Ουαλεντινιανός Α΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 40: Γραμμή 40:


==Η ανάρρηση και η καταγωγή==
==Η ανάρρηση και η καταγωγή==
Ο Ουαλεντινιανός, δέκα μέρες μετά το θάνατο του προκατόχου του [[Ιοβιανός|Ιοβιανού]], εξελέγη Αυτοκράτορας από τον Στρατό ως '''Ουαλεντινιανός Α΄'''. Ήταν αγράμματος, [[χριστιανισμός|χριστιανός]] και ταπεινής καταγωγής, αλλά ικανός στρατιωτικός, με επιβλητικό παράστημα και ευέξαπτο χαρακτήρα. Αμέσως μετά την ανάρρησή του στον θρόνο, όρισε συναύγουστο τον νεώτερο αδελφό του [[Ουάλης|Ουάλεντα]] (ονομαστική: Ουάλης < λατ. Valens, -ntis) ([[328]] – [[9 Αυγούστου]] [[378]]). Στον αδελφό του, ο Ουαλεντινιανός Α' ανέθεσε τη διοίκηση των ανατολικών επαρχιών. Τα επόμενα χρόνια τα δύο αδέλφια πολέμησαν στη [[Γαλατία]] εναντίον βαρβαρικών φυλών, στα βόρεια εναντίον των [[Γότθοι|Γότθων]] και ανατολικά εναντίον των [[Πέρσες|Περσών]]. Το [[375]], ο Ουαλεντινιανός Α' πέθανε από αποπληξία και ετάφη στον [[Ναός των Αγίων Αποστόλων (Κωνσταντινούπολη)|ναό των Αγίων Αποστόλων]].
Ο Ουαλεντινιανός, δέκα μέρες μετά το θάνατο του προκατόχου του [[Ιοβιανός|Ιοβιανού]], εξελέγη Αυτοκράτορας από τον Στρατό ως '''Ουαλεντινιανός Α΄'''. Ήταν αγράμματος, [[χριστιανισμός|χριστιανός]] και ταπεινής καταγωγής, αλλά ικανός στρατιωτικός, με επιβλητικό παράστημα και ευέξαπτο χαρακτήρα. Αμέσως μετά την ανάρρησή του στον θρόνο και υπακούοντας στις απαιτήσεις του στρατού, όρισε συναύγουστο τον νεώτερο αδελφό του [[Ουάλης|Ουάλεντα]] (ονομαστική: Ουάλης < λατ. Valens, -ntis) ([[328]] – [[9 Αυγούστου]] [[378]]). Στον αδελφό του, ο Ουαλεντινιανός Α' ανέθεσε τη διοίκηση των ανατολικών επαρχιών(Βαλκανική, Μικρά Ασία, Συρία, Μεσοποταμία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Λιβύη και Κυρηναϊκή) κι αυτός διατήρησε τη διακυβέρνηση του δυτικού τμήματος του κράτους (Ιταλία, Γαλατία, Ισπανία, Βρετανία και βόρεια παράλια της Αφρικής μέχρι τη Λιβύη). Τα επόμενα χρόνια τα δύο αδέλφια πολέμησαν στη [[Γαλατία]] εναντίον βαρβαρικών φυλών, στα βόρεια εναντίον των [[Γότθοι|Γότθων]] και ανατολικά εναντίον των [[Πέρσες|Περσών]]. Το [[375]], ο Ουαλεντινιανός Α' πέθανε από αποπληξία και ετάφη στον [[Ναός των Αγίων Αποστόλων (Κωνσταντινούπολη)|ναό των Αγίων Αποστόλων]].


==Έργο==
==Έργο==

Έκδοση από την 10:52, 9 Νοεμβρίου 2020

Ουαλεντινιανός Α΄
Περίοδος26 Φεβρουαρίου 364 - 28 Μαρτίου 364 (μόνος του)
28 Μαρτίου 364 - 17 Νοεμβρίου 375 (αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αδελφό του, Ουάλη, αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας)
ΠροκάτοχοςΙοβιανός
ΔιάδοχοςΟυάλης
Γρατιανός
Ουαλεντινιανός Β΄
Γέννηση3 Ιουλίου 321
Σιμπάλαε, Παννονία
(σημερινό Βίνκοβτσι, Κροατία)
Θάνατος17 Νοεμβρίου 375 (54 ετών)
Κομάρομ, Ουγγαρία
Τόπος ταφήςΝαός των Αγίων Αποστόλων (Κωνσταντινούπολη)
ΣύζυγοςΜαρίνα Σεβέρα
Ιουστίνα
ΕπίγονοιΓρατιανός
Ουαλεντινιανός Β΄
Γάλλα
κ.ά.
ΟίκοςΔυναστεία του Βαλεντινιανού
ΠατέραςΓρατιανός ο πρεσβύτερος
ΘρησκείαΝικαιώτικος Χριστιανισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ουαλεντινιανός ή Βαλεντινιανός Α΄ (Flavius Valentinianus, 3 Ιουλίου 321 - 17 Νοεμβρίου 375) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 364 έως το 375. Αφού έγινε αυτοκράτορας, έκανε τον αδελφό του, Ουάλη, συναυτοκράτορά του, δίνοντάς του την κυριαρχία των ανατολικών επαρχιών ενώ ο Ουαλεντινιανός κράτησε τη δύση.

Η ανάρρηση και η καταγωγή

Ο Ουαλεντινιανός, δέκα μέρες μετά το θάνατο του προκατόχου του Ιοβιανού, εξελέγη Αυτοκράτορας από τον Στρατό ως Ουαλεντινιανός Α΄. Ήταν αγράμματος, χριστιανός και ταπεινής καταγωγής, αλλά ικανός στρατιωτικός, με επιβλητικό παράστημα και ευέξαπτο χαρακτήρα. Αμέσως μετά την ανάρρησή του στον θρόνο και υπακούοντας στις απαιτήσεις του στρατού, όρισε συναύγουστο τον νεώτερο αδελφό του Ουάλεντα (ονομαστική: Ουάλης < λατ. Valens, -ntis) (3289 Αυγούστου 378). Στον αδελφό του, ο Ουαλεντινιανός Α' ανέθεσε τη διοίκηση των ανατολικών επαρχιών(Βαλκανική, Μικρά Ασία, Συρία, Μεσοποταμία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Λιβύη και Κυρηναϊκή) κι αυτός διατήρησε τη διακυβέρνηση του δυτικού τμήματος του κράτους (Ιταλία, Γαλατία, Ισπανία, Βρετανία και βόρεια παράλια της Αφρικής μέχρι τη Λιβύη). Τα επόμενα χρόνια τα δύο αδέλφια πολέμησαν στη Γαλατία εναντίον βαρβαρικών φυλών, στα βόρεια εναντίον των Γότθων και ανατολικά εναντίον των Περσών. Το 375, ο Ουαλεντινιανός Α' πέθανε από αποπληξία και ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων.

Έργο

Απολογιστικά το έργο του ήταν θετικό για την αυτοκρατορία. Ήταν ικανός και ανεκτικός ως προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των υπηκόων του, αλλά η αυστηρότητά του τον είχε καταστήσει ελάχιστα δημοφιλή. Πριν πεθάνει, όρισε ως διάδοχο τον γιο του Γρατιανό και αργότερα τον γιο του από άλλο γάμο, επίσης Ουαλεντινιανό (μετέπειτα αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Β΄). Ο Ουάλης κυβέρνησε από κοινού με τον Γρατιανό, μέχρι το θάνατό του σε μάχη κατά των Γότθων στην Αδριανούπολη, το 378.

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Προκάτοχος:
Ιοβιανός
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: 364-375
Διάδοχος:
Γρατιανός, Βαλεντινιανός Β΄