Ντονμπάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο σύγχρονος ορισμός του Ντονμπάς στα media

Το Ντονμπάς (Ρωσικά: Донба́сс, Ουκρανικά: Донба́с)[1][2] είναι μια ιστορική, πολιτιστική και οικονομική περιοχή στην ανατολική Ουκρανία. Η λέξη «Ντονμπάς» είναι σύνθετη και σχηματίζεται από τις λέξεις λεκάνη και Ντονέτς (Ουκρανικά: Донецький басейн, μετάφραση Donetskyj basejn, Ρωσικά: Донецкий бассейн, Donetskij bassejn) και αναφέρεται στον ποταμό Ντονέτς που διέρχεται από αυτήν[3].

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλές απόψεις και ορισμοί για την έκταση της περιοχής και τα όριά της δεν έχουν επισημανθεί ποτέ επισήμως. Ο συνηθέστερος ορισμός που χρησιμοποιείται σήμερα αναφέρεται στις περιφέρειες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ενώ η ιστορική περιοχή εξόρυξης άνθρακα απέκλεισε τμήματα αυτών των περιοχών και περιελάμβανε περιοχές στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόβσκ και την νότια Ρωσία[4]. Ευρωπεριφέρεια με το ίδιο όνομα αποτελείται από τις περιφέρειες (ομπλάστ) Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην Ουκρανία και την Περιφέρεια Ροστόφ στην Ρωσία[5]. Το Ντονμπάς ήταν το ιστορικό σύνορο μεταξύ του Ζαποριζιανών κοζάκων και των κοζάκων του Ντον. Ήταν σημαντική περιοχή εξόρυξης άνθρακα κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένη περιοχή[6].

Euromaidan[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2014, μετά την Ουκρανική επανάσταση του 2014 και την ρωσική στρατιωτική παρέμβαση, μεγάλες περιοχές του Ντονμπάς βρέθηκαν στις δίνες αναταραχών και πολεμικών συγκρούσεων. Αυτή η αναταραχή εξελίχθηκε σε πόλεμο μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών που συνδέονται με τις αυτοανακηρυχθείσες[7] λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και την μετεπαναστατική κυβέρνηση της Ουκρανίας. Μέχρι τον συνεχιζόμενο πόλεμο, η Ντονμπάς ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη από όλες τις περιοχές της Ουκρανίας εκτός από την πρωτεύουσα του Κιέβου.

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τον πόλεμο, η πόλη Ντονέτσκ (τότε η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας) θεωρήθηκε ανεπίσημη πρωτεύουσα του Ντομπάς. Στις μεγάλες πόλεις (άνω των 100.000 κατοίκων) περιλαμβάνονται επίσης οι Λουχάνσκ, Μαριούπολη και Κράματορσκ, προσωρινό διοικητικό κέντρο της περιοχής Ντονέτσκ.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Donbas – definition of Donbas in English – Oxford Dictionaries». Oxford Dictionaries – English. 
  2. «Donets Basin – region, Europe». 
  3. Olga Klinova. "Если вместо головы снаряд...". Як формувалась ідентичність Донбасу (If instead of head, there is a gunshell. How the Donbas identity was formed). Ukrayinska Pravda (Istorychna Pravda). 11 December 2014
  4. Hiroaki Kuromiya (2003). Freedom and Terror in the Donbas: A Ukrainian-Russian Borderland, 1870s–1990s. Cambridge University Press. σελίδες 12–13. ISBN 0521526086. 
  5. «Euroregion Donbass». Association of European Border Regions. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2015. 
  6. «The coal-mining racket threatening Ukraine's economy». BBC News. 23 April 2013. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22170976. Ανακτήθηκε στις 18 September 2013. 
  7. «Ukraine's rebel 'people's republics' begin work of building new states». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]