Αντωνία η Νεότερη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντωνία η Νεότερη
Hera Ludovisi Altemps Inv8631.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Ιανουαρίου 36 π.Χ.
Αθήνα
Θάνατος1  Μαΐου 37
Ρώμη
Τόπος ταφήςΜαυσωλείο του Αυγούστου
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝέρων Κλαύδιος Δρούσος
ΤέκναΚλαύδιος
Γερμανικός[1]
Λιβίλλα
ΓονείςΜάρκος Αντώνιος και Οκταβία η Νεότερη
ΑδέλφιαΑντωνία Πρίμα (elder paternal half-sister)
Κλαυδία Μαρκέλλα η Νεότερη (elder maternal half-sister)
Κλεοπάτρα Σελήνη Β΄ (elder paternal half-sister)
Αντωνία η Πρεσβύτερη
Κλαυδία Μαρκέλλα η Πρεσβύτερη (elder maternal half-sister)
Πτολεμαίος Φιλάδελφος (νεότερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Αλέξανδρος Ήλιος (μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Ίουλλος Αντώνιος (μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Μάρκος Αντώνιος Άντυλλος (μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος (elder maternal half-brother)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αντωνία η Νεότερη, λατιν. Antonia Minor (31 Ιανουαρίου 36 π.Χ. - 1 Μαΐου 37 μ.Χ.) από το γένος των Αντωνίων, ήταν η μικρότερη αδελφή της Αντωνίας της Πρεσβύτερης. Έγινε ανιψιά του Αυγούστου, μητέρα του Κλαύδιου, γιαγιά του Καλιγούλα και μεγάλη θεία και προγιαγιά του Νέρωνα.

Η Αντωνία η Νεότερη, κόρη του Μάρκου Αντωνίου, ανιψιά του Αυγούστου, μητέρα του Κλαύδιου και γιαγιά του Καλιγούλα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Μάρκου Αντωνίου μέλους της Β΄ Τριανδρίας και της Οκταβίας της Νεότερης, κόρης του Γαΐου Οκταβίου ανθυπάτου. Η μητέρα της ήταν αδελφή του Αυγούστου.

Γέννηση και νεανική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μετά το 36 π.Χ., η μητέρα της την έφερε στη Ρώμη μαζί με τα άλλα παιδιά της, καθώς ο Μ. Αντώνιος την εγκατέλειψε για την Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου. Δεν γνώρισε τον πατέρα της, καθώς εκείνος διαζεύχθηκε το 32 π.Χ. τη μητέρα της και αυτοκτόνησε το 30 π.Χ. Ανατράφηκε από τη μητέρα της, τον θείο της Αύγουστο και τη νέα του σύζυγο Λιβία Δρουσίλλα. Κληρονόμησε ιδιοκτησίες στην Ιταλία, Ελλάδα και Αίγυπτο. Ήταν πλούσια γυναίκα και με επιρροή· συχνά δεχόταν κόσμο, που ερχόταν για επίσκεψη στη Ρώμη. Είχε πολλούς φίλους, όπως τον πλούσιο Εβραίο Αλέξανδρο τον Αλαμπάρχ, αδελφό του φιλοσόφου Φίλωνα του Αλεξανδρέα και τον Λούκιο Βιτέλλιο, πατέρα του μέλλοντα Αυτοκράτορα Βιτέλλιου.

Γάμος με τον Δρούσο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 16 π.Χ. παντρεύτηκε τον Ρωμαίο στρατηγό και ύπατο Νέρωνα Κλαύδιο Δρούσο. Αυτός και ο αδελφός του Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων ήταν οι δύο γιοί της Λιβίας από προηγούμενο γάμο της και είχαν υιοθετηθεί από τον Αύγουστο. Από τα παιδιά τους επέζησαν τρία: ο Γερμανικός, η Λιβίλλα και ο Κλαύδιος. Το 9 π.Χ. ο Ν. Κ. Δρούσος έπεσε από το άλογο και από τα τραύματα έπαθε επιπλοκές και απεβίωσε στη Γερμανία. Ο θείος της Αύγουστος την πίεσε να παντρευτεί πάλι, αλλά αυτή δεν θέλησε.

Μεγάλωσε τα παιδιά της στη Ρώμη. Ο Τιβέριος υιοθέτησε το 4 μ.Χ. τον Γερμανικό, αλλά ο τελευταίος απεβίωσε το 19 μ.Χ., υποτίθεται δηλητηριασμένος από τα χέρια του Γναίου Καλπουρνίου Πίσο και της Μουνατία Πλανσίνα. Με διαταγές του Τιβερίου και της Λιβίας, απαγορεύτηκε στην Αντωνία τη Νεότερη να ακολουθήσει την κηδεία του (αυτό υπαινίσσεται ο Τάκιτος). Όταν η Λιβία απεβίωσε το 29 μ.Χ., η Αντωνία έλαβε τη φροντίδα του μικρότερων εγγονών της: του Καλιγούλα, της Αγριππίνας της Νεότερης, της Ιουλίας Δρουσίλλας, της Ιουλίας Λιβίλλας (τέκνων του Γερμανικού) και μετά της Κλαυδίας Αντωνίας (τέκνου του Κλαυδίου).

Έζησε μετά από τον άνδρα της, τον Γερμανικό, τη Λιβίλλα, και από αρκετά από τα εγγόνια της.

Σύγκρουση με τη Λιβίλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 31 μ.Χ. εξέθεσε ένα σχέδιο της κόρης της Λιβίλλας και του Σηιανού, διαβόητου praetorian prefect του Τιβερίου, που είχε σκοπό τον φόνο του Τιβερίου και του Καλιγούλα και να καταλάβουν τον θρόνο. Υποτίθεται, ότι η Λιβίλλα δηλητηρίασε τον άνδρα της Δρούσο Ιούλιο Καίσαρα, γιο του Τιβερίου για να τον εξοντώσει από αντίπαλο. Ο Τιβέριος διέταξε την εκτέλεση του Σηιανού και η Λιβίλλα απαγχονίστηκε εμπρός από τη μητέρα της. Ο Δίων Κάσσιος αναφέρει, πως η Αντωνία φυλάκισε τη Λιβίλλα στο δωμάτιό της, ώσπου λιμοκτόνησε.

Διαδοχή από τον Καλιγούλα και το τέλος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 16 π.Χ. τον Νέρωνα Κλαύδιο Δρούσο (Δρούσο τον πρεσβύτερο), γιο του Τιβερίου Κλαυδίου Νέρωνα και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Plutarch - Life of Mark Antony
  • Suetonius - Caligula (Gaius) & Claudius
  • Tacitus - Annals of Imperial Rome
  • Valerius Maximus, Factorum et dictorum memorabilium libri iv.3.3

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]