Βικιπαίδεια:VisualEditor

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο VisualEditor είναι μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη λογισμικού από το Wikimedia Foundation, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας οπτικός επεξεργαστής για την Wikipedia (και σε άλλους ιστότοπους που χρησιμοποιούν το MediaWiki). Θα επιτρέψει στους ανθρώπους να κάνουν επεξεργασίες, χωρίς να χρειάζεται να μάθουν σύνταξη wikitext, και τα άρθρα που επεξεργάζονται θα είναι πολύ παρόμοια με το τελικό προϊόν. Με το VisualEditor, μορφοποιημένες καταχωρήσεις θα εμφανίζονται τόσο γρήγορα όσο δακτυλογραφούνται - όπως το γράψιμο ενός εγγράφου σε έναν επεξεργαστή κειμένου.

Ο στόχος για το Ίδρυμα Wikimedia ήταν να ξεκινήσει το visual editor ως beta για όλους τους χρήστες (αποσυνδεδεμένους και ανώνυμους) τον Ιούλιο του 2013.[1]

Για να παράσχετε ανατροφοδότηση, επισκεφθείτε την /Ανατροφοδότηση ή την παρόμοια σελίδα στον δικτυακό τόπο του MediaWiki.

Τρέχουσα ανάπτυξη[επεξεργασία κώδικα]

Αυτή τη στιγμή, μια beta έκδοση του VisualEditor έχει αναπτυχθεί στην Wikipedia για να δοκιμαστεί από τους συντάκτες, για να βρουν σφάλματα και να δώσουν ανατροφοδότηση σχετικά με εκκρεμή ζητήματα που θα ήθελαν να αντιμετωπιστούν και με ποιές προτεραιότητες.

Πώς να ενεργοποιήσετε το VisualEditor[επεξεργασία κώδικα]

Ο VisualEditor είναι ήδη διαθέσιμος σε όλους τους χρήστες στην ελληνική Βικιπαίδεια, είτε συνδεδεμένους είτε όχι. Σε κάθε άρθρο που μπορείτε να επεξεργαστείτε, η ετικέτα "Επεξεργασία (beta)" θα σας πάει μετά από μια μικρή παύση στο VisualEditor. Μια δεύτερη ετικέτα "Επεξεργασία κώδικα" δίπλα στην προηγούμενη, θα σας οδηγήσει στον παραδοσιακό επεξεργαστή κώδικα wiki. Από εδώ, μπορείτε να πειραματιστείτε, να επεξεργαστείτε και να αποθηκεύσετε πραγματικά λήμματα και να πάρετε μια ιδέα για το τι θα γίνει, όταν ολοκληρωθεί.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής του VisualEditor, εμείς προτείνουμε ,μετά από την αποθήκευση πιθανών αλλαγών, να ελέγξετε αν χάλασε κάτι. Όλες οι αλλαγές που γίνονται με το VisualEditor θα εμφανίζονται στις σελίδες ιστορικού σελίδων με μια ετικέτα "VisualEditor" δίπλα τους, έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τι συμβαίνει.

Σημειώστε ότι ο VisualEditor απαιτεί από εσάς να χρησιμοποιήσετε είτε το περιβάλλον Monobook είτε το Vector (ως μέρος των προτιμήσεων χρήστη σας), και απαιτεί JavaScript και ένα πρόσφατο πρόγραμμα περιήγησης (ο Internet Explorer υποστηρίζεται από την έκδοση 11).

Για να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα χρήσης του VisualEditor, μπορείτε πάτε στις Προτιμήσεις σας και εκεί στην ενότητα "επεξεργασία". Εκεί μπορείτε να τσεκάρετε την επιλογή "Προσωρινή απενεργοποποίηση του VisualEditor, για όσο διάστημα είναι σε δοκιμαστική έκδοση (beta)".

Υποσημειώσεις[επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]