Προαστιακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Προαστιακός Θεσσαλονίκης
Proastiakos ENG LOGO 3.PNG Solid white.pngΟ Σ. Σταθμός της Θεσσαλονίκης - panoramio.jpg
Άποψη δύο σταθμευμένων συρμών στο σταθμό της Θεσσαλονίκης το 2011.
Πληροφορίες
Ιδιοκτησία OΣE
Περιοχή Κεντρική Μακεδονία και τμήμα της Λάρισας
Είδος Προαστιακός σιδηρόδρομος
Γραμμές 2
Σταθμοί 25
Ιστότοπος ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 9 Σεπτεμβρίου 2007
Διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος συστήματος 248,9 χλμ
Εύρος γραμμής 1.435 χιλιοστά (κανονικό εύρος)
Μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ/ώρα
Χάρτης

Proastiakosthess.png

Ο Προαστιακός Περιφερειακός Σιδηρόδρομος της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια υπηρεσία προαστιακού σιδηροδρόμου που ενώνει τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης, της Έδεσσας και της Λάρισας. Λειτουργεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προαστιακός Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 9 Σεπτεμβρίου 2007 με πρώτη τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Κατερίνη-Λιτόχωρο ενώνοντας τα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης και τα παράλια της Νότιας Πιερίας και αποτέλεσε την πρώτη προαστιακή σύνδεση περιοχών εκτός Αθηνών.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2008, με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Δομοκός, η γραμμή επεκτάθηκε μέχρι τη Λάρισα[1]. Αργότερα, δημιουργήθηκε η γραμμή Θεσσαλονίκη-Έδεσσα.

Σταθμοί Ανταπόκρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεσσαλονίκη: σύνδεση με το υπεραστικό δίκτυο και μελλοντικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης
  • Πλατύ: σταθμός ανταπόκρισης των γραμμών προς Κατερίνη-Λάρισα και Έδεσσα

Γραμμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης αποτελείται από τις παρακάτω γραμμές:

Γραμμή Εγκαίνια Διαδρομή Μήκος (χλμ) Σταθμοί Μέση συχνότητα
συρμών ανά μέρα
Π1 2007 Θεσσαλονίκη - Πλατύ - Κατερίνη - Λιτόχωρο - Λάρισα 173,5 12 10 συρμοί ανά μέρα
Π2 2010 Θεσσαλονίκη - Πλατύ - Βέροια - Έδεσσα 111,7 17 2 συρμοί ανά μέρα

Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος (μελλοντική γραμμή, 2023[2])[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναμένεται να δημιουργηθεί νέα γραμμή για τον προαστιακό Θεσσαλονίκης που μάλιστα θα εξυπηρετεί το ίδιο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης και όχι τη σύνδεση της με άλλες κοντινές πόλεις. Ο Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος θα διατρέχει όλες τις δυτικές συνοικίες και θα εξυπηρετεί πολύ μεγάλα πληθυσμιακά μεγέθη, παρέχοντας τη δυνατότητα γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης από και προς το κέντρο της πόλης. Σχεδιάστηκε να ακολουθεί τη διαδρομή Σίνδος – Μυτιληνάκια (Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου) – πρώην Δημαρχείο Μενεμένης – πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά – Λιμάνι.Πιο συγκεκριμένα , το έργο προβλέπει τη δρομολόγηση διαθέσιμων οχημάτων τύπου «RAIL BUS», καθώς και την κατασκευή 11 ενδιάμεσων στάσεων και τερματικών σταθμών στις ενδεικτικές θέσεις: Χρυσοστόμου Σμύρνης και Αισχύλου (Διαβατά), Νέα Μοναστηρίου και Αθανασίου Διάκου (Ελευθέριο – Κορδελιό), Νέα Μοναστηρίου και Επτανήσου (Εύοσμος), σταθμός ΚΤΕΛ «Μακεδονία», εμπορικό κέντρο “City Gate”, Επτανήσου και Καραολή & Δημητρίου (Εύοσμος), Ελ. Βενιζέλου και Σοφοκλέους (Αμπελόκηποι), Παπαφλέσσα και Αγίας Κυριακής (Εύοσμος – Άνω Ηλιούπολη), Μικράς Ασίας και Καραολή & Δημητρίου (Σταυρούπολη) και στη Σίνδο και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης (τερματικοί σταθμοί). Για το 2023 προσδιορίζεται και η εμπορευματική σύνδεση με τον 6ο προβλήτα. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η αξιοποίηση όλων των εγκαταλειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών στη δυτική Θεσσαλονίκη, αφού πάντως γίνει εκτεταμένη αναβάθμιση της υποδομής, ενώ το τροχαίο υλικό θα αποκτηθεί είτε με μηδενικό κόστος, είτε με ενοικίαση από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει. Πάντως, δε θα έχει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο έργο.

Ο Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης θα αποτελείται από πετρελαιοκίνητα railbus, όπως οι ηλεκτράμαξες της Χαλκίδας, καθώς η διέλευσή του από πυκνοκατοικημένες περιοχές δε δίνει τη δυνατότητα της ηλεκτροκίνησης, την οποία θα προτιμούσαν όλοι.

Εμπλοκή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προφανώς θα έχει και η «Αττικό Μετρό ΑΕ», στο πλαίσιο της λογικής των συνδυασμένων μεταφορών, ενώ τις τελικές τεχνικές προδιαγραφές θα βάλει η ΕΡΓΟΣΕ. Επίσης, ζήτημα προς εξέταση είναι και η μη χαραγμένη περιοχή διέλευσης στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, χωρίς αυτό όμως να σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα, αφού διάθεση και του Δήμου είναι να στηρίξει και να προωθήσει το project, όπως πολλάκις έχει υποστηρίξει στο παρελθόν. Συναίνεση έχουν δώσει ήδη και οι δήμαρχοι των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι των οποίων θα είναι και οι βασικοί χρήστες του Δυτικού Προαστιακού, μαζί με τους εργαζόμενους σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Από το 2014, όταν υπογράφηκε το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας με την ΕΡΓΟΣΕ, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, υπήρξε σημαντική κινητοποίηση, ώστε να ενεργοποιηθεί ο σχεδιασμός για να ωριμάσει το έργο και να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το πρόγραμμα του Υπουργείου (Στρατηγικό Πλαίσιο Μεταφοράς). Αυτό θα διασφάλιζε αφενός τη χρηματοδότηση (και άρα την υλοποίηση του έργου), αφετέρου ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δε θα ξέφευγε από το 2023.

Εδώ και δύο περίπου χρόνια όμως τα σχέδια και συγκεκριμένα η προμελέτη, που θα δώσει και τα σενάρια σχεδιασμού του Δυτικού Προαστιακού Θεσσαλονίκης, παραμένει στο Υπουργείο, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τη νέα διοίκηση, για να προχωρήσει και το συγκεκριμένο έργο , καθώς κομβικό ρόλο στην υλοποίηση και εξέλιξή του παίζει το τέρμα-αφετηρία του, που θα είναι εντός του λιμανιού. Η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιηθεί ενώ αναμένεται να προχωρήσει η νέα διοίκηση στην πραγματοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Λιμένα με το υφιστάμενο δίκτυο.Αυτό όμως δεν έχει εξαγγελθεί επίσημα , κι επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πότε θα υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με την προμελέτη Απριλίου 2018 της ΕΡΓΟΣΕ ο Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος Πόλεως Θεσσαλονίκης θα έχει τις εξής διαδρομές:

Α' Φάση:

  • 1. Διαβατά - Ελευθέριο/Κορδελιό - Επτανήσου - Μενεμένη - Μηχανοστάσιο - ΝΣΣΘ
  • 2. Σίνδος - Καλοχώρι - Ελευθέριο/Κορδελιό - Επτανήσου - ΚΤΕΛ - Κωλέττη - ΠΣΣΘ - Λιμήν Θεσσαλονίκης

Β' Φάση:

  • 3. Eπτανήσου - Εύοσμος - Αμπελόκηποι - Γήπεδο Αμπελοκήπων - Λαγκαδά (ανταπόκριση με τον σταθμό μετρό Αγία Βαρβάρα, εφόσον αυτός χωροθετηθεί επί της οδού Λαγκαδά)([3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]