Γεώργιος Σερεμέτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεώργιος Σερεμέτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1879
Σκαμνιά Λάρισας
Θάνατος1950
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (έως 1902)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
δικηγόρος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος (1943–1944, Δήμος Θεσσαλονίκης)

Ο Γεώργιος Δημητρίου Σερεμέτης (1879-1950) ήταν διαπρεπής νομικός. Υπήρξε επί σειρά ετών (1926-1943) πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και για μικρό διάστημα διορισμένος δήμαρχος της πόλης.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1879 στην Σκαμνιά Ελασσόνας, η οποία τότε βρισκόταν υπό Οθωμανική κατοχή. Σχεδόν αμέσως μετά την γέννηση του, η οικογένεια του μετοίκησε στη Λάρισα ώστε να βρίσκεται εντός των ορίων του Ελληνικού κράτους. Το 1897 ο Γεώργιος Σερεμέτης εγγράφηκε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1902. Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Λάρισα για 10 περίπου χρόνια.

Το 1913 εγκαταστάθηκε στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη, όπου και συνέχισε να εξασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Από το 1914 έως το 1922 συμμετείχε ως μέλος στο Διοικητικού Συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και από το 1922 έως το 1926 ως γενικός γραμματέας. Το 1922 παντρεύθηκε την Καλλιόπη Τάττη με την οποία απέκτησε 2 γιούς τον Δημήτρη και τον Μιχάλη.

Από το 1926 έως και το 1945 εξελέγονταν συνεχώς πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.[εκκρεμεί παραπομπή]

Αντιλαμβανόμενος την έλλειψη ενός ταμείου προνοίας για τους Δικηγόρους προσπάθησε και τελικά κατάφερε, με την συμπαράσταση του τότε προέδρου του Ταμείου Νομικών Δ. Βλάχου, να ιδρυθεί το Πρώτο ταμείο προνοίας Δικηγόρων της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη.

Στις 27 Ιανουαρίου 1943 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Μερκουρίου απολύθηκε από τον κατοχικό Υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Ταβουλάρη και ο Γεώργιος Σερεμέτης ακολούθως ανέλαβε τη θέση του διορισμένου Δημάρχου.

Κατά τους μήνες που ακολούθησαν ο Γεώργιος Σερεμέτης υπηρέτησε την πόλη από το αξίωμα του Δημάρχου προσπαθώντας να ανακουφίσει τον πληθυσμό της πόλης με την οργάνωση συσσιτίων για τους απόρους και την προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων η λειτουργία των οποίων παρουσίαζε πολλές δυσκολίες λόγω ελλείψεων σε φάρμακα.[εκκρεμεί παραπομπή] Με συνεχείς πιέσεις προς τις Γερμανικές αρχές κατοχής και εκκλήσεις προς τον Ερυθρό σταυρό έγινε δυνατή η λειτουργία των νοσοκομείων.[εκκρεμεί παραπομπή] Ταυτόχρονα, με την συνεργασία του ιατρικού προσωπικού προσπάθησαν και σε πολλές περιπτώσεις κατάφεραν να γλυτώσουν από την εκτέλεση διωκόμενους αγωνιστές της Εθνικής αντιστάσεως.[εκκρεμεί παραπομπή]

Τον Οκτώβριο του 1944 με την συνεργασία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου και των εκπροσώπων του Ερυθρού σταυρού κατάφερε να μεταπείσει τις Γερμανικές αρχές ώστε να μην ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι αποχωρούντες Γερμανοί αρκέσθηκαν να βυθίσουν 2 παλιά εμπορικά πλοία στην είσοδο του λιμανιού αφήνοντας όμως ανέπαφες τις εγκαταστάσεις του.

Λίγο μετά την απελευθέρωση ενώ εξακολουθούσε να βρίσκεται στην προεδρία του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα στην καρδιακή λειτουργία και συνταξιοδοτήθηκε.

Πέθανε το 1950 από καρδιακή ανεπάρκεια.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ» τ. 47 του 1993 (περιοδική έκδοση του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης)