Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευρωπαϊκή Ρωσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκή Ρωσία
ΧώραΡωσία
Έκταση4.000.000 km²
Γεωγραφικές συντεταγμένες60°0′0″N 50°0′0″E
Ευρωπαϊκή Ρωσία (κόκκινο)

Η Ευρωπαϊκή Ρωσία είναι το τμήμα της Ρώσικης Ομοσπονδίας που γεωγραφικά ανήκει στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι το δυτικό τμήμα της Ρωσίας και αποτελεί μέρος της Ανατολικής Ευρώπης. Ο όρος που έρχεται σε αντιδιαστολή είναι η Ασιατική Ρωσία που αντιστοιχεί με την Βόρεια Ασία και ταυτίζεται με την ιστορική περιοχή της Σιβηρίας.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με πληθυσμό περίπου 110 εκατομμυρίων ανθρώπων, το ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας έχει περίπου το 77% του πληθυσμού της, αλλά καλύπτει λιγότερο από το 25% της συνολικής έκτασης της επικράτειας της Ρωσίας. Στην γεωγραφική αυτήν έκταση περιλαμβάνονται η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, με πληθυσμό 12.325.387[1] και 5.131.942[2] κατοίκους, αντίστοιχα.

Η Ευρωπαϊκή Ρωσία χωρίζεται σε 6 Ομοσπονδιακά Διαμερίσματα, από τα οποία τα 4 βρίσκονται εξ ολοκλήρου εντός της γεωγραφικής έκτασης αυτής και είναι: το Κεντρικό Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Βορείου Καυκάσου, το Βορειοδυτικό Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, το Νότιο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα. Επιπλέον όμως και στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Βόλγα που το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται εντός του ευρωπαϊκού τμήματος, καθώς και στο Ουραλικό Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα που το μεγαλύτερο μέρος του ωστόσο βρίσκεται εντός του ασιατικού τμήματος.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε κατά τα χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για να περιγράψει τα παραδοσιακά Ανατολικά Σλαβικά εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης επίσης της σημερινής Λευκορωσίας και της μεγαλύτερης έκτασης της Ουκρανίας.

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σύμφωνα με την επίσημα στοιχεία του 2016.
  2. Σύμφωνα με την εθνική απογραφή της Ρωσίας το 2014.