Κατάλογος χωρών ανά έκταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κατάλογος κρατών ανά έκταση)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κατάταξη των χωρών του κόσμου ανά έκταση (χάρτης).

Αυτός είναι ο κατάλογος των χωρών του κόσμου, ταξινομημένων κατά την έκτασή τους. Αριθμημένες είναι οι ανεξάρτητες χώρες, όπως και οι εξαρτώμενες περιοχές για λόγους σύγκρισης. Στην έκταση που αναγράφεται περιλαμβάνονται οι υδάτινες επιφάνειες που περικλείονται από στεριά (λίμνες, ποτάμια). Οι διεκδικήσεις ορισμένων χωρών στην Ανταρκτική δεν περιλαμβάνονται.

Θέση Χώρα Έκταση (χλμ²) Σημειώσεις
  Όλη η υδρόγειος 148.939.063 Το 70,8% της Γης καλύπτεται από νερό και το 29,2% είναι στεριά.
1 Flag of Russia.svg Ρωσία 17.098.246 Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο.[1]Συμεριλαμβάνει και την Περιφέρεια Καλίνινγκραντ, η οποία είναι εξκλάβιο και δε συνδέεται εδαφικά με τη Υπόλοιπη Ρωσία. Δεν συμπεριλαμβάνει την Κριμαία, η οποία αναγνωρίζεται ως τμήμα της Ουκρανίας από την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας.
2 Καναδάς Καναδάς 9.984.670 Η μεγαλύτερη χώρα της Αμερικής και η χώρα με το μεγαλύτερο μήκος ακτών.[2]
3 Flag of the United States.svg ΗΠΑ 9.833.517 Περιλαμβάνονται μόνο οι 50 πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια αφαιρώντας τα παράκτια και τα χωρικά ύδατα.[3]
4 Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα 9.596.961 Η μεγαλύτερη χώρα της Ασίας. Περιλαμβάνεται μόνο η ηπειρωτική Κίνα.[4] Εξαιρείται η Ταϊβάν Ταϊβάν , το Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ (1.104 τ.χλμ.) και το Μακάο Μακάο (30,4 τ.χλμ.).[5]
5 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 8.510.820,623 Μεγαλύτερη χώρα στη Νότια Αμερική και στο Νότιο Ημισφαίριο. Περιλαμβάνονται το αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια, η Ατόλλη Ρόκας, τα νησιά Τριντάντε και Μαρτίνος Βαζ και οι Βράχοι του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου.[6]
6 Flag of Australia.svg Αυστραλία 7.688.287 Η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση στην Ωκεανία. Η Αυστραλία έχει γεωγραφικά χαρακτηριστικά ηπείρου, σαν νησί θα ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου. Είναι η μεγαλύτερη από τις χώρες που δεν έχουν χερσαία σύνορα. Δεν περιλαμβάνονται τα Νησιά Κόκος, η Νήσος των Χριστουγέννων, το Νησί Νόρφολκ, τα νησιά Άσμορ και Κάρτιερ, οι Νήσοι Χερντ και Μακντόναλντ και τα Νησιά της Θάλασσας των Κοραλλιών.[7]
Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση 4.422.773 Οικονομική και πολιτική ένωση 28 Ευρωπαϊκών χωρών (Flag of Austria.svg Αυστρία, Βέλγιο Βέλγιο , Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία, Flag of France.svg Γαλλία, Γερμανία Γερμανία, Flag of Denmark.svg Δανία, Flag of Greece.svg Ελλάδα, Εσθονία Εσθονία Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο, Flag of Ireland.svg Ιρλανδία, Flag of Spain.svg Ισπανία, Flag of Italy.svg Ιταλία, Κροατία Κροατία, Flag of Cyprus.svg Κύπρος, Flag of Latvia.svg Λετονία, Flag of Lithuania.svg Λιθουανία, Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο , Flag of Malta.svg Μάλτα, Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία, Flag of Hungary.svg Ουγγαρία , Flag of Poland.svg Πολωνία, Flag of Portugal.svg Πορτογαλία, Ρουμανία Ρουμανία, Flag of Slovakia.svg Σλοβακία, Flag of Slovenia.svg Σλοβενία, Flag of Sweden.svg Σουηδία, Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία, Flag of Finland.svg Φινλανδία)
7 Ινδία Ινδία 3.287.240 Συμπεριλαμβάνει διαφιλονικούμενες περιοχές με το Πακιστάν και την Κίνα (Κασμίρ).[8]
8 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 2.780.400 Δεν περιλαμβάνονται τα διεκδικούμενα από τη χώρα Νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες), Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς και τις εδαφικές διεκδικήσεις της στην Ανταρκτική.[9]
9 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 2.724.900 Η μεγαλύτερη σε έκταση περίκλειστη χώρα στον κόσμο.
10 Αλγερία Αλγερία 2.381.741 Μεγαλύτερη χώρα σε έκταση στην Αφρική και στον αραβικό κόσμο.
11 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 2.344.858 Η μεγαλύτερη γαλλόφωνη χώρα στον κόσμο.
12 Γροιλανδία Γροιλανδία 2.166.086 Αυτοδιοικούμενη περιοχή του Βασιλείου της Δανίας, και το μεγαλύτερο σε έκταση νησί στον κόσμο. [10]
13 Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία 2.149.690
14 Μεξικό Μεξικό 1.972.550
15 Ινδονησία Ινδονησία 1.904.569 [11]
16 Σουδάν Σουδάν 1.886.068 Περιλαμβάνεται και το Μπιρ Ταουίλ.
17 Λιβύη Λιβύη 1.759.540
18 Ιράν Ιράν 1.648.195
19 Μογγολία Μογγολία 1.564.116
20 Flag of Peru.svg Περού 1.285.216
21 Τσαντ Τσαντ 1.284.000
22 Νίγηρας Νίγηρας 1.267.000
23 Ανγκόλα Ανγκόλα 1.246.700
24 Flag of Mali.svg Μάλι 1.240.192 Περιλαμβάνεται και το Αζαγουάντ.
25 Νότια Αφρική Νότια Αφρική 1.221.037 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Πρινς Έντουαρντ.
26 Κολομβία Κολομβία 1.141.748 Περιλαμβάνονται η Νήσος Μαλπέλο, το Ρονκάδορ Κη, ο Ύφαλος Σερράνα, και ο Ύφαλος Σερρανίλα.
27 Αιθιοπία Αιθιοπία 1.104.300
28 Βολιβία Βολιβία 1.098.581 Μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα στο δυτικό και μαζί στο νότιο ημισφαίριο.
29 Μαυριτανία Μαυριτανία 1.030.700
30 Αίγυπτος Αίγυπτος 1.002.000 Εξαιρείται το Τρίγωνο Χαλάιμπ.
31 Τανζανία Τανζανία 947.303 Περιλαμβάνονται τα νησιά Μάφια, Πέμπα, και η Ζανζιβάρη.[12]
32 Νιγηρία Νιγηρία 923.768
33 Βενεζουέλα Βενεζουέλα 916.445
34 Ναμίμπια Ναμίμπια 825.234 [13]
35 Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη 801.590
36 Πακιστάν Πακιστάν 796.095[14] Συμπεριλαμβάνει τα εδάφη που ελέγχει το Πακιστάν και είναι διαφιλονικούμενα. Εξαιρείται το υπό πακιστανικό έλεγχο Τζαμού και Κασμίρ.
37 Flag of Turkey.svg Τουρκία 783.562
38 Χιλή Χιλή 756.102 Περιλαμβάνονται το Νησί του Πάσχα (Isla de Pascua) και το νησί Σάλα ι Γκόμες.
39 Ζάμπια Ζάμπια 752.618
40 Μυανμάρ Μιανμάρ 676.578
41 Αφγανιστάν Αφγανιστάν 652.230
42 Flag of France.svg Γαλλία 640.597 Μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ και στη Δυτική Ευρώπη. Περιλαμβάνονται και τα υπερπόντια διαμερίσματα Γαλλική Γουιάνα (83.534 τ.χλμ.), Γουαδελούπη (1.628 τ.χλμ.), (εκτός από τον Άγιο Βαρθολομαίο και τον Άγιο Μαρτίνο), Μαρτινίκα (1.128 τ.χλμ.), Ρεϊνιόν (2.512 τ.χλμ.) και Μαγιότ (376 τ.χλμ.), τις οποίες ο ΟΗΕ τις συμπεριλαμβάνει ξεχωριστά στον κατάλογο των χωρών. Μόνο η μητροπολιτική Γαλλία καλύπτει 551.695 τ.χλμ.
43 Σομαλία Σομαλία 637.657
44 Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 622.984
45 Νότιο Σουδάν Νότιο Σουδάν 619.745
46 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 603.500 Η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Περιλαμβάνει και την Κριμαία.
47 Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη 587.041
48 Μποτσουάνα Μποτσουάνα 582.000
49 Κένυα Κένυα 580.367
50 Υεμένη Υεμένη 527.968 Περιλαμβάνονται η Σοκότρα.
51 Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη 513.120
52 Flag of Spain.svg Ισπανία 505.992 Περιλαμβάνεται η ηπειρωτική Ισπανία οι Βαλεαρίδες Νήσοι, τα Κανάρια νησιά, η Θέουτα, η Μελίγια και οι τρεις κτήσεις στην ακτή του Μαρόκου (Τσαφαρίνας Νήσοι, Πενιόν ντε Αλουθέμας, Πενιόν ντε Βέλεθ ντε λα Γκομέρα).
53 Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν 488.100
54 Καμερούν Καμερούν 475.442
55 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 462.840
56 Flag of Sweden.svg Σουηδία 450.295[15]
57 Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν 447.400 Η μεγαλύτερη από τις δύο σε έκταση διπλά περίκλειστη χώρα στον κόσμο, που σημαίνει ότι είναι μια χώρα που περιβάλλεται από μεσόγειες χώρες – η άλλη είναι το Λίχτενσταϊν.
58 Μαρόκο Μαρόκο 446.550 Εξαιρείται η Δυτική Σαχάρα.
59 Ιράκ Ιράκ 438.317
60 Παραγουάη Παραγουάη 406.752
61 Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε 390.757
62 Νορβηγία Νορβηγία 385.203 Συμπεριλαμβάνει τα υπερπόντια νησιά Γιαν Μαγιέν και Σβάλμπαρντ (61.399 τ.χλμ.). Δεν συμπεριλαμβάνει το ακατοίκητο νησί Μπουβέ (49 τ.χλμ.) και τις διεκδικούμενες κτήσεις στην Ανταρκτική, που είναι η Γη της Βασίλισσας Μάουντ (2.500.000 τ.χλμ.) και το Νησί του Πέτρου Α' (243 τ.χλμ.).
63 Ιαπωνία Ιαπωνία 377.972 Περιλαμβάνονται τα νησιά Ογκασαβάρα (Μπονίν), Ντάιτο, Οκίνο Τορισίμα, Ρίου Κίου (του συμπλέγματος Νανσέι), και τα Ηφαιστειακά νησιά (Καζάν Ρεττό) (συμπεριλαμβανομένου και του Μινάμι).[16]
64 Γερμανία Γερμανία 357.386
65 Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό 342.000
66 Flag of Finland.svg Φινλανδία 338.145 Συμπεριλαμβάνει τα Σουηδόφωνα αυτόνομα νησιά Ώλαντ (1.552 τ.χλμ.).
67 Βιετνάμ Βιετνάμ 331.689
68 Μαλαισία Μαλαισία 329.847
69 Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού 322.463
70 Flag of Poland.svg Πολωνία 312.685
71 Ομάν Ομάν 309.500
72 Flag of Italy.svg Ιταλία 301.340
73 Φιλιππίνες Φιλιππίνες 300.000
74 Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός 283.561 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Γκαλαπάγκος.
75 Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο 274.222
76 Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία 268.107 [17]Περιλαμβάνονται οι Νήσοι Αντίποδες, Νήσοι Ώκλαντ, Νήσοι Μπάουντι, Νήσοι Κάμπελ, Νήσοι Τσάταμ και Νήσοι Κερμάντεκ. Δε συμπεριλαμβάνονται τα νησιά Νιούε (260 τ.χλμ.), οι Νήσοι Κουκ (236 τ.χλμ.) και το Τοκελάου (12 τ.χλμ.), όπως και η διεκδίκηση της Νέας Ζηλανδίας στην Ανταρκτική (Κτήση Ρος, συνολικής έκτασης 450.000 τ.χλμ.)
77 Γκαμπόν Γκαμπόν 267.667
78 Δυτική Σαχάρα Δυτική Σαχάρα 266.000 Αποικία της Ισπανίας μέχρι το 1975. Από την ίδια χρονιά το Μαρόκο κατέχει και διεκδικεί την περιοχή της Δυτικής Σαχάρας ως μέρος της επικράτειάς του.
79 Γουινέα Γουινέα 245.857
80 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 242.900 Αποτελείται από τις 4 χώρες της Αγγλίας (130.422 τ.χλμ.), Σκωτίας (78.133 τ.χλμ.), Ουαλίας (20.779 τ.χλμ.) και Βόρειας Ιρλανδίας (13.576 τ.χλμ.)[18] . Εξαιρούνται οι τρεις εξαρτημένες κτήσεις του Στέμματος (768 km²) και τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη (1.742.857 τ.χλμ.).
81 Ουγκάντα Ουγκάντα 241.038
82 Γκάνα Γκάνα 238.533
83 Ρουμανία Ρουμανία 238.391
84 Λάος Λάος 236.800
85 Γουιάνα Γουιάνα 214.969
86 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 207.600
87 Κιργιζιστάν Κιργιζία 199.951
88 Σενεγάλη Σενεγάλη 196.722
89 Συρία Συρία 185.180 Περιλαμβάνονται 1.295 τ.χλμ. που είναι υπό την κατοχή του Ισραήλ (183.885 χωρίς αυτά).
90 Καμπότζη Καμπότζη 181.035
91 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 176.215
92 Σουρινάμ Σουρινάμ 163.820 Η μικρότερη χώρα στη Νότια Αμερική.
93 Τυνησία Τυνησία 163.610
94 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 147.570 [19]
95 Νεπάλ Νεπάλ 147.181
96 Τατζικιστάν Τατζικιστάν 143.100
97 Flag of Greece.svg Ελλάδα 132.049 [20]
98 Νικαράγουα Νικαράγουα 130.373 Μεγαλύτερη χώρα στην Κεντρική Αμερική. Εξαιρούνται τα νησιά Άγιος Ανδρέας (Σαν Αντρές), Προβιντένθια και Σάντα Καταλίνα (ανήκουν στην Κολομβία αλλά τα διεκδικεί η Νικαράγουα).
99 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα 120.538
100 Μαλάουι Μαλάουι 118.484
101 Ερυθραία Ερυθραία 117.600 Περιλαμβάνει την περιοχή Μπάντμε.
102 Μπενίν Μπενίν 112.622
103 Ονδούρα Ονδούρα 112.492
104 Λιβερία Λιβερία 111.369
105 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 110.994
106 Κούβα Κούβα 109.884 Μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό χώρα στην Καραϊβική.
107 Γουατεμάλα Γουατεμάλα 108.889
108 Ισραήλ Ισλανδία 103.000
109 Νότια Κορέα Νότια Κορέα 100.284 [21]
110 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 93.028
111 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 92.090 Περιλαμβάνονται οι Αζόρες και η Μαδέρα.
112 Ιορδανία Ιορδανία 89.342
113 Flag of Serbia.svg Σερβία 88.361 Συμπεριλαμβάνεται το Κόσοβο, που είναι μη αναγνωρισμένο διεθνώς κράτος (10.887 τ.χλμ.)[22].
114 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 86.600 Περιλαμβάνονται η Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν και η αρμενόφωνη ντε φάκτο ανεξάρτητη, μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Αρτσάχ.
115 Flag of Austria.svg Αυστρία 83.871
116 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 83.600
117 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 78.867
118 Παναμάς Παναμάς 75.320 [23]
119 Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε 71.740
120 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 70.273
121 Flag of Georgia.svg Γεωργία 69.700 Περιλαμβάνονται η Αμπχαζία (8.660 τ.χλμ.) και η Νότια Οσσετία (3.900 τ.χλμ.), ντε φάκτο ανεξάρτητες χώρες. Μόνο η Ρωσία, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, το Τουβαλού, το Ναουρού και το Βανουάτου, αναγνώρισαν την «ανεξαρτησία» τους, καθώς και δύο μη μέλη του ΟΗΕ: η Δημοκρατία του Αρτσάχ και η Υπερδνειστερία. Το Τουβαλού, το Ναουρού και το Βανουάτου ωστόσο απέσυραν κατόπιν την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας.
122 Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα 65.610
123 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 65.300
124 Flag of Latvia.svg Λετονία 64.589
125 Τόγκο Τόγκο 56.785
126 Κροατία Κροατία 56.594
127 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 51.209
128 Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα 51.100
129 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 49.035
130 Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία 48.670
131 Εσθονία Εσθονία 45.339 Περιλαμβάνονται 1.520 νησιά στη Βαλτική.
132 Flag of Denmark.svg Δανία 43.094 Περιλαμβάνεται το νησί Μπόρνχολμ στη Βαλτική θάλασσα. Εξαιρείται η Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόε.
133 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 41.543 Ολόκληρο το Βασίλειο της Ολλανδίας καλύπτει έκταση 42.437 τ.χλμ.
134 Ελβετία Ελβετία 41.284
135 Μπουτάν Μπουτάν 38.394
136 Ταϊβάν Ταϊβάν 36.197[24] Περιλαμβάνονται τα νησιά Ταϊβάν, Πεσκαδόρες, Μάτσου και Κεμόυ, ντε φάκτο ανεξάρτητη χώρα, αναγνωρίζεται μόνο από 21 ανεξάρτητα κράτη (Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αϊτή, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Κιριμπάτι, Μπελίζ, Μπουρκίνα Φάσο, Ναουρού, Νήσοι Μάρσαλ, Νήσοι Σολομώντα, Νικαράγουα, Ονδούρα, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Εσουατίνι, Τουβαλού) και την Αγία Έδρα. Και η Ταϊβάν και η Κίνα διεκδικούνε κυριαρχία σε όλη την Κίνα, ισχυριζόμενες ότι η ευρύτερη περιοχή της Κίνας είναι de jure μία κυρίαρχη οντότητα που περιλαμβάνει και τα εδάφη της Κίνας και τα εδάφη της Ταϊβάν. Η θέση των άλλων κρατών ποικίλει. Αρκετά κράτη αποδέχονται πλήρως τη θέση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (Κίνα) ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα, και ότι η ΛΔΚ είναι η μόνη νόμιμη αντιπρόσωπος της Κίνας. Άλλα κράτη απλώς αναγνωρίζουν αυτή τη θέση, ενώ αναγνωρίζουν μόνο την Κίνα σαν κράτος. Κάποια κράτη αναγνωρίζουν μόνο τη Ταϊβάν σαν κράτος, αλλά έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αναγνωρίσουν και να έχουν σχέσεις και με την Κίνα και με τη Ταϊβάν.
137 Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου 36.125
138 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 33.846 Περιλαμβάνεται και η κυρίως ρωσόφωνη Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Δημοκρατία, ντε φάκτο ανεξάρτητη χώρα, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από 3 ντε φάκτο ανεξάρτητα κράτη (Αμπχαζία, Αρτσάχ, Νότια Οσσετία).
139 Βέλγιο Βέλγιο 30.528
140 Λεσότο Λεσότο 30.355
141 Flag of Armenia.svg Αρμενία 29.743
142 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 28.896
143 Αλβανία Αλβανία 28.748
144 Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα 28.051
145 Μπουρούντι Μπουρούντι 27.834
146 Αϊτή Αϊτή 27.750
147 Ρουάντα Ρουάντα 26.338
148 Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία 25.713
149 Τζιμπουτί Τζιμπουτί 23.200
150 Μπελίζ Μπελίζ 22.966
151 Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ 21.041
152 Flag of Israel.svg Ισραήλ 20.770 Δεν περιλαμβάνονται η Ανατολική Ιερουσαλήμ, τα Υψίπεδα του Γκολάν, η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ επίσης δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από 32 χώρες (Αλγερία, Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα, Γουινέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κομόρες, Κούβα, Κουβέιτ, Λίβανος, Λιβύη, Μαλαισία, Μάλι, Μαρόκο, Μπανγκλαντές, Μπαχρέιν, Μπουτάν, Μπρουνέι, Νίγηρας, Ομάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Τζιμπουτί, Τσαντ, Τυνησία, Υεμένη).
153 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 20.273
154 Νέα Καληδονία Νέα Καληδονία 18.575 Γαλλική εξαρτώμενη κτήση.
155 Φίτζι Φίτζι 18.274
156 Κουβέιτ Κουβέιτ 17.818
157 Εσουατίνι Εσουατίνι 17.364
158 Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ 14.919 [25]
159 Μπαχάμες Μπαχάμες 13.878
160 Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο 13.812
161 Βανουάτου Βανουάτου 12.189
162 Νήσοι Φώκλαντ Νήσοι Φώκλαντ 12.173 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Διεκδικείται από την Αργεντινή. Εξαιρούνται τα νησιά Νότια Γεωργία και Νότιοι Σάντουιτς.
163 Flag of Qatar.svg Κατάρ 11.627 [26]
164 Γκάμπια Γκάμπια 11.295
165 Τζαμάικα Τζαμάικα 10.991
166 Λίβανος Λίβανος 10.452
167 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 9.251 Μεγαλύτερη νησιωτική χώρα της Μεσογείου. Περιλαμβάνονται και τα βόρεια τμήματα του νησιού, τα οποία από το 1974, τελούν υπό τουρκική κατοχή, τα οποία από το 1983, αποτελούν το λεγόμενο κράτος Τ.Δ.Β.Κ., αναγνωρισμένο αποκλειστικά από την Τουρκία.
168 Πουέρτο Ρίκο Πουέρτο Ρίκο 9.104 Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία, υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ.
169 Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη 7.747 Γαλλική εξαρτώμενη κτήση.
170 Κράτος της Παλαιστίνης Κράτος της Παλαιστίνης 6.220 Περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας. Καθεστώς αυτονομίας από το Ισραήλ, το οποίο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της. Είναι αναγνωρισμένη ως ανεξάρτητο κράτος από 137 κράτη μέλη του ΟΗΕ, το Βατικανό, και από ένα μη μέλος του ΟΗΕ, τη Δυτική Σαχάρα. Επίσης το κυβερνών κόμμα της χώρας, η Χαμάς αναφέρεται από την πλειοψηφία των χωρών, ως τρομοκρατική οργάνωση, το οποίο της στερεί το δημοκρατικό δικαίωμα της πλήρους ανεξαρτησίας.
171 Μπρουνέι Μπρουνέι 5.765
172 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 5.128
173 Γαλλική Πολυνησία Γαλλική Πολυνησία 4.167 Γαλλική υπερπόντια επικράτεια.
174 Πράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο 4.033
175 Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς 3.903 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
176 Σαμόα Σαμόα 2.842
177 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 2.586
178 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 2.040 Περιλαμβάνονται τα Νησιά Αγκελέγκα, τα Καργκάντος Καράχος Σόαλς (Saint Brandon), και το Ροντρίγκες.
179 Κομόρες Κομόρες 1.862 Δεν συμπεριλαμβάνει τη Μαγιότ (374 τ.χλμ.), η οποία είναι ντε φάκτο υπερπόντια επικράτεια της Γαλλίας.
180 Νήσοι Φερόες Νήσοι Φερόες 1.393 Αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας.
181 Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ 1.106,7 Ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας
182 Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 964
183 Τερκς και Κέικος Τερκς και Κέικος 948 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
184 Κιριμπάτι Κιριμπάτι 811
185 Μπαχρέιν Μπαχρέιν 780 [27]
186 Ντομίνικα Δομινίκα 751
187 Τόνγκα Τόνγκα 747
188 Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη 725,1 [28]
189 Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία 702
190 Αγία Λουκία Αγία Λουκία 616
191 Νήσος του Μαν Νήσος του Μαν 572 Εξαρτώμενη κτήση του Βρετανικού Στέμματος.
192 Γκουάμ Γκουάμ 549 Οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των ΗΠΑ.
193 Ανδόρρα Ανδόρρα 468 Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα χωρίς διεθνές αεροδρόμιο.
194 Βόρειες Μαριάνες Νήσοι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι 464 Κοινοπολιτεία σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Περιλαμβάνονται 14 νησιά.
195 Παλάου Παλάου 459
196 Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες 455
197 Κουρασάο Κουρασάο 444
198 Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 442 Περιλαμβάνεται η Ρεντόντα (1,6 τετρ. χλμ.).
199 Μπαρμπάντος Μπαρμπάντος 430
200 Αγία Ελένη, Ασενσιόν και Τριστάν ντα Κούνια Αγία Ελένη, Ασενσιόν και Τριστάν ντα Κούνια 394 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
201 Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 389
202 Νήσοι Χερντ και Μακντόναλντ 372 Ακατοίκητο εξαρτημένο έδαφος της Αυστραλίας.[29]
203 Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι 346 Μη ενσωματωμένο, οργανωμένο έδαφος των ΗΠΑ.
204 Γρενάδα Γρενάδα 344
205 Flag of Malta.svg Μάλτα 316 Μικρότερη χώρα, σε έκταση μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
206 Μαλδίβες Μαλδίβες 298 Μικρότερη χώρα, σε έκταση στην Ασία.
207 Κέιμαν Νήσοι Κέιμαν Νήσοι 264 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
208 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 261 Μικρότερη χώρα στη Βόρεια Αμερική και στο βόρειο ημισφαίριο.
209 Νιούε Νιούε 260 Αυτοδιοικούμενο έδαφος σε σύνδεση με τη Νέα Ζηλανδία.
210 Σαιν Πιερ και Μικελόν Σαιν Πιερ και Μικελόν 242 Γαλλική υπερπόντια επικράτεια. Συμπεριλαμβάνει 8 νησιά.
211 Νήσοι Κουκ Νήσοι Κουκ 236 Αυτοδιοικούμενο έδαφος σε ελεύθερη σύνδεση με τη Νέα Ζηλανδία.
212 Αμερικανική Σαμόα Αμερικανική Σαμόα 199 Μη οργανωμένο και μη ενσωματωμένο αμερικανικό έδαφος. Περιλαμβάνονται η Νήσος Ρουζ και τα Νησιά Σουάην.
213 Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ 181
214 Αρούμπα Αρούμπα 180 Αυτοδιοικούμενο έδαφος της Ολλανδίας.
215 Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν 160,5 Μικρότερη χώρα στον κόσμο που συνορεύει με μία άλλη χώρα. Η μικρότερη από τις δύο μόνο στον κόσμο διπλά περίκλειστες χώρες.[30]
216 Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι 151 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Συμπεριλαμβάνει το νησί Ανεγκάντα.
217 Ουαλίς και Φουτουνά Ουαλίς και Φουτουνά 142 Γαλλική υπερπόντια επικράτεια.
218 Νήσος των Χριστουγέννων Νήσος των Χριστουγέννων 135 Αυτοκυβερνώμενο έδαφος της Αυστραλίας.[31]
219 Τζέρσεϊ Τζέρσεϊ 119,6 Εξαρτώμενη κτήση του Βρετανικού Στέμματος.[32]
220 Μοντσερράτ Μοντσερράτ 102 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
221 Ανγκουίλλα Ανγκουίλα 91 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
222 Γκέρνσεϊ Γκέρνσεϊ 78 Εξαρτώμενη κτήση του Βρετανικού Στέμματος. Περιλαμβάνονται τα Άλντερνεϊ, Γκέρνσεϊ, Χερμ, Σαρκ και άλλα μικρότερα νησιά.
223 Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 61
224 Βερμούδες Βερμούδες 54 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
225 Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία) Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία) 53[33] Γαλλική υπερπόντια επικράτεια
226 Νήσοι Πίτκαιρν Νήσοι Πίτκαιρν 47 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
227 Νησί του Norfolk Νησί Νόρφολκ 37 Αυτοκυβερνώμενο έδαφος της Αυστραλίας.[34]
228 Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) 34 Αυτοδιοικούμενο έδαφος της Ολλανδίας.
229 Μακάο Μακάο 30,5 Ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας.[5]
230 Τουβαλού Τουβαλού 26
231 Flag of Nauru.svg Ναουρού 21 Η μικρότερη δημοκρατία στον κόσμο, η μικρότερη χώρα με διεθνές αεροδρόμιο και το μικρότερο νησιωτικό κράτος στον κόσμο.
232 Άγιος Βαρθολομαίος Άγιος Βαρθολομαίος 21[35] Γαλλική υπερπόντια επικράτεια.
233 Νησιά Κόκος Νησιά Κόκος 14 Αυτοκυβερνώμενο έδαφος της Αυστραλίας.[36]
234 Τοκελάου Τοκελάου 12 Έδαφος της Νέας Ζηλανδίας.
235 Γιβραλτάρ Γιβραλτάρ 6 Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, διεκδικείται από την Ισπανία με την οποία συνορεύει. Μικρότερη χώρα ή έδαφος στον κόσμο που διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο.
236 Μονακό Μονακό 1,95[37] Μικρότερο κράτος που είναι μέλος του ΟΗΕ. Μικρότερη χώρα στον κόσμο με θαλάσσια και χερσαία μαζί σύνορα. Πρόκειται επίσης για την πλέον πυκνοκατοικημένη ανεξάρτητη χώρα στον κόσμο.
237 Βατικανό Βατικανό 0,44 Μικρότερο κράτος του κόσμου, Έδρα του Πάπα, και κράτος παρατηρητής του ΟΗΕ.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επίσημη εκτίμηση Ρωσίας
  2. Επίσημη εκτίμηση Καναδά
  3. Επίσημη εκτίμηση ΗΠΑ
  4. Επίσημη εκτίμηση OHE
  5. 5,0 5,1 Επίσημη εκτίμηση Μακάου
  6. Επίσημη εκτίμηση Βραζιλίας
  7. Επίσημη εκτίμηση Αυστραλίας
  8. «Census of India - Area and Population (archive.org σελίδα)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2007. 
  9. Επίσημη εκτίμηση Αργεντινής[νεκρός σύνδεσμος]
  10. http://www.stat.gl/publ/en/GF/2016/pdf/Greenland%20in%20Figures%202016.pdf Επίσημη εκτίμηση Γροιλανδίας]
  11. «Επίσημη εκτίμηση Ινδονησίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2015. 
  12. «Εκτίμηση ΟΗΕ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2015. 
  13. «Εκτίμηση Ναμίμπιας» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2015. 
  14. Τα στοιχεία προέρχονται από Geohive - Pakistan statistics Αρχειοθετήθηκε 2013-04-06 στο Wayback Machine.
  15. «Statistics Sweden». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2009. 
  16. Επίσημα στοιχεία
  17. Νέα Ζηλανδία 2015
  18. Office of National Statistics - Official Yearbook (2002) (Table 1.1)
  19. «Επίσημη εκτίμηση Μπανγκλαντές». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2015. 
  20. https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/statistics/factsheets/pdf/el_en.pdf European Commission- Statistical Factsheet: Greece (May 2018)
  21. Επίσημη εκτίμηση Νότιας Κορέας
  22. «Kosovo». The World Factbook. Central Intelligence Agency. 20 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2008. 
  23. Επίσημη εκτίμηση Παναμά
  24. «Area, cultivated land area and forest land area» (pdf). National Statistics - Republic of China (Taiwan). Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. 
  25. «Εκτίμηση ΟΗΕ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2015. 
  26. Επίσημα στοιχεία Κατάρ
  27. Επίσημη εκτίμηση
  28. Επίσημα στοιχεία Σιγκαπούρης
  29. Επίσημη εκτίμηση Νήσοι Χερντ και Μακντόναλντ
  30. Επίσημα στοιχεία Λίχτενσταϊν
  31. Επίσημη εκτίμηση Νήσος των Χριστουγέννων
  32. Επίσημα στοιχεία 2013
  33. Insee - Zoom sur un territoire - chiffres clés - Unité Urbaine - Saint-Martin, accessed 2 Δεκεμβρίου 2008 (Γαλλικά)
  34. Επίσημη εκτίμηση Νόρφολκ
  35. Insee - Zoom sur un territoire - chiffres clés - Unité Urbaine - Saint-Barthélemy, accessed 2 Δεκεμβρίου 2008 (Γαλλικά)
  36. Επίσημη εκτίμηση Νησιά Κόκος
  37. «Monaco government» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2009. 

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]