνική ονομασία του σε "γεώμηλο", η σχέση του με τα άλλα αντικείμενα δεν θα άλλαζε. Επισημαίνω ότι οι ονομασίες/τίτλοι των αντικειμένων στις διάφορες γλώσσες είναι βοηθητικές. Κάποιες φορές γίνονται λάθη, ιδιαίτερα αν σε κάποιες γλώσσες χρησιμοποιείται η ίδια λέξη για να περιγραφούν δυο συγγενικές έννοιες ή απλά σε κάποια γλώσσα δεν υπάρχει καμία λέξη για να περιγραφεί μια έννοια (πέρα από λεκτικό κενό, μπορεί να υπάρχει και πολιτιστικό κενό). Όσο αναπτύσσονται τα Wikidata από κάποιους γίνονται προσπάθειες οι περιγραφές να γίνονται όλο και περισσότερο ακριβείς. Θα μπορούσαμε να περιγράφουμε ανθρώπους απλά ως "σκηνοθέτες", αλλά μπορούμε να γίνουμε περισσότερο ακριβείς αν τους περιγράφουμε ως "σκηνοθέτες ταινιών" και "σκηνοθέτες θεάτρου", με κάποιους να έχουν και τις δύο ιδιότητες. Όσο και αν μοιάζει περιττό, στην πραγματικότητα μπορεί να διευκολύνει περαιτέρω χρήσεις. Ωστόσο διαχωρίζοντας τις έννοιες, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος κάποιο αντικείμενο να πέσει στην λάθος πλευρά προσπαθώντας να αποφανθεί κάποιος "τι σκηνοθέτης ήταν ο Χ" σε ένα όγκο χιλιάδων σκηνοθετών (αυτό απαντά στο Αλέξης Σολωμός).
 • Περί «θεατρικού παραγωγού»: Με βάση τα παραπάνω, θα δεις ότι το ζήτημα ήταν στην πραγματικότητα απλό. Το ωραίο είναι ότι ένδειξη "θεατρικός παραγωγός" στο Φώτος Πολίτης εμφανιζόταν επειδή προστέθηκε στο αντίστοιχο αντικείμενο από εσένα τον ίδιο! [35] Σίγουρα να λες τώρα «μα πως! δεν θα το έγραφα ποτέ έτσι, και τώρα βλέπω ότι γράφει θεατρικός συγγραφέας!» Όπως εξηγώ παραπάνω ένα πεδίο όπου μπορεί να υπάρξει σφάλμα είναι οι λεκτική απόδοση μιας έννοιας. Το αντικείμενο d:Q3387717 αφορά μια έννοια που στα αγγλικά αποδίδεται ως «theatre director» ή «stage director» στα γαλλικά ως «metteur en scène», κ.ο.κ. Στα ελληνικά το είχε αποδόσει κάποιος ως "θεατρικός παραγωγός". Το πιθανότερο είναι ότι το εισήγαγες ως πληροφορία γράφοντας σε μια άλλη γλώσσα αντί των ελληνικών. Άλλαξα την ελληνική απόδοση της έννοιας ώστε να αντιστοιχεί με τις υπόλοιπες, ώστε λοιπόν όσοι είναι stage directors να εμφανίζονται στα ελληνικά ως "θεατρικοί σκηνοθέτες" αντί "θεατρικοί παραγωγοί".[36]
 • Περί Αρμενικής Εγκυκλοπαίδειας. Για την ακρίβεια δεν περιλαμβάνεται στο σχετικό αντικείμενο ως "πηγή", αλλά ως πληροφορία για το που μπορεί να βρει κάποιος σχετικές πληροφορίες. Όσο περισσότερο διασυνδέονται διάφορες πηγές μεταξύ τους, τόσο ευκολότερη γίνεται η αναζήτηση πληροφοριών μεταξύ τους. Είναι απλή η πλροφορία ότι "υπάρχει λήμμα "Φώτος Πολίτης" στον τόμο 9, σελίδα 362 της Αρμενικής Εγκυκλοπαίδειας. Τίποτε περισσότερο. Στην αντίστοιχη ιδιότητα μπορούν να προστεθούν απεριόριστος αριθμός αντίστοιχων πληροφοριών που να παραπέμπει σε βιογραφίες (μονογραφίες, άρθρα, ή λήμματα άλλων εγκυκλοπαιδειών). Ως παράδειγμα πρόσθεσα δυο άρθρα στη Νέα Εστία [37]. Θα μπορούσαν να προστεθούν αντίστοιχες συνδέσεις και προς άλλα έργα. Σε άλλες περιπτώσεις θα δεις μεγάλους αριθμούς παρόμοιων δηλώσεων.
 • Περί εμφανιζόμενων γλωσσών: Τα Wikidata είναι πολυγλωσσικό εγχείρημα. Όπως αναφέρω παραπάνω, τα περιεχόμενα διαχωρίζονται βασικά σε οντότητες/έννοιες/αντικείμενα, στα οποία προστίθενται οι λέξεις με τις οποίες αποδίδονται σε διάφορες γλώσσες. Επειδή προφανώς δεν μπορεί να μαντέψει το λογισμικό ποιες γλώσσες μιλάει ο χρήστης, εφαρμόζει μια απλούστατη λογική: του προσφέρει για ανάγνωση/επεξεργασία γλώσσες οι οποίες ομιλούνται στην χώρα από την οποία έχει συνδεθεί (κάτι που μπορεί να αναγνωρίσει με βάση την ip του). Οι κατάλογοι αυτών των γλωσσών δεν είναι επιλεγμένοι με το χέρι αλλά αντλήθηκαν από άλλες πηγές, νομίζω από το ethnologue, το οποίο αναφέρει ότι στην Ελλάδα ομιλείται η ελληνική γλώσσα και ακολουθείται από την τουρκική και τη σλαβομακεδονική. Την αγγλική την εμφανίζει επειδή έχεις επιλεγμένο (δεν έχεις αλλάξει) την γλώσσα του interface (μενού κλπ). Αντίστοιχα αν συνδεόσουν από την Ισπανία, θα σου εμφάνιζε ως πρώτη επιλογή τα ισπανικά, ακολουθούμενα από τα καταλανικά και τα γαλικιανά, κ.ο.κ. Προφανώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν αμφισβητήσεις αλλά δεν είναι θέμα των Wikidata. Φυσικά, υπάρχει επιλογή για τον κάθε χρήστη ατομικά να επιλέξει συγκεκριμένες γλώσσες.
  • Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τοποθετήσεις στη σελίδα χρήστη (d:User:Geraki) μια εντολή με τις γλώσσες που χρησιμοποιείς το λεγόμενο {{#babel}}. Κοίταξέ το. Για παράδειγμα το {{#babel:el|en|de|fr}} μπορεί να αντικαταστήσει τις προεπιλεγμένες γλώσσες με ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, για την τοποθέτηση των ετικετών, και fallback στην εμφάνιση ιδιοτήτων εκεί που δεν υπάρχει ετικέτα σε μια από τις προηγούμενες γλώσσες.
  • Άλλος τρόπος είναι από τις Προτιμήσεις. Επίσης στις προτιμήσεις, στις μικροεφαρμογές, είναι καλό να έχεις ενεργοποιημένο το "Main language first".

-geraki (συζήτηση) 08:08, 11 Απριλίου 2016 (UTC)


Ιστορικό[επεξεργασία κώδικα]

Δες εδώ [38]. Είμαι σίγουρος ότι είχε και πιο παλιό ιστορικό. Λάθος δικό μου η μετακίνηση τότε. Μετά δεν θυμάμαι τι έγινε. Υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί αν υπάρχει παλαιότερο ιστορικό και πως αυτό να επαναφερθεί; Xaris333 (συζήτηση) 21:23, 9 Απριλίου 2016 (UTC)


Xaris333: Μπλεγμένο ανάμεσα σε διάφορες μετακινήσεις και διαγραμμένες ανακατευθύνσεις, αλλά μου φαίνεται ότι οι παλιότερες εκδόσεις της παραπάνω σελίδας είναι στη Χρήστης:Xaris333/Σελίδες. -geraki (συζήτηση) 06:22, 11 Απριλίου 2016 (UTC)


Ιδιότητα "πήρε το όνομα από"[επεξεργασία κώδικα]

Γεια. Πρέπει να μπαίνει και το χωριό/πόλη σε αυτή την ιδιότητα [39]; Θεωρείται μέρος του ονόματος; Δεν ήξερα την ιδιότητα. Xaris333 (συζήτηση) 22:19, 26 Απριλίου 2016 (UTC)

Xaris333 Μπορεί να μπαίνει αν είναι μέρος του επίσημου τίτλου. Στη συγκεκριμένη είδα ότι μάλλον είναι μέρος, συμπεριλαμβάνεται στο λογότυπο κλπ της ομάδας. Αντίθετα ο Ηρακλής (και η αντίστοιχη ΠΑΕ) αναφέρεται συχνά ως Ηρακλής Θεσσαλονίκης αλλά το "Θεσσαλονίκης" δεν είναι μέρος του επίσημου ονόματος. -geraki (συζήτηση) 05:59, 29 Απριλίου 2016 (UTC)


Πίνακας περιεχομένων[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί δεν έχει πίνακα περιεχομένων; Όλυμπος Αχερίτου Xaris333 (συζήτηση) 01:06, 29 Απριλίου 2016 (UTC)

Xaris333 Έχει μόνο τρεις ενότητες. Αυτόματος πίνακας περιεχομένων εμφανίζεται με πάνω από τρεις ενότητες (ή και υποενότητες) ή με __TOC__ -geraki (συζήτηση) 05:59, 29 Απριλίου 2016 (UTC)


Χρωματική επισήμανση τίτλων λημμάτων σύμφωνα με την αποτίμησή τους[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα!

Μιλάω για το gadget που χρωματίζει τους τίτλους των λημμάτων σύμφωνα με την τάξη/αποτίμησή τους. Τα προβεβλημένα λήμματα διαβάζονται ως τάξης Α και έχουν το ίδιο χρώμα, ανοιχτό γαλάζιο, με τα τάξης Α. Θα έπρεπε να διαβάζονται ξεχωριστά ως τάξης Αξιόλογα από το gadget και να τους δίνεται το λίγο σκούρο μπλε χρώμα, όπως στην αγγλική. Κάποια τάξης Α δεν διαβάζονται καν όμως όπως το Ανδρέας Μιαούλης. Επίσης τα καλά λήμματα δεν διαβάζονται από αυτό το gadget. Είτε δεν διαβάζονται καθόλου βλ. Σήμα Ουάου!, είτε λανθασμένα ως τάξης Α, βλ. Μαξιμίλιαν φον Σπέε. Καλό θα ήταν να διαβάζονται και μάλιστα σωστά και να τους αποδίδεται επίσης το σκούρο πράσινο της αγγλικής. Αυτά!

Υ.Γ. Στο Βικιπαίδεια:Αποτίμηση λημμάτων που δημιούργησες δεν θα πρέπει να προσθέσουμε και την τάξη Καλό λήμμα; - - - - - uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηs̈i2) 13:41, 15 Απριλίου 2016 (UTC)


Καλησπέρα SucreRouge,

 1. Όντως υπάρχουν κάποια από τα προβλήματα που λες (π.χ. στο Μιαούλης). Θα τα κοιτάξω.
 2. Επί του παρόντος το gadget δεν προσπαθεί να ανιχνεύσει το {{Σελίδα συζήτησης καλού λήμματος}} ή το {{Σελίδα συζήτησης προβεβλημένου λήμματος}} αλλά μόνο το τάξη= σε πρότυπα βικιεπιχειρήσεων. Θα το βάλω κι αυτό ως επιλογή.
 3. Όπως κι αν έχει, η τάξη Α θεωρείται ότι είναι ανώτερη από τα Καλά Λήμματα (τα οποία είναι ανάμεσα σε Α και Β). Οπότε και πάλι, αν ένα λήμμα είναι Α θα λέει ότι είναι Α και επιπρόσθετα Καλό Λήμμα.
 4. Ναι, πρέπει να το προσθέσουμε. Αν έχεις χρόνο μπορείς να το κάνεις εσύ; Βασικά βρίσκεται στο πρότυπο που είναι ενσωματωμένο, και θα εμφανιστεί και σε όλες τις Βικιεπιχειρήσεις.

-geraki (συζήτηση) 14:03, 15 Απριλίου 2016 (UTC)

Αλλαγή ονόματος χρήστη έχει υποβληθεί στο σημειωματάριο γραφειοκρατών. Απλά σου υποδεικνύω να διαβάσεις ανάποδα το όνομα στο οποίο ζητά να μετονομαστεί, γιατί δεν νομίζω ότι είναι κι αυτό αποδεκτό. --Ttzavarasσυζήτηση 21:59, 17 Απριλίου 2016 (UTC)Γιώργος Βογιατζής-Βούτσης[επεξεργασία κώδικα]

Όπως σου υποδείχθηκε στο Σημειωματάριο διαχειριστών, έχω εκφράσει αντίρρηση στην γρήγορη διαγραφή του λήμματος Γιώργος Βογιατζής-Βούτσης. Η διαδικασία λοιπόν που απαιτείται είναι, εφόσον πιστεύεις ότι δεν είναι εγκυκλοπαιδικό, να υποβάλεις αίτημα διαγραφής και όχι να κάνεις άμεση διαγραφή. Με τη λογική αυτή η διαγραφή που έκανες έχει ήδη αναστραφεί. --Focal Point 09:58, 28 Απριλίου 2016 (UTC)


Από το λήμμα δεν προκύπτει κάποια υπόνοια εγκυκλοπαιδικότητας, άρα ήταν υποκείμενο στο κριτήριο Λ5 της Βικιπαίδεια:Γρήγορη διαγραφή σελίδων. -geraki (συζήτηση) 11:28, 28 Απριλίου 2016 (UTC)


Κατά την άποψή σου. Όταν αμφισβητηθεί κάτι τέτοιο από χρήστη, η διαδικασία είναι συζήτηση διαγραφής. --Focal Point 11:35, 28 Απριλίου 2016 (UTC)

Κατά το περιεχόμενο του λήμματος και κατά άλλους χρήστες που είχαν ήδη αμφισβητήσει την εγκυκλοπαιδικότητα του λήμματος, ώστε (εδώ κατά την εκτίμησή μου) να μη χρειάζεται η άλλη ενεργοβόρα διαδικασία για το (πιθανότερα) ίδιο αποτέλεσμα. -geraki (συζήτηση) 11:54, 28 Απριλίου 2016 (UTC)
Το θέμα δεν είναι αν μια διαδικασία είναι χρονοβόρα, αλλά ο σεβασμός στους συντάκτες να αποφασίσουν ισότιμα για ένα θέμα που τους αφορά.62.74.5.114 12:00, 28 Απριλίου 2016 (UTC)
Αόριστο. Η γρήγορη διαγραφή είναι τυπική διαδικασία από την αρχή της Βικιπαίδειας και εφαρμόζεται από όλους τους διαχειριστές. -geraki (συζήτηση) 06:02, 29 Απριλίου 2016 (UTC)

«nope»[επεξεργασία κώδικα]

καλημέρα geraki. πες μου σε παρακαλώ γιατί δεν διεγραψες κι επανεφερες τη σελ. συζητησης μου? ευχαριστώ. 94.67.127.244 05:04, 2 Μαΐου 2016 (UTC)


Όλες οι σελίδες συζήτησης θεωρούνται χρήσιμες και "ιερές", γιαυτό και δεν συνηθίζεται να διαγράφονται (όπως και το να προστατεύονται) αλλά μόνο να αρχειοθετούνται. Οι σελίδες συζήτησης επί της ουσίας ανήκουν σε όλους τους χρήστες (ακόμη και οι συνδεδεμένες με ένα χρήστη) και πρακτικά όταν θα έχεις αλλάξει ip δεν θα είναι άλλο συνδεδεμένη με εσένα. --geraki (συζήτηση) 05:24, 2 Μαΐου 2016 (UTC)
θα μπορουσα να την μεταφερω στη σελ. συζητησης του ; Glorious να αποκατασταθει και η ""ροή" του διαλόγου μας ή αυτό θα ειναι επεμβαση σεξένα χωράφια? 94.67.127.244 05:52, 2 Μαΐου 2016 (UTC)
Θα μπορούσες να το κάνεις. -geraki (συζήτηση) 05:59, 2 Μαΐου 2016 (UTC)


Γεώργιος - Μαράν Βαρθαλίτης[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα, Πρόσεξα οτι διαγράψατε το λήμμα για τον Ζωγράφο Γεώργιο - Μαράν Βαρθαλίτη ως μη εγκυκλοπαιδικο. Δε μπορώ να καταλάβω πως, ενώ υπάρχει το ίδιο άρθρο στην Αγγλική Wikipedia, δε πληρεί τους κανόνες εγκυκλοπαιδικότητας. Πράγμα που αυτοαναιρείται από το γεγονός, ότι βρίσκεται ήδη στη Παγκόσμια ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ. Παρακαλώ να αναιρέσετε τη διαγραφή.

Αγαπητέ Asigalas87, το γεγονός ότι έχετε δημιουργήσει το ίδιο λήμμα στη βικιπαίδεια στην αγγλική γλώσσα και δεν έχει διαγραφεί (ακόμη;) δεν υποδεικνύει εγκυκλοπαιδικότητα (WP:OTHERLANGS) Η ένδειξη/πρόταση για διαγραφή είχε τοποθετηθεί από τρίτο χρήστη. Γενικά, σύμφωνα με την πολιτική εγκυκλοπαιδικόητας, «τα λήμματα της Βικιπαίδειας καλύπτουν αξιοσημείωτα θέματα - αυτά που έχουν κερδίσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την προσοχή του κόσμου γενικότερα κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου και δεν εξαιρούνται για άλλους λόγους. Θεωρούμε ότι ενδείξεις από αξιόπιστες ανεξάρτητες πηγές, όπως έγκριτα περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες, τεκμηριώνουν αυτή την προσοχή.» Αυτοδημοσιευμένες πηγές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τεκμηρίωση εγκυκλοπαιδικότητας, αλλά μόνο αξιόπιστες και δευτερογενείς [40]. Το λήμμα περιείχε ισχυρισμούς βασισμένους αποκλειστικά σε αυτοδημοσιευμένες πηγές (blog και καταλόγους). Εάν θεωρείτε ότι το εν λόγω πρόσωπο είναι εγκυκλοπαιδικό ξαναγράψτε το λήμμα ακολουθώντας αυτές τις γραμμές ως προς τις πηγές του. -geraki (συζήτηση) 05:46, 4 Μαΐου 2016 (UTC)
Αγαπητό Geraki, έχω σαφή εικόνα μετά τη τελευταία σας απάντηση που μου στείλατε, μάλλον όμως δε θα προσέξατε ότι ο Γεώργιος - Μαράν Βαρθαλίτης είναι ισόβιο μέλος της UNESCO (Γαλλία), μετά από βράβευση το 2005 στη Βραζιλία, κάτι το οποίο, τουλάχιστον στο εξωτερικό, είναι σα τίτλος παραπάνω από δημοσιεύσεις. Επίσης έργα του βρίσκονται σε κρατικά μουσεία σε Βραζιλία και Ισπανία. Παρ' όλα αυτά θα επανέλθω με τα απαραίτητα. Ευχαριστώ


Πρότυπο:Βικιλεξικό[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. αυτή η αλλαγή για ποιο λόγο έγινε? τώρα γράφει το κουτί "το βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα: {{{1}}}. Δες στο λήμμα αθλητισμός πχ. -- Spiros790 (συζήτηση) 16:05, 4 Μαΐου 2016 (UTC)


Spiros790 Το διόρθωσα. Προηγουμένως οι περιπτώσεις χρήσης ήταν είτε καθόλου παράμετροι ή είτε δυο παράμετροι με την ίδια τιμή. Διατήρησα τη δυνατότητα χρήσης διαφορετικού τίτλου σύνδεσης αλλά μάλλον είναι εξαιρετικά σπάνιες τέτοιες περιπτώσεις. -geraki (συζήτηση) 16:28, 4 Μαΐου 2016 (UTC)

Οκ, μια χαρά.--Spiros790 (συζήτηση) 16:37, 4 Μαΐου 2016 (UTC)

Σήμανση θέματος[επεξεργασία κώδικα]

Ελπίζω να γίνεται σωστά και να μπει στην σελίδα συζήτησης.

Διοργανώσεις Ε.Π.Σ. Ηπείρου 1965–66 Έγινε σήμανση στο παραπάνω θέμα.Δεν μπορώ να καταλάβω που ακριβώς είναι το θέμα.Κάπως πιο συγκεκριμένα που είναι το πρόβλημα. Η δομή είναι έτσι γιατί τα στοιχεία είναι περιορισμένα γενικότερα.Ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει στις μεγάλες ΕΠΣ πχ Αθήνας.Απλώς εκεί υπάρχουν περισσότερα στοιχεία (Βουλή,αθλητική ηχώ). Οι βαθμολογίες είχαν ανέβει στο παλιό σάιτ της ΕΠΣΗΠ (της διοργανώτριας).Έγινε αλλαγή στο σάιτ και πλέον δεν τα έχουν ανεβασμένα.Ελπίζω μελλοντικά να τα ανεβάσουν πάλι. Αυτό όλο είναι μια αρχική προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας.Ναι έχει προβλήματα.Τουλάχιστον να γίνει μια αρχή.Ευελπιστώ μελλοντικά να υπάρχουν περισσότερες πηγές και στοιχεία.Να υπάρχει όμως μια βάση. Τώρα αν είναι να σβήνονται και να υπάρχουν προβλήματα,καλύτερα να μην κάτσω να ασχοληθώ καθόλου.Δεν έχει νόημα. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Fon7 (συζήτησησυνεισφορά) .


Fon7@, συγνώμη για την καθυστέρηση. Τόσο και εκείνο όσο και το Διοργανώσεις Ε.Π.Σ. Ηπείρου 2008–09 εμπίπτουν στο ΒΠ:ΟΧΙ#ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ. Το γεγονός ότι υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία ανά έτος για την Α΄ Εθνική κλπ όπου υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούν να γραφτούν και πέρα από τα στατιστικά, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει ή ότι είναι δυνατό να υπάρχει λήμμα ανά έτος και για κάθε διοργάνωση. --geraki (συζήτηση) 11:15, 10 Μαΐου 2016 (UTC)

Ευχαριστώ για την απάντηση.Δεν μπορούν να γραφτούν πράγματα γιατί όπως είπα δεν υπάρχουν ψηφιακά αρχεία.Βλέπω όμως ότι υπάρχουν ανάλογες προσπάθειες.Δεν είναι μόνο η Α εθνική.Υπάρχουν και στις ΕΠΣ (Αθηνών,νομίζω Μακεδονίας,Λάρισας,νομίζω Αχαίας,Πειραιά).Επίσης μπορεί να γίνει ένωση με τις παραπάνω κατηγορίες.Οι πρωταθλητές συμμετείχαν στα διάφορα πρωταθλήματα (Από Β μέχρι Δ και τα διάφορα μπαράζ).Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ιστορία συλλόγων από την Ήπειρο.Γενικότερα τα λήμματα είναι ελάχιστα ως ανύπαρκτα σε σχέση με άλλες περιοχές.Απλά όπως είπα υπάρχουν δυσκολίες.Γενικότερα βλέπω γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφεί η ιστορία του ποδοσφαίρου (από τα ψηλά ως τα χαμηλά). Δεν ξέρω αν μπορούν να περαστούν στοιχεία από εφημερίδες της εποχής που υπάρχουν σε βιβλιοθήκες μόνο.Όχι ψηφιακά.Μπορεί να αναφερθεί σαν πηγή αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμο ηλεκτρονικά.Μόνο έτσι θα μπορούσαν να γραφτούν περισσότερα.Όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και αδύνατο αυτήν την στιγμή. --Fon7 (συζήτηση) 11:04, 11 Μαΐου 2016 (UTC)

Αυτοεπιβεβαιωμένοι χρήστες[επεξεργασία κώδικα]

Είδα το πρόσφατο σχόλιο σου στην Αγορά και μου δημιουργήθηκε η εξής απορία: Αυτοεπιβεβαιωμένος χρήστης γίνεται κάποιος όταν περάσουν 4 μέρες, από τη στιγμή της εγγραφής, συν τις 10 επεξεργασίες; Ή αν κάνει πάνω από 10 επεξεργασίες ακόμα κι εκείνη τη μέρα, "αυτοεπιβεβαιώνεται"; —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 13:44, 6 Μαΐου 2016 (UTC)


ΖῷονΠολιτικόν γι'αυτό έκανα έντονο το και. Πρέπει να ικανοποιούνται και τα δυο κριτήρια ταυτόχρονα. Διαφορετικά θα ήταν τετριμμένο να φτιάξει κάποιος ένα λογαριασμό και να κάνει 10 μικροεπεξεργασίες σε δυο λεπτά. Δεν αυτοεπιβεβαιώνεται αν δεν περάσουν τέσσερις ημέρες. Αντίστοιχα, ένας ανενεργός λογαριασμός δεν αυτοεπιβεβαιώνεται όσες ημέρες και αν περάσουν. -geraki (συζήτηση) 13:53, 6 Μαΐου 2016 (UTC)
Αυτό κατάλαβα. Απλώς ήθελα να ήμουν σίγουρος. Γιατί όπως ορθά σημείωσες: «θα ήταν τετριμμένο να φτιάξει κάποιος ένα λογαριασμό και να κάνει 10 μικροεπεξεργασίες σε δυο λεπτά» Ευχαριστώ. —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 14:17, 6 Μαΐου 2016 (UTC)

μιας και το φερε η κουβέντα[επεξεργασία κώδικα]

Υποθέτω αυτή είναι μια καλή δουλειά για μποτ. Αν και φαντάζομαι πως το χεις υπόψη σου ούτως ή άλλως. -- Spiros790 (συζήτηση) 14:33, 7 Μαΐου 2016 (UTC)


Έγινε κυρίως για να δούμε τα rates που αναφέραμε στην #Πρότυπο:Βικιλεξικό. Δεν υπάρχει περίπτωση χρήσης κειμένου συνδέσμου διαφορετικού από τον τίτλο του συνδέσμου, και κακώς είχε διατηρηθεί έως τώρα αυτή η λειτουργία. Όμως, είτε {{βικιλεξικό|geraki}} είτε {{βικιλεξικό|geraki|geraki}}, το ίδιο εμφανίζεται στο λήμμα, άρα η αφαίρεση δεν προκαλεί οποιαδήποτε αισθητή βελτίωση. Άρα αυτά θα πρέπει να διορθώνονται μόνο με την ευκαιρία άλλης (χρήσιμης) επεξεργασίας και όχι με αποκλειστικό σκοπό αυτό. -geraki (συζήτηση) 14:46, 7 Μαΐου 2016 (UTC)

...ή μπορούν να διορθωθούν με σκριπτάκι. Προσωπικά προτιμώ το Πρότυπο:Βικιλεξικό/sandbox πάντως. Τεσπα κι έτσι όπως είναι τώρα τη δουλειά μας την κάνουμε, δεν τρέχει τπτ. -- Spiros790 (συζήτηση) 15:05, 7 Μαΐου 2016 (UTC)


nbsp[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα geraki. Μήπως να βάζαμε το χρησιμότατο nbsp να φαίνεται στο παράθυρο επεξεργασίας μαζί με τους άλλους ειδικούς χαρακτήρες? -- Spiros790 (συζήτηση) 09:45, 8 Μαΐου 2016 (UTC)


Καλημέρα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει στους ειδικούς χαρακτήρες κάτω από το παράθυρο επεξεργασίας ανάμεσα στο ΰ και το ~, αλλά ως κενό δεν φαίνεται SIndifferent.gif. Πλάκα κάνω, κάποτε φαινόταν και ως «& nbsp;» αλλά το έφαγε η μαρμάγκα, σε κάποια στιγμή το mw αποφάσισε ότι αφού γράφουμε & nbsp; πρέπει να εμφανίζει πραγματικό & nbsp; [41]. Πάντως δουλεύει.

Θα κοιτάξω να το βάλω και στη βασική μπάρα και στο VE. -geraki (συζήτηση) 13:17, 8 Μαΐου 2016 (UTC)

υπάρχει λέει αλλά ως κενό δεν φαίνεται... χαχαχαχ. αν μπορέσεις να το βάλεις θα ήταν σημαντική διευκόλυνση πάντως. -- Spiros790 (συζήτηση) 19:21, 8 Μαΐου 2016 (UTC)

Spiros790

 • στο VisualEditor το έβαλα στα σύμβολα, τελευταίο (φαίνεται ένα άδειο τετράγωνο - είπαμε ως κενό...)
 • Επίσης στο WikiEditor, στην μπάρα προχωρημένο, μετά τη νέα γραμμή. Αλλά μου κάνει νούμερα, μια εμφανίζεται και μια όχι. Θα το ξανακοιτάξω.

Το θέμα είναι ότι στο μεν VE δεν δέχεται το html entity αλλά μόνο τον χαρακτήρα (που βέβαια αποθηκεύεται κανονικά ως χαρακτήρας nbsp), στο WikiEditor έβαλα το entity... Μάλλον θα κλείνουμε προς τον χαρακτήρα για να υπάρχει μια τάξη και ομοιομορφία. -geraki (συζήτηση) 19:37, 8 Μαΐου 2016 (UTC)

Μάλιστα. Ναι λογικά όπως το λες πρέπει να γίνει.


Άσχετον: εδώ γιατί ξανάβαλες τη json που υπάρχει στο documentation? Υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει? Ίδιες είναι οι παράμετροι από όσο βλέπω. -- Spiros790 (συζήτηση) 19:43, 8 Μαΐου 2016 (UTC)


Υποθέτω ότι ο επεξεργαστής TemplateData από σφάλμα το πέταξε εκεί. Κανονικά το φορτώνει και το αποθηκεύει όπου το βρει. Από ότι βλέπω είχα βάλει μερικά label, περιγραφή, και block format. -geraki (συζήτηση) 19:57, 8 Μαΐου 2016 (UTC)

ωραία. όλες οι απορίες λύθηκαν λοιπόν. πάω να κάνω καμιά δουλειά, να σ αφήσω και σενα να ασχοληθείς με τα δικά σου. -- Spiros790 (συζήτηση) 20:04, 8 Μαΐου 2016 (UTC)

Bug[επεξεργασία κώδικα]

Geraki καλημέρα, υπάρχει κάποιο bug αναφορικά με τις λειτουργίες των beta προγραμμάτων και τα wikidata links μεταξύ των διαφορετικών wiki ? Ρωτάω γιατί από εχτές το βράδυ οι αιωρούμενες καρτέλες δεν μου εμφανίζονται (παρά το γεγονός πως τις έχω ενεργοποιημένες), ενώ τα wikidata υποχρεώνομαι και τα βάζω χειροκίνητα (πηγαίνοντας, δηλαδή, εκεί και προσθέτοντας το ελληνικό λινκ με το χέρι και όχι όπως κανονικά γίνεται...)... Ευχαριστώ... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 10:21, 9 Μαΐου 2016 (UTC)

ΥΓ. Επίσης, δεν μου εμφανίζεται πλέον και η πατέντα που είχε φορτώσει για την σήμανση λημμάτων... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 10:23, 9 Μαΐου 2016 (UTC)

Participate in the Ibero-American Culture Challenge![επεξεργασία κώδικα]

Hi Geraki !

Iberocoop has launched a translating contest to improve the content in other Wikipedia related to Ibero-American Culture.

We would love to have you on board :)

Please find the contest here: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Translating_Ibero_-_America/Participants_2016

Hugs!--Anna Torres (WMAR) (talk) 15:06, 9 May 2016 (UTC)


Gerakibot[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα! Είδα ότι έχεις φτιάξει το πρότυπο {{GerakibotArchive}}. Το Gerakibot κάνει αρχειοθετήσεις σελίδων συζήτησης; Αν ναι, το κάνει και σε σελίδες συζήτησης χρηστών; —Ah3kal (συζήτηση) 06:17, 12 Μαΐου 2016 (UTC)


Καλημέρα Ah3kal. Όχι, δεν δούλεψε ποτέ, έχει πρόβλημα στο να αναγνωρίζει τις ημερομηνίες στις υπογραφές στα ελληνικά και χρειαζόταν πολύ ψάξιμο για να διορθωθεί ώστε να αξίζει τον κόπο. -geraki (συζήτηση) 06:25, 12 Μαΐου 2016 (UTC)

Αριστοτέλειο / Μαθηματικό[επεξεργασία κώδικα]

Ίσως το λεξικό αυτό ή κάποιο άλλο ελεύθερο, θα μπορούσε να μπει ως βοηθητικός σύνδεσμος στην κύρια σελίδα του προγράμματος. Επίσης του χρόνου αν συμπεριληφθούν και τα Mid importance υπάρχουν αρκετά καλά λήμματα εκεί. Gts-tg (συζήτηση) 18:46, 12 Μαΐου 2016 (UTC)


Gts-tg ευχαριστώ, θα το βάλω. Θα συμπεριληφθούν από φέτος. Η λίστα δεν έχει κλείσει, χρειαζόμαστε 100 λήμματα. --geraki (συζήτηση) 18:49, 12 Μαΐου 2016 (UTC)

Οκ ωραία, για το Mid το ανέφερα καθώς στην ανακοίνωση της αγοράς αναφέρεις πάνω από Mid, αλλά από ότι είδα δεν βγαίνει με τίποτα 100 λήμματα χωρίς να συμπεριληφθεί και το Mid, εκτός και αν δωθεί έμφαση στην επέκταση/επιμέλεια των υπαρχόντων λημμάτων. Gts-tg (συζήτηση) 18:51, 12 Μαΐου 2016 (UTC)


Gts-tg, ευχαριστώ θερμά για τις προσθήκες στη λίστα. Η αλήθεια είναι ότι ο περιορισμός που είχαμε θέσει για "πάνω από mid importance" ήταν copy&paste από πέρυσι, που ήδη είχαμε καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό των σημαντικότερων λημμάτων. Φέτος θα κατεβούμε και χαμηλότερα. Πρόσθεσα και μερικά που ζήτησε ο καθηγητής προς χάρη της θεματολογίας τους, άσχετα με την ποιότητα και σπουδαιότητά τους. -geraki (συζήτηση) 19:35, 12 Μαΐου 2016 (UTC)
Τελικά βγήκαν τα λήμματα. Είχα ξεχάσει να δω τα 228 B/High (!). Ρίχνω μια ματιά για καθάρισμα διπλότυπων. Gts-tg (συζήτηση) 19:39, 12 Μαΐου 2016 (UTC)
Κάποιοι γαλάζιοι σύνδεσμοι είναι ανακατευθύνσεις σε συσχετιζόμενα υπάρχοντα λήμματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στο λήμμα που προτείνεται προς μετάφραση. Με αυτά τι γίνεται; Διαγραφή ανακατεύθυνσης ή κάποια επεξήγηση; Gts-tg (συζήτηση) 19:44, 12 Μαΐου 2016 (UTC)
Gts-tg, αν έχεις ελέγξει τις έννοιες και μπορεί να υπάρχει λήμμα στη θέση τους να διαγράψω τις ανακατευθύνσεις. Πες μου να προχωρήσω. -geraki (συζήτηση) 20:06, 12 Μαΐου 2016 (UTC)
Ελεγμένα, πρόκειται για τις ανακατευθύνσεις Αρμονική συνάρτηση, Μιγαδικό επίπεδο, Πληθικός αριθμός και Πληθάριθμος. Gts-tg (συζήτηση) 20:11, 12 Μαΐου 2016 (UTC)

Ttzavaras[επεξεργασία κώδικα]

Συγγνώμη. Δεν το ήξερα αυτό. Για αυτό εδώ μιλάω [42].--Νικόλας Παπαποστόλου (συζήτηση) 15:12, 13 Μαΐου 2016 (UTC)


Δεν πειράζει Νικόλας Παπαποστόλου. Δες τις οδηγίες στην κορυφή της σελίδας. -geraki (συζήτηση) 15:17, 13 Μαΐου 2016 (UTC)

Της δικιάς σου; Ποιανής;--Νικόλας Παπαποστόλου (συζήτηση) 15:20, 13 Μαΐου 2016 (UTC)

μαθηματικο[επεξεργασία κώδικα]

καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικο με την επιλογη λημματος για την εργασια του μαθηματικου. Αφου πρωτα στην προσθηκη λημματος γραψουμε το λημμα που θελουμε διπλα απο το ονομα σπουδαστη μετα πρεπει να κανουμε και τιποτα αλλο??? Γιατι ενω στους σπουδαστες μου βγαζει το λημμα που εχω επιλεξει, στον καταλογο λημματων δεν γραφει απο κατω το ονομα χρηστη που το εχει επιλεξει...

Πρόσθεσέ με όποτε μπορέσεις στους online εθελοντές για το Μάθημα - Badseed απάντηση 23:32, 16 Μαΐου 2016 (UTC)

Αθανάσιος Σίσυφος[επεξεργασία κώδικα]

Διέγραψες μια φωτογραφία που είχα ανεβάσει του Αθανάσιου Σίσυφου, με την αιτιολογία υδατογράφημα ιδιαίτερα εμφανές και μεγάλο. Αν κάνω σμίκρυνση στην εικόνα, θα γίνει αποδεκτό? ή δεν πρέπει να φαίνεται οτι είναι απο άλλο site? (Dor-astra (συζήτηση) 19:42, 15 Μαΐου 2016 (UTC))


Υπάρχει εδώ: http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/67347 -geraki (συζήτηση) 20:47, 15 Μαΐου 2016 (UTC)

Τι να πω, έχω πελαγώσει με το θέμα. Σε αυτή τη φωτογραφία γράφει δικαιώματα ΕΙΕ/ΕΙΝΕ, και κάτι τέτοια. Ανέβασα μια άλλη, που βρήκα σε ένα βιβλίο, και τη σκανάρησα εγώ. Την ανέβασα στα Commons, Αthanasios Sisyfos.JPG. Ευχαριστώ για την υπόδειξη παντως. Αν μου την διαγράψουνε και αυτήν θα ανεβάσω αυτήν που μου προτείνεις.


Απορία[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας. Έχω μια απορία για την εργασία, πώς μπορούμε να γραφούμε στον κατάλογο;

εργασία[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα,είχαμε δηλώσει το λήμμα percentage με την christzn και χωρίς να το γνωρίζουμε μπήκε μαζί μας και η AlikKesk και το μετάφρασε όλο μόνης της χωρίς να το γνωρίζουμε. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση;

Σας ευχαριστώ! ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Spymath (συζήτησησυνεισφορά) .


Έχεις δίκιο Spymath, είχαμε πει το πολύ δυο ανά λήμμα εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Διαλέξτε κάποιο άλλο. Θα προσαρμόσω τις οδηγίες ώστε να βγαίνουν από τη λίστα διαθέσιμων όσα έχουν συμπηρωθεί. --geraki (συζήτηση) 08:58, 19 Μαΐου 2016 (UTC)


Ευχαριστώ πολύ!! Επιλέξαμε τελικά άλλο λήμμα. Έχω μια απορία για το πώς βάζουμε τους συνδέσμους. Αν ο σύνδεσμος υπάρχει στα αγγλικά τον αφήνω έτσι όπως είναι ή τον καταχωρώ ως σύνδεσμο μεταφρασμένο στα Ελληνικά(κόκκινο) για να κάνει τη μετάφραση κάποιος άλλος στο μέλλον; ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Spymath (συζήτησησυνεισφορά) .


 • Όχι, δεν πρέπει να αφήσετε σύνδεσμο στα αγγλικά. Είναι απόλυτα αποδεκτό ένας σύνδεσμος να είναι με το σωστό ελληνικό τίτλο, έστω και αν δεν υπάρχει λήμμα. Όταν θα δημιουργηθεί, όλοι οι σύνδεσμοι αυτομάτως θα οδηγούν εκεί.
 • Είναι καλό να υπογράφεις τα μηνύματά σου γράφοντας -~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής ( Signature button beta.png ) που εισάγει τον ίδιο κώδικα. Ωστόσο να θυμάσαι ότι δεν υπογράφουμε σε λήμματα αλλά μόνο σε σελίδες συζήτησης. -geraki (συζήτηση) 10:09, 19 Μαΐου 2016 (UTC)

Γεια σας και από εμένα και ευχαριστούμε πολυ για τη βοηθεία.Υπάρχει πάλι κάποιος που επεμβαίνει και διορθώνει το λήμμα μας.Είναι κάποιος απο τη βιιπαιδεια;--Christzn (συζήτηση) 17:24, 19 Μαΐου 2016 (UTC)

απορία στα μαθηματικά λογισμικά[επεξεργασία κώδικα]

Γειά σας κ.Μπράτσα θα ήθελα να ρωτήσω με την συνεργάτρια μου πώς θα βάλω το ονομά μου στον κατάλογο σπουδαστών;Έχω ήδη δημιουργήσει λογαριάσμο.

Ερώτημα Πνευματικών Δικαιωμάτων - Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα Geraki! Θα εκτιμούσα, αν έχεις χρόνο και διάθεση, την άποψή σου για αυτό το θέμα. Καθώς δεν αφορά την Βικιπαίδεια, αλλά τα Βικιβιβλία, θα σε παρακαλούσα, αν μπορείς, να απαντήσεις εκεί: b:Βικιβιβλία:Αγορά#Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων και Πνευματικά Δικαιώματα. Ευχαριστώ. —Ah3kal (συζήτηση) 16:06, 18 Μαΐου 2016 (UTC)

APORIA[επεξεργασία κώδικα]

Γειά σας, Αντιμετωπίζω πρόβλημα στην εγγραφή μου, πάω να πατήσω ώς διακριτικό το όνομα του λογαριασμού μου κι αυτό δεν το δέχεται, λέει πως δεν είναι έγκυρο. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια

Προσθήκη στους Online εθελοντές[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα Geraki! Όποτε μπορείς πρόσθεσε κι εμένα στους Online εθελοντές. Δεν ξέρω πολλά από μαθηματικά, αλλά ίσως μπορώ να βοηθήσω σε καμιά απορία σχετικά με τη συγγραφή ή οτιδήποτε άλλο... —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 15:47, 19 Μαΐου 2016 (UTC)


Καλησπέρα και από μένα. Δεν βοήθησα και πολύ τις προηγούμενες φορές που δηλώθηκα, αλλά αν θες βάλε με και μένα. Εϊμαι διαθέσιμος για απαντήσεις σε απορίες και παροχή βοήθειας (κυρίως αν ζητηθεί). —Ah3kal (συζήτηση) 17:49, 19 Μαΐου 2016 (UTC)


Badseed, ΖῷονΠολιτικόν, Ah3kal, σας ευχαριστώ όλους.

Σας πρόσθεσα τυπικά στο Μαθηματικό (2016) και Ambassadors. Στον επόμενο γύρο μηνυμάτων προς τους φοιτητές θα αναφέρεται ότι μπορούν να απευθύνονται και σε εσάς για βοήθεια. Σημαντική βοήθεια βέβαια είναι και η παρακολούθηση της δραστηριότητας για να βλέπουμε που σκοντάφτουν ή κάνουν λάθος αυτοί οι νέοι χρήστες αλλά δεν το έχουν καταλάβει έτσι ώστε να ζητήσουν οι ίδιοι βοήθεια. Νομίζω ότι είναι αρκετά εύκολο και δεν χρειάζεται αρκετός χρόνος (δεν χρειάζεται να παρακολουθούμε ένα ένα τους χρήστες για το αν έχουν κάποιες νέες επεξεργασίες, φαίνονται όλες εκεί). -geraki (συζήτηση) 05:32, 20 Μαΐου 2016 (UTC)

ΑΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ[επεξεργασία κώδικα]

Κύριε Μπράτσα γεια σας! Δυσκολεύομαι να κάνω εγγραφή και δίπλα στο όνομα μου στον κατάλογο λέει πως δεν έχω γραφτεί ακόμα. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Φένια Γκίνου 16124 έχω πάρει την αριθμητική

προβλημα με διακριτικο εγγραφης[επεξεργασία κώδικα]

Valentinachasiotou (συζήτηση) 16:31, 19 Μαΐου 2016 (UTC) δεν μπορω να καταλαβω ποιο διακριτικο εγγραφης πρεπει να βαλω για να κανω εγγραφη και να δηλωσω το λημμα. σας ευχαριστω εκ των προτερων

απορία στα μαθηματικά λογισμικά[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας και πάλι κ.Μπράτσα,χαχαχ όσον αφορά το δρ. καταλάθως το έγραψα,δεν ήθελα να πώ αυτό.Συγνώμη που σας ενοχλώ πάλι αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω για την εργασία το πώς θα κάνουμε την μετάφραση και την διόρθωση εγώ με την συνεργατριά μου.Αρχικά έχουμε επιλέξει το λήμμα αριθμητική το οποίο ανήκει στα κλειστά λήμματα,εμείς αυτό που κάνουμε είναι να πηγαίνουμε στο λήμμα που επιλέξαμε,να πατάμε στο όνομά μας,στην συνέχεια πατάμε στην επεξεργασία κώδικα την οποία την μετατρέπουμε σε οπτική επεξεργασία και εκεί κάνουμε την μετάφραση του λήμματός μας.Όμως με αυτόν τον τρόπο πως μετά θα μπορέσω εγώ να διορθώσω τα κομμάτια που μεταφράζει η συνεργάτιδά μου και αυτή με την σειρά της τα δικά μου και αυτό το πράγμα να φανεί και σε εσάς;

Συγγνώμη που ενοχλώ, το «κ. Μπράτσα» από πού βγαίνειSFriendly.svg; 600px Rosso con grifone Bianco scudato e fiamme.png #YNWA Blu Azzurro e Bianco.png συζήτηση 09:13, 20 Μαΐου 2016 (UTC)

ΑΠΘ[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν ορισμένα αρκετά σοβαρά ζητήματα με κάποια από τα λήμματα που ανεβάζουν οι φοιτητές. Ενδεικτική λίστα: αρκετά έχουν προκύψει από αυτόματη μετάφραση, σχεδόν κανείς δεν μεταφέρει πηγές, δεν βλέπω ενσωμάτωση κειμένου, όχι interwiki, α και γιατί βάζουν όλοι λινκ προς την αγγλική έκδοση? Δεν ξέρω πως ακριβώς οργανώνεται το project αλλά μάλλον χρειάζεται ολίγη επανάληψη/καθοδήγηση γιατί μας κόβω να τρέχουμε να κάνουμε επιμέλεια λημμάτων με τις ώρες ή ακόμα χειρότερα, δεν μας κόβω να κάνουμε επιμέλεια λημμάτων με τις ώρες και θα μείνουν έτσι στο τέλος. -- Spiros790 (συζήτηση) 10:00, 21 Μαΐου 2016 (UTC)


Έχω ήδη ζητήσει βοήθεια Βικιπαίδεια:Αγορά#Εμπλουτισμός της ΒΠ στα Μαθηματικά - 2016 και έχουν ανταποκριθεί κάποιοι (βλέπε παραπάνω). Χρειάζεται να παρακολουθούνται και να δίνονται συμβουλές και καθοδήγηση στους φοιτητές/νέους χρήστες τώρα, καθένας έχει διαφορετικά προβλήματα. Γενικά τα περισσότερα είναι ζητήματα στα οποία κάνουν λάθος όλοι οι νέοι χρήστες. Ένα μέρος από τα προβλήματα οφείλεται στο ότι έτρεξαν αμέσως και όλοι μαζί να γράψουν τα λήμματα, ενώ έχουν σχεδόν ένα μήνα περιθώριο, οπότε ξεκίνησαν χωρίς να προλάβω να τους στείλω επιπλέον βοήθεια. Εννοείται όμως ότι χωρίς ζωντανή καθοδήγηση δεν υπάρχει περίπτωση να ανταποκριθούμε σε όλες τις απορίες και τα λάθη. Θα συμμετέχεις; --geraki (συζήτηση) 11:18, 22 Μαΐου 2016 (UTC)

Άμεσα ίσως θα ήταν χρήσιμο να δουλέψουν σε πρόχειρα (ώσπου να εξοικειωθούν με τα βικιπαιδικά) και όταν φέρουν το λήμμα που ανέλαβαν σε καλή κατάσταση το μετακινούν στο namespace των λημμάτων. Τώρα το κακό με μένα είναι πως έχω τελείως άστατο ωράριο. Για παράδειγμα σήμερα είμαι διαθέσιμος πρακτικά όλη τη μέρα, αύριο θα είμαι εκτός από τα χαράματα ως αργά τη νύχτα. Δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα αυτό. Όπως και να χει μπορώ να κάνω επιμέλεια (έκανα λίγη χτες) και φυσικά να απαντάω σε ερωτήσεις (ίσως όχι άμεσα δυστυχώς). Πχ χτες με ρώτησε μια κοπέλα διότι έκανα κάποιες μικροαλλαγές στο λήμμα που φτιάχνει. -- Spiros790 (συζήτηση) 11:42, 22 Μαΐου 2016 (UTC)


@Spiros790: Δεν θεωρώ ότι εκπαιδευτικά ωφελεί η επεξεργασία σε πρόχειρα, το ζήτημα είναι να δουν από πρώτο χέρι το πως λειτουργεί η Βικιπαίδεια. Άλλωστε τα περισσότερα λήμματα δουλεύονται από δύο (ή και τρεις) χρήστες ταυτόχρονα (αντίληψη πολυεπεξεργασίας), ενώ για όσους θέλουν να δουλέψουν μόνοι είχα κάνει επίδειξη του εργαλείου Μετάφρασης Περιεχομένου (και ετοίμαζα βιντεάκι που δεν ανέβασα ακόμη). Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε διαθέσιμοι όλη την ημέρα, όλοι έχουμε το δικό μας ωράριο και εξωτερικές ασχολίες (π.χ. εγώ χθες και προχθές δεν μπόρεσα να ασχοληθώ καθόλου). Το σίγουρο είναι ότι όσο περισσότεροι τόσο πιο γρήγορες και χρήσιμες θα είναι οι απαντήσεις. Μόνος μου δεν μπορώ να κάνω πολλά. -geraki (συζήτηση) 11:56, 22 Μαΐου 2016 (UTC)

Καλώς. Βάλε με και μένα στη λίστα και θα βοηθήσω όσο μπορώ. -- Spiros790 (συζήτηση) 11:58, 22 Μαΐου 2016 (UTC)

Ερώτηση για την εργασία του τμήματος Μαθηματικών απθ.[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα,

Το λήμμα που μεταφράζω είναι το Euclidean geometry και δεν ξέρω πως να εισάγω το "πινακάκι"(δεν ξέρω τι ακριβώς μορφή είναι αυτή) πάνω δεξιά που βρίσκεται κάτω από την πρώτη εικόνα του λήμματος. Το πινακάκι αυτό έχει μια εικόνα και πολλους συνδέσμους που αφορούν την γεωμετρία την ταξινόμηση της σε κλάδους και άλλα. Προσπάθησα να το κάνω με εισαγωγή εικόνας, έψαξα και κώδικες από άλλα παρόμοια λήμματα και δεν μπόρεσα να βρω τη διαδικασία. Θα ήμουν ευγνώμων αν με καθοδηγούσατε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

--Tsakstef (συζήτηση) 12:04, 21 Μαΐου 2016 (UTC)


Καλημέρα Tsakstef. Μην ασχολείσαι με αυτό το πινακάκι, δεν χρειάζεται να το μεταφέρεις. Μπορεί να προστεθεί αργότερα από άλλους χρήστες, το ουσιαστικό περιεχόμενο είναι το κείμενο. Πρόσεξε λίγο τις παρατηρήσεις που έχουν αφήσει άλλοι χρήστες, π.χ. τη μετάφραση των ονομάτων. -geraki (συζήτηση) 11:07, 22 Μαΐου 2016 (UTC)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τον τρόπο εγγραφής στον κατάλογο.Ποιο είναι το διακριτικό εγγραφής που πρέπει να χρησιμοποιήσω; Ακόμη, αφού κάνω την απαραίτητη εγγραφή στον κατάλογο και επιλέξω λήμμα, αυτό θα εμφανιστεί αυτόματα στον κατάλογο;Melmathiakh (συζήτηση) 00:20, 22 Μαΐου 2016 (UTC)

Ερώτημα σχετικά με δυσκολία εγγραφής από φοιτητή στο πρόγραμμα του Μαθηματικού[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείς να κοιτάξεις το ερώτημα που μου έκαναν [43]. Ο/Η χρήστης δυσκολεύεται να εγγραφεί στο πρόγραμμα. Απάντησα ο ίδιος στη σελίδα συζήτησης του χρήστη (Συζήτηση χρήστη:Mbouchlariotou) όμως δεν είμαι σίγουρος ότι βοήθησα. —Ah3kal (συζήτηση) 06:30, 22 Μαΐου 2016 (UTC)


@Ah3kal: Σωστά απάντησες, έχουν κωδικό που τους κοινοποιήθηκε στο μάθημα, αλλά μπορούμε να τους εντάσσουμε κι εμείς. -geraki (συζήτηση) 11:25, 22 Μαΐου 2016 (UTC)

Ερώτημα σχετικά με τις πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας, μπορείτε να κάνετε μια συνοπτική ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθούμε για τις αναφορές και τις παραπομπές? Θα πρέπει να τις μεταφέρουμε αυτούσιες από το αγγλικό λήμμα? Θα πρέπει να τις μεταφράζουμε? Επίσης τι εννοείτε παραπάνω όταν λέτε "γιατί όλοι βάζουν link για το αγγλικό λήμμα?". Δεν θα πρέπει να αναφέρουμε το αντίστοιχο αγγλικό λήμμα από το οποίο έγινε η μετάφρασή? - Asalvano (συζήτηση) 13:29, 22 Μαΐου 2016 (UTC)


@Asalvano: Ναι οι παραπομπές σε βιβλία ή ιστοσελίδες μπορούν να μεταφέρονται αυτούσιες χωρίς να μεταφράζονται. Το παραπάνω μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα, με κυριότερο το ότι εντός των λημμάτων οι σύνδεσμοι πρέπει να οδηγούν προς τα αντίστοιχα ελληνικά λήμματα (π.χ. μαθηματικά) και όχι σε λήμματα με αγγλικό τίτλο (π.χ. mathematics ή mathematics. Κατά τα άλλα το αντίστοιχο αγγλικό λήμμα από το οποίο έγινε η μετάφραση μπορούμε να το δούμε και από τον κατάλογο λημμάτων και άλλες αντιστοιχίσεις. -geraki (συζήτηση) 13:44, 22 Μαΐου 2016 (UTC)

εργασία στο wiki[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα σας. Συγνώμη για την ενόχληση έχω πρόβλημα στην δημοσίευση της εργασίας μου στο wiki..όταν πατάω δημοσίευση μου βγάζει error.. Δεν ξέρω τι έχω λάθος..τι μπορώ να κάνω? έχω το άρθρο θεώρημα του Καντόρ και username Rafatsak


@Rafatsak: Τι ακριβώς γράφει ως αιτιολογία το "error"; Σου το έβγαλε πριν ή μετά που δημιούργησες ως λήμμα το Θεώρημα του Καντόρ; -geraki (συζήτηση) 13:40, 22 Μαΐου 2016 (UTC)


έχω δουλέψει με την αυτόματη μετάφραση και μόλις πατάω δημοσίευση έτσι ώστε να δημιουργηθεί το λήμμα του Καντόρ μου βγάζει error. Τώρα το προσπάθησα με το visual editor και δέχεται κανονικά το λήμμα εκτός την εικόνα.. Τι να κάνω?

Αν βάλω την εικόνα μου ξαναβγάζει error ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Rafatsak (συζήτησησυνεισφορά) .


@Rafatsak: Μην σε απασχολεί η εικόνα, μην τη βάζεις καθόλου. Όταν πατούσες "δημοσίευση" σου έβγαζε "error" και λογικά κάτι ακόμη.

Θέλω να δοκιμάσεις κάτι: Πήγαινε στον μεταφραστή, και στην κορυφή της μετάφρασης άλλαξε τον τίτλο "Θεώρημα του Καντόρ" σε "Χρήστης:Rafatsak/Πρόχειρο". Μετά πάτα "δημοσίευση μετάφρασης" και κατέγραψε ακριβώς τι γράφει το μήνυμα σφάλματος - αν βγάλει. Πιθανό όμως να το δημοσιεύσει. Αν μπορείς να κάνεις screenshot θα είναι χρήσιμο. -geraki (συζήτηση) 13:59, 22 Μαΐου 2016 (UTC)


Μου βγάζει ακριβώς το ίδιο σφάλμα.. Τώρα το ξαναδοκίμασα με το visual ενώ έκανα όλο το λήμμα και πρόσθεσα την εικόνα και έγινε κανονικά! το σφάλμα είναι docserver-http: HTTP 500 ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Rafatsak (συζήτησησυνεισφορά) .


@Rafatsak: Φαίνεται έπεσες σε περίπτωση, δεν είναι δικό σου σφάλμα. Το καταχώρησα ως πρόβλημα για να το ερευνήσουν οι προγραμματιστές του εργαλείου. phab:T135946

Είναι καλό να υπογράφεις τα μηνύματά σου γράφοντας -~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής ( Signature button beta.png ) που εισάγει τον ίδιο κώδικα. Ωστόσο να θυμάσαι ότι δεν υπογράφουμε σε λήμματα αλλά μόνο σε σελίδες συζήτησης. -geraki (συζήτηση) 15:03, 22 Μαΐου 2016 (UTC)

Καλησπερα εχω το username Werbun και μαζι με τον συμφοιτητη μου George tsitla επιλεξαμε να ασχοληθουμε με το λημμα Statistical Classification το οποιο καταχωρησατε στην κατηγορια κλειστα λημματα με τα username μας απο κατω.Απ οτι παρατηρησαμε καποιος αλλος μπηκε χωρις να το γνωριζουμε και ξεκινησε να μεταφραζει το λημμα θα θελαμε να ξερουμε τι να κανουμε σ αυτη την περιπτωση,ευχαριστουμε

ερωτηση[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπερα σας. Οταν βρισκομαι στη λιστα με τα ονοματα και διπλα τα θεματα που επελεξε ο καθε φοιτητης, και παταω πανω στο θεμα,μου εμφανιζει ολοκληρο το θεμα μεταφρασμενο, ενω οταν παταω πανω στο ονομα του φοιτητη μου εμφανιζει μαλλον τη δικη του μεταφραση , αν εχει κανει. Το ιδιο συμβαινει και σε μενα. Ειναι λογικο διπλα απο το ονομα μου να εχω μεταφρασμενο το θεμα που καλλουμαι η ιδια να μεταφρασω?


Καλωσόρισμα...[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα Geraki! Βλέπω το καλωσόρισμα των φοιτητών δεν είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε γενικότερα. Υπάρχει κάποιο αντίστοιχο πρότυπο; Ή να το κάνω copy/paste; (Αλλάζοντας, φυσικά, την υπογραφή...) —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 15:43, 23 Μαΐου 2016 (UTC)


Καλημέρα ΖῷονΠολιτικόν! Απλά έχω προσθέσει το σχετικό περιεχόμενο στο καλωσόρισμα που χρησιμοποιώ προσωπικά για να μην παιδεύομαι καν με copy&paste: User:Geraki/Welcome. Φυσικά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και προσαρμόσεις όπως θέλεις. -geraki (συζήτηση) 05:49, 24 Μαΐου 2016 (UTC)

Μαθηματικό Εργασία[επεξεργασία κώδικα]

Είμαστε οι φοιτητές Δημήτριος Λαζαρίδης Α.Ε.Μ :15447 και Ντελας Κωνσταντινος με ονομα χρηστη Ntelaskd και αεμ 15604. Ηρθαμε σε συννενοηση με τον κυριο μπρατσα να κανουμε εργασια με θεμα η δυσαριθμησια και να την ανεβασουμε αντι να μεταφρασουμε κειμενο. Πως μπορουμε να το δηλωσουμε στη λιστα χρηστων που επιλεγουν θεμα? Αν τν ανεβασουμε χωρις να το δηλωσουμε εκει θα βαθμολογηθει? ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Dimilaza (συζήτησησυνεισφορά) .


@Dimilaza:. Ακόμη καλύτερα. Απλά προσθέστε το κάτω από τη λίστα και θα το φροντίσω εγώ. Και να μην το κάνετε, πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα, η παρακολούθηση γίνεται κυρίως με βάση τη λίστα των εγγεγραμμένων φοιτητών, όχι τη λίστα λημμάτων. -geraki (συζήτηση) 05:37, 24 Μαΐου 2016 (UTC)

Εργασία[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπερα εχω το username Werbun και μαζι με τον συμφοιτητη μου George tsitla επιλεξαμε να ασχοληθουμε με το λημμα Statistical Classification το οποιο καταχωρησατε στην κατηγορια κλειστα λημματα με τα username μας απο κατω.Απ οτι παρατηρησαμε καποιος αλλος μπηκε χωρις να το γνωριζουμε και ξεκινησε να μεταφραζει το λημμα θα θελαμε να ξερουμε τι να κανουμε σ αυτη την περιπτωση,ευχαριστουμε--Werbun (συζήτηση) 15:53, 23 Μαΐου 2016 (UTC)

Καλημέρα @Werbun:. Ο Alex k 55 (συζήτηση • συνεισφορά) δεν είχε δηλώσει το λήμμα με το οποίο θα ασχοληθεί. Μπορείτε να ασχοληθείτε με το υπόλοιπο λήμμα, από το σημείο που σταμάτησε και παρακάτω. Εκτός αν θέλετε να αλλάξετε, κανένα πρόβλημα. -geraki (συζήτηση) 05:34, 24 Μαΐου 2016 (UTC)


Προβλημα[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας ...εχω ν κανω την μετάφραση στα μαθηματικά λογισμικά αλλα το λαπτοπ μ χάλασε πριν τελειώσω και πήρα ενός φίλου μ .προσπαθω ν μπω αλλα δεν μ αφήνει να συνδεθώ και το ψάξαμε λίγο και λέει οτι καποιος δον εχει κάνει blog έτσι χωρίς καν ν εχει το παιδί λογαριασμό . Τι μπορούμε ν κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση για ν μπορέσω ν τελειώνω την εργασία μ; Olinazaf (συζήτηση) 19:13, 23 Μαΐου 2016 (UTC)


@Olinazaf: Δεν καταλαβαίνω καν τι εννοείς, ποιο είναι το πρόβλημά σου. Προφανώς είσαι ήδη συνδεδεμένος με το λογαριασμό σου, και βλέπω και το λήμμα σου. Απλά συνέχισε. Αν θέλεις να συνεχίσεις με τον Μεταφραστή Περιεχομένου, βάλε ως τίτλο στόχο "Χρήστης:Olinazaf/Πρόχειρο", και μην μεταφράζεις ότι έχεις δημοσιεύσει ήδη. Όταν τελειώσεις πάτα δημοσίευση και από τη σελίδα που θα δημιουργηθεί κάνε copy&paste στο Άλφρεντ Νορθ Γουάιτχεντ. --geraki (συζήτηση) 05:45, 24 Μαΐου 2016 (UTC)

ερωτηση-μεταφραση[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπερα σας. Οταν βρισκομαι στη λιστα με τα ονοματα και διπλα τα θεματα που επελεξε ο καθε φοιτητης, και παταω πανω στο θεμα,μου εμφανιζει ολοκληρο το θεμα μεταφρασμενο, ενω οταν παταω πανω στο ονομα του φοιτητη μου εμφανιζει μαλλον τη δικη του μεταφραση , αν εχει κανει. Το ιδιο συμβαινει και σε μενα. Ειναι λογικο διπλα απο το ονομα μου να εχω μεταφρασμενο το θεμα που καλλουμαι η ιδια να μεταφρασω? Ηλιανα15657


Μάλλον έχει μπερδευτεί αρκετά. Βλέπω μια επεξεργασία σου στη λίστα λημμάτων του προηγούμενου έτους, έχεις ξεκινήσει το λήμμα μιγαδικό επίπεδο (το οποίο έχει δηλωθεί από άλλες στο Βικιπαίδεια:Πανεπιστημιακά Εγχειρήματα/ΑΠΘ Μαθηματικό 2016/Προτεινόμενα λήμματα, και επίσης κάνεις μετάφραση στη σελίδα χρήστη σου (κάτι σαν προφίλ): Χρήστης:Ηλιανα15657.

Ακολούθησε τις οδηγίες για να δηλώσεις λήμμα στη Βικιπαίδεια:Πανεπιστημιακά Εγχειρήματα/ΑΠΘ Μαθηματικό 2016/Προτεινόμενα λήμματα και μετά προχώρα στη μετάφραση ακολουθώντας μια από τις μεθόδους που έχω σε βιντεάκια στη σελίδα συζήτησής σου.

Δοκίμασε, και αν δεν το καταφέρεις απλά γράψε μου εδώ με ποιο λήμμα θέλεις να ασχοληθείς. -geraki (συζήτηση) 13:31, 24 Μαΐου 2016 (UTC)


Λοιπον, τωρα νομιζω τα καταφερα να γραψω το ονομα μου κατω απο το λημμα εξωτερικη αλγεβρα, αλλα οχι στην λιστα των φοιτητων. Στην κυρια σελιδα, στην διαδικασια επιλογης λεει: Επιλέξτε ένα λήμμα από τα προτεινόμενα, και στον κατάλογο σπουδαστών, καταγράψτε το δίπλα από το όνομα χρήστη σας ("Προσθήκη λήμματος"). Κάθε λήμμα μπορεί να επιλεγεί από 2-3 φοιτητές.[..] Οταν παταω πανω στην φραση καταλογο σπουδαστων που ειναι με μπλε γραμματα , μου εφανιζει τον τιτλο Education Program:Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Μαθηματικό (2015), και μια λιστα στην οποια φυσικα δεν εμπεριεχομαι..

Επιπλεον, που θα ξεκινησω να γραφω την μεταφραση? στο "επεξεργασια"? Οταν παταω εκει μου βγαζει σφαλμα αδειας.. Χρήστης:Ηλιανα15657


 1. Έχεις δίκιο, υπήρχε λάθος σύνδεσμος και έτσι κι αλλιώς η διαδικασία ήταν περιττή.
 2. Συνέχισε στο εργαλείο μετάφρασης όπως αντιλαμβάνομαι ότι έχεις ξεκινήσει (μου εμφανίζει ότι το λήμμα που επέλεξες μεταφράζεται ήδη από εσένα).
  1. Εναλλακτικά πατώντας σε κόκκινο σύνδεσμο (όπως εξωτερική άλγεβρα) ανοίγει η δημιουργία/επεξεργασία λήμματος ή αν υπάρχει το λήμμα στις καρτέλες στην κορυφή του λήμματος έχει επιλογή "επεξεργασία".

-geraki (συζήτηση) 14:46, 25 Μαΐου 2016 (UTC)

Θεώρημα Κέιλεϊ-Χάμιλτον[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Αυτό το χουμε εις τριπλούν για κάποιο λόγο:

-- Spiros790 (συζήτηση) 13:12, 24 Μαΐου 2016 (UTC)


Προφανώς μπερδεύτηκαν για κάποιο λόγο. Το λήμμα που δουλεύουν είναι το Θεώρημα Κέιλεϊ-Χάμιλτον. Τα άλλα δυο μπορούν να γίνουν ανακατεύθυνση. -geraki (συζήτηση) 13:20, 24 Μαΐου 2016 (UTC)

ok τα κανα redirect -- Spiros790 (συζήτηση) 18:54, 24 Μαΐου 2016 (UTC)

Ερώτηση-Πρόβλημα[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα σας, μαζί με μία άλλη κοπέλα έχουμε αναλάβει το λήμμα Symmetry(geometry) όμως όταν η κοπέλα επιλέγει να το μεταφράσει (από "η συνεισφορά μου"-->"μετάφραση") της βγαίνει μήνυμα ότι πρέπει να συννενοηθεί πρώτα μαζί μου ώστε να ενημερώνεται για τις αλλαγές που κάνω κατά τη διάρκεια μετάφρασης του δικού μου κομματιού.Σε μία προσπάθεία μου να το διορθώσω πάτησα δημοσίευση λήμματος με το όνομα Συμμετρία(γεωμετρία) χωρίς να έχω τελειώσει τη μετάφραση του κομματίου μου. Γίνεται να διαγράψω το ελληνικό λήμμα και να ξαναρχίσω τη μετάφραση και πώς γινεται να συντονιστεί η μετάφραση μου με την μετάφραση της κοπέλας; Αν δεν γίνεται να διαγραφεί το λήμμα μπορούμε να επεξεργαστούμε το ήδη υπάρχων ελληνικό και να φαίνεται ποια έχει κάνει τι; --Vasiapl (συζήτηση) 20:07, 24 Μαΐου 2016 (UTC)


@Vasiapl

 1. Κανονίστε τα κομμάτια που θα μεταφράσει η καθεμία
 2. Συνεχίστε κανονικά η καθεμία τη μετάφρασή της, στο εργαλείο Μετάφρασης, βάζοντας ως τίτλο της σελίδας στόχου Χρήστης:Vasiapl/Πρόχειρο (και αντίστοιχα με το δικό της όνομα η άλλη).
 3. Όταν τελειώσετε και κάνετε δημοσίευση, τα κομμάτια της κάθε μίας θα είναι σε πρόχειρη σελίδα.
 4. Ανοίγετε την επεξεργασία στο λήμμα και στα πρόχειρα και κάνετε αντιγραφή από τα πρόχειρα και επικόλληση στο λήμμα.

Όπως και αν έχει, μπορείτε να επεξεργαστείτε το λήμμα σε οποιαδήποτε στιγμή (άλλωστε μετά θα χρειαστεί η μια να διορθώσει ότι έκανε η άλλη). Στο ιστορικό του λήμματος [44] θα φαίνεται τι πρόσθεσε και διόρθωσε η κάθε μία ξεχωριστά. -geraki (συζήτηση) 14:17, 25 Μαΐου 2016 (UTC)


 • Δεν διευκρίνησα σωστά παραπάνω: θα μπορεί η κάθε μία να χρησιμοποιήσει το εργαλείο μετάφρασης μετά που η προηγούμενη θα έχει πατήσει δημοσίευση.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε αντί να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο να κάνετε άμεση επεξεργασία κάνοντας αντιγραφή από την επεξεργασία του αγγλικού λήμματος και επικόλληση στην επεξεργασία του ελληνικού λήμματος (https://www.youtube.com/watch?v=J-veQD7nEl8 video). Απλώς αυτός ο τρόπος δεν θα σας δώσει αυτόματα τους συνδέσμους προς ελληνικά λήμματα (θα πρέπει να τους διορθώσετε μεμονωμένα). -geraki (συζήτηση) 15:07, 25 Μαΐου 2016 (UTC)

Λήξη προθεσμίας[επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι ποτε εχουμε να τελειώσουμε την εργασία εργασία ; Olinazaf (συζήτηση) 07:19, 25 Μαΐου 2016 (UTC)


@Olinazaf: 12 Ιουνίου 2016. --geraki (συζήτηση) 14:08, 25 Μαΐου 2016 (UTC)

Συντονισμός Μετάφρασης. ΑΠΘ.[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σας. Σχετικά με την εργασία στα μαθηματικά λογισμικά: Έχουμε κάνει εγγραφή και τα σχετικά, όμως, δεν μπορούμε να δουλέψουμε ταυτόχρονα την μετάφραση από διαφορετικούς λογαριασμούς. Ένα από τα μέλη της ομάδας έχει επιλέξει το λήμμα και έχει ξεκινήσει την μετάφραση, όταν όμως οι υπόλοιπες προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο, μας δείχνει ότι πρόκειται για μια εξελισσόμενη μετάφραση, και ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τον συγκεκριμένο χρήστη. Πώς, λοιπόν, θα βεβαιωθούμε γι αυτό;;; Ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Ganaka16000 (συζήτηση) 07:48, 25 Μαΐου 2016 (UTC) Asimeniachliara Kic16087@Ganaka16000: @Asimeniachliara: @Kic16087:

 1. Κανονίστε τα κομμάτια που θα μεταφράσει η καθεμία
 2. Συνεχίστε κανονικά η καθεμία τη μετάφρασή της, στο εργαλείο Μετάφρασης, βάζοντας ως τίτλο της σελίδας στόχου Χρήστης:Asimeniachliara/Πρόχειρο (και αντίστοιχα με το δικό της όνομα η άλλη).
 3. Όταν τελειώσετε και κάνετε δημοσίευση, τα κομμάτια της κάθε μίας θα είναι σε πρόχειρη σελίδα.
 4. Ανοίγετε την οπτική επεξεργασία στο λήμμα και στα πρόχειρα και κάνετε αντιγραφή από τα πρόχειρα και επικόλληση στο λήμμα.

Όπως και αν έχει, μπορείτε να επεξεργαστείτε το λήμμα σε οποιαδήποτε στιγμή (άλλωστε μετά θα χρειαστεί η μια να διορθώσει ότι έκανε η άλλη). Στο ιστορικό του λήμματος [45] θα φαίνεται τι πρόσθεσε και διόρθωσε η κάθε μία ξεχωριστά.

--geraki (συζήτηση) 14:21, 25 Μαΐου 2016 (UTC)


@Ganaka16000: @Asimeniachliara: @Kic16087:

 • Δεν διευκρίνησα σωστά παραπάνω: θα μπορεί η κάθε μία να χρησιμοποιήσει το εργαλείο μετάφρασης μετά που η προηγούμενη θα έχει πατήσει δημοσίευση.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε αντί να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο να κάνετε άμεση επεξεργασία κάνοντας αντιγραφή από την επεξεργασία του αγγλικού λήμματος και επικόλληση στην επεξεργασία του ελληνικού λήμματος. Απλώς αυτός ο τρόπος δεν θα σας δώσει αυτόματα τους συνδέσμους προς ελληνικά λήμματα (θα πρέπει να τους διορθώσετε μεμονωμένα). -geraki (συζήτηση) 15:05, 25 Μαΐου 2016 (UTC)

Μετάφραση[επεξεργασία κώδικα]

Όταν κανω μετάφραση (yandex) δεν με αφήνει να διορθώσω το κείμενο,ενώ αυτα που είχα γραψει μέχρι χθες μπορώ να τα επεξεργαστω κανονικα.Επίσης,το λημμα που εχω επιλέξει υπάρχει ήδη αλλα δεν έχει σημαντικό περιεχόμενο ( διακύμανση ) και ζηταει διαφορετικο τίτλο.να συνεχίσω ή να επεξεργαστω το λήμμα που υπάρχει? Anastasiakrd (συζήτηση) 16:07, 25 Μαΐου 2016 (UTC)Anastasiakrd


Anastasiakrd, σωστά αντικατέστησες το μικρό περιεχόμενο του Διακύμανση με τη μετάφραση που έκανες. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα πήγες αρκετά καλά. -geraki (συζήτηση) 09:04, 27 Μαΐου 2016 (UTC)

Συνένωση δύο μεταφρασμένων μερών του λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπερα! Ονομάζομαι Μαρίνα Παπαγερούδη και στην εργασία των μαθηματικών λογισμικών ειμαστε ομάδα με ένα ακόμη άτομο και μεταφράζουμε το λήμμα "Algebra" ( https://en.wikipedia.org/wiki/Algebra ). Ο συνεργάτης μου είχε δημοσιεύσει λοιπόν ένα μέρος του λήμματος και στη συνέχεια όταν προσπάθησα εγώ να ξεκινήσω τη μετάφραση του δικού μου κομματιού,δίνοντας προφανώς τον ίδιο τίτλο στο μεταφρασμένο μου λήμμα, μου ανέφερε πως επρόκειτο να δημιουργήσω μία μετάφραση με ένα όνομα που ηδη υπάρχει. Αγνοώντας λοιπόν το μήνυμα αυτό, δημοσίευσα και το δικό μου κομμάτι με αποτέλεσμα να εμφανιστεί σαν ξεχωριστό λήμμα το δικό μου και να μην μπορώ να βρω του συνεργάτη μου.

Μήπως μπορείτε να μας καθοδηγήσετε έτσι ώστε να καταλάβουμε πως θα γίνει η συνένωση των δύο κομματιών μας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.@Vasilesp, Mkpapager,

οι μεταφράσεις σας βρίσκονται στις σελίδες

Ανοίξτε την (οπτική) επεξεργασία (η καθεμιά σας) σε αυτά τα πρόχειρα και αντιγράψτε τα περιεχόμενα στο λήμμα άλγεβρα, με τη σωστή σειρά.

Μετά διορθώστε κάθε μία τα κείμενα της άλλης, εντός του λήμματος. -geraki (συζήτηση) 09:09, 27 Μαΐου 2016 (UTC)

Απορία για τα ΜΛ[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα,

Έχω διαλέξει το λήμμα για τον Μπενουά Μάντελμπροτ ( https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%AC_%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84 ). Έχω ολοκληρώσει την μετάφραση από το αγγλικό λήμμα και έχω προσθέσει συνδέσμους και παραπομπές. Ήθελα να ρωτήσω αν απαιτείται κάτι άλλο για την ολοκλήρωση της εργασίας και αν θα υπάρξει κάποιου είδους εξέταση τελικά.

Ευχαριστώ.

Kaalal ch (συζήτηση) 14:42, 26 Μαΐου 2016 (UTC)


Kaalal ch, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να τα έχεις πάει αρκετά καλά, με λίγα προβληματάκια στις τελευταίες παραπομπές (οδηγούν στο αγγλικό λήμμα νομίζω) που διορθώνονται εύκολα. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο πέρα από το λήμμα. -geraki (συζήτηση) 09:14, 27 Μαΐου 2016 (UTC)


Αντιμεταθετικός δακτύλιος[επεξεργασία κώδικα]

-ΠΡΟΒΛΗΜΑ ! ΕΧΩ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟ ΛΗΜΜΑ Commutative ring- Αντιμεταθετικός δακτύλιος ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΛΗΜΜΑ ΜΟΥ! ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ " Ioankika " ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΛΗΜΜΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ! ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΛΙΝΚ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ Μ ΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ "Αυτό είναι μια εξελισσόμενη μετάφραση από τον Ioankika.Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι συντονίζεστε με το χρήστη που μετέφρασε την τρέχουσα μετάφραση." https://el.wikipedia.org/wiki/Special:ContentTranslation?title=Special:ContentTranslation&campaign=contributionsmenu&to=el&page=Commutative+ring&from=en&targettitle=%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82+%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Famavrom
@Famavrom: Για να χρησιμοποιήσεις κι εσύ το εργαλείο μετάφρασης στο ίδιο λήμμα, θα πρέπει η Ioankika να πατήσει "Δημοσίευση" στο δικό της μεταφραστή (οπότε και θα ελευθερωθεί). Νομίζω όμως ότι το έχει κάνει ήδη και είναι ελεύθερο. Η άλλη περίπτωση είναι να δουλέψεις με τον οπτικό επεξεργαστή, στο ίδιο το λήμμα ή στο πρόχειρό σου. -geraki (συζήτηση) 09:15, 27 Μαΐου 2016 (UTC)

Εργασία ΑΠΘ-απορίες σχετικά με την εγγραφή σε καταλόγους[επεξεργασία κώδικα]

Ήθελα να σας ρωτήσω τι ακριβώς εννοείτε με αυτή την πρόταση "Εγγραφείτε στον παρακάτω κατάλογο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τον σύνδεσμο που σας έχει δοθεί ή με τον κωδικό διακριτικό εγγραφής που επίσης σας έχει δοθεί. " που υπάρχει στην https://el.wikipedia.org/wiki/Education_Program:%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82/%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_(2016)#.CE.A3.CF.8D.CE.BD.CE.BF.CF.88.CE.B7_.CE.BA.CE.B1.CE.B9_.CF.86.CE.BF.CE.B9.CF.84.CE.B7.CF.84.CE.AD.CF.82 Δεν αρκεί η δήλωση λημμάτων με βάση τις οδηγίες που μας δόθηκαν; Και ποιο είναι το διακριτικό του μαθήματος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων E lne bpk (συζήτηση) 22:55, 26 Μαΐου 2016 (UTC)


E lne bpk, βλέπω ότι έχεις κάνει ήδη Εγγραφή, οπότε δεν έχεις κάτι σε αυτό το θέμα. -geraki (συζήτηση) 08:54, 27 Μαΐου 2016 (UTC)

Εργασία[επεξεργασία κώδικα]

Πως γίνετε να μεταφράσουμε δύο άτομα το ίδιο κείμενο από δύο διαφορετικά account ? Dimilaza (συζήτηση) 17:29, 28 Μαΐου 2016 (UTC)


Dimilaza, για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο μετάφρασης και οι δύο, θα πρέπει ο πρώτος να πατήσει δημοσίευση όταν τελειώσει το δικό του κομμάτι, και μετά το λήμμα ελευθερώνεται έτσι ώστε μπορεί και ο δεύτερος να χρησιμοποιήσει το εργαλεία μεταφράζοντας τα υπόλοιπα. Μετά θα πατήσει κι εκείνος "δημοσίευση". Έπειτα, θα επεξεργαστείτε το δημοσιευμένο λήμμα επιτόπου, με τον οπτικό επεξεργαστή. Άλλη περίπτωση είναι να μη χρησιμοποιήσετε καθόλου το εργαλείο μετάφρασης και να ακολουθήσετε τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ. -geraki (συζήτηση) 08:42, 29 Μαΐου 2016 (UTC)


Καλησπέρα geraki. Μάλλον πρέπει να υπενθυμίσεις στους φοιτητές πως πρέπει να προσθέσουν την ενσωμάτωση κειμένου στα λήμματα που μεταφράζουν. -- Spiros790 (συζήτηση) 17:20, 29 Μαΐου 2016 (UTC)

Λανθασμένη ονομασία λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα σας, κατά λάθος ονόμασα το λήμμα που επέλεξα διαφορετικά από ότι το έχετε στον κατάλογο, δηλαδή αντί για Γεωμετρική συμμετρία το ονόμασα Συμμετρία (γεωμετρία),(αγγλικό λήμμα Symmetry (geometry)). Θα μπορούσα να αλλάξω τον τίτλο που έχετε στον κατάλογο (γνωρίζω πώς να το κάνω απλά θα ήθελα και την άδειά σας); Συγγνώμη για το λάθος και ευχαριστώ εκ των προτέρων. --Vasiapl (συζήτηση) 15:53, 30 Μαΐου 2016 (UTC)


δημοσιευση μεταφρασης[επεξεργασία κώδικα]

Καταλαθως πατησα δημοσιευση μεταφρασης ενω δεν ειχα ολοκληρωσει τη μεταφραση μου. Τωρα που την τελειωσα δεν μπορω να την διμοσιευσω διοτι υπαρχει ηδη κειμενο με αυτον τον τιτλο ( που το ειχα δημοσιευσει εγω στο παρελθον) Πως μπορω να διαγραψω το ηδη υπαρχον κειμενο για να δημοσιευσω το τελειοποιημενο? Ηλιανα15657- θεμα: εξωτερικη αλγεβρα

WLE κατηγορίες[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει τρόπους να αλλάξει η αυτόματη κατηγορία που προστίθεται όταν κάποιος ανεβάζει τη φωτογραφία με τοποθετημένο το ID; --C Messier 09:54, 1 Ιουνίου 2016 (UTC)


C messier: Στην c:Commons:Wiki_Loves_Earth_2016_in_Greece/Areas θα δεις στον κώδικα το url για το σύνδεσμο "ανέβασμα" για κάθε περιοχή, με μορφή https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special%3AUploadWizard&uselang=el&campaign=wle-gr&categories=Natura_2000_in_Greece%7CEast_Macedonia_and_Thrace&fields%5B0%5D=GR1110002

το categories=Natura_2000_in_Greece%7CEast_Macedonia_and_Thrace είναι η ρύθμιση για τις φωτογραφίες. Tια να προσθέσεις κατηγορία για κάποια περιοχή, πίσω από αυτό (και πριν το &fields) πρόσθεσε %7CΤίτλος_κατηγορίας. Το %7C χρειάζεται να τις χωρίζει και τα κενά πρέπει να είναι κάτω γραμμή _.

Άσχετα με αυτό, όταν ανεβάζεις πολλές φωτογραφίες μαζί μπορείς να γράφεις την περιγραφή και τις κατηγορίες στην πρώτη εικόνα και από κάτω έχει κουμπάκι για να τις αντιγράψει σε όλες τις υπόλοιπες. -geraki (συζήτηση) 18:25, 1 Ιουνίου 2016 (UTC)

Ευχαριστώ για το πρώτο μέρος (γιατί χρειάζεται πολύ δουλειά στη κατηγοροποίηση όλων αυτών των κατηγοριών). Το δεύτερο το ξέρω. --C Messier 18:34, 1 Ιουνίου 2016 (UTC)
C Ναι, η βασική κατηγοριοποίηση έγινε κατά περιφέρεια και σε λίγες περιοχές κατά νομό ή νησί, καθώς δεν βρήκα να υπάρχουν αρκετές κατηγορίες για τις περισσότερες περιοχές Natura. Προφανώς χρειάζεται μοίρασμα σε επιμέρους κατηγορίες και όσο προχωράει έχουμε και καλύτερη εικόνα για τις περιοχές από όπου ανεβαίνει υλικό. Μάλλον θα ασχοληθώ αργότερα, ταυτόχρονα με εισαγωγή των εικόνων σε λήμματα που τι; χρειάζονται. -geraki (συζήτηση) 18:45, 1 Ιουνίου 2016 (UTC)

ΑΠΘ (ξανά)[επεξεργασία κώδικα]

Πληθικότητα του συνεχούς λογικά θέλει διαγραφή κι όχι συγχώνευση (δεν βλέπω παραπάνω πληροφορίες). Από την άλλη νομίζω πως η πληθικότητα είναι με 'ι', όχι 'υ', αν και στην ορθογραφία δεν σκίζω...

Πάντως βλέπω πως σε γενικές γραμμές έχει στρώσει αρκετά το πράγμα -όντως βιαστήκανε στην αρχή να ανεβάσουν μου φαίνεται. -- Spiros790 (συζήτηση) 10:52, 1 Ιουνίου 2016 (UTC)

Congratulations[επεξεργασία κώδικα]

Europeana barnstar.svg The Europeana Barnstar
Congratulations! With 125 points, you are the winner for Greece of the Europeana Art History Challenge! Wittylama (συζήτηση) 16:08, 1 Ιουνίου 2016 (UTC)

Σύμπτωση[επεξεργασία κώδικα]

Geraki καλημέρα, είδα πως ξεκίνησες το λήμμα Μπερνάτ Ντεσκλό... μόνο που το συγκεκριμένο λήμμα το είχα ήδη ξεκινήσει πριν κάποιο καιρό (στα πλαίσια του καταλανικού μαραθωνίου) υπό τον τίτλο Μπερνάτ Ντεσκλότ... Συνεπώς θεωρώ πως θα πρέπει να συγχωννευτούν, πιθανώς με διατήρηση του παλαιότερου (πληρέστερου ?) λήμματος... Ευχαριστώ... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 10:27, 3 Ιουνίου 2016 (UTC)


Doh! Δεν φταίω, δεν είχε interwiki για να δω ότι υπήρχε στα ελληνικά... Προφανώς χρειάζεται συγχώνευση και διατήρηση της δικής σου έκδοσης. -geraki (συζήτηση) 10:46, 3 Ιουνίου 2016 (UTC)

Μεταφράσεις μαθηματικού[επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση για του χρόνου, ίσως καλό θα ήταν να υπάρχει μια ένδειξη στη σχετική σελίδα του εγχειρήματος που να λέει πως θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση αυτόματα μεταφρασμένων κειμένων στα λήμματα χωρίς να έχουν επιμεληθεί προηγουμένως, καθώς η αυτόματη μετάφραση είναι χαμηλής ποιότητας και οδηγεί σε συντακτικά ακατανόητα κείμενα, ή κάτι τέτοιο. Δεν είναι λίγα τα λήμματα τα οποία είναι λίγο πολύ τσάτρα πάτρα με αυτόματο κείμενο που λίγο νόημα βγάζει. Η ένδειξη βέβαια θα είναι απλώς αποθαρρυντική αλλά ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του φαινομένου. Gts-tg (συζήτηση) 16:17, 4 Ιουνίου 2016 (UTC)


Gts-tg Έχει τονισθεί ήδη στους φοιτητές ότι δεν πρέπει να επαναπαύονται στη μηχανική μετάφραση, και το ίδιο το εργαλείο προειδοποιεί, με μεγάλο χρωματισμένο πλαίσιο, όταν σε κάποιες παραγράφους έχει μείνει μόνο μηχανική μετάφραση χωρίς άλλη επιμέλεια. Όταν βλέπετε τέτοιες τσαπατσουλιές δεν πρέπει να διστάζετε να τις επισημαίνετε στο λήμμα και στους νέους χρήστες. -geraki (συζήτηση) 05:59, 5 Ιουνίου 2016 (UTC)

Δημοσίευση[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα! Όταν κάνουμε τη μετάφραση και πατάμε αποθήκευση,αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνουμε ή θα πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο για να δημοσιευτεί το κείμενο μας; Εννοώ όταν το τελειώσουμε το ανεβάζετε εσείς σιγά σιγά ή θα πρέπει μόλις το ολοκληρώσουμε να κάνουμε κάποια άλλη ενέργεια; Έχω το λήμμα cauchy's integral formula και παρεπιπτόντως είχε μπει λάθος ο τίτλος Ακέραιος τύπος του Κωσύ στη λίστα με τα λήμματα και στην αναζήτηση βγαίνει έτσι. --Spymath (συζήτηση) 16:24, 4 Ιουνίου 2016 (UTC)


Καλημέρα Spymath. Όπως είπαμε, πατώντας αποθήκευση το κείμενο δημοσιεύεται άμεσα χωρίς άλλη διαδικασία. Την ίδια στιγμή είναι διαθέσιμο προς όλο τον κόσμο για ανάγνωση και περαιτέρω επεξεργασία. Μπορείς να το δεις επισκεπτόμενος το λήμμα χωρίς να είσαι συνδεδεμένος με το λογαριασμό σου. --geraki (συζήτηση) 06:07, 5 Ιουνίου 2016 (UTC)


Ευχαριστώ πολύ!! --Spymath (συζήτηση) 09:34, 5 Ιουνίου 2016 (UTC)

Καγιάμ[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ geraki, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα ο τίτλος του λήμματος Ομάρ Καγιάμ να είναι Χαγιάμ, αντί για τη σελ. ανακατεύθυνσης. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, όμως έτσι υιοθετείται η λανθασμένη ανάγνωση/προφορά του Χαγιάμ στην αγγλο-γαλλική-κ.λπ. μορφή του ονόματός του (λόγω του Kh=χ στο Khayyam). Θα πρότεινα τη μετακίνηση στο Χαγιάμ και το Καγιάμ να γίνει ανακατεύθυνση. Το ορθό Χαγιάμ υπάρχει και σε αλλόγλωσσες, "φιλικές προς το χ", ΒΠ: ρωσική (Хайям), γερμανική (Chayyam), σερβική (Хајам) κ.άλ. 34kor34 (συζήτηση) 07:35, 5 Ιουνίου 2016 (UTC)


34kor34 Συμφωνώ ότι η ορθότερη απόδοση είναι Χαγιάμ. Στο Αραβικός πολιτισμός της Ελένης Κονδύλη - Μπασούκου αφιερώνεται σχεδόν ολόκληρο κεφάλαιο πάνω στο θέμα της μεταγραφής από τα αραβικά στα ελληνικά και τα λάθη που γίνονται όταν μεσολαβεί μεταγραφή με λατινικούς χαρακτήρες. Δυστυχώς η απόδοση "Καγιάμ" έχει καθιερωθεί στα ελληνικά εδώ και πάρα πολύ καιρό και στην πλειονότητα των βιβλίων [46]. Με βάση αυτό δηλαδή πρέπει το λήμμα να μείνει στον καθιερωμένο τίτλο με βάση την Βικιπαίδεια:Ονοματοδοσία σελίδων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα αραβικά ονόματα δεν θα πρέπει να μεταγράφονται σωστά (kh=χ). -geraki (συζήτηση) 07:46, 5 Ιουνίου 2016 (UTC)

Εντάξει, τότε θα κάνω στην αρχή σχετική επισήμανση. Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα αραβικά ονόματα που υποφέρουν στις ελλ. μεταφράσεις. Ειδικά το Kh=χ ταλαιπωρεί και τα ρωσικά (κορυφαίο το -ξεπερασμένο ευτυχώς- άπαιχτο Κρούτσεφ). Βέβαια γενικά υποφέρουμε από αγγλοποίηση όλων των ονομάτων στις μεταφράσεις (ενν. στις εκδόσεις βιβλίων), από την οποία δε γλυτώνει τίποτα, ακόμα και γνωστά γερμανικά και γαλλικά ονόματα προσώπων και τοποθεσιών. 34kor34 (συζήτηση) 08:03, 5 Ιουνίου 2016 (UTC)

Εργασία[επεξεργασία κώδικα]

Είμαι ο Χρήστης Dimilaza και θα ήθελα να σας ενημερώσω πως έγινε μια αλλαγή με την εργασία.Ανέλαβα μόνος μου την Μέγιστη πιθανοφάνεια για μετάφραση και ο Κώστας ο Ντέλλας ένα αλλο κείμενο γιατί είχαμε πρόβλημα με την διπλή μετάφραση από ξεχωριστούς χρήστες.Τέλος,επειδή έγινε ένα λάθος κατά την μετάφραση θα ήθελα αν γίνετε να σβήσετε μια δεύτερη μετάφραση που κάναμε κατά λάθος με το ίδιο όνομα.Το κανονικό κείμενο ονομάζετε Μέγιστη πιθανοφάνεια και αυτό που θέλω να σβήσετε ονομάζετε Μεγίστη Πιθανοφάνεια .Η διαφορά είναι στο κεφαλαίο γράμμα της πιθανοφάνειας.

Ευχαριστώ. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Dimilaza (συζήτησησυνεισφορά) .


 Έγινε Dimilaza. -geraki (συζήτηση) 06:41, 7 Ιουνίου 2016 (UTC)

Γεια[επεξεργασία κώδικα]

και καλή εβδομάδα. Δες σε παρακαλώ αυτό το τεχνικό ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Μου 'φαγε κανά 5λεπτο, αλλά τελικά βρήκα συμμετοχή σου σε παλαιότερη συζήτηση περί ανάγκης ομοιομορφίας – άποψη που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 08:32, 6 Ιουνίου 2016 (UTC)


Απαντώ εκεί, αν και δεν έχω πολυκαταλάβει το πρόβλημα. Διευκρινίζω με την ευκαιρία (επειδή αφορούσε άλλο θέμα) είμαι σαφέστατα υπέρ της ομοιομορφίας όταν δεν επηρρεάζει την ακρίβεια. -geraki (συζήτηση) 08:41, 6 Ιουνίου 2016 (UTC)

Κι όμως, το σχόλιο μου αφορά ακριβώς στην ονομασία λημμάτων με Εμφάνιση χρονολογιών ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ ή ΧΧΧΧ-ΧΧ. Το ζήτημα για τα 1906–1907 και 1908–1909 που είχε τεθεί (αλλά τελικά η λύση του είναι πολύ ευκολότερη από όσο νόμιζα), θα μπορούσε να είχε εξαρχής "παρακαμφθεί" με τη δημιουργία νέων λημμάτων (και ακολούθως τη θέση των σωστών ανακατευθύνσεων) με διαφορετική μορφή τίτλου από των υπόλοιπων παρεμφερών, π.χ με αντικατάσταση του ΧΧΧΧ–ΧΧΧΧ από ΧΧΧΧ–ΧΧ ή με απλή αλλαγή της παύλας σε ενωτικό. Έτσι όμως, πέραν ότι θα είχαμε τελικά διπλάσιο αριθμό λημμάτων για την ίδια διοργάνωση (ανούσιο και προβληματικό), θα προέκυπτε ανομοιομορφία τίτλων – κάτι με το οποίο διαφωνούμε και οι δύο. Γι' αυτό απευθύνθηκα στο Σημειωματάριο. Δες σε παρακαλώ την εκκρεμότητα με τα λήμματα 1921-22. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 14:34, 7 Ιουνίου 2016 (UTC)


Μετάφραση λήμματος "Ολόμορφη συνάρτηση" (Μαθηματικό 2016)[επεξεργασία κώδικα]

Μεταφράζουμε το λήμμα: "Ολόμορφη συνάρτηση" (Holomorphic function) Στην παρακάτω παράγραφο:
ΑΓΓΛΙΚΑ
"From an algebraic point of view, the set of holomorphic functions on an open set is a commutative ring and a complex vector space.[7] In fact, it is a locally convex topological vector space, with the seminorms being the suprema on compact subsets."
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
"Από την πλευρά της άλγεβρας, το σύνολο των ολόμορφων συναρτήσεων σε ένα ανοιχτό σύνολο είναι ένας αντιμεταθετικός δακτύλιος και ένας διανυσματικός χώρος[7]. Στην πραγματικότητα, είναι ενας τοπικά κυρτός διανυσματικός χώρος, με τα seminorms να αποτελούν the suprema on compact subsets."
Πως μπορούμε να αποδόσουμε στα ελληνικά το τμήμα: "seminorms να αποτελούν the suprema on compact subsets."
Σελίδα Ολόμορφη συνάρτηση:[[47]]
--Ststergianas (συζήτηση) 19:25, 9 Ιουνίου 2016 (UTC)

Ενεργοποίηση[επεξεργασία κώδικα]

Μου έστειλαν στο e-mail που είχα δώσει έναν κωδικό που λέει οτι είναι για την ενεργοποίηση του e-mail μου στην wikipedia. Άργησα να το δώ και έληξε ο κωδικός αυτός. Τι μπορώ να κάνω για να πάρω καινούργιο ; --Spymath (συζήτηση) 09:41, 10 Ιουνίου 2016 (UTC)


Spymath, στην Ειδικό:Προτιμήσεις πρέπει να έχει επιλογή για να σου ξαναστείλει κωδικό (εφόσον θα εμφανίζει ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί το email). Είναι στην πρώτη καρτέλα. -geraki (συζήτηση) 10:57, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)


Ευχαριστώ πολύ! Το βρήκα όλα εντάξει. --Spymath (συζήτηση) 14:30, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)

Πρόβλημα με τους συνδέσμους[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα geraki,

Πριν μερικές μέρες μετέφρασα ένα κείμενο, "en:Fiber bundle --> Δέσμη ινών". Χρησιμοποίησα το visual editor για να μεταφράσω το δικό μου κομμάτι, το πρώτο μισό. Τα λινκ που υπήρχαν είδη μέσα στο κείμενο, τα περισσότερα δεν είχαν αντίστοιχο ελληνικό, αλλα δεν υπήρχε πρόβλημα καθώς δήλωνα ότι δεν υπήρχε και έβαζα το αγγλικό τους. Τελείωσα το κομμάτι μου και ήταν όλα τα λινκ μπλε, δηλαδή είχαν διεύθυνση. Μετά όμως αφού συνέχισε ο άλλος το άλλο μισό και το τέλειωσε, μπήκα να το δω και είδα ότι τα περισσότερα λινκ μου έγιναν κόκκινα... Τι συνέβει? Παίζει να πείραξε κάτι ο άλλος? Πως διορθώνεται αυτο?

Εδω ο άλλος το πρόβλημα λύθηκε

Σύνταξη[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου geraki μεταφράζω το Λήμμα "en:Fiber bundle --> Δέσμη ινών" δεν βγάζω νόημα σε μια πρόταση (The notion of a bundle applies to many more categories in mathematics, at the expense of appropriately modifying the local triviality condition) μετα το μαθήματικα δεν καταλαβένω, υπάρχει μήπως πρόβλημα στην σύνταξη των λέξεων η λείπει κάτι?

Ευχαριστώ πολύ. Χρήστης:Ggiouvananis


Χρήστης:Ggiouvananis,

 1. ούτε εγώ δεν μπορώ να το αποδώσω στα ελληνικά. Καλύτερα να το αφαιρέσεις (καλύτερα λιγότερα παρά λάθος).
 2. γενικά για το Δέσμη ινών (σχετικά με την παραπάνω ερώτηση), μέσα στα ελληνικά λήμματα δεν βάζουμε συνδέσμος προς τα αγγλικά λήμματα. Θα πρέπει να επεξεργαστείς το λήμμα και να αλλάξεις όλους τους σύνδεσμους ώστε να στέλνουν σε ελληνικό τίτλο, ακόμη και αν δεν υπάρχει τέτοιος. Για παράδειγμα, το «εφαπτομένη δέσμη» θα πρέπει να οδηγεί στο εφαπτομένη δέσμη (έστω και αν δεν υπάρχει) και όχι στο en:Tangent bundle. -geraki (συζήτηση) 11:22, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)

Αντίστροφες τριγωνομετρικές συναρτήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα! Είμαι η μαθήτρια με username evagrev και είχα επιλέξει να μεταφράσω το λήμμα Inverse trigonometric functions. Τελικά ανέβασα την μετάφραση, αλλά παρατήρησα ότι στην σελίδα του μαθήματος, στην λίστα των λημμάτων πλέον δεν υπάρχει το λήμμα αυτό. Ενώ κανονικά υπήρχε και είχα επεξεργαστεί την λίστα ώστε να φαίνεται ότι έχει επιλεχθεί από μένα. Κι επειδή αυτό το γεγονός με προβλημάτισε, θεώρησα σωστό να το αναφέρω, καθώς αλλιώς θα είχα το άγχος του "γιατί έγινε αυτό" και, αν μη τι άλλο,θα ήθελα να είμαι σίγουρη ότι η εργασία μου δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα αξιολόγησης λόγω του περιστατικού αυτού. Ευχαριστώ και συγγνώμη για την ενόχληση!


 1. Χρήστης:Evagrev καλημέρα! Πράγματι για κάποιο λόγο "χάθηκε" από την λίστα, και το ξαναπρόσθεσα. Και πάλι βέβαια, στο Ειδικό:Συνεισφορές/Evagrev φαίνεται με ποιο λήμμα ασχολήθηκες οπότε δεν θα υπήρχε σοβαρό ζήτημα. -geraki (συζήτηση) 11:08, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)

δημοσιευση μεταφρασης![επεξεργασία κώδικα]

Εχω δημοσιευσει 2 κειμενα καταλαθως, το ενα ονομαζεται " εξωτερικη αλγεβρα" και το αλλο " εξωτερικη Αλγεβρα" . Η τελειοποιημενη μου εργασια ειναι η "εξωτερικη ΑΛγεβρα". Υπαρχει καποιο προβλημα με αυτο? Ηλιανα15657


Ηλιανα15657, κανένα πρόβλημα, διέγραψα το μισό λήμμα και έκανα μετονομασία του πληρέστερου σε εξωτερική άλγεβρα. Θα ήθελα όμως να μεταφράσεις με το visual editor και τις υποσημειώσεις. Για να το κάνεις αυτό, θα ανοίξεις την επεξεργασία και πατώντας πάνω στις υποσημειώσεις θα σου δοθεί το κείμενό τους για να το αλλάξεις. Μετά πάτα αποθήκευση. -geraki (συζήτηση) 10:54, 13 Ιουνίου 2016 (UTC)


Ευχαριστω για τη βοηθεια. Καταφερα να επεξεργαστω μονο τον τιτλο αλλα οχι τις λεπτομεριες. Οταν παταω επεξεργασια ο κερσορας μπορει να μπει σε οποιοδηποτε σημειο του κειμενου εκτος απο τις υποσημειωσεις, ωστε να τις επεξεργαστω. Γιατι συμβαινει αυτο; Ηλιανα15657


Ηλιανα15657, για να επεξεργαστείς τις υποσημειώσεις πρέπει να πατήσεις επάνω στον δείκτη κάθε υποσημείωσης όχι στο σημείο όπου εμφανίζονται στη σελίδα όλες οι υποσημειώσεις. -geraki (συζήτηση) 12:00, 14 Ιουνίου 2016 (UTC)


Οφειλόμενες και ειλικρινείς απολογίες.[επεξεργασία κώδικα]

Νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ για την κακή συμπεριφορά μου απέναντι σου. Συγνώμη. Εύχομαι τα καλύτερα στην προσωπική σου ζωή. Αν επιτρέπεται να διαγραφεί από τη ΒΠ η συζήτηση Βικιπαίδεια:Αφαίρεση δικαιωμάτων/2016/Geraki τότε ας θεωρηθεί η παρούσα παρέμβαση ως σχετικό αίτημα καθώς έγινε καθαρά για λόγους εντυπώσεων και διατήρησης στο αρχείο. Και πάλι απολογούμαι. Ειλικρινά. Ευχαριστώ για όλα. Δεν αποχωρώ από τη ΒΠ για κάποιο θέμα διαφωνίας με σένα ή με κάποιο άλλο χρήστη αλλά για καθαρά προσωπικούς λόγους... Καλή συνέχεια. Ήσουν, είσαι και θα είσαι η ψυχή της ελληνικής ΒΠ... Ελάχιστη η συνεισφορά μου μπροστά στη δική σου...

Xaris333 (συζήτηση) 20:31, 14 Ιουνίου 2016 (UTC)


Δεν χρειαζόταν να απολογηθείς Xaris333. Οι λόγοι για τους οποίους πιέστηκες και έκανες την πρόταση ήταν κατανοητοί, και φυσικά δεν σου κράτησα ποτέ κακία γιατί δεν είχες την αποκλειστική ευθύνη. Δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης της συνεισφοράς σου με οποιουδήποτε άλλου. Είναι ανυπολόγιστη. Να είσαι καλά και ελπίζω να επιστρέψεις σύντομα. -geraki (συζήτηση) 07:38, 15 Ιουνίου 2016 (UTC)

Άρθρο ή δελτίο τύπου...[επεξεργασία κώδικα]

πάντως καλό μας κάνει... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 11:59, 15 Ιουνίου 2016 (UTC)

Refill & Checklinks[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα Geraki!

Δεν ξέρω που ακριβώς να απευθυνθώ οπότε έμπλεξες πάλι! Παρατηρώ ότι οι συνόψεις αναφοράς που δημιουργούν το Checklinks και το reFill είναι λίγο προβληματικές. Καλό θα ήταν αυτή του Checklinks να παραπέμπει έχει το :en μπροστά από το Checklinks ώστε να δουλεύει ο σύνδεσμος προς την αγγλική και επιπλέον να υπάρχει μια μετάφραση. Επίσης το Checklinks δεν διαβάζει αν το κείμενο έχει το πρότυπο {{παραπομπές}} παρά μόνο αν είναι γραμμένο ως reflist η <references/>, με αποτέλεσμα να προσθέτει παράγραφο με τίτλο References και από κάτω το <references/>. Καλό θα ήταν να διαβάζει το παραπομπές και αν προσθέτει τελικά κάτι να είναι παράγραφος με τίτλο Παραπομπές και όχι References. Τέλος στο reFill θέλει μια περιποίηση η σύνοψη καθώς βγάζει τέτοιες: (Συμπληρώνεται 6 γυμνή αναφορά(ες) με reFill ()). Το να μπει ένα γυμνή(ές) είναι το πιο εύκολο πιστεύω. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά δεν είναι πολύ ώρα δουλειά, γιατί είναι επουσιώδη, εκτός μόνο ίσως το παραπομπές του Checklinks που αυτό πρέπει να διορθωθεί αναγκαστικά. Σε ευχαριστώ για οποιαδήποτε απάντηση! ~~ uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηsσi2) 10:50, 17 Ιουνίου 2016 (UTC)

Υ.Γ. Επειδή στις ρυθμίσεις μου έχω ως γλώσσα τα αγγλικά, να σου πω και μερικά πραγματάκια που χρειάζονται διόρθωση όταν κάποιος βλέπει τις επιλογές στα αγγλικά.

 • Το Προβεβλημένα λήμματα εμφανίζεται αυτούσιο στα ελληνικά, όταν θα έπρεπε να λέει Featured articles. Μιλάω για το 4ο στην αριστερή στήλη.
 • Το Checklinks παραμένει αμετάφραστο ως Έλεγχος εξωτερικών συνδέσμων, ενώ θα πρέπει να ήταν Check external links.
 • Στο Beta feature που ομαδοποιεί τις γλώσσες, το Πλήρης κατάλογος παραμένει αμετάφραστο. Θα πρέπει να γίνει Complete list.
 • Το εργαλείο FIST παραμένει επίσης αμετάφραστο, ως Αναζήτηση για εικόνες. Θα πρέπει να γίνει Search for images.
 • Στις πρόσφατες αλλαγές, στο Τακτικές συζητήσεις το Σελίδες για διαγραφή παραπέμπει κάθε μήνα στο /June 2016 π.χ. αντί στο /Ιουνίου 2016.

Δεν ξέρω πόσα και ποια είναι εύκολο αλλά και χρήσιμο να τα φτιάξεις, αλλά τα λέω όπως και να 'χει. Σε ευχαριστώ και πάλι! ~~ uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηsσi2) 11:17, 17 Ιουνίου 2016 (UTC)


Πολλά μου έβαλες καλοκαιριάτικα, αλλά έχε χάρη που δεν μπορώ να αντισταθώ SCongratulate.svg

 • Checklinks + reFill : θα δουλέψω με τους προγραμματιστές τους για να διορθώσουμε αυτά που λες. Για το πρώτο έκανα προς το παρόν μια "λάιτ" ανακατεύθυνση. Τα υπόλοιπα ανάλογα με την ταχύτητα και προθυμία των προγραμματιστών.
 • "Featured articles": έγινε.
 • Σύνδεσμοι προς gadget: Είναι εργαλεία javascript, αρκετά πολύπλοκο να γίνουν πολύγλωσσα για να αξίζει τον κόπο. Για το "πλήρης κατάλογος" με έβαλες να ψάχνω σε λάθος μέρος, δεν είναι μέρος εκείνης της beta λειτουργίας, το έχουμε χρόνια τώρα.
 • Το June... περίεργο που δεν το πρόσεξε κανείς άλλος μέχρι τώρα. Πράγματι, βρήκα τι φταίει, μια αλλαγή στον τρόπο που ανταποκρίνεται το MediaWiki που όμως έγινε το 2011! Έχω σκεφτεί διόρθωση αλλά θα κάνει λίγο πιο βαριά τη σελίδα. Θα την εφαρμόσω λίγο αργότερα. -geraki (συζήτηση) 15:29, 17 Ιουνίου 2016 (UTC)
Σωστή η soft ανακατεύθυνση, δεν το χα σκεφτεί έτσι, μην σου πω και πιο σωστό βασικά! Για το πλήρης κατάλογος σόρρυ αν σε μπέρδεψα, αλλά έχω αυτό το beta feature ενεργοποιημένο από τότε που ξεκίνησα! Δεν ξέρω αν σηκώνει μετάφραση, αλλά στο 'πα να το ξέρεις ότι δεν μεταφράζεται... Για τα υπόλοιπα κάνε ότι ξέρεις, απλά αν φτιάξεις τίποτα από αυτά ενημέρωσέ με αν μπορείς να πάρω την χαρά και εγώ... Όσο για το June εγώ προσωπικά το 'χα παρατηρήσει κάνα χρόνο, αλλά έλεγα μην σε πρήξω ο νεόφερτος με μπούρδες. Τώρα που έχω ξεθαρέψει κάπως σου μάζεψα πολλά μαζί κιόλας! Καλοκαίρι, καλοκαίρι αλλά ούτε και εγώ αντιστέκομαι στις ηλιόλουστες παραλίες της ΒΠ! Σε χαιρετώ! SConfident.gif ~~ uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηsσi2) 23:39, 17 Ιουνίου 2016 (UTC)


2 Θέματα[επεξεργασία κώδικα]

Ερώτηση[επεξεργασία κώδικα]

Αυτό εσύ το ηχογράφησες;Όχι. Όπως φαίνεται και στο Αρχείο:Ell-article-Ellines-GreeksVeltiom.ogg ο δημιουργός του είναι ο User:CuteHappyBrute. -geraki (συζήτηση) 08:06, 28 Ιουνίου 2016 (UTC)

Πρόταση[επεξεργασία κώδικα]

Σου προτείνω να αρχειοθετήσεις τη σελίδα συζήτησής σου διότι είναι πολύ μεγάλη και κολλάει το pc και το tablet μου (χρησιμοποιώ και Η/Υ και tablet) όταν επισκέπτομαι τη σελίδα συζήτησής σου ίσως επιδή έχει πολλά bytes. Συμφωνείς;--Νικόλας Παπαποστόλου (συζήτηση) 19:38, 23 Ιουνίου 2016 (UTC)


Έχεις δίκιο, απλά περίμενα να τελειώσουν κάποιες εργασίες και συζητήσεις για να μη γίνει μπέρδεμα. Αφαίρεσα κάποια περιττά πράγματα, σου απαντάω, και αρχειοθετώ. --geraki (συζήτηση) 08:06, 28 Ιουνίου 2016 (UTC)