Προκόννησος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°37′N 27°37′E / 40.617°N 27.617°E / 40.617; 27.617

Προκόννησος
Τουρκικά: Marmara Adası
Αεροφωτογραφία της Προκοννήσου
Γεωγραφία
ΑρχιπέλαγοςΘάλασσα του Μαρμαρά
Έκταση117 km²
Χώρα
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΜαρμαρά
ΕπαρχίαΜπαλικεσίρ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ.Ιωσήφ

Η Προκόννησος, γνωστή και ως Προικόνησος, Νήσος του Μαρμαρά ή και Αδελφόνησος, είναι ένα νησί στην Προποντίδα, το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα των Προκοννήσων ή νήσων του Μαρμαρά. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Κυζικινής Χερσονήσου και απέχει 70 ναυτικά μίλια από την Κωνσταντινούπολη.

Η Προκόννησος έχει έκταση 117 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι γνωστή για τα περίφημα λευκά της μάρμαρα, τα οποία εξορύσσονται κυρίως κοντά στον οικισμό Παλάτια, και με τα οποία κατασκευάστηκαν πολλά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη και στην Κύζικο. Από το μάρμαρο του νησιού ονομάστηκε η Προκόννησος και «νήσος του Μαρμαρά», καθώς και η ολόκληρη η Προποντίδα «θάλασσα του Μαρμαρά».

Πριν την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, στην Προκόννησο κατοικούσε συμπαγής ελληνικός πληθυσμός περίπου 10.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν συγκεντρωμένοι στον κύριο οικισμό του νησιού, τα Παλάτια. Με την ανταλλαγή, οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ωρωπού, όπου δημιούργησαν τον οικισμό Νέα Παλάτια.

Η Προκόννησος (σήμερα στα τουρκικά Marmara Adası) ανήκει στην περιφέρεια του Balıkesir και η οικονομία της βασίζεται στην αλιεία, τη ναυτιλία και την αμπελουργία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρεί ως σήμερα ενεργό τον τίτλο του «Μητροπολίτη Προικοννήσου»[1], που φέρει σήμερα ο Ιωσήφ (Χαρκιολάκης), ενώ και η Καθολική Εκκλησία διατηρεί τον τίτλο του τιτουλάριου επισκόπου Προκοννήσου, ο οποίος είναι κενός από το 1967[2].

Ο Άγιος Τιμόθεος επίσκοπος Προικονήσου ήταν τοπικός άγιος του νησιού και σήμερα τιμάται με ναό που έκτισαν οι Μικρασιάτες στα Νέα Παλάτια Ωρωπού[3][4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larousse-Britannica, 2007, τόμ. 43, σελ. 649

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Marmara Island στο Wikimedia Commons