Βοήθεια:Σελίδες συζήτησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βικιπαίδεια:Σελίδα συζήτησης)

Οι σελίδες συζήτησης είναι σελίδες διαχείρισης στις οποίες οι συντάκτες συζητούν με σκοπό τη βελτίωση λημμάτων ή άλλων σελίδων της Βικιπαίδειας. Οι σελίδες συζήτησης δεν είναι χώροι γενικής συζήτησης, τύπου φόρουμ, για το εκάστοτε θέμα του λήμματος.

Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει την θέση μιας καρτέλας που γράφει "Συζήτηση".
Εδώ φαίνεται η θέση της καρτέλας.

Κατά την ανάγνωση ενός λήμματος (ή άλλης σελίδας της Βικιπαίδειας που δεν είναι σελίδα συζήτησης) εμφανίζεται ο σύνδεσμος «Συζήτηση» στις καρτέλες στο πάνω μέρος της σελίδας (δεύτερη καρτέλα από αριστερά). Πατώντας εκεί μεταβαίνουμε στη σελίδα συζήτησης.

Όπως και στις κανονικές σελίδες, και στις σελίδες συζήτησης μπορείτε να κάνετε Επεξεργασία πατώντας την ετικέτα «Επεξεργασία». Σε ορισμένες σελίδες συζήτησης, ειδικότερα σε αυτές που έχουν αρκετή κίνηση και στις σελίδες συζήτησης χρηστών, εμφανίζεται δίπλα από την ετικέτα «Επεξεργασία» η ετικέτα «Προσθήκη Θέματος», η οποία αν την πατήσετε θα σας οδηγήσει σε ένα άδειο πλαίσιο κειμένου όπου το σχόλιο που θα γράψετε θα τοποθετηθεί αυτόματα στο τέλος της υπάρχουσας συζήτησης ως νέα ενότητα. Εναλλακτικά μπορείτε να επεξεργαστείτε τη σελίδα και να προσθέσετε το σχόλιό σας όπου θέλετε, ή να πατήσετε το "επεξεργασία" δίπλα από την επικεφαλίδα κάποιου θέματος.

  • Υπογράφετε κάθε σχόλιό σας πατώντας το κουμπί υπογραφής () με τον δρομέα τοποθετημένο στο τέλος του μηνύματος, ή γράφοντας τέσσερις περισπωμένες (~~~~) στο τέλος του μηνύματος.
  • Γράφετε στη δημοτική και ακολουθείτε το μονοτονικό σύστημα. Σχόλια σε πολυτονικό, greeklish και άτονη γραφή πρέπει να αποφεύγονται.
  • Όταν απευθύνεστε σε άλλους Βικιπαιδιστές σε μια σελίδα συζήτησης, προσπαθείτε πάντα να είστε ευγενικοί και να κρατάτε τη συζήτηση στα σχετικά με το θέμα, ακόμα κι αν ο συνομιλητής σας δεν έχει την ίδια διάθεση.
  • Παρότι το σύστημα δίνει αυτή τη δυνατότητα στους χρήστες, ουσιαστικά δεν πρέπει να επεξεργάζεστε σχόλια άλλων χρηστών στις σελίδες συζήτησης.
  • Η ανάγνωση των σελίδων συζήτησης γίνεται ευκολότερη αν εναλλασσόμενα τα σχόλια είναι γραμμένα με εσοχή (':' στην αρχή της παραγράφου) ή κουκκίδα ('*' στην αρχή της παραγράφου). Για λεπτομέρειες μορφοποίησης δείτε και εδώ.
  • Είναι θεμιτό και χρήσιμο να παραθέτουμε στη σελίδα συζήτησης την πηγή μιας διόρθωσης που κάναμε στο κυρίως λήμμα.
  • Ποτέ μην μαρκάρετε ως "μικρή τροποποίηση" κάτι που γράψατε σε μια σελίδα συζήτησης. Είναι εδώ για να το διαβάσουν όλοι, και αν το κάνετε όσοι έχουν ενεργοποιήσει την απόκρυψη μικρών τροποποιήσεων από την σελίδα πρόσφατων αλλαγών δε θα δουν το σχόλιό σας (εάν δεν βλέπετε την επιλογή "μικρή τροποποίηση" κάτω από το πλαίσιο κειμένου όταν επεξεργάζεστε μια σελίδα, δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης, ή δεν έχετε συνδεθεί - δείτε εδώ για οδηγίες σύνδεσης στο λογαριασμό σας).
  • Εκτός κι αν απαντάτε σε ένα παλιότερο μήνυμα ή η σελίδα είναι χωρισμένη σε διάφορα θέματα-συζητήσεις, είναι καλό να τοποθετείτε το μήνυμά σας στο κάτω μέρος της σελίδας για να διευκολύνεται η αναγνωσιμότητα και η παρακολούθηση των συζητήσεων.
Το μήνυμα ειδοποίησης που εμφανίζεται στους συνδεδεμένους χρήστες.

Θα λαμβάνετε μια ειδοποίηση κάθε φορά που κάποιος επεξεργάζεται την σελίδα συζήτησης χρήστη σας. Από τον Οκτώβριο 2013 οι συνδεδεμένοι χρήστες λαμβάνουν μια ειδοποίηση μέσω του νέου συστήματος ειδοποιήσεων (δείτε εικόνα δεξιά). Οι μη συνδεδεμένοι (ανώνυμοι/ip χρήστες) εξακολουθούν να λαμβάνουν ειδοποίηση με την παλιάς μορφής Πορτοκαλί Μπάρα.

Για χρήστες που δεν κάνουν επεξεργασίες με λογαριασμό, η ειδοποίηση σταματά να εμφανίζεται μόλις ανοίξετε τη σελίδα συζήτησής σας. Πατώντας στο σύνδεσμο νέα μηνύματα μεταβαίνετε στο κάτω μέρος της σελίδας συζήτησής σας. Επιλέγοντας το σύνδεσμο [διαφορά από την προτελευταία έκδοση] μπορείτε να δείτε τις διαφορές που προκάλεσε στη σελίδα συζήτησής η τελευταία επεξεργασία.

Θυμηθείτε: Όλες οι συζητήσεις είναι δημόσιες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θυμηθείτε ότι, όπως όλες οι σελίδες της Βικιπαίδειας, έτσι και οι σελίδες συζήτησης είναι δημόσια ορατές, είτε είναι σελίδες συζήτησης χρήστη είτε λημμάτων. Αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο οι άλλοι χρήστες της Βικιπαίδειας, αλλά οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να διαβάσει αυτά που γράφετε. Συνεπώς, εκτός από τις παραπάνω οδηγίες, καλό είναι να είστε προσεκτικοί και σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητά σας:

  • Μη γράφετε το όνομα, το επάγγελμα, στοιχεία επικοινωνίας σας (email, διεύθυνση, τηλέφωνο) κ.λπ. σε σελίδες συζήτησης, εάν δεν θέλετε να αποκαλυφθούν δημόσια.
  • Αν θέλετε να επικοινωνήσετε κατ' ιδίαν με κάποιον χρήστη, στείλτε του email από την επιλογή «Αποστολή μηνύματος σε αυτόν τον χρήστη» στο μενού «Εργαλεία». Προϋπόθεση είναι να έχετε καταχωρίσει έγκυρη διεύθυνση email και να έχετε ενεργοποιήσει την αποστολή email στις προτιμήσεις χρήστη.
  • Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τη Βικιπαίδεια σχετικά με κάποιο θέμα που απαιτεί αποκάλυψη προσωπικών σας στοιχείων, μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση επικοινωνίας της Βικιπαίδειας: info-el@wikipedia.org.