Βικιπαίδεια:Όχι προσωπικές επιθέσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Yes check.svg Αυτή η σελίδα τεκμηριώνει μία επίσημη πολιτική ως προς τη λειτουργία της Βικιπαίδειας. Αποτελεί προϊόν ευρείας συναίνεσης και θεωρείται ότι, σχεδόν πάντα, πρέπει να την ακολουθούν όλοι οι χρήστες. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της σελίδας, αλλά παρακαλείστε να μην προβείτε σε μείζονες αλλαγές της παρούσας πολιτικής, αν πρώτα δεν τις θέσετε σε συζήτηση με τη συμμετοχή όλων.


Η πολιτική[επεξεργασία κώδικα]

Μην καταφεύγετε σε προσωπικές επιθέσεις έναντι άλλων χρηστών. Είναι ευθύνη όσων συμμετέχουν στη Βικιπαίδεια, να διατηρούν ένα πολιτισμένο επίπεδο διαλόγου και συνεννόησης. Σχολιάστε το περιεχόμενο ενός λήμματος και όχι τον συντάκτη του.

Όχι προσωπικές επιθέσεις[επεξεργασία κώδικα]

Οι προσωπικές επιθέσεις κατά την διάρκεια συζητήσεων δεν βοηθούν στην ανάπτυξη των λημμάτων και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση επιχείρημα για την υποστήριξη μίας άποψης. Δημιουργούν εντάσεις μεταξύ των χρηστών της Βικιπαίδειας και εμποδίζουν τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας. Είναι επίσημη πολιτική να αποφεύγονται και η τήρηση αυτής της πολιτικής αποτελεί ευθύνη όλων των χρηστών. Ως προσωπικές επιθέσεις εννοούνται σχόλια που εμπεριέχουν κατηγορίες έναντι άλλων χρηστών, ρατσιστικές επιθέσεις ή άλλου είδους απειλές.

Διαφορετικοί συντάκτες ενός λήμματος ενδεχομένως να μην συμφωνούν με το περιεχόμενό του ή ακόμα και με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γραφτεί. Η παράθεση διαφορετικών απόψεων και η δίκαιη προβολή όλων των θέσεων συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ουδέτερου λήμματος. Οι συζητήσεις για την ανάπτυξη των λημμάτων είναι βασικό συστατικό της Βικιπαίδειας, υπό τον όρο ότι διεξάγονται πολιτισμένα και αποφεύγοντας ανούσια και προσβλητικά σχόλια.

Off-line επιθέσεις[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν μπορεί να ρυθμίσει συμπεριφορές σε εξωτερικούς χώρους (εκτός σύνδεσης) ο οποίοι δεν βρίσκονται από τον έλεγχο του ιδρύματος της Βικιπαίδειας. Προσωπικές επιθέσεις σε εξωτερικούς χώρους δημιουργούν αμφιβολίες για την καλή πίστη του συντάκτη στην online συνεισφορά του. Η δημοσίευση προσωπικών επιθέσεων ή δυσφημίσεων σε χώρους εκτός της βικιπαίδειας είναι επιβλαβείς στην κοινότητα αλλά και στον συντάκτη που συσχετίζεται με αυτό, ιδιαίτερα όταν οι επιθέσεις αυτές παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα. Τέτοιες επιθέσεις μπορούν να θεωρηθούν ως επιβαρυντικοί παράγοντες από τους διαχειριστές και αποδεικτικά στοιχεία σε μια διαδικασία επίλυσης διαφορών όπως οι περιπτώσεις των διαμεσολαβήσεων.

Αντιμετώπιση[επεξεργασία κώδικα]

Στην περίπτωση που ένας χρήστης καταφεύγει κατ' επανάληψη σε προκλήσεις και προσωπικές επιθέσεις, οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν την προσωρινή φραγή του.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]