Τηλλυρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η χερσόνησος της Τηλλυρίας.

Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ανάμεσα στον Kόλπο Χρυσοχούς και τον Kόλπο του Μόρφου, και έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και πλάτος 30[1]. Το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται ειναι στην επαρχια Λευκωσίας, ενώ μέρος της στην Πάφου και στην Κατεχόμενη Κύπρο. Στην περιοχή της Τηλλυρίας βρίσκεται και το χωριό των Κοκκίνων η μόνη κατεχόμενη περιοχή που είναι περίκλειστη από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η μορφολογία του εδάφους είναι απότομα ορεινή με υψόμετρο μέχρι και 800 μέτρα σε μικρή απόσταση από τα παράλια. Τα χωριά της Τηλλυρίας είναι ο Κάτω Πύργος, το μεγαλύτερο, Πάνω Πύργος, Παχύαμμος, Πηγαίνια, Πωμός, Παλιάμπελα, Κόκκινα, Αμμαδιές, Ξερόβουνος, Λουτρός, Λιμνίτης, Γαληνή, Ποταμός του Κάμπου , Άγιο Γιωργούδι, Άγιος Θεόδωρος, Σελέμανι , Άγιος Ιωάννης , Αλεύκα, Βαρίσεια, Μανσούρα, Μοσφιλερή (Μοσφίλι) , Σελλάδιν τ΄Άππη, και Χαλερί[2][3].

Τον Αύγουστο του 1964 έγινε επιδρομή και βομβαρδισμός από την Τουρκική αεροπορία. Τα Κόκκινα ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας και οι Τουρκοκύπριοι τα χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών στην Κύπρο από την Τουρκία. Αρχές Αυγούστου δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς επιτέθηκαν στον θύλακα με διαταγή του Γρίβα. Η ενέργεια αυτή ήταν αμφιλεγόμενη, διότι ταυτόχρονα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Άτσεσον. Η Τουρκία αντέδρασε βίαια βομβαρδίζοντας τις ελληνοκυπριακές θέσεις και τα χωριά με βόμβες ναπάλμ. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 55 άνθρωποι (Κύπριοι και Έλληνες), μεταξύ των οποίων 28 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 125 (69 στρατιώτες και 56 πολίτες)[4][5].

Η περιοχή της Τηλλυρίας εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας και στην Χωροεπισκοπή Αρσινόης[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]